[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Симетрична липоидна оникодистрофия при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Симетрична липоидна оникодистрофия при кучето

Симетрична липоидна оникодистрофия при кучето

Мнениеот meri » Съб Яну 07, 2017 3:56 pm

Особености

Симетричната липоидна оникодистрофия се предполага че е имунообусловено заболяване, причинява загуба на ноктите. Това е рядко заболяване, най-често срещано при кучета от млада и средна възраст. Могат да бъдат предразположени немски овчарки и ротвайлери, но заболяването се среща и при кучетата от много породи. Обикновено се наблюдава остро начало на загуба на ноктите. Първоначално падат един или два нокътя, но след това в продължение на няколко седмици или няколко месеца падат и останалите нокти. Израсналите отново нокти обикновено са деформирани, меки или чупливи, обезцветени и след това падат отново. Засегнатите лапи са болезнени и сърбят. Паронихия (инфекция) не се среща често, с изключение на случаите при наличие на вторична бактериална инфекция. Болните кучета нямат други поражения на кожата, и като цяло са здрави.

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза включва гъбична и бактериална инфекция на ноктите, автоимунни заболявания на кожата, лекарствен дерматит и васкулит.

Диагноза

1.Да се изключат други диференциални диагнози.

2.Клиничните симптоми и типичната история на заболяването.

3.Дерматохистопатология(ампутация на нокътната фаланга) не се препоръчва, с изключение на необходимостта да се изключат неоплазии: хидропична дегенерация на базалните клетки, дегенерация или апоптоза на отделните кератиноцити в базалноклетъчния слой, загуба на пигмент и лихеноиден дерматит.

Лечение и прогноза

1.Съответните системни антибиотици трябва да се назначават поне в продължение на 6 седмици, ако присъства вторична бактериална паронихия.

2.Новите нокти трябва да се триминговат често(на всеки 2 седмици), за да предовратите напукване.

3.Често е ефективно лечението с помощта на ежедневен прием на мастни киселини в доза 180 мг EPA /10 кг. Забележим повторен растеж на ноктите трябва да се наблюдава в продължение на 3 месеца след началото на лечението.

4.Ако не се наблюдава подобрение от приема на мастните киселини, то може да бъде ефективен приема на витамин Е в доза 200-400 IU перорално на всеки 12 часа. Повторният растеж на ноктите трябва да се наблюдава в продължение на 3 месеца след началото на лечението.

5.Също може да бъде ефективна комбинираната терапия с ниацинамид и тетрациклин. Лекарят трябва да избира 250 мг от всеки препарат(кучета по-леки от 10 кг) или 500 мг от всеки препарат(кучета по-тежки от 10 кг) перорално на всеки 8 часа до появата на забележим повторен растеж на козината(около 3-6 месеца). След това всеки препарат трябва да се назначава на всеки 12 часа в продължение на 2 месеца с последваща дълговременна поддържаща терапия, когато всеки от препаратите се приема по веднъж на ден. Алтернативно, може да бъде ефективно назначаването на доксициклин в доза 5-10 мг/кг(вместо тетрациклин) на всеки 12-24 часа.

6.Друг метод на лечение е пентоксифилин в доза 10-25 мг перорално на всеки 8-12 часа.

7.Циклоспорин е показал известна полза, когато е бил назначаван в доза 10 мг/кг ежедневно в продължение на 2-3 месеца. След това дозата е била намалена до най-малката възможна доза, предовратяваща рецидив на заболяването.

8.За случаите с изразена болезненост, рефрактерни към медикаментозното лечение, терапевтичното премахване на ноктите може да облекчи дискомфорта.

9.В тежи рефрактерни (трудно лечими) случаи може да бъде необходимо лечение както при автоимунните заболявания на кожата, но страничните ефекти могат да направят терапевтичното премахване на ноктите предпочитан вариант на лечение при дълговременен контрол без значими метаболитни ефекти.

10.Прогнозата при повторния растеж на ноктите е добра, въпреки че някои нокти могат да останат деформирани и чупливи. При някои кучета терапията може успешно да завърши след 6 месеца. При други кучета за поддържане на ремисията е необходима продължителна поддържаща терапия. В случаите, рефрактерни към медикаментозната терапия, може да бъде разгледана ампутация на нокътната фаланга.

Дистрофичен нокът, който расте в неправилна посока. Всички нокти са паднали и са били заместени с деформирани анормални нокти.
Изображение

Дистрофичен нокът, който е скъсен и деформиран.
Изображение

Многобройни дистрофични нокти, растящи в неправилна посока.
Изображение

Множествените дистрофични нокти на няколко лапи са характерни за това заболяване. Кожата била нормална, с изключение на ятрогенните промени, свързани с бръсненето.
Изображение

Множествени дистрофични нокти.
Изображение

Нокътя е силно променен, докато отсъства дерматит около нокътното легло.
Изображение

Кератиновата структура на нокътя е отделена от подлежащата съдова тъкан на няколко пръста. Тези нокти след това падат.
Изображение

Ноктите са паднали, оставили са болезнена съдова тъкан при палпация. Ноктите ше пораснат отново, но вероятно никога няма да бъдат нормални.
Изображение

Липса на дерматит с едновременно падане на няколко нокътя е характерно за това заболяване.
Изображение

Засегнати са няколко пръста без едновременно съществуващ дерматит.
Изображение

Текст на статията и снимки от книгата
SMALL ANIMAL DERMATOLOGY
A COLOR ATLAS AND THERAPEUTIC GUIDE
KEITH A. HNILICA, DVM, MS, DACVD, MBA 2011г

Превод от английски вет. лекар Васильев

http://veter96.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron