[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Фоликуларна дисплазия, не свързана с окраската при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Фоликуларна дисплазия, не свързана с окраската при кучето

Фоликуларна дисплазия, не свързана с окраската при кучето

Мнениеот meri » Чет Фев 16, 2017 9:13 pm

Под фоликуларна дисплазия се подразбира неправилното развитие на космените фоликули. Фоликуларните дисплазии се разделят на свързани и не свързани с окраската.

Патерн алопеция- най-често срещаната фоликуларна дисплазия при кучетата, характеризираща се с появата на симетрични участъци невъзпалителна алопеция с определен рисунък, специфичен за една или друга порода. Причината за алопецията е намаление на общото количество и миниатюризация на космените фоликули на засегнатите участъци. Първите прояви се появяват на възраст няколко месеца и могат да прогресират през целия живот. По-рядко хипотрихоза и алопеция стават забележими по-късно, на възраст 2-4 години. Кожата в областта на алопецията може да изглежда суха и да се лющи, но вторично инфектиране се наблюдава много рядко. Патерн алопеция може да се наблюдава при кучета с всякаква окраска и дълга козина, въпреки че по-често се среща при късокосместите породи- дакел, чихуахуа, бостън-териер, стафордширски териер, боксер, ретривър, ирландски и американски водни спаниели. По-често оплешивяват: вентрална шия, гърдите, корема, слабините и каудалните повърхности на бедрата. По-рядко - ушните миди, опашката, челото, латералните повърхности на бедрото и дисталните крайници, клепачите. Възможна е незначителна спонтанна ремисия.

Патерн алопеция на вентралната шия и каудалните повърхности на бедрата
ИзображениеИзображение

Хипотрихоза на вентралната част на тялото, каудалните повърхности на бедрата, опашката и ушната мида
Изображение
ИзображениеИзображение

В областта на клепачите
Изображение

В областта на главата
Изображение

Сходна, но малко изучена патология, често споменавана заедно с патерн алопецията - меланодерма и алопеция при йоркширски териер, при които невъзпалителната алопеция с хиперпигментация се наблюдава на гърба на носа, ушните миди, по-рядко на опашката и крайниците.

ИзображениеИзображение

Появата в ранна възраст на симетрична невъзпалителна алопеция с характерна локализация при кучета с определена порода свежда практически до нулата подозренията за други патологии. В случай на нетипична клинична картина първо трябва да се изключат демодекоза и дерматофитоза. Ако възрастта на възникване не е известна, то при куче на средна възраст на първо място в списъка с диференциалните диагнози влизат ендокринните заболявания(хипотиреоидизъм, хиперадренокортицизъм, хиперестрогенозъм).
Диагнозата се поставя според данните от анамнезата, клиничната картина и резултатите от хистопатологиите. Патерн алопецията е козметичен проблем и не изисква лечение, въпреки че за подобряване на растежа на козината може да опитате мелатонин и/или хранителни добавки с незаменимите мастни киселини.

Рецидивираща сезонна странична алопеция- характеризира се с повтарящи се, свързани със сезонни епизоди на двустранна симетрична ясно-отграничена алопеция на страните, контурите на които напомнят на географска карта. Алопецията по принцип възниква в късна есен и изчезва през лятото(влиянието на излагане на светлина), както и рецидивиращ характер на алопеция, не винаги е предсказуема. В някои случаи алопецията може да се разположи не само на страните, но и на гърба и кръста.
Боксер, ерделтериер, ризеншнауцер, английски булдог, черен териер, буламстиф са предразположени.
Основната диференциална диагноза - ендокринни нарушения (хипотиреоидизъм, хиперадренокортицизъм, хиперестрогенозъм), но за така наречената "хормонална алопеция" не са характерни спонтанните ремисии и пълното отсъствие на други системни признаци. Диагнозата е основана на данните от анамнезата, клиничната картина и при необходимост изключване на ендокринни патологии и резултатите от хистопатологията. Ефективно лечение не е описано, но може да се пробва с мелатонин.

Хипотрихоза поради започваща сезонна странична алопеция
Изображение

Булмастиф с рецидивираща сезонна алопеция
Изображение

Дорсална алопеция
Изображение

Алопеция на страните и гърба
ИзображениеИзображение

Спикулоза- това е вродена патология при кери-блу-териер, при която се наблюдава хиперкератоза на отделните космени фоликули, водещи до формирането на дебел (до 2,5 мм), неравен и твърд косъм. Мъжките се смятат за предразположени към заболяването. Спикулите често се откриват в областа на лактите и петите, но могат да се срещнат във всяка локализация. Обикновено заболяването протича асимптоматично, но в някои случаи областта на растящите спикули е болезнена и/или сърби, а фоликулите, нейни производни, са бактериално инфектирани. В такъв случай се препоръчва премахването на спикулите и локално антибактериално лечение. Като радикално лечение е обявено ефективното продължително системно приложение на ретиноиди(например, изотретиноин в доза 1 мг/кг/ на ден в продължение на 3-4 месеца).

Фоликуларна липидоза- това е рядка патология при ротвайлер, характеризираща се с появата на кафява маркировка при кученцата в областта на симетрична невъзпалителна хипотрихоза и алопеция. Няма полова предразположеност. Общото състояние е нормално. Диагнозата е основана на данните от анамнезата, клиничния преглед и резултатите от хистопатологията. ДНК-тест за диагностика, както и ефективно лечение, няма. Описана е спонтанна ремисия.

Фоликуларна паракератоза- това е много рядък вроден прогресиращ дефект на кератинизация, описан при ротвайлер, сибирско хъски и лабрадор, характеризиращ се с генерализирани (на муцуната, ушите, тялото)лющене и дебели, подобни на брадавици, корички. Възможни са вторични инфекции и сърбеж. Освен кожните поражения при кученцата могат да се наблюдават и други вродени аномалии(миопатия, глухота, очни патологии и др.). Тъй като са засегнати само женските, се подозира Х-свързан доминантен тип на наследяване. Окончателната диагноза е основана на хистопатологичното изследване на кожата. Не е описано ефективно лечение. Прогнозата е предпазлива и много зависи от наличието на патологии при другите органи.

http://zooinform.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета