Страница 1 от 1

Фоликуларна дисплазия, свързана с окраската при кучето

МнениеПубликувано на: Пет Фев 24, 2017 8:41 pm
от meri
Под фоликуларна дисплазия се подразбира неправилното развитие на космените фоликули. Фоликуларните дисплазии се разделят на свързани и не свързани с окраската.

Когато фоликуларната дисплазия е свързана с окраската на козината, дефектът се проявява на нивото на фоликуларните пигментообразуващи клетки(меланоцити), които участват непосредствено във формирането на оцветения косъм.
Патологията се характеризира с появата в ранна възраст на участъци с невъзпалителна алопеция. Среща се както при кучетата, така и при котките(по-рядко). Няма полова предразположеност, а породна предразположеност се проследява съвсем ясно, тъй като заболяването е наследствено.
Различават се фоликуларна дисплазия на черните косми и разредените цветове. При фоликуларна дисплазия на черния цвят са засегнати изключително участъците с черна козина при дву- или трицветните животни. При кучетата от предразположените породи може да се отделят коли, джак ръсел териер, чихуахуа, дакел, бигъл, кинг чарлз шпаньол, голям мюнстерлендер, салуки.
При фоликуларна дисплазия на разредените цветове по-често се засягат участъците с разреден черен (тази окраска обикновено се нарича синя, сива, сребриста), по-рядко с разреден кафяв (изабелова окраска). С тази патология може често да се сблъскате при доберман, уипет, италиански грейхаунд, немски дог, йоркширски териер, чихуахуа, дакел и някои други кучета.
При котките двете разновидности на фоликуларна дисплазия се срещат по-често при корниш-рекс и девон-рекс.

Опадането на козината при фоликуларна дисплазия не е съпроводено с възпаление на кожата
Изображение

Пълна алопеция при котка със син(разреден)цвят
Изображение

Куче с фоликуларна дисплазия при черен цвят. Добре се забелязва разликата между участъците бяла (нормална) окраска и черна(засегната)окраска
Изображение

Фоликуларна дисплазия при синя (разредена) окраска
Изображение

Фоликуларна дисплазия при синя (разредена) окраска при уипет
Изображение

Етиология

Животните се раждат с нормално космено покритие с изключение на някои кучета, при които при раждането вече се забелязва, че участъците черна козина значително са по-светли и изглеждат сивкави. При фоликуларна дисплазия при черен цвят първите промени (хипотрихоза) стават забележими на възраст няколко седмици. При фоликуларна дисплазия при разреден цвят проявите на заболяването настъпват по-късно, примерно на 6-8 месеца, въпреки че колкото е по-светла (разредена) окраската, толкова по-рано ще се забележат промените.
Хипотрихоза и прогресираща алопеция(при някои животни напълно отсъства козина на засегнатите участъци към 2-3 година) свързани с това, че деформираните агломерати меланин на косъма се чупят. И въпреки, че той се заменя с нов косъм, е забелязано, че след време такава тенденция към възстановяване на загубеното космено покритие отпада. Косъмът се чупи и вътре в космения фоликул, не достига повърхността на кожата, което допринася за появата на комедони и вторична бактериална инфекция. Дори ако алопецията не е усложнена от пиодермия, кожата се лющи, а козината изглежда суха, матова.

Изображение

Диференциална диагноза

Появата на алопеция в ранна възраст и тяхната връзка с определени области на цвета на козината се свеждат почти до нула при подозрение за други патологии. В случай на нетипична клинична картина първоначално трябва да се изключат демодекоза и дерматофитоза.

Диагнозата се поставя по клинико- анамнестичните данни, резултатите от трихограмата(диагностична находка- "буци" меланин, нарушаващи нормалната структура на косъма) и хистопатология.

Неправилно разпределение на пигмента и формиране на агломерати меланин, извън косъма
Изображение

Неравномерна дебелина на косъма
Изображение

Прогноза

Въпреки, че през целия живот могат да се наблюдават незначителни ремисии, пълно оздравяване при тази патология няма.

Лечение

Фоликуларната дисплазия по-скоро е козметичен проблем, и ако няма вторична бактериална инфекция, не е необходимо лечение. За подобряване на растежа на косъма може да се използва мелатонин и/или хранителни добавки с незаменимите мастни киселини. Правилното отношение към косменото покритие ще помогне да се предовратят излишните травми на косъма и загуба на козина. При някои кучета(пълна алопеция, горещ климат) е необходима защита от ултравиолетовото излъчване.

http://zooinform.ru/