[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо кучето се изгърбва
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо кучето се изгърбва

Защо кучето се изгърбва

Мнениеот meri » Нед Май 07, 2017 5:39 pm

Научното название на това състояние е физиологическа кифоза, което означава обратимо изкривяване на гръбнака. Клинично това състояние изглежда като изкривяване на гръбнака или гърба извит нагоре. Основните причини за това състояние са две: заболяване на опорно-двигателния апарат и вътрешните органи.

Изображение

Ако при кучето се наблюдават сковани движения, извит нагоре гръб, трудности при изкачване на стълбите или невъзможност да скочи на дивана, а също напрегнат корем, това предизвиква различни подозрения при стопанина. От какво е причинено?

Основната причина за това състояние е заболяване на междупрешленните дискове. Особено често това заболяване се среща при дакел, пекинез, спаниел, пудел, булдог. Но се случва и при кучетата от другите породи, а много рядко при котките.

Изместването на междупрешленният диск при кучето може да протече внезапно и без всякаква външна причина. Това може да се случи във всяка възраст, но по-често в периода от 2 до 6 години. При изместване на междупрешленният диск възниква силен натиск на гръбначния мозък. Това е много болезнено, нарушава се провеждането на нервните сигнали от главата към лапите, опашката, вътрешните органи и в обратен ред. Заради болката кучето се старае да се движи по-малко, напряга корема, трепери. При нарушение на провеждането на нервните сигнали се влошава походката, лапите се "заплитат", а в тежки случаи възниква паралич на лапите и загуба на контрол върху уринирането.

Гръбначният мозък е много нежна структура. Силния натиск върху него от разместения диск може бързо да причини необратими промени. За това е изключително важно колкото може по-бързо да заведете кучето при ветеринар. Понякога лекаря има само няколко часа от началото на заболяването, за да постави правилна диагноза и бързо да проведе хирургична операция за освобождаване на гръбначния мозък. В противен случай лапите могат да останат парализирани завинаги.

НЕ СЪЩЕСТВУВАТ НИКАКВИ МЕДИКАМЕНТИ, които могат да премахнат натиска на диска на гръбначния мозък. В неусложнените случаи за лечение е достатъчно кучето да се постави в клетка за 3-4 седмици. При използването на обезболяващи лекарства кучето може да изглежда по-добре, но това е опасно подобрение, тъй като обезболяването само маскира основните признаци, а възможността да се движи по-активно при обезболеното куче често води до допълнително изместване на диска.

Ако кучето се изгърбва, напряга корема, не може да скочи на дивана или да се качва по стълбите, това не са болни бъбреци или задстомашна жлеза, това не е "прищипване на нерв" и не е остеохондроза. Много е вероятно кучето да има заболяване на междупрешленните дискове.

Ако това се случи, заведете кучето спешно в клиника, докато не е станало късно.
Своевременното лечение позволява да се възстанови напълно с 90-95%.

1.Куче, извило гръб, се опитва да пренесе натоварването от задните крайници на предните заради наличие на болка в задната част на тялото. По този начин се измества центъра на тежестта на тялото напред. Това се наблюдава ори наличието на: болка в лумбосакралната област на гръбнака(най-честата причина) и в ставите на тазовите крайници. На свой ред причините за тези болки могат да бъдат най-различни: спондилоза, херния, лумбосакрална стеноза, тазобедрена дисплазия, остеоартрит на двете коленни стави.

Принудителното изгърбено положение на гърба също се среща при кучета със заболявания на гръбначния стълб в предната част(херния на шийните прешлени, синдром на Киари), но в този случай това е свързано по-скоро с общото напрежение на тялото, а не на пренасянето на натоварването върху предните крайници.

2.Заболявания на вътрешните органи, даващи силна болка в тазовата област, също водят до пренасяне на центъра на тежестта напред, което се проявява с изгърбване(простатит, заболяване на матката, пикочния мехур, областта на ректума и перинеума, дори парааналните жлези). Важна съставна част на заболяването на вътрешните органи е необходимостта от достатъчно интензивна болка, изходяща от тези органи, в противен случай този клиничен синдром няма да бъде забелязан.

В случай, ако изгърбеното състояние на гърба е свързано с болка в опорно-двигателния апарат и пренасяне на центъра на тежестта, се променя походката и положението на тялото като цяло: отпуска се главата, скъсяват се крачките в тазовите крайници, появява се така наречената скована или сменяща се походка.

В реалната клинична практика не винаги може да се види класически набор от описаните симптоми, те могат да бъдат в различна интензивност на поява и съчетание. Локализацията може да се определи след преглед, допълнителни изследвания: рентгеново изследване, ЯМР и КТ при заболявания на гръбнака и ставите и УЗИ с кръвен анализ при заболяване на вътрешните органи.

http://www.vethospital.ru/
http://www.vetdoctor.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета

cron