[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Захарен диабет при кучетата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Захарен диабет при кучетата

Захарен диабет при кучетата

Мнениеот meri » Нед Юни 24, 2018 10:33 pm

Прогнозата на заболяването е добра при условие на ранна диагностика и адекватно лечение. Лечението с инсулин може да се окаже недостатъчно, затова правилно избраната диета, дневния режим и симптоматичната терапия заедно с профилактиката са много важни.

Огромна роля в успеха на лечението има първия контакт на ветеринарния специалист със стопанина. Този контакт е важен за разбиране на стопанина и принципа на лечение и контрола на заболяването. Мотивацията на стопанина и неговото съгласие за лечението до голяма степен определят позицията на ветеринарния лекар.
Лечението на диабета може да бъде успешно, само ако стопанина вземе всички мерки за контролиране на заболяването, като спазване на диетата и редовно физическо натоварване.

Предварителната диагноза диабет, основана на клиничните признаци, трябва да бъде потвърдена с резултатите от тестовете на глюкозата в кръвта и урината. Физиологичните показатели на глюкозата в кръвта се намират в диапазона 3,5-6,1 ммол/л.

Механизмът по който протича диабета и неговата проява съществено се различава в зависимост от животното, а следователно и подходът на лечение не е еднакъв. Затова не трябва да пренасяте сляпо всичко, което знаете за диабета при хората, върху кучетата.
Различават се четири вида диабет: инсулинозависим(1 тип); инсулинонезависим(2 тип); вторичен(преминаващ); гестационен.

Всички клетки в нашия организъм се нуждаят от глюкоза като основен източник на енергия. Глюкозата постъпва в организма чрез червата или храната или от вътрешните запаси. От червата или от вътрешните запаси към местата на консумация, глюкозата се пренася чрез кръвта. За повечето клетки не е достатъчно кръвта да им пренесе глюкоза,- необходимо е също хормонът инсулин да предаде на клетките съответния сигнал, и клетката да възприеме този сигнал. Този хормон се образува в задстомашната жлеза.

След хранене глюкозата от червата постъпва в кръвта и нейното ниво в кръвта се повишава. Задстомашната жлеза(панкреасът) усеща това повишаване и изхвърля инсулина в кръвта. Клетките в организма възприемат сигнала на инсулина и прехвърлят глюкозата от кръвта в цитоплазмата(вътре в клетките). Нивото на глюкозата в кръвта пада, клетките се чувстват "пълни", панкреаса престава да изхвърля инсулина в кръвта.

Какво се случва при диабет

При диабет протича едно или двете от следните явление:

- панкреаса губи способността да произвежда достатъчно инсулин
- клетките в организма губят способността да възприемат сигнала на инсулина

И в двата случая клетките "не разбират", че в кръвта вече има достатъчно глюкоза, и не я пренасят вътре. В резултат, нивото на глюкозата в кръвта остава високо, докато в същото време клетките "гладуват". От тук един от симптомите на захарен диабет- висока глюкоза в кръвта.

Нормално бъбреците не пренасят глюкозата от кръвта в урината. Въпреки това, когато нивото на глюкозата в кръвта се повишава над определената граница, бъбреците не се справят, и глюкозата започва да излиза с урината. По този начин се проявява друг симптом на захарния диабет- висока глюкоза в урината.

Когато глюкозата в урината стане много, тя следва себе си "издърпва" водата от кръвта. В резултат, обемът на урината се увеличава, и животното започва много да уринира. Водата се изхвърля от организма, той се обезводнява, животното усеща жажда и започва да пие повече. От тук са и двата други симптома на диабет: полиурия и полидипсия (обилно пиене и уриниране).

Тъй като клетките не могат да въведат глюкозата вътре, за организма тази ситуация е гладуване. То включва механизъм на компенсация: при животното възниква чувство за глад, и то започва да яде повече от обичайното(това не носи полза, тъй като глюкозата остава в кръвта, а след това излиза с урината), а също се мобилизират вътрешните запаси от енергия. Когато запасите на гликоген в черния дроб и мускулите вече не достигат, организма започва да използва запасите от протеини и мазнини. Заради разцепването на протеините намалява мускулната маса. Така се проявява още един симптом на диабет- повишен апетит заедно със загуба на тегло.

При масивно разцепване на мазнините в организма се образуват много кетонови тела. Кетонови тела също така може да се открият и в урината. Едно от кетоновите тела е ацетон, затова при животно, тежко болно от диабет, в дъха му може да се забележи мирис на ацетон. Освен това се увеличава киселинността на кръвта(намалява рН). Тази ситуация се нарича диабетна кетоацидоза и е критична. Без интензивно лечение тя може да доведе до смърт в рамките на няколко дни или дори часове.

Високата кръвна захар влияе пагубно на много системи: възниква диабетна катаракта, заради увреда на нервните влакна се появява слабост на задните крайници и стъпаловидна походка(при кучетата се среща рядко). Наличието на захар в урината създава отлични условия за растежа на бактерии, затова циститът е често усложнение при захарен диабет.

Много често захарен диабет се проявява при кучетата на възраст от 7 до 9 години. Сред кучетата по-често боледуват некастрираните женски.

Каква е причината

При кучетата основната причина е наследствена предразположеност.
Може да се каже, че в повечето случаи точната причина за появата на диабет е невъзможно да се открие. Но има фактори, които предразполагат към захарен диабет, тези фактори са:

- наднормено тегло
- лечение с хормонални препарати
- панкреатит
- периода през първите 1-2 месеца след еструс или бременност
- други хормонални нарушения

Как се поставя диагноза

За поставянето на окончателна диагноза не е достатъчно да се открие някакъв или един от посочените признаци, тъй като всеки от тях може да бъде поради много други причини, освен диабет. Така например, полиурия и полидипсия могат да бъдат причинени от хронична бъбречна недостатъчност, глюкозата в кръвта може да се повиши просто от стрес, катарактата може просто да бъде "старческа", а повишеният апетит заедно със загубата на теглото може да бъде причинен от глисти. Поради тази причина, ако вие или вашият ветеринар подозирате захарен диабет при животното, много често трябва да се проведе цял комплекс от изследвания, които са необходими и за това, за да се постави точна диагноза, и за да се открият съпътстващите проблеми и усложнения. Тези изследвания могат да включват: анализ на кръв(общ, биохимичен, киселинно-алкален баланс, серийни измервания на глюкозата, анализ на хормоните), анализ на урина, оценка на количеството употребявана течност и отделяна урина, рентген, УЗИ, ЕКГ.

Какво да правите след това

И така, знаем, че нашето животно има захарен диабет, в повечето случаи, за да се преодолее недостигът на инсулин или ниската чувствителност към него, трябва да се въведе инсулин отвън.

Невъзможно е да се предскаже предварително колко точно инсулин е необходим за всяко конкретно животно. Имайки предвид теглото на животното и от предишен опит може да се започне с някаква определена доза, а след това да се регулира количеството и честотата на въвеждане на инсулина в съответствие с реакцията на организма. За най-бърз и точен избор на дозировката най-доброто средство е изграждането на крива на глюкозата. Затова глюкозата в кръвта се измерва на всеки 1-2 часа след въвеждането на инсулина в продължение на 8-24 часа. По този начин може да се разбере през какъв период след въвеждането инсулина започва да действа, в кой период настъпва пикът на неговото действие, колко дълго и колко силно действа той.

Следващият етап е да се избере оптималното време за хранене на животното. В зависимост от типа приеман инсулин(с кратко, средно или продължително действие), от типа храна и от индивидуалните особености на животното може да бъде препоръчано хранене едновременно с въвеждането на инсулина, известно време след въвеждането, частично и често хранене на малки порции или осигуряване на постоянен достъп до храна.

Наблюдението в бъдеще се осъществява от стопанина при редовен контрол от страна на лекуващия лекар. Състоянието на животното може да се променя, чувствителността към инсулина може да нараства или пада, а също могат да се появят придружаващи заболявания. Поради тази причина е необходимо периодично да се провеждат контролни прегледи, да се провеждат лабораторни изследвания и понякога да се повтаря изграждането на кривата на глюкозата.

Изображение

Ветеринарният лекар трябва подробно да обясни на стопанина и да покаже как да съхранява, да набира в спринцовката и как да поставя инсулина.

Важно е да помните, че влиянието на прекалено високата глюкоза в кръвта се отразява на организма постепенно, докато в същото време падането на глюкозата по-ниско от нормалното ниво може да доведе до фатални последици много бързо. Затова, прилагайки инсулин, задачата не е да се доведе глюкозата до нормалното ниво, а да се запази малко над горната граница от нормалната. По този начин ние ще сме сигурни, че няма да получим хипоглекимия.

Поради същата причина не е толкова страшно да "не-дозирате" инсулина, отколкото да го предозирате. Затова ако сте поставили инсулин, но не сте сигурни, че не сте на правилното място(например, усетите, че козината е станала мокра на мястото на инжектиране), или не знаете някой от семейството дали е поставил инсулина преди вас, НИКОГА не поставяйте инсулин повторно. По-добре веднъж да пропуснете инжекцията отколкото по погрешка да го инжектирате два пъти.

Много често се срещат някои затруднения със закупуването на инсулин от аптеките, затова се препоръчва винаги да имате една резервна опаковка инсулин. Отворената опаковка с инсулин трябва да се изхвърли след 1,5- 2 месеца, дори ако не е била изразходвана напълно.

Хранене

Как и с какво да храните кучето? Желателно е на малки порции и често- до 5 пъти на ден. Трябва да спазвате едно и също време на хранене, включително и тези пъти, когато се поставя инсулина(обикновено първо се прави инжекцията, а след това се храни).

Лакомствата за кучета, богати на захар и прости въглехидрати не са подходящи за кучета, болни от диабет. Алтернативни лакомства за кучета с диабет могат да бъдат богатите на влакна и протеини продукти, като пиле, зеленчукови кубчета, например тиквички.

Ако диабета е съпроводен с наднормено тегло, трябва да поставите кучето на строга диета за неговото нормализиране, а след това да премине към храна за диабетици. Трябва да следите теглото на животното след диетата да не се повиши отново.

Обикновено веднага след хранене глюкозата в кръвта се повишава, и организмът на болното животно не може да се справи с това натоварване. Затова смисълът на храненето при диабет се състои в това, да се осигури колкото може по-бавно постъпване на глюкоза от храната в кръвта. Обикновено това се постига с избирането на специални източници на диетични фибри в правилната пропорция. Освен това храната трябва да съдържа ограничено количество калории и достатъчно количество протеини. Най-добро решение е храненето със специалните лечебни храни. Ако поради някаква причина това е невъзможно, трябва да обсъдите с ветеринаря други варианти. Честотата и времето на хранене се избират индивидуално.

Що се отнася до обема храна, употребявана за деня, е много важно да храните животното в такова количество, за да остава слабо. Пълнотата намалява чувствителността на клетките към инсулина, а значи, влошава диабета.

Кога да се безпокоите

Ако при животното се появи слабост, неустойчива походка, треперене, загуба на съзнание, гърчове, трябва да му предложите храна(ако е в съзнание), а ако то отказва храната, намажете венците, езика, лигавицата на устата с мед, захарен сироп или разтвор глюкоза и веднага се свържете с ветеринар.

Ако нивото на глюкозата в кръвта или урината се повиши повече от преди, трябва да се свържете с ветеринар не по-късно от 1-2 дни.

Ако нивото на глюкозата в кръвта падне по-ниско от 3 ммол/л трябва да предложите на животното храна(ако е в съзнание), а ако то отказва храната, намажете лигавицата на устата, езика, венците с мед, захарен сироп или разтвор глюкоза и веднага се свържете с ветеринар.

Ако нивото на глюкозата в урината пада до нула и/или в урината се появят кетони, трябва да проверите нивото на глюкозата в кръвта.

Диабетна кетоацидоза

Диабетна кетоацидоза- това е критично състояние, което се появява след като животното боледува от диабет продължително време. В някои случаи диабетът може да доведе до кетоацидоза след няколко дни. В това състояние организма мобилизира голямо количество мазнини като източник на енергия. Черният дроб образува от тези мазнини кетони, едният от които е ацетон. Това води до подкиселяване на кръвта и за кратко може да доведе до смърт.

Симптомите на диабетна кетоацидоза са: мирис на ацетон от устата, летаргия, отказ от храна, повръщане, диария, учестено дишане, понижена температура, кома.

При появата на един или няколко от тези симптоми трябва веднага да се свържете с ветеринар.

Лечението на животно в състояние на диабетна кетоацидоза се състои в прилагането на инсулин и интензивна терапия. Инсулинът в такива случаи се прилага не само за понижаване на нивото на глюкозата в кръвта, отколкото за това, за да се преустанови производството на кетони в черния дроб. За тази цел се използват краткотрайно действащи видове инсулин, препаратът се въвежда много често(на всеки 1-2 часа) и под строг контрол на нивото на глюкозата в кръвта. Система е необходима, за да се възстанови водния, киселинно-алкалния и електролитния баланс в организма, за да се изхвърлят по-бързо от организма кетоните, а също за да не се позволи на глюкозата в кръвта да падне по-ниско от нормата заради въведения инсулин в големи дози.

Проблемни случаи

Ако дълго време не може да се стабилизира животното, причината може да бъде в следното:

- неправилен набор и/или въвеждане на инсулин
- недействащ инсулин(изтекъл срок на годност или не спазване на условията на съхранение)
- ускорен метаболизъм на инсулина(бързото му изхвърляне от организма)
- Сомогетичен ефект(твърде висока доза инсулин може да доведе първо до рязък спад и след това силно и продължително покачване на нивото на глюкозата)
- едновременна употреба на други лекарства(особено хормони)
- промяна на вътрешното хормонално ниво(полов цикъл при женските, хипер- и хипо адренокортицизъм, акромегалия и др.)
- придружаващи инфекции(цистит, пародонтоза, дерматит) и други заболявания
- затлъстяване
- истинска устойчивост на инсулин
- излишък на мазнини в кръвта
- антитела срещу инсулин

Какво можете да направите освен инсулина

В повечето случаи нито едно средство не може да замени инсулина при лечението на захарния диабет. Но има редица мероприятия, които могат, ако не доведат до нищо, то в краен случай съществено да намалят нуждата на животното от инсулин, това е предимно кастрацията. Ако диабетът се е появил в периода през първите два месеца след еструса или бременност, то понякога кастрацията или просто завършването на този период напълно избавят животното от симптомите на диабета. НО, предразположеността към диабета остава и във всеки един момент може да се върне отново.

Друг важен момент, отнасящ се за дебелите животни, е намаляването на телесното тегло до нормално. Също така е важно да се повиши физическата активност на животното(по-дълги разходки и игра с кучето).

Трябва да преминете към хранене със специалните лечебни храни.

Приемане на орални хипогликемични средства- хранителни добавки

Назначаването на добавки се извършва само от ветеринар, освен това при изчисляване на дозата трябва да се има предвид състава на храната или натуралната диета на кучето.

Защо не трябва да назначавате добавките самостоятелно?

Глипизид (също Глибурид и Глибенкламид)- увеличава производството на инсулин в панкреаса. При лечение на диабет този препарат е неефективен.

Метформин- увеличава чувствителността на тъканите към инсулина, а също намалява освобождаването на глюкозата от вътрешните запаси на организма и синтеза на глюкозата в организма.
Метформин би могъл да помогне на животни, при които се е запазила някаква способност да произвеждат инсулин, но страничните ефекти(летаргия, загуба на апетит, повръщане) ограничават неговото приложение. На този етап са необходими допълнителни изследвания, за да се направят изводи за целесъобразността за неговия прием.

Ванадий- това е елемент, присъстващ навсякъде. Вероятно той притежава инсулиноподобни свойства, а също практически няма странични действия, но е неефективен сам по себе си. Ванадий е изследван под формата на дипиколинат. Тази форма не е достъпна за покупка. Като витаминна добавка се продава ванадиев сулфат, но неговата ефективност е неизвестна.

Хром- под формата на пиколинат засилва ефекта на инсулина при здрави кучета. При кучета с диабет този ефект не се наблюдава. Почти всички стопани, които самолекуват кучетата си, купуват именно тази добавка...т.е. забавят решаването на проблема.

Акарбоза- потиска храносмилателните ензими, отговорни за разграждането на нишестета(основните източници на глюкоза в червата). В резултат на това, глюкозата постъпва постепенно в червата и по-равномерно се поддържа нивото на глюкозата в кръвта. Препаратът е скъп, притежава странични действия (диария, загуба на тегло), затова при кучетата се приема само, ако един инсулин не е достатъчен да контролира хипергликемията. Назначава се само от ветеринар.

Троглитазон- повишава чувствителността на тъканите към инсулин.

Важно е да разберете, че оценката базирана на опита на някои стопани, които са ги използвали, не означава, че някоя от добавките ще помогне на конкретно куче.

Как да използвате правилно инсулин

Стопанина трябва да бъде обучен как да вземе кръв за измерване нивото на глюкозата и работа с глюкомера, съхранението на инсулина и самото въвеждане на инсулина.

Изображение

При кучетата и котките обикновено кръв се взема от кръвоносните съдове разположени на върха на ушите. Трябва да обърнете внимание на минималната доза вземане на кръв и да изберете глюкомер, който изисква вземането на малка капка кръв, за да не причинявате болка на животното.

https://www.youtube.com/watch?v=usEohnws_58

От меката част на пръста не се взема кръв, защото кръвоносните съдове се намират дълбоко под кожата, което може да нарани животното. Във ветеринарната клиника кръв се взима от вената.

Има няколко типа инсулин, които се използват за лечение на животни с диабет. Те се различават по източника на произход, продължителността на действие, концентрацията и честотата на приема. Инсулинът се отпуска в концентрации 40, 100 и 500 ед/мл. Най-разпространените видове инсулин за кучета са Хумулин и Канинсулин. Има специални спринцовки за поставяне на инсулин. При използване на инсулин с доза 40 ед/мл трябва да се използва спринцовка U-40, с доза 100 ед/мл , спринцовка U-100. Концентрацията на инсулина се измерва в единици. Дозите единици инсулин са отбелязани на тези спринцовки с цифри.

Инсулинът се отпуска в стъклени флакони с гумени запушалки и се съхранява в хладилника. Преди използване флакона с инсулин трябва да се потърка между дланите, за да се затопли препарата. След това необходимата доза инсулин се набира в спринцовката. Инсулинът е желателно да се инжектира по едно и също време през деня. Инжекцията се поставя под кожата в областта на холката, корема или гърдите. Обикновено първата доза инсулин се прави във ветеринарната клиника и нивото на захарта се измерва на всеки 2 часа. Последващите дози могат да бъдат коригирани в зависимост от нивото на захарта в кръвта и продължителността на ефекта. Правилното дозиране може да отнеме от няколко дни до няколко месеца. Много важен пункт в контрола на диабета е мониторингът на нивото на глюкозата в домашни условия. Затова се използват портативни глюкомери. Самата процедура се понася леко от животните и не е трудна за стопанина. Желателно е да водите дневник и да записвате дозата инсулин и нивото на захарта в кръвта.

Трябва да знаете, че инжекциите с инсулин могат да причинят хипогликемия- намаляване на глюкозата в кръвта по-ниско от жизнено важните показатели. При намаляване на нивото на глюкозата по-ниско от 3 ммол/л или при появата на слабост, гърч, загуба на съзнание трябва да дадете на животното захарен сироп или мед и да се свържете с ветеринар.
При правилно лечение и строго спазване на лекарските препоръки може да контролирате това заболяване и да намалите риска от усложнения.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Ако не помните дали сте поставили инсулин, по-добре пропуснете една инжекция, отколкото да въвеждате повторно и да предозирате. Неправилно избраната доза и схема на въвеждане може да провокира синдром на Сомоджи.
Синдром на Сомоджи възниква, когато се прилагат незабавно или дългосрочно високи дози лекарства, нивото на глюкозата рязко пада в кръвта, а след това рязко се повишава поради освобождаване в кръвта на диабетните хормони, фактически организма преживява хипергликемия.

Не трябва да поставяте повторно и в случай, ако животното се дръпне и не е въведена пълната доза или не знаете дали някой от семейството не е поставял инсулин. Нивото на захар в кръвта по-ниско от нормалното е много по-опасно, отколкото повишеното.

Не трябва да лишавате кучето от вода, то винаги трябва да има пълна купа с вода, защото основното заболяване ще се усложни със силно обезводняване.

Лечението на кучето трябва да преминава под лекарски контрол. Не използвайте народни средства за терапия, защото не са ефективни. Освен това различните видове билки могат само да влошат състоянието на кучето, което да доведе до смърт.

Куче, болно от диабет, трябва да посещава ветеринар за периодични прегледи и контролиране на захарта.

Когато се провежда лечение на животно, болно от диабет, трябва да се откажете от препарати, съдържащи прогестогени. Провеждането на кастрация при женските в случай на потвърдена диагноза диабет, е необходимо.
Ако животното се лекува с кортикостероиди, трябва да се разгледат алтернативни варианти на лечение. Ако е невъзможно да се откажете от лечение с кортикостероиди, тяхната доза трябва да бъде намалена до минимум.

Стрес или инфекции(на устната кухина или пикочните пътища) могат да доведат до намаляване на чувствителността на клетките-мишени към инсулина.

Съвет: Ако трябва да пътувате или да оставите кучето при познат или член от семейството, трябва да сте сигурни, че могат да се грижат за него. Трябва да им покажете как да измерват кръвната захар, да поставят инсулин, да го хранят и да следят неговото състояние. Никога не оставяйте куче болно от диабет при човек, който не знае как да се грижи за него или да се справи при възникване на проблем, това е опасно за живота му. Оставете координати на лекуващия ветеринар и изисквайте да записват всеки ден стойностите на кръвната захар, точно както правите и вие.

http://www.bkvet.ru/
http://www.vetkabinet.ru/
https://zoosecrets.ru/
https://www.msd-animal-health.ru/

Хипогликемия при кученцата и котетата
http://plamenvet.com/index.php?option=c ... 36&lang=bg
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета