[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Бруцелоза при кучетата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бруцелоза при кучетата

Бруцелоза при кучетата

Мнениеот meri » Пет Юни 29, 2018 11:10 pm

Бруцелозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактериите Brucella. Съществуват различни видове бруцели, които заразяват овцете, козите, едрия рогат добитък, елените, свинете, кучетата, котките и други животни.

Бруцелозата при кучетата е заразна инфекция, причинена от бактерията Brucella Canis. Тази бактериална инфекция е много заразна между кучетата. При заразените кучета обикновено се развиват инфекции на репродуктивната система или венерически инфекции.

Изображение

Динамика на патогенеза

Причинителят на бруцелозата може да проникне в организма по различни пътища: чрез респираторния тракт, стомашно-чревния тракт, при полов контакт и дори чрез неповредена кожа. Установено е, че бруцелите продуцират ензими хиалуронидаза и невраминидаза, които разрушават мукополизахаридния скелет на епителните клетки и им помагат да проникнат през бариерите на кожата и лигавиците. Основен път за проникване на бруцелите в организма на кучето трябва да се смята пероралният, т.е. през стомашно-чревния тракт. Това протича при изяждане на заразена храна(месо, мляко) или при влагалищни секрети(при помирисване на друго куче).

Преминалият през епиталиалната бариера причинител прониква в кръвта или лимфата и след това попада в близките лимфни възли. В първите часове след проникването в организма причинителят се фагоцитозира от макрофаги и неутрофили. Бруцелите имат много интересна особеност. Те са способни не само да противодействат на бактерицидните системи на фагоцитите, но и да оцеляват дълго вътре във фагоцита, което накрая води до неговото разрушаване. Освен това, патогенът (причинителят)се "стреми" колкото може по-бързо да бъде заловен от фагоцита и да се скрие зад неговата мембрана, защото бактерицидните ензими и кръвните протеини(лизозим, комплемент) са много вредни за микробните клетки на бруцелата.

Намирайки се вътре във фагоцита, бруцелите са защитени с мембраните на тези клетки от антибиотиците и другите препарати, които се използват при лечението на бруцелозата. Именно затова бруцелозата много трудно се лекува, защото лекарствените препарати трудно преодоляват клетъчните мембрани.

Но защо бруцелите са способни да оцеляват вътре във фагоцитния макрофаг?
Съгласно имунологичната програма, заложена в организма, патогенът трябва да бъде убит. Съгласно получените резултати от изследванията, този процес може да се представи по следния начин:
Във фагоцитозата на бруцеловата микробна клетка действат активните форми на кислород и водороден прекис. Затова във фагозомите се оказва не убитата, а живата клетка бруцела. В бъдеще патогенът отделя определено вещество(макрофотоксин), което действайки върху регулаторните системи на фагоцита, увеличава съдържанието на цикличен аденозин монофосфат в нея и намалява нивото на цикличния гуанозин монофосфат. По този начин рязко се увеличава индекса на аденозин монофосфат/гуанозин монофосфат в макрофага, който чрез каскада от сложни реакции води до намаляване на подвижността на лизозомите. Затова процесите на сближаване на лизозомите и фагозомите, а също техните сливания рязко се потискат. "Токсичната триада", която е много пагубна за бруцелите, в този случай не се образува.

По този начин патогенът остава жизнеспособен вътре във фагоцита, и паразитира, нарушава метаболизма на тези клетки. В резултат фагоцита умира и лизира. Агентът, който излиза в извънклетъчното пространство се фагоцитозира от нови клетки и процесът започва отново.

Заедно с клетките, които ги поглъщат, бруцелите се разнасят във всички паренхимни органи(черен дроб, далак, костен мозък и др.) и лимфните възли. Но най-голям торпизъм причинителят има към половите органи(тестиси, придатъци на тестисите, маточните тъкани, особено в състояние на бременност). Развиват се множествени възпалителни явления, които имат хроничен характер с периодични обостряния. Продължителното протичане на заболяването е съпроводено със сериозно продуктивно възпаление на паренхиматозните органи, което води до атрофия на паренхимите, склероза на стромата и множествени фиброзни отлагания.

Взаимоотношения със системата на имунитета

Механизмите на имунитета, които осигуряват специфична невъзприемчивост на организма към бруцелозата, за сега не са известни. Възможно е това да са някакви особени, неизвестни видове реакции. Установено е само, че ако бруцелите могат да нарушат бактерицидните процеси в макрофагите на възприемчивите животни, тогава в същите макрофаги, получени от имунизирани животни, този патоген вече не е в състояние. В този случай бруцелите много бързо умират при фагоцитоза.

По този начин, в резултат на ваксинация организмът на животното придобива повишена устойчивост към последващото заразяване. Обаче интензивността на този имунитет е ниска и дозата на патогена, два пъти по-големи от минималната заразяваща, лесно нарушава имунитета, създаван от всяка съвременна ваксина. Съществува дори мнение, че при бруцелоза изобщо няма специфичен имунитет.
Тази особеност е свързана със свойствата на някои фактори на патогенност на бруцела с молекулна структура, много близка до молекулярната структура на веществата, характерни за самия гостоприемник.
В същото време, след проникването на патогена в организма вече на 5-6-ят ден могат да бъдат регистрирани специфични антитела. Основно, антителата се произвеждат върху бруцелозни ендотоксини и насочени срещу S- или R-ендотоксини. Тези антигени и специфичните антитела към тях се използват за диагностика на бруцелоза при животните и при определянето на вида патоген. Но терапевтичният ефект на хиперимунния серум не притежават и титрите на такива антитела в тялото, не корелират със състоянието на специфична невъзприемчивост към бруцелоза.

По този начин, при въздействието на бруцелите, при животните се формира имунологична невъзприемчивост към бруцелозата, въпреки силата на тази реакция не е голяма и повторно заразяване не е изключено.

Симптоми на бруцелоза

Бруцелозата при кучето причинява репродуктивни проблеми, такива като безплодие и аборт, с някои други клинични признаци. Заболяването е най-разпространено при сексуално пълноценни възрастни кучета. Към бруцелоза са възприемчиви всички кучета, независимо от породата, пола и възрастта.

При мъжките, заразени с бруцелоза се развива епидидимит, инфекция на придатъка на тестисите.
Изображение

Когато спермата се произвежда в тестисите, тя е незряла. Спермата съзрява в спиралните сегменти на спермалните канали или придатъци, където се съхранява преди еякулацията. Куче с наскоро придобита инфекция често има увеличена торбичка или увеличен тестис, и е възможно, скротален дерматит. Качеството на спермата е лошо. При хронична бруцелоза тестисите атрофират или стават набръчкани.

При женските, заразени с бруцелоза, се развива инфекция на матката, което може да доведе до безплодие или проблем с бременността. Куче с бруцелоза ражда мъртвородени или слаби кученца, или абортира на 45-55-ят ден.

В ранните стадии на бруцелозата основен симптом са увеличените лимфни възли. Понякога бактериите Brucella canis заразяват междупрешленните дискове, очите, бъбреците, мозъка. Ако бактериите заразят тези тъкани, тогава симптомите ще бъдат свързани с тази инфектирана телесна система.

Как се разпространява бруцелозата при кучетата

Голямо количество бактерии Brucella се разпространяват с помощта на половите секрети на заразено куче. По-малко количество бактерии могат да се съдържат в урината или слюнката на кучето. След прекъсване на бременността заради бруцелоза, женската ще продължава да разпространява заразения с бактерии секрет в продължение на 4-6 месеца след аборта.

Кучетата се заразяват чрез контакт със заразени течности. Най-разпространеният път на заразяване е оралният(чрез близане на урина или половите секрети), но кучетата могат да прихванат инфекция по полов път и въздушно-капков (когато кучето мирише урината или секретите), или чрез други лигавици, такива като очите.

Диагностика

Инфекцията се диагностицира с помощта на кръвен тест. С помощта на теста бруцелозата се открива в кръвта 8-12 седмици след заразяването.

Лечение

Въпреки че антибиотиците могат успешно да контролират инфекцията, те не могат окончателно да я премахнат, затова всяко куче, заразено с бруцелоза, трябва да се разглежда като заразено за цял живот. Дори ако острата инфекция бъде излекувана с помощта на антибиотици, кучето все още може периодично да разпространява бактериите през целия си живот.

Кастрацията при заразено куче намалява разпространяването на заболяването в околната среда, намалявайки риска от заразяване на другите кучета. Преболедувалите кучета изработват имунитет - не могат да се разболеят втори път.

Антибиотикотерапия

Бруцелите са много чувствителни към много антибиотици, но тяхната способност да паразитират вътре във фагоцитите позволява на бруцелите да избягват контакт с антибиотиците, дори ако неговата концентрация в кръвта е много висока. Да се постигне пълно излекуване на бруцолезота с антибиотици е невъзможно. При обостряне на заболяването мощен курс с тетрациклин или рифампицин позволява рязко да намали остротата на инфекциозния процес.

Приложение на имуностимулатори

За лечение на бруцелоза се използват стимуланти на макрофаговата връзка и Т-лимфоцитите. Особено ефективно е приложението на имуностимулатори заедно с антибиотици. В медицинската практика добри резултати са получени при приложението на микробни полизахариди.

При изразени алергични прояви е показано приложението на кортикостероидни препарати.
В някои случаи добър лечебен ефект оказва приемът на отвара от мента(механизмът на действие не е изучен).

Как се контролира бруцелозата

При кучетата бруцелозата е рядко заболяване. Въпреки всичко, инфекцията представлява сериозна заплаха за размножаването на кучетата, затова всички животни, които се използват за разплод, трябва да се проверяват на всеки 3-6 месеца. Новите кучета, които са се появили в развъдника наскоро, трябва да преминат карантина за 8-12 седмици, след това трябва да се проверят за наличието на бруцелоза.

Има ли риск от заразяване с бруцелоза на човека от заразеното куче

Бруцелозата е зоонозна инфекция, което означава, че може да се предава от животните към човека. Въпреки че хората могат да се заразят и при контакт със заразени от животно или със заразен обект от животински произход, като месо или мляко, но това се случва много рядко, за да се предава бруцелозата от кучето към човека.

Развъдчиците и ветеринарите, които имат работа с кръвта и други секрети на заразените животни, са подложени на риск от заразяване с инфекцията. Стопаните не се намират в рискова зона, защото те не контактуват с кръвта или половите секрети на кучето. Но хората с отслабена имунна система трябва да избягват контакта с куче, което е диагностицирано с бруцелоза.

Хората, които са в контакт с кучето при развъждане, с новородените кученца или с абортираните плодове, трябва да спазват строги санитарни правила. Всеки път, когато това е възможно, трябва да се поставят ръкавици за еднократна употреба преди работата с новородените кученца. След сваляне на ръкавиците трябва да измият добре ръцете си със сапун.

Изображение

Профилактика

Въпреки голямото количество ваксини, предложени за профилактика на бруцелозата при селскостопанските животни и човека, специфична профилактика при кучетата не е разработена. Хиперимунните серуми са неефективни и затова не се отпускат.
Ефективни профилактични мероприятия при бруцелоза при кучетата не са разработени. Особено внимателни трябва да бъдат стопаните на кучета, диагностицирани с бруцелоза.

Безопасността на човека не може да гарантира нито един метод на защита, освен ликвидиране на болното животно. Ако в семейството има деца, трябва да помислите добре, трябва ли да рискувате здравето на децата. За вземане на решението е важно да помните, че бруцелозата при човека не се лекува.

Кучетата могат да се заразят с бруцелоза чрез заразена вода
Изображение

http://rostovvet.ru/
http://petstime.ru/
http://sobaki-pesiki.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета