Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кожни заболявания при кучето

Кожни заболявания при кучето

Мнениеот meri » Чет Сеп 11, 2008 11:07 pm

В последните години заболяванията на кожата при кучетата и котките заема едно от водещите места сред заболяванията, срещани при тези животни.
Все по-често промените в храненето, влошаването на екологичната обстановка в околната среда, слабо подвижния начин на живот на повечето малки домашни животни, не винаги грамотната племенна работа.
Тези фактори спомагат за възникването и укрепването в генофонда на различни патологични състояния, много от които са съпроводени с кожни прояви.

Кожата е епително-съединителен орган на тялото при животните. Тя осигурява бариерна функция, пречи на загубата на водата, електролитите и микромолекулите. Кожата механично защитава животното от неблагоприятното въздействие
на околната среда и благодарение на своята еластичност, осигурява движението. Въпреки защитната бариера, нервните рецептори позволяват да се усещат горещините, студа, налягането, болката и сърбежа. Кожното покритие отговаря за
температурната регулация и натрупване на витамините, електролитите, водата, мазнините, въглехидратите и протеините. Повърхността на кожата притежава както антибактериални, така и противогъбични свойства, и това в съчетание с нейната
имунно-регулаторна функция позволява да се предпази от развитието на инфекции. Под въздействието на слънчевата светлина в кожата се синтезира вит.Д, а пигментът, затворен вътре в меланоцитите предовратява разрушаващото въздействие на слънчевото излъчване.

На практика вет. лекари се сблъскват с кожните заболявания повече от 20% от случаите. Въпреки, че незначителна част от тях са собствени проблеми на кожата. Повечето случаи са кожни симптоми на основното заболяване на организма.
За да се изясни за какъв проблем става въпрос, е необходима консултация с вет. лекар, който има на разположение широк избор от диагностични и лабораторни методи за изследване.
На какво трябва да обърнете внимание и какви грешки при грижите се срещат най-често:

Хранене


Сега съществуват два типа хранене на животните, използвани от стопаните: това е натурално хранене с използване на продукти от растителен и животински произход, и промишлени сухи и консервирани храни от различни фирми-производители.
На кое хранене да отдаде предпочитанията си решава стопанина. Повечето стопани неоправдано смесват тези типове хранене. Промишлените храни съдържат хранителни вещества в определена пропорция съгласно вида, възрастта и породата на животното и добавянето към нея на продукти от масата не само нарушават този баланс, но и съществено вредят на здравето на животното.
Не трябва да смесвате храни от различни фирми-производители, опитвайки се по този начин да разнообразите диетата на животното.
Храните се избират индивидуално за всяко животно съгласно изискванията при условие на отсъствие на алергични реакции. Храненето със сухи храни предвижда осигуряване на постоянен достъп до питейна вода.

Ако става въпрос за натурално хранене, то 70% от диетата трябва да бъде храна от животински произход и 30% зърнени. При такова хранене трябва да включвате витаминно- минерални добавки.
На нерационалното хранене първо реагира кожата с наличие на сърбеж, обрив, опадане на козината, възпаление на външните слухови проходи и др.

Околна среда

Тук има достатъчно много проблеми, но част от тях може да предупреди самия стопанин.
През зимата избягвайте разходка с животното по улиците, обработени с реагенти- това може да доведе до развитие на контактен дерматит на възглавничките на лапите.
С цел ограничаване на контакта на лапите с агресивната среда може да се използват специални кремове или обувки за животни. Избягвайте измръзване, възникващо при продължителни разходки в силен студ.

През лятото избягвайте продължителното пребиваване под преките слънчеви лъчи, тъй като често се развиват фотодерматози- възпаление на непигментираните или участъците без козина под въздействието на ултравиолетовите лъчи.
Задължително обработвайте животното от външни паразити, тъй като те могат да бъдат приносители на инфекциозни заболявания, а също да причиняват безпокойство на животното.
За тази цел се използват капки на холката, спрейове, шампоани, пудри. Ежегодната профилактична ваксинация против дерматофитоза ще ви помогне да предпазите животното от гъбични инфекции.

Слабо подвижния начин на живот често заедно с неправилното хранене води до нарушение на обмяната на веществата. При такива животни от страна на кожата може да се отбележи оредяване или опадане на козината. Наличието на обрив,
отлагане на пигмент, сърбеж, подкожни кръвоизливи. Но това са само част от признаците, свидетелстващи за заболявания на животното. Установяването на причините и техните появи може да установи само вет. лекар.

Генетика и племенна работа- съществува породна предразположеност към редица кожни заболявания, така както черна акантоза се среща при късокосместия дакел. Трябва да избягвате чифтосване с носителите на признаците.
Хипотрихиозис се среща при пинчер, пудел, дакел- места без козина в горната част на ушната раковина, при уипет- долната страна на гърдите.
Възпаление на кожните гънки- при блъдхаунд, булдог, санбренар, чау-чау, спаниели, мопс, пекинез.
При селекция трябва да обръщате внимание на качеството на козината.
Себорея- шануцери, спаниели, сетер, доберман, немска овчарка.
Нарушение на пигментацията- доберман, ретривър, афганска хрътка, самоед, далматин.

Освен неинфекциозните причини за възникване на кожните заболявания, съществена роля във възникването на патологии могат да играят вирусите, бактериите, гъбите. Но в такива случаи за установяване на причините е необходима помощта на специалист и адекватно лечение.

Заболявания, свързани с лющене на кожата

Една от честите причини за посещение във вет. клиники е наличието на пърхот. За успешното решаване на този проблем е важно да се определи дали лющенето е вторично или е свързано с първично нарушение на кератинизацията, въпреки че се смята, че около 80% от случаите имат вторичен характер.

Дерматози, причиняващи вторично лющене, обикновено се делят на сърбящи и не сърбящи. Към първите се отнасят пиодермия, алергичен дерматит от ухапване от бълхи, атопия, краста, хранителна алергия. Без сърбеж протича
неусложнената вторична пиодермия демодекоза, дерматофитоза, ендокринопатии. Лющенето без сърбеж може да бъде в резултат на недостатъчна влажност на околния въздух.
Първичните нарушения на кератинизацията- това са дерматози, които клинично се проявяват с излишно образуване на рогови люспи. Главна роля в патофизиологията на този процес играят разстройството на функциите или кератинизацията на епитела, или кожните жлези.
Такива нарушения са наследствени и такива животни не се допускат до развъждане.
Към тази група заболявания се отнасят:

- първична идиопатична себорея: предразположени породи американски и английски кокер спаниели, доберман, ирландски сетер;

- дистрофия на космените фоликули: доберман, ротвайлер, йоркширкси териер, ирландски сетер, чау-чау, пудел, дог;

- цинк зависима дерматоза: някои породи лайка;

- акне: булдог, боксер, доберман, дог, мастино, шнауцери;

- дисплазия на епидермиса и ихтиоза: уест хайленд уйат териер.

При вторично лющене прогнозата е благоприятна при условие на точна диагностика и адекватно лечение. Лющене свързано с първични дефекти на кератинизацията се контролира по-трудно и изисква пожизнено приемане на местно и системно лечение.

Заболявания, съпроводени с обрив

Пиотравматичен дерматит- често срещано заболяване на кожата, причинено от самотравмиране и усложнена вторична бактериална микрофлора. В основата на това заболяване лежи сърбежа, възникнал в резултат на алергии.
Често се отбелязва сезонност на заболяването, в повечето случаи в топлото и влажно време на годината. Пиотрамватичният дерматит се развива бързо. Отбелязва се ясно ограничение на еритематозните, леко издаващи се над повърхността на здравата кожа петна, възникващи в резултат на силно самотравмиране.
Косменото покритие в тези участъци липсва. Макар и рядко, понякога могат да се наблюдават множествени поражения. Постоянно явление е болезненост или сърбеж. В повечето случаи петната се локализират в поясната област.
Към породите предразположени към заболяването се отнасят немска овчарка, ретривър, коли, санбернар. Не е отбелязана възрастова или полова принадлежност към заболяването.

Интертиго (пиодермия на кожните гънки)- развива се в резултат на анатомични дефекти, благодарение на които се създават условия за интензивно размножаване на бактерии. Различават се на устните, лицето, перивулварни и опашни гънки. В огнищата на поражение се откриват гъби от рода на Маласезия, което усилва възпалението.
Характеризира се в началото с еритема, ескудация, след това се развива ерозия, язви и фустулозни проходи. Чест спътник на това състояние е неприятната миризма, възникваща в резултат на недостатъчното проветряване на кожата.
Към интертиго са предразположени кокер спаниел, спрингер спаниел, санбернар, ирландски сетери.
Интертиго на лицевите гънки е характерно за брахицефалните породи.
Пиодермия на перивулварните гънки често се наблюдава при женски с наднормено тегло с недоразвита вулва.
Интертиго на опашните гънки се отбелязва при породите с къси плътно извити опашки, като английски и френски булдози, бостън териер. Генерализираната форма на заболяването се среща при шар-пей.

Остиофоликулит- характеризира се с образуването на пустули с големина до 2 мм. Пустулата се покрива с коричка, която след няколко дни пада без да оставя следа. Пустулите могат да бъдат единични или множествени.
Бактериална причина е стафилококовата инфекция.
Остиофоликулит се развива на фона на такива състояния като:
- хиперчувствителност;
- ендокринопатии;
- инвазивни заболявания;
- идиопатично нарушение на кожния имунитет.

Импетиго- доброкачествено състояние, при което обрива се образува в ингвиналната и аксиларната област на неполовозрели кучета. Тези поражения могат да са съпроводени с незначителен сърбеж и да се открият случайно.
За възникването на импетиго са отговорни стрептококите. Предразполагащ фактор са лошите грижи за кученцето, въпреки че импетиго може да възникне и при кученца с надлежни грижи. Като вторично явление импетиго може да възникне при някои вирусни заболявания.

Фоликулит- характеризира се с по-дълбоко разпространени възпаления на космения фоликул. Често възниква в областта на муцуната и е усложнение от акне. Често се среща при млади животни, обикновено при мъжките преди полово съзряване. При достигане на полова зрелост състоянието може да изчезне, в някои случаи остават белези.

Пиотравматичен фоликулит- възниква като продължение на пиотравматичния дерматит в резултат на проникване на инфекция в областта на дълбоките слоеве на кожата. Локализация, основни причини и породи, са същите рискови групи, както и при пиотравматичен дерматит. Изразява се с по-изразени клинични признаци и наличие на множествени поражения.

Заболявания, съпроводени с образуването на "възли"

Образуването на възли на кожата е честа причина за посещение при ветеринар. Главният въпрос, който трябва да се изясни е дали възелът е проява на неопластичен процес или е следствие от възпалителна реакция на кожата.
Някои неопластични заболявания се проявяват с породна предразположеност. Възрастта на животното също е вероятен фактор за едно или друго новообразование.
Малко число от заболяванията на кожата, съпроводени с образуването на възли има полова предразположеност. Към тях могат да се отнесат метастазите от туморите на млечни жлези при женските, възли от възпалителен характер на гърба при мъжките при тубуларен аденом на тестисите.
За възлите от възпалителен произход често характерен признак е сърбежа, но последния може да бъде съпроводен и с мастоцистома, особено при нейното травмиране. Новообразвания като бързо прогресиращ лимфом могат да бъдат съпроводени с болезненост, което също води до самотравмиране.
Наличието или отсъствието на пигментни промени показва за присъствието или отсъствието в патологичния процес на възпалителен компонент.
Характера в промените на външния вид и скоростта на увеличение на пораженията в размерите могат да дадат полезна информация за биологическото поведение на неопластичната маса. Мастоцистоми с бавно прогресиране в продължение на няколко месеца в своето биологично поведение не са силно злокачествени. Появата на множество поражения по
едно и също време може да навежда на мисълта за системна заболеваемост, което е характерно при метастази по хематогенен път.

Нарушение на пигментацията

Пигментацията на кожата и косменото покритие има голямо значение за маскировката, половия диформизъм и йерархичните взаимоотношения.
Лентиго- често се среща при възрастните кучета. Хиперпигментираните петна се откриват по тялото или крайниците. С възрастта количеството петна и интензивността на пигментацията се увеличават. От лентиго са засегнати много породи кучета, но наследствена аномалия е описана при мопс.
Лентиго е козметичен проблем и няма лечение.

Черна акантоза- важно е да се различава вторична черна акантоза, възникваща като реакция при много възпалителни дерматози и първична акантоза, заболяване срещано изключително при дакелите.

Първична черна акантоза- заболяването засяга дакелите от двата пола на възраст до 1 година. В началото поражението се ограничава до двустранна хиперпигментация, алопеция и акантоза на кожата в аксиларните области. В определени части акантозата може да има злокачествена проява.

Вторична черна акантоза- всяка възпалителна реакция на кожата във вентралната част на тялото, съпроводена с акантоза и хиперпигментация, може да бъде описана като черна акантоза. Изисква специфична терапия и изчезва при излекуване на възпалителната дерматоза.

Витилиго- възниква при възрастни животни и се проявява с прогресираща депигментация на кожата, козината, лигавиците и продължава от няколко месеца до няколко години. В процеса могат да бъдат въвлечени възглавничките на лапите и ноктите. Към витилиго са предразположени ротвайлери, немски овчарки, белгийски овчарки, шнауцери с черен цвят.
Това състояние не е свързано с някакви системни или неопластични заболявания. Витилиго е козметичен проблем и няма лечение.

Депигментация на носното огледало- често срещано при кучетата от едрите и средни породи, като немски овчарки, лабрадор, златист ретривър, кралски пудел и др. Депигментираната кожа е с нормална дебелина, по външен вид не се различава от кожата с нормална пигментация. Други клинични прояви няма. Лечение не е разработено.

Огнищно оплешивяване

Алопеция- често явление, може да бъде във вид на едно кръгло петно на всяка част от тялото или множествено. Заболяване, проявяващо се с фокална алопеция, може да бъде сърбящо или не сърбящо, може след време да започне да сърби, ако не е било такова в началото. Сред дерматозите, проявяващи се с подобна клинична картина едни се срещат често, а други- по-рядко.
Наблюдава се при трихофития, микроспория, демодекоза, алергични заболявания, фоликулит, дисплазия на фоликулите, цветна мутационна алопеция, краста, маласезиен дерматит, дерматомикоза, цинк зависима дерматоза.

Симетрично оплешивяване

Дерматози, съпроводени с несърбящо оплешивяване е честа причина за посещение при ветеринар. Сега е прието заболяването да се отнася към проявата на различен род ендокринопатии. Такива животни се нуждаят от хормонално изследване и лечение.

Заболявания, причинени от патогенни гъбички

Дерматофитози- кожни заболявания, възникващи в резултат на паразитирането на патогенни гъби, получили общото название дерматофитози.
Дерматофитите притежават способност да поразяват здравите косми или кожата. Инфектираната част е чуплива, за това козината в засегнатия участък има вид на подстригана до пълно оплешивяване.
Степента на изразеност на възпалението е различна. Клиничните признаци са разнообразни и не винаги се ограничават с класическата картина на заболяването. При повечето животни типични прояви са еритема, алопеция, образуване на люспи и кори.
Пораженията се локализират на кожата на главата и шията, по-рядко в основата на опашката и крайниците. В началото петната са малки, постепенно се разширяват и достигат значителна големина. Космите губят нормалната пигментация, стават чупливи и леко се епилират.
Кожата в огнищата на поражение е плътна, червено - кафява или сива. Животното разчесва засегнатите места, което често спомага пренасянето на заболяването от главата на крайниците. Сърбежа е изразен незначително. Дерматофитозата може да протича съвместно с други заболявания, основно ектопаразити: демодекоза и нотоедроза.

Маласезиен дерматит- възприемчиви са кучетата от всички породи, но особена предразположеност има басет хаунд. Засегнатите участъци включват външния слухов канал, муцуната, вентралната част на шията, аксиларните трапчинки, ингвиналната област, между пръстовите гънки на кожата.
Най-често заболяването се характеризира с еритема, алопеция, суха или мазна себорея. В хронични случаи се наблюдават хиперпигментация и лихенификация. Сърбежа варира от слаб до изключително тежък. Засегната кожа е съпроводена със неприятна миризма, особено на места като шията, аксиларната ямка, ушите.

Акродерматози

Акарни дерматози- заболявания причинени от членестоноги, съпроводени със силен сърбеж, разчесване, оплешивяване, вторична пиодермия. Болните кучета са източник на заболяване за другите животни и хората. За това за лечението на дерматозите трябва да се отделя особено внимание.
В дерматологичната практика значение имат такива акродерматози като нотоедроза, саркоптоза, отодекоза и демодекоза. Тези заболявания засягат кучетата и котките, но с различна честота.

Атопичен дерматит

Атопия се нарича наследствена предразположеност към образуване на антитела против алергени от околната среда. Атопията е заболяване с разнообразни клинични прояви, нейната диагностика и лечение са сложни.
По честота сред всички алергии, атопичния дерматит отстъпва само на алергичния дерматит от ухапванията от бълхи. Често последния съпътства първия, усложнявайки клиничната картина на заболяването. Своя принос могат да внесат и хранителната алеригя, пиодермията.
Атопичния дерматит възниква на възраст от 1 до 3 години и засяга от 3 до 15% от всички популации животни, независимо от пола. Предразположени към това заболяване са териерите, лабрадор, боксер, кокер спаниел, намска овчарка, шар пей, далматин, английски булдог, цвергшнауцер, ирландски и английсни сетери.
Клинични симптоми: сърбеж, алопеция, еритема, хиперпигментация, лихенизация, които се откриват на муцуната, гърдите, ушните раковини, корема, опашката, краката. В зависимост от източника на алергена атопията може да проявява сезонен характер.
Болните от атопичен дерматит кучета по-често от другите се поразяват с гъбична инфекция Маласезия, за което способстват възпалението и мастната себорея. В пространството между пръстите има идеални условия за пролиферация на гъбички заради повишената влажност и по-високи температури на кожата в тези участъци.

Съществуват повече от 160 различни кожни заболявания при кучетата, някои от които се водят хронични.
За да бъде успешно лечението, трябва да се постави своевременно диагноза.

10% от всички кожни заболявания са случаи на хроничен дерматит. Пълно оздравяване настъпва рядко.
При кучетата има два вида кожни заболявания: излечими и неизлечими. Преди да назначи съответното лечение, ветеринарят трябва да изясни какво се случва вътре в организма.
Така както за появата на нови кожни клетки са необходими около 4 седмици, оздравяването може да отнеме дълго време дори при лечимо заболяване на кожата. В случай на нелечимо заболяване, най-доброто което можете да направите е постоянното контролиране с помощта на диета, лекарства, шампоани, спрейове, мастни киселини и витаминни добавки.

За борба с хроничното заболяване на кожата трябва да се постави точна диагноза. За да се постави диагноза са необходими определени диагностични данни, според които лекаря ще има ясна представа за действащите патологични процеси. Много различни заболявания могат да се проявят еднакво.

Например, "кожния сърбеж" не е диагноза, не е и "алергия". Ветеринаря трябва да определи причината за сърбежа, и към какво е алергията. Трябва да се направят всички необходими анализи, за да се открие причината за кожното заболяване.

Излечими хронични заболявания

От всички излечими кожни заболявания по-често се среща бактериален дерматит, при който се появява алопеция на места, люспеста кора и малки възпалени кожни обриви, покрити с твърди люспи. При бактериален дерматит кучето се нуждае от предварителен тест за чувствителност към антибиотици и други препарати.
Само след това може да се пристъпи към лечение. Съответните антибиотици трябва да се приемат от 8 до 12 седмици, а понякога и по-дълго.

При здравите кучета рядко се развива бактериален дерматит, следователно трябва да се имат предвид основните предразполагащи фактори. Основен фактор е лошото хранене.

Друга причина за излечимите хронични заболявания- това е инфекцията Маласезия, която се среща основно при кокер спаниел и уест хайленд уйат териер. При маласезия кожата е мазна и мирише лошо.
Гъбични инфекции, себорея- това е заради ниско съдържание на мастни киселини и протеини в диетата, а дерматит/ оплешивяване заради паразити, като акари и бълхи.

Тези излечими заболявания, ако се лекуват неправилно, могат да присъстват през целия живот на кучето, и могат погрешно да се приемат за неизлечими.

Неизлечими кожни заболявания

Това са хроничните кожни заболявания, които могат да бъдат кошмарни за кучето, и карат ветеринаря и стопанина да се чувстват безсилни. Хормоналните нарушения, такива като хипотиреоидизъм или синдром на Кушинг, често се срещат
при кучетата от малките породи, по принцип не се лекуват, но могат да се контролират.
Хроничен дерматит от слюнката на бълхите, хранителна, контактна алергия и алергия на дихателните пътища могат да изчезнат, когато е открит антигена, който е причина. И тогава може да бъде предовратен контакта на кучето с този антиген.

Автоимунни заболявания

Такова хронично заболяване на кожата като пемфигус е едно от най-безнадеждните. При пемфигус имунната система на кучето умишлено унищожава тъканите на организма.
Атопия, също известна като въздушен алергенен дерматит, може да напомня сърбеж- разрушаващо кожно заболяване, което може да се нуждае от контрол цял живот. Циклоспорин, който е одобрен за използване е показал значително подобрение при пациенти болни от атопия.

Наследствените заболявания са неизлечими. Повечето добавки и местна терапия могат да бъдат палиативни, т.е. да отнемат симптомите, но не лекуват заболяването. Тежестта на унаследените кожни заболявания може да се колебае от незначително раздразнение, като кучешко акне, до сериозно разрушение на кожата и мускулната маса, което се случва при дерматомикоза.

Ихтиоза- наследствено заболяване, характеризиращо се с нарушение на кератинизацията на кожата. Кератинизацията е изразена в различна степен- от едва забележима грапавост на кожата, до тежки промени на епидермиса, понякога несъвместими с живота.

От какво трябва да се страхувате

"Кортизоновите" лекарства преднизон, триамцинолон, дексаметазон и инжекции кортизон с продължително действие- това е "нож с две остриета". При правилно използване те могат да запазят живота на кучето, но не трябва да се злоупотребява с тях.

Много често при неустановена диагноза, се използват инжекции кортизон (или таблетки), тъй като те значително подобряват състоянието.
Типичен пример за такава злоупотреба може да се види, когато саркоптозните акари се приемат за силна алергия. Струва ни се, че състоянието се подобрява, но за съжаление за кратко...и бъдещото лечение с кортизон води до зависимост от този препарат.
Лечението става опасно както за животното, така и за самото заболяване.
Кортизон може да се използва само с повишено внимание.

Демодекоза
ИзображениеИзображение
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://kotopes.ru/
http://dogcity.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кожни заболявания при кучето

Мнениеот astra_v » Вто Юни 29, 2010 5:35 pm

Здравейте! Пиша ви относно моето куче - дакелче. От скоро започнаха да се появяват пъпки или нещо като обриви по коремната област и слабините, стават на черни петънца след като отминат. Възможно ли е да е реакция от ухапване от бълхи, понеже доста често намираме по една или две бълхи по козинката му, въпреки че го напудрихме с Тапилан!
Възможно ли е да е алергичен дерматит от бълхи?
Някой имал ли е същия проблем?
astra_v
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Яну 17, 2009 4:07 am

Re: Кожни заболявания при кучето

Мнениеот meri » Вто Юни 29, 2010 5:37 pm

Да, възможно е.Вземи фронтлайн и обезпаразити, защото това сигурно са яйцата на бълхите и пак ще се размножат.
Не е лошо да отидете и на лекар за всеки случай.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кожни заболявания при кучето

Мнениеот astra_v » Чет Юли 01, 2010 11:34 am

Да, ходихме на лекар вчера и днес чакаме за кръвни резултати. Взеха му и клетки от пъпчиците, та и от тях да видим какво ще покаже. Иначе кученцето си е добре.
Лошото, което може да се окаже е, ако имаме ухапване от комар - нова болест по кучетата и хората, която може да е смъртоносна. Но се надяваме, че причинителя е бълхата!
astra_v
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Яну 17, 2009 4:07 am

Re: Кожни заболявания при кучето

Мнениеот meri » Чет Юли 01, 2010 11:41 am

Дирофилариоза ли,има ваксини за нея.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кожни заболявания при кучето

Мнениеот astra_v » Пет Юли 02, 2010 11:16 am

Резултатите излязоха - алергичен дерматит от бълхи! Изписаха му хапчета за пиене срещу възпалението и за мазане върху пъпките. Биха му и инжекции, от които имаше и кортикостероиди. След една седмица пак ще ходим на контролен преглед.
Добре, че не е по-лошото!
astra_v
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Яну 17, 2009 4:07 am

Re: Кожни заболявания при кучето

Мнениеот meri » Съб Юни 07, 2014 7:58 am

Статията е преработена и обновена. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета