Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Синдром на Кушинг при кучето-1 част

Синдром на Кушинг при кучето-1 част

Мнениеот meri » Сря Юли 01, 2015 6:04 pm

Синдром на Кушинг (хиперадренокортизицъм,хронична хиперкортизонемия)-ендокринно заболяване , срещащо се преди всичко при възрастните кучета-пудели, боксери, немски овчарки, др.породи кучета и дължащо се на хиперфункция
на кората на надбъбречната жлеза и увеличение продукцията на кортикотропина,или АКТГ (адренокортикотропен хормон).
Хиперадренокортицизма може да бъде обусловен при наличие на надбъбречни тумори или тяхната хиперплазия , която допринася за изработването на хормоните. Такъв първичен адренален синдром на Кушинг често се явява при възрастните кучета.
Синдром на Кушинг също може да се дължи на стимулиране на непокътнати надбъбречни жлези,контролиращи техните хормони. Така,при наличие на тумори хипофизата изработва излишно количество АКТГ, което стимулира изработването на кортикостероидни надбъбречни жлези.
Надбъбречните тумори обуславят 15% от случаите при възникване на синдром на Кушинг при кучетата, тумор на хипофизата-85%. Около 50% от надбъбречните тумори са доброкачествени.
Също така може да се отбележи ятрогенен хиперадренокортицизъм, причинен от продължително приемане на кортикостреоиди(например преднизолон), който се назначава при много от заболяванията при кучетата. В такъв случай лечението е достатъчно просто и се заключава в постепенното спиране на назначените кортикостероиди.

СИМПТОМИ:

Повишен апетит, полидипсия, полиурия, недостиг на въздух, повишено кръвно налягане, мускулна слабост, провиснал стомах вследствие отслабения мускулен тонус и преразпределение на мазнините в областта на стомаха, разстройство на нервната система.
По принцип симптомите често имитират признаци на стареене на организма. Животното често е апатично, кожата се разрежда,става суха, потъмнява, нейните защитни бариерни функции намаляват.
В кожата на ингвиналната област , шията и гърба може да се наблюдават отлагания на калций. Около основата на ушите, задните лапи и отстрани възникват симетрични плешивини, при кучетата се забелязва атрофия на яйчниците.
Ако кучето ви има някой от тези признаци,и е на повече от 6 год. трябва да се направи изследване за изключване на даденото заболяване.

ДИАГНОСТИКА:

Диагностиката синдром на Кушинг при кучетата се основава на клиничните признаци, проведени лабораторни изследвания, рентгенографии, УЗИ.
При синдрон на Кушинг в серума на кръвта се забелязват високи количества алкална фосфатаза, холестерин, аланин-трансфрезата и глюкоза.
Урината е с ниско относително тегло и може да съдържа голямо количество протеини. Рентгенографията показва увеличение на черния дроб, а при някой животни минерализация на надбъбречната и бронхиалната стена. При УЗИ може да се открият надбъбречни тумори.

За диагностика синдром на Кушинг голямо значение имат специални тестове.

Така, че в днешно време широко се използва прием на дексаметазон в малки дози. Когато при това пробите на кръвта са към изследването и през 4 и 8 часа след инжекциите дексаметазон.
Ако кучето не е болно от хиперадренокортицизъм, нивото на кортизола в кръвта през 4 часа се намалява под нивото на 1 микрограма/дл и остава ниско по време на целия
период на изследването. При кучета със синдром на Кушинг нивото на кортизол не се намалява. При някой кучета нивото на кортизол в кръвта пада през 4 часа след въвеждане на дексаметазон и се възстановява през 8 часа.
Това обикновено показва тумор на хипофизата. В друга модификация на използвания тест приложени високи дози дексаметазон за диференциране на надбъбречните тумори на хипофизата. В първия случай нивото на кортизол в кръвта не е намалял, във втория -намалява, но ако тумора на хипофизата е много голям , нивото на кортизол не намалява, както се отбелязва в 15% от кучетата.

ЛЕЧЕНИЕ:

Средната продължителност на живота на кучето след диагностицирането на това заболяване е около 2 год. Усложненията могат да включват формирането на тромби, повишена възпримечивост към инфекции, повишено кръвно налягане,сърдечна недостатъчност, нарушения от страна на нервната система.
Целта на лечението е да се достигнат нормални нива на кортизола без да се създава дефицит в организма , което може да повлияе негативно на състоянието на животното.
За лечението на животните се приемат такива препарати, като Лисодрен, Митотан, Хлодитан, използвани в стандартни дози (от 25 до 75 мг/кг на ден), впрочем за всяко куче се определя индивидуална дозировка.Препарата разрушава част от кората на надбъбречната жлеза, изработваща стероиди.
Отначало се провежда "зареждане" с препарата.Той се назначава ежедневно до прекратяване проявите на симптомите на заболяването. Един от основните признаци се явява намаляването на пиенето на вода. За това се дава поддържаща доза , когато препарата се назначава 1-2 пъти седмично.
По време на целия период на лечение , и особено в продължение на 5-14 дни на началната фаза , стопанина трябва да следи ,дали при животното не се е появило повръщане, диария, загуба на апетит, вялост, което показва много ниско ниво на кортизола , което води до развитие на хипоадренокортицизъм, или болест на Адисон.
При наличие на такива признаци на кучето се назначава кортизон, производен на кортизола.
Периодични лабораторни тестове и назначение на Лисодрен могат да се провеждат през целия живот на животното.Около 50% от кучетата със хипофизна форма на синдрома на Кушинг имат рецидив, а при 33%-се развиват страничните ефекти на лекарството.
За лечение на кучета с данни на това заболяване също може да се използва Кетоконазол, противогъбичен препарат , прекратяващ синтезата на кортизола в надбъбречната жлеза. Този препарат обикновенно е по- ефективен от Лисодрен, и е лесен за използване , но е много по- скъп.
Той може да се използва за лечение на тези животни, при които терапията с Лисодрен е неефективна.Кетоконазол е по-малко токсичен и него може да го спрете по всяко време.

През юни 1997г. за лечението на кучета със синдром на Кушинг е утвърден препарата Аниприл, способстващ намаляването на нивото на кортизол при 70% от кучетата.

Към преобладавщите препарати за излишък на хипофизата се отнася Депренил, явяващ се по-скъп от другите препарати,отколкото Лисодрен ,но не изисква постоянен контрол за състоянието на пациента.

При наличие на надбъбречни тумори лечението в някой случаи може да се провежда хирургически или чрез облъчване. При оперативно вмешателство има висок хирургичен риск, хирургична намеса при наличие на тумори на хипофизата във ветеринарната медицина не се провежда. В такъв случай се назначават препарати Лисодрен или Кетоконазол. Лечението при такива симптоми е симптоматично,но увеличава качеството на живот и го удължава.
При данни на такова заболяване също така може да се назначи хомеопатично лечение, включващо назначение на препарата Лиарсин за дълъг период от време. Този препарат намалява нивото на кръвната захар до нормалните нива и не позволява остраняването на свръх количества калий от организма.
При повечето пациенти Лиарсин подобрява качеството на живот и забавя развитието на болестта.
В такъв случай се назначават препарати Лисодрен или Кетоконазол, лечението с тях е симтопматично , но повишават качеството на живот и го удължават.
В този случай за лечение на заболяванията може да се назначи хомеопатично лечение , включващо препарата Лиарсин за дълъг период. Този препарат намалява нивото на кръвната захар до нормално и не позволява отстраняването на свръх количества калий от организма.
При повечето болни кучета Лиарсин подобрява качеството на живот и забавя развитието на болестта.
В допълнение може да се приемат хомеопатични лекарства назначени от лекар.
При липса на лечение на синдрома на Кушинг заболяването ще прогресира и може да доведе към такива застрашаващи живота състояния -като диабет, застойна сърдечна недостатъчност, бъбречна и чернодробна недостатъчност , също така и хронични заболявания като хипотиреоидизъм, инфекциозни заболявания на кожата, ушите, венците, очите и пикочния мехур.
Много важно е правилното хранене на животното, при синдром на Кушинг се назначава диетична храна.

http://www.veterinar.ru/articles/2/6/28/
превод:meri


Последно избутване meri от Сря Юли 01, 2015 6:04 pm
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета