[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Еструс при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Еструс при котките

Еструс при котките

Мнениеот meri » Нед Май 01, 2011 10:31 am

Процесът на развитие на котките започва още в периода на бременността и продължава след раждането. Поради тази причина въпросът, свързан с размножаването е много важен и всички стопани трябва да са запознати с някои особености, касаещи протичането на половия цикъл и поведението на котките.

Половата зрялост при котките настъпва преди да е за вършено физическото израстване. Първото разгонване може да се наблюдава на 8-10-месечна възраст при женските, и на 9-12 месечна възраст при мъжките,но до телесна зрялост, когато котките са годни за разплод, те достигат на 14-18-месечна възраст. Угасването на половата дейност, съпроводена с прекратяването на функциите на яйчниците при женските котки и половото влечение при мъжките, зависи до голяма степен от породата, начина на гледане и хранене и настъпва на 10-12 година. Някои котки запазват половата си активност до края на живота си.

Половият цикъл при котките представлява сложен комплекс от морфологични и физиологични промени, които настъпват в организма, обуславящи състоянието на половите органи и поведението на животните.
Котките са сезонно моно- и полициклични животни. Това означава, че се разгонват еднократно или повече пъти за един сезон. Особено ха­рактерно е честото разгонване при сиамките, където половите цикли се редуват през цялата година на интервали от 3-4 месеца. За разлика от тях персийските и уличните котки се разгонват два пъти в годината, в края на зимата и края на лятото.

Репродуктивния цикъл,или еструс включва 4 стадия:проеструс,еструс,метеструс,анеструс.
Продължителността на всеки от тях е индивидуален за всяко животно,за това не винаги може да се определи срока за покриване.За разлика от кучетата, при котките няма кървави секрети,еструса може да се определи по поведението и подпухването на лигавицата на половите органи.

Проеструс

Началото на еструса продължава 1-2 дни и може да бъде забелязано по неспокойното поведение на котката.Можете да забележите леко увеличена и влажна вулва, повишен апетит и безпокойство.Котката привлича мъжките, но все още не ги допуска.Проеструса се характеризира с период на ухажване,по време на който самото присъствие на мъжкия стимулира активирането на отделни хормони при женската,което води до истински еструс.

Еструс

Стадия на полова възприемчивост,може да продължава както един,така и 20 дни,със средна продължителност 5-7 дни. Най-благоприятни за покритие са 3-5 ден.Този фактор е индивидуален за всяка котка.
В зависимост от темперамента всяка котка демонстрира по различен начин състоянието си.

Метеструс

Трети стадий с продължителност от 2 до 19 дни,средно 8 дни.В този период мъжкия не я интересува и котката го гони.Бъдещото развитие на цикъла зависи дали е станало оплождане.Ако е нямало чифтосване,след 1-2 седмици котката навлиза в нов цикъл,който започва с проеструс.Ако няма оплождане,може да настъпи лъжлива бременност,с продължителност 35-45 дни.

При благоприятен изход оплождането на клетките протича в продължение на 24-48 часа след покриването.При някой котки овулацията настъпва след 12 часа.
Ако по време на раждане котката се лиши от малките,еструс настъпва по-рано,а понякога още на 2 ден на лактацията.Еструса може да се възобновява няколко пъти през цялата бременност.

Анеструс

Ако няма оплождане,започва 4 стадий - на полов покой.Това е сезонен период.

Нарушение цикъла на еструса и лечение

Интервала между еструса това е времето между циклите на еструса.При котките той е подложен на колебание и е индивидуален.С възрастта периода на еструс протича по-нередовно,а понякога и без овулация.Нарушението на еструса може да бъде свързано с неправилно хранене,неблагоприятна обстановка и лошо здраве.

Анеструс - липса на полов цикъл.
Предразполагащи фактори:


1. Недостатъчна светлинна стимулация- дължината на светлинния ден управлява половия цикъл.Ако е по-малък от 12 часа,това е недостатъчно за астрален цикъл.Този цикъл е значим за котки,живеещи в помещения.

2. Мъжки фактор- котки,които живеят изолирано,изпитват недостиг от общуване със себеподобни и могат да не проявят полово влечение към мъжките.

3. Скрит еструс- мнима липса на еструс с пропуснат еструс,тъй като протича без съответното поведение.

4. Хипотиреоидизъм - рядко състояние,заболяването се диагностицира след определяне нивото на хормона в кръвта.Лекува се с хормони.

5. Липса на яйчници- ако не ви е известно да е проведена операция за отстраняване на яйчниците.Причината за намаленото количество хормони може да е дистенезия(вродено недоразвитие) на яйчниците.

6. Овариални кисти - в този случай има повишено съдържание на полови хормони.Еструса протича нормално,но ако котката не е покрита,в яйчниците се образува киста.Те произвеждат повишено количество полови хормони,водят до кистозна хиперплазия ендометрия.Може да настъпи непрекъснат или продължителен еструс.Котката става раздразнителна, не допуска мъжки, а понякога,се чифтосва непрекъснато,но не забременява.

7. Недостатъчна овулация - в повечето случаи се отбелязва в края на естралния цикъл.Трябва да се проведат няколко чифтосвания,защото едно не води до овулация.След овулация се повишава нивото на прогестерон в кръвта.Ако нивото не се повишава, не е имало овулация.

Лечение- отстраняване на причината и постоянно наблюдение от лекар.

http://www.kotodom.ru/sex03.html
http://www.vetby.ru/vse_o_zhivotnyh/cat ... ov_techki/
http://siamskakotka.start.bg/article/Ra ... ata_/13794
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Еструс при котките

Мнениеот meri » Вто Яну 07, 2014 5:35 pm

Еструсът при котките: естествен процес, изискващ особено внимание

Ако имате намерение да си вземете котка, а не котарак, още от първите дни трябва да се подготвите за това, че на определена възраст ще започне еструс. Това е естествен процес в организма на животното, за който трябва да се подготвите предварително, трябва не само да знаете как се държи котката по време на еструс, но и да умеете да помогнете на котката да се подготви за живота на "възрастна". Не мислете, че грижите за котката по време на еструс ще бъдат по-прости и леки, отколкото грижите за котарака в аналогична ситуация.

Какво е това еструс?

Това явление се нарича еструс и предполага промяна не само във физическото състояние на животното, но и възникването на определени промени в неговата психика. Еструсът започва, когато съзреят фоликулите в яйчника, и именно този признак е първото свидетелство за това, че животното е готово към износване на потомството и последващото раждане.

Еструсът продължава няколко дни, и неговото начало може да се определи по следните признаци:

- Промяна в поведението на животното- то може да стане или много агресивно, или много ласкаво;

- Появата на призивни викове;

- Подуване на половите органи (практически е незначително, защото неговото наличие може да определи само специалист);

- Появата на често уриниране;

- Намаляване или пълната липса на апетит (наблюдава се или през целия период на еструса, или само в първите дни);

- Промяна в походката на котката- тя започва да ходи на задните си крака, извивайки опашка);

- Появата на прозрачен секрет от половите органи- за да го премахне котката започва да се мие по-често(за разлика от кучетата, при котките няма кървави секрети).

Тези признаци на еструс могат да се редуват, а могат да се наблюдават в компклекс. Във всеки случай стопанина на животното трябва да бъде готов за това, че понякога котката маркира по време на еструс своята територия.

Има случаи, когато протича "скрит" еструс, симптомите на който са незабележими или значително приглушени.

Еструс при котките: възраст на полово съзряване

Много стопани на котки се интересуват кога започва еструса, но е сложно да се отговори еднозначно на този въпрос, защото началото зависи от много фактори, включително породата на котката, годишното време, размера на животното, наличието на котарак до котката, а понякога дори окраската.

При някои животни първия еструс започва на възраст 6-8 месеца, при други и до 12 месеца. И ако не започне еструс по-късно от този срок, трябва да заведете котката на лекар, вероятно са започнали хормонални нарушения, и само вет. лекар може да препоръча какво трябва да правите.

Ако си зададете въпроса колко продължава еструса, можете да бъдете спокойни: първият път тя е непродължителна, но впоследствие този период може да продължи до 6, а понякога и до 10 дни (в отделни случаи и до 20 дни).

Ако сте решили да се занимавате с развъждане, трябва да знаете колко често котката е в еструс. В отделни случаи интервалите могат да бъдат много къси и да са само 15-20 дни. Но, интервалите между еструса при различните животни са различни, за това ще трябва да изучите индивидуално вашият любимец, но помнете, че периодичността на възникване на еструса може да зависи от:

- годишното време(обикновено еструса е достатъчно редовен до зимата, а след това за известно време затихва, защото образуването на фоликулите в яйчниците зависи от дължината на светлинния ден;

- особеност на условията на живот на котката и околната среда;

- породата на животното;

- честотата на общуване със сродниците;

- физиологическите особености на котката.

Ако знаете колко дни продължава еструса, лесно можете да изчислите периодичността на нейното възникване.

Котката е в еструс. Какво да правите?

Ако не планирате потомство, всичко е много просто: не трябва да правите нищо, и еструса ще завърши сам по себе си, след което ще можете да кастрирате животното. Помнете, че кастрацията по време на еструс е нежелателна, за това изчакайте завършването на еструса: половите органи на тези животни се напълват с кръв значително по-малко, отколкото половите органи на кучетата, за това добрият хирург ще може да проведе операцията дори в този опасен период. След като направите операцията, можете да бъдете спокойни: еструса при кастрирана котка няма да ви безкои. В отделни случаи може да бъде отбелязан еструс след кастрацията, но това ще означава само, че или не са премахнати и двата яйчника, или операцията е проведена некачествено. За да го избегнете, се обръщайте само към проверена клиника и лекар на който вярвате.

Ако сте планирали операция, 1-2 еструса можете да преживеете, за това се запознайте как да успокоите котката по време на еструса. За тази цел можете да използвате различни препарати, които се предлагат. Преди покупката се консултирайте с ветеринар.

- Колко пъти котката е била в еструс преди да се обърнете към ветеринар;
- Какво е поведението на котката по време на еструса;
- Планирате ли кастрация в бъдеще или потомство.

След което вет. лекар ще ви препоръча препарат, който е подходящ за вашата котка и ще й помогне в сложния период. Не трябва да допускате продължителната употреба на такива таблетки, защото се появяват различни патологии и усложнения.

Как да помогнете на котката при еструс, ако планирате раждане?

Ако планирате раждане, трябва да изчакате 2-3 еструса без да давате никакви препарати за подтискане на еструса. След това можете да започнете да мислите за чифтосване. Помнете, че не се препоръчва ранно оплождане, впоследствие това ще провокира различни усложнения по време на бременнност, ще нанесе сериозна вреда на здравето на котката.

Когато настъпи подходящо време, потърсете партньор предварително. Когато забележите началото на еструса, можете да назначите среща с котарак, и ако по време на тази среща се получи оплождане на животното, признаците на еструс завършват след 1-2 дни.

След това ще има продължително прекъсване на еструса за бременност и раждане, защото при бременната котка еструсът е невъзможен, а следващият еструс започва след 3-2,5 месеца, след раждането. В отделни случаи еструса започва на втория ден от лактацията. Ако животното е лишено от котенцата, еструсът след раждането започва по-рано.

Какво не трябва да правите

Ако знаете как се проявява еструса при котката, и сте забелязали първите признаци, не бързайте веднага да давате подтискащи препарати. Малцина знаят как да определят еструса, трябва да си представите и последиците от подтискането на това явление и да имате предвид индивидуалните физиологически особености на вашата котка. За това обсъдете този въпрос с вашия ветеринар.

Запомнете: на крещящата и ласкаеща се котка, при която е започнал еструс, никога не трябва да крещите или да я биете, дори ако ви вбесява с поведението си. Първо, можете да нанесете непоправима травма на котката. Второ, животното в такава ситуация не се контролира, и не може да слуша. Постоянно руганата котка изпитва чувство на вина, и към чисто физиологичните проблеми се смесват и психологически, които могат да накарат котката да страда. Помислете по-рано как да облекчите котката по време на еструс и как да издържите този период, и ако не можете да го направите, не отглеждайте котка.

http://vsookoshkax.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Котки