Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при котките без козина

Заболявания при котките без козина

Мнениеот meri » Вто Апр 03, 2012 5:14 pm

1.Скъсяване на долната челюст (Brachygnatia inferior) - вродено скъсяване на долната челюст вследствие нарушение на процеса на вкостеняване- аномалия на захапката,срещаща се при всички животни,но особено често при сфинкса.Характеризира се с това,че двата реда резци не пасват.Дефекта е обослувен от спиране на растежа по дължина вследствие на преждевременно вкостеняване на долночелюстната кост.

Когато редицата зъби е толкова отдалечена една от друга,че не могат да контактуват,зъбите,триещи се в частта която не се изтрива поради това,достига такава дължина, че това причинява рани и възпаления на твърдото небце.Във всеки случай,акта на сучене и приема на храна са затруднени,което при стесняване на долната челюст и едновременна хиперплазия на езика може да доведе до смърт вследствие на гладуване.

В същото време този дефект е толкова слабо изразен,че не причинява никакво безпокойство на животното.Особено безпокойство причиняват кучешките зъби,много често на горната челюст се образуват болезнени "джобове",безкрайно се травмират зъбите в областта,което често води до гингивит.Този дефект в повечето случаи не пречи на животното да приема храна,във всеки случай котенцето се приспособява към твърдите частици на храната,и храносмилането не е нарушено.
Изображение

Много често скъсяването на долната челюст е съпроводено с изкривяване или с хипоплазия на прешлените на последната трета на опашката,общо забавяне в растежа,недоразвитост,хипотиреоидизъм.
Изображение
Животно с такава патология не се допуска до развъждане.

2.Микрофталмия- нарича се неправилното развитие на очите,свързано с намалена острота на зрението или слепота,когато очната ябълка в по-голяма или по-малка степен е намалена,но в орбитата все още се откриват някой следи.Подобни микрофталмии често се съчетават с други дефекти на очите,например:катаракта,вроден кератит,орбитална киста или тумор.

В повечето случаи тя е двустранна и е открита само про конете,едрия рогат добитък,свинете,овцете,кучетата и птиците.Възникването на аномалията може да бъде обослувено от вътреутробно възпаление (хламидиоза при котките).
Изображение

При сфинкса често с микрофталмията се среща и непълно отваряне на очната цепка.Дефекта се забелязва веднага след раждането или след 7-10 дни.В някой случаи стопанина на животното прибягва до пластична хирургия,но дефекта не може да се отстрани напълно.
Животните с микрофталмия не участват в развъждането.

3.Вродено обръщане на клепачите (Entropium congenitum)- обръщане края на клепача навътре,така че ресниците или края на клепача докосват очната ябълка.При сфинкса предразполагащ фактор е утежнено,масивно натрупване на гънки на клепачите.Последиците от обръщане на клепачите почти винаги се изразява с тежък конюктивит и кератит.Лечението е хирургично,в редки случаи с възрастта се наблюдава назначително спонтанно подобряване.Въпреки генетичната обослувеност,аномалията почти не подлежи на съмнение,типа наследяване не е изяснен.

4.Изкривяване на опашния отдел на гръбначния стълб,омекотяване на последния опашен прешлен- често се среща при сфинкса,особено при инбридинг.Котенцата с изкривяване на опашката се срещат при всяко второ раждане и в бъдеще не участват в развъждането,защото потомството им често се оказва нежизнеспособно,с развитие на допълнителни аномалии(хипоплазия на дебелото черво,слабост на сфинктера на ануса,недоразвитост,съкращаване на гръдните и лумбални прешлени и долната челюст).

5.Хиперплазия на зърното- зърното- при сфинкса често има наследствена природа и се предава по майчина линия.Вероятно е свързано с окраската(основно това са котки със синьо-кремав,светло-син цвят и сини очи).След първата година от живота се наблюдава почервеняване на зърната(едното или няколко),след това уплътнение и вроговяване на кожното покритие на зърното,неговото увеличение на размер,често се формират кисти.
Изображение

Терапевтичното лечение е слабо ефективно.Котенцата се раждат нежизнеспособни,с недоразвити вътрешни органи,част от здравите котета не могат да се хранят пълноценно с майчино мляко заради деформацията на зърното и вероятната компресия на каналите.Тази анатомия често е свързана и със слабост на родилната дейност и последваща агалаксия,в резултат цялото потомство умира.

Съществува още един вид хиперплазия на зърното,свързан с нерационалното приемане на хормоналните препарати за подтискане на еструса.За съжаление последиците от тези препарати при сфинкса са необратими и водят до премахване на засегнатите зърна и кастрация.Едновременно се наблюдават кисти на яйчниците.

6.Хиперплазия и киста на млечни жлези,жлезисто-кистозна дегенерация на млечни жлези- среща се при котки с определена окраска.Може да се прояви в период на полово съзряване и има спонтанна резолюция.По-често заболяването се наблюдава при сфинкса след прием на хормонални препарати.
Образованието се развива бързо,за 7-10 дни достига значителна големина и причинява неудобство на животното.Терапевтичното лечение няма ефект,трябва да се прамахне образованието.Хистологически образованието е вид тумор със жлезисто-кистозен произход,бързо прогресиращо,единично или множествено.
Изображение

7.Акне- поражения на кожата както при мъжките,така и при женските котки,които се използват активно за развъждане,напълно лишени от козина.Акне се наблюдава и при младите животни,в периода на активно полово съзряване.Хормоналната регулация на секрецията на себума може да се осъществява на четири нива: хипоталамус,хипофиза,кората на надбъбрчните и половите жлези.

Мастните жлези с различна локализация имат различно количество рецептори към хормоните.Това се обяснява с факта,че при редица животни често се засягат определени зони: основно гръбната повърхност на опашката,гърба,гръбначния стълб,лицето,шията и подчелюстното пространство, повърхността на корема.

Често пораженията обхващат цялото тяло на животното и водят до хиперпигментация на кожата.Като цяло хормоните в организма могат да се разделят на стимулиращи мастното отделяне и подтискащи.Към хормоните стимулиращи отделянето на кожната мазнина, се отнасят АСТН,адренокортикални хормони,андрогени,прогестерон.Към хормона,който подтиска отделянето на мазнини се отнася естрогена.

За развитието на акнето важна роля има наследствената предразположеност,също определена окраска на животното.Основно се засягат котките със синя,синьо-кремава и червена окраска,напълно лишени от козина,рядко- всички.

В патогенезата на акнето могат да се отделят 4 механизма:

1.Хиперпродукция на секрета на мастните жлези.

2.Фоликуларна хиперкератоза- постоянно натрупване на мастни и рогови маси вътре във фоликулата и постоянното им налягане на околните тъкани води до атрофия на мастните жлези,а също и към разширяване на устието на космената фоликула.Образуват се открити комедони и черни точки.Черния цвят на секрета е обусловен не от екзогенни замърсявания или окисление на себума,а от меланин.

3.Дейността на бактерийте.Най-голяма роля в развитието на възпалението в областта на акнето имат Propionobacterium aknes.На кожата в областта на космените фоликули се откриват гъбичките от рода Pytirosporum, Staphylococcus epidermidis.

4.Възпаление- може да се развие във всеки стадий на акнето,може да бъде повърхностно и дълбоко.

При сфинкса се определят 2 разновидности акне:

А) Комедони- възпалителния компонент е изразен слабо.

Б) Ъгловатокистозно акне- тази форма се характеризира с образуване на дълбоки инфилтрати и кистозни кухини,пълни с гной,които могат да се сливат помежду си и да излизат навън посредством синусовия проход.Често е съпроводено с васкулит на кожата.Обичайно се наблюдава продължително протичане на заболяването.Акнето се разполага върху гръбната повърхност на опашката и по протежение на гръбначния стълб,и често за сметка на възпалението в тези области се формира "черупка"(мъртва кожа и стратификация на кожата и ексудат).

http://www.zooprice.ru/vet/all/detail.php?ID=97779
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки