Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Урологичен синдром при котките

Урологичен синдром при котките

Мнениеот meri » Чет Апр 19, 2012 1:03 pm

Урологичният синдром е основно нарушение на функциите на пикочния тракт при котките.Тази група заболявания също се нарича feline lower urinary tract disease (FLUDT)(заболяване на долните пикочни пътища).Именно тази диагноза трябва да бъде поставена и на котарак с уролитиаза,и на котката,която често уринира,дори може с кръв,и котарак със остро задържане на урината.Това определение включва всякакви промени от страна на долните пикочни пътища,към които се отнасят пикочния мехур и уретрата.

Кой боледува по-често?

Рядко се наблюдава при котки до 1 г.възраст,няма породна принадлежност,протича тежко при мъжките поради анатомичното устройство на уретрата,в 30-50% от случаите се наблюдава рецидив(повторение на клиничните признаци след завършване на лечението).

Какви са причините?

Еднозначна и еднинствена причина за това състояние няма,но са изявени много предразполагащи фактори,влияещи на развитието на урологичния синдром.Това е неактивния начин на живот,кастрация,затлъстяване,недостатъчна употреба на течности,стрес.Всеки от тези фактори добавя риска от развитие на заболяването,и неуспешното съчетание на няколко от тях може да доведе до развитие на заболяването.

Диета

Важно в сформирането на урологичния синдром е: съдържанието на минерални вещества,основно концентрацията на магнезий,ефекта на храната върху рН на урината,употребата на ниско количество чиста вода и течности в състава на храната(най-актуално за кокти,хранещи се със суха храна,особено ако преди това са се хранили с по-влажна храна).От рН на урината ще зависи какви соли ще се утаят и формират определени кристали или камъни.При употребата на ниско количество храна ще се образува излишна концентрирана урина,котката ще посещава по-често тоалетната и ще изпразва пикочния мехур,което създава риск от присъединяване на бактериална инфекция.Кристалите в урината,солите,продуктите на възпаление(левкоцити,еритроцити,слуз) формират материал,който запушва и попада в уретрата,способен е да образува тръба и напълно да прекрати оттока на урината.

Идиопатичен цистит- възпаление на пикочния мехур,наблюдава се при 61% от котки с урологичен синдром.Причините за неговото развитие при котките не са установени.Има предположение,че възниква в резултат на взаимодействието на две важни регулиращи системи на организма: симпатиковата нервна и ендокринна.Сходно заболяване е описано при хората,нарича се интерстициален цистит.И двете заболявания възникват от стрес и протичат със сходни признаци.При остътър необструктивен идиопатичен цистит симптомите могат да преминат за няколко дни без лечение.

Стрес- важна роля в развитието и формирането на идиопатичния цистит има стреса,който може да провокира първия епизод на заболяването при възприемчиви животни.Към стреса може да се отнася всяка промяна в околната обстановка,активност,диета,режим на хранене,смяна на тоалетната,увеличаване или намаляване на членовете на семейството,появата на други животни,пътуване и т.н. За това котките с идиопатичен цистит е желателно да се предпазват от стресови ситуации.

Как се поставя диагноза?

Въз основа на клиничните признаци.Хематурията(поява на кръв в урината),повишената честота на уриниране,болезнено уриниране,невъзможност за уриниране.Признаците на заболяването могат да се проявят както с леки промени(само поява на кръв в урината),така и със тежка степен(пълно запушване на уретрата) и животни с урологичен синдром,могат условно да се разделят така:

- Животни с цистит/уретрит

- Животни със свободно изтичане на урината

- Животни с частично запушена уретра

- Животни с напълно запушена уретра

В последната група,уретралната обструкция води до чести опити за уриниране,коремна болка,облизване на перинеума,след известно време животното става мудно поради бързото развитие на бъбречна недостатъчност (обикновено 48-72 часа).

Лечение- зависи от степента на изразените симптоми.

В бактериологично стерилния цистит(когато в анализа на урината не са открити бактерии),който обичайно преминава сам след няколко дни без лечение, лечението е дългосрочно,т.е.да се намали риска от развитие на рецидив.Насочено е в намаляване съдържанието на магнезий в храната и увеличаване употребата на течности,също отстраняване на другите възможни провокиращи фактори: поддържане на нормалната физическа активност,намаляване или отстраняване на стреса,намаляване на теглото.

При бактериалния цистит (наличие на бактерий в урината)се назначават антибиотици не по-малко от 14 дни.В случаите на хроничен цистит е необходим тест за чувствителност към препарата- бактериологична посявка на урина.

При рецидивиращ цистит е необходимо задължително да се провери,дали няма камъни в пикочния мехур.При наличие е необходимо хирургичното им отстраняване.

При запушване на уретрата(неуриниране повече от 8 часа,при което животното се мъчи да уринира,седи в тоалетната или често присяда на необичайни места,но уриниране няма),лечението трябва да бъде започнато колкото може по-рано.

ЗАДЪРЖАНЕТО НА УРИНА НЕИЗБЕЖНО ВОДИ ДО СМЪРТТА НА ЖИВОТНОТО БЕЗ СВОЕВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ.

Необходимо е не само да се възстанови проходимостта на уретрата,но и да се борите със системните последствия,с развилата се бъбречна недостатъчност,която в дадената ситуация е причина за бързата смърт на животното.

1.Възстановяване проходимостта на уретрата.Първо трябва да се премахне налягането в пикочния мехур,за което с пункция през коремната стена се отстранява урината.Притискане на пикочния мехур с ръце е рисковано заради риска от разкъсване на пикочния мехур,което практически никога не дава резултат.В повечето случаи се налага катетаризация на пикочния мехур.Ако е невъзможно да се изпълни катетаризацията,се прибягва да операция.Честата катетаризация травмира стените на уретрата,което води до формиране на ръбове,и това допълнително стеснява лумена на пикочния канал.

2.Лечението на системните последици от запушванията.
При котки със задържане на урина повече от 24 часа се развива бъбречна недостатъчност,в продължение на 48-72 часа без лечение е възможна смърт на животното.Тежестта на състоянието се оценява според биохимичния кръвен анализ.Бъбречната недостатъчност често се оказва обратима.Лечението е във въвеждане на р-ри,обема и продължителността на които се определя от лекаря в зависимост от степента на обезводняването.

3.След отстраняване на тръбата е необходимо поддържането на нормалнен отток на урината,за това след сложната катетаризация,катетъра се оставя в уретрата за няколко дни,който се зашива за кожата,докато пациента не се стабилизира.За да не повреди катетъра животното,се поставя защитна яка.

4.При невъзможност за провеждане на катетаризация,и чести рецидиви се изпълнява операция.Хирургично се премахва дисталната тясна част на уретрата.В зависимост от нивото на формиране на новия отвор за уриниране се различават перинеална или
suprapubic уретростомия.Подобна операция е крайна мярка,изпълнява се в случай на постоянни рецидиви,които протичат въпреки промените в диетата.Често рецидивите са свързани с формиране на ръбове,водещи до стесняване на лумена в уретрата.Операцията помага само да се избегнат бъдещи запушвания,но не предовратява рецидивите на цистита,също така съществено повишава риска от развитие на бектериален цистит.

Дългосрочно лечение, или какво може да промени стопанина?

Стопанина трябва да знае за това, че при урологичния синдром често се наблюдават рецидиви и трябва внимателно да следи за ранни симптоми на запушване.
За това:

1.Трябва да следи за количеството употребявана течност(животното да премине на влажна храна,да се накисва сухата храна,да се постави по-голяма купа с вода,някой котки обичат да пият вода от фонтан,някой от крана).Здравата котка трябва да употребява 40-50 мл /кг вода на ден(има се предвид общото количество вода,също така и получената с храната).Трябва да помните,че намаляването на концентрацията на урина е основен фактор за профилактика срещу образуването на кристали в урината.

2.Диетата трябва да съдържа малко магнезий(по-малко от 2% сухо вещество).Трябва да контролирате рН на урината,която е добре да се измерва в периода на неутрализиране на урината, 4 часа след хранене.Така както се определя състава на храната,която стопанина приготвя самостоятелно,в домашни условия е нереално,веднага след заболяването или по възможност бързо е желателно да използвате готовите лечебни храни.

3.Не трябва да забравяте за това, че затлъстяването и заседналия начин на живот са предразполагащ фактор,за отстранението на който трябва да обърнете внимание.

4.Трябва да помните за стреса във формирането на урологичния синдром.Необходимо е максимално да го избягвате или предварително да приучите животното към различните ситуации.За градските котки сериозен стрес е летния период на вилата или на село.Желателно е предварително да осигурите преносима клетка,за да привикне котката към нея,да създадете условия,при които именно там котката ще се чувства в безопасност.В такъв случай пътуването ще се понася по-леко.Логично би било да се използват феромони,но няма научни данни за тяхната ефективност при урологичния синдром.

Кристали,срещащи се при котките

Кристали: струвит(струвита е основен минерал в уретралните проби,които се срещат изключително при мъжките- особено при кастрираните).

Фактори на риск: млади котки до 3 г.възраст.Излишно тегло/затлъстяване,ниско потребление на вода.Недостатъчно кисела урина (рН>6,5).Понякога инфекцията на пикочните пътища уреазо- продуциращи бактерии(стафилококи)."Домашния"начин на живот.Отглеждане на много котки в един дом.

Изисквания към храната: ниско съдържание на магнезий и фосфор.Контролиране съдържанието на протеините за ограничаване образуването на амоняк.Поддържане на рН на урината на ниво 5,9-6,1 при дългосрочна терапия.

Кристали: Калциев оксалат (монохидрат)и (дихидрат)

Фактори на риск: котки по-възрастни от 7 години,излишно тегло/затлъстяване,ниско потребление на вода,достатъчно кисела урина,"домашен" начин на живот,единично отглеждане на котката.Персийски,бирмански и хималайска породи.

Изискване към храната: контролиране съдържанието на калций и вит.Д.Разтворими фибри.Добавяне на калиев цитрат.Адекватно съдържание на фосфор и пиридоксин.Поддържане рН на урината на ниво 6,6- 6,8.

Кристали: калциев хидрат.

Фактори на риск: недостатъчно кисела урина с изключение на формата във вид на игли,които се формират в по-киселата урина.

Изискване към храната: ниско съдържание на калций и фосфор,поддържане рН на ниво 6,2-6,4.

Кристали: Амониев урат.

Фактори на риск: ниско потребление на вода.Обикновено се формира в среда от кисела до неутрална.Диета,богата на пурини.Котки с портална съдова аномалия.

Изискване към храната: контролиране съдържанието на пурините и протеините за ограничаване на образуването на амоняк.Поддържане рН на урината на ниво 6,6-6,9.

Кристали: Цистин.

Фактори на риск: ниско потребление на вода,по-кисела урина.

Изискване към храната: контролируемо съдържание на протеини и аминокиселини.Поддържане на рН 6,6-6,9.

Кристали: Ксантин.

Фактори на риск: ниско потребление на вода.Котки,получаващи алопуринол.

Изисквания към храната: контролируемо съдържание на пурини.Поддържане на рН 6,6-6,9.

Кристали: Силициев двуокис.

Фактори на риск: ниско потребление на вода.Консумиране на пръст.

Изисквания към храната: висока усвояемост,поддържане на рН 6,6-6,9.

http://www.vethelp.ru/useful/2432.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки