[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Задължителни ветеринарни процедури за котенца
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Задължителни ветеринарни процедури за котенца

Задължителни ветеринарни процедури за котенца

Мнениеот meri » Пет Май 04, 2012 1:41 pm

През първата година от живота на котенцата,техните стопани трябва да се погрижат да ги предпазят от опасни заболявания и да укрепят имунитета на малките.Не всички стопани на котки умеят да се грижат грамотно за тях и не знаят как да ги възпитават.

Взели сте си котенце.Заедно с грижите с какво ще ги храните,къде ще ги отглеждате,къде ще ходят до тоалетна,с какво ще играят,ще имате следните въпроси: какво трябва да направите,за да контролирате и поддържате здравето им? И необходимо ли е това?

Да, необходимо е. Преди всичко по време на покупката трябва да огледате котенцето внимателно,без да бързате.В началото външното устройство на главата и тялото- има ли видими дефектни структури по лапите,опашката и гръбнака.Обърнете внимание на козината(при дългокосместите,средно- и късокосместите породи)- има ли плешивини или на кожното покритие при котките без козина.След това огледайте очите- има ли някакви секрети,блестящи и ясни ли са?
Изображение Изображение

Важно е също да проверите ушите- има ли видими черни или кафеникави корички във външния слухов канал,огледайте носа и устната кухина- уверете се, че няма секрети от носа,няма локални места на почервеняване по лигавиците на носа и устата,язви на венците и езика.

В домашни условия можете да измерите температурата,която трябва да бъде от 38,0 до 39,0 С.Ако след вашия оглед не откриете нищо обезпокояващо- вашето животно е клинично здраво.

Но,ако въпреки всичко се съмнявате в неговото здраве,заведете го на преглед във вет.клиника или извикайте специалист у дома.Колкото по-рано бъдат открити симптомите на заболяванията и назначено лечение,толкова по-големи шансове има за оздравяване. Освен правилното хранене и грижите за животното,е необходимо през първата година от живота на котенцето да изпълните някой задължителни процедури.

Профилактични ваксини

Сега повечето ваксини са поливалентни,в една доза ваксина се съдържат антигени от няколко заболявания.Списъка със заболяванията,против които се извършва ваксинацията в различните ваксини е аналогичен.За това преди всичко: панлевкопенията е вирусно заболяване с висока смъртност; калциворозата; ринотрахеита- заболявания,характеризиащи се с продължително пребиваване на вируса в организма след заболяването; бяс- смъртоносно вирусно заболяване,опасно за животните и човека.Също така съществуват ваксини против хламидиоза- бактериално хронично заболяване,от което боледуват хората и животните,вирусна левкимия- имунодефицитно заболяване,което не се лекува,и дерматофитоза- гъбично заболяване на кожата.

Ваксинират се котенца на 2-3 месечна възраст.Основното условие на ваксинацията е - преди ваксиниране животното трябва да бъде клинично здраво.
Това означава, че котенцето трябва да се храни добре,редовно и качествено да ходи до тоалетна,да бъде весело,бодро и активно.7-10 преди предполагаемата ваксинация се провежда профилактично обезпаразитяване.На котенцето се дава противопаразитен ветеринарен препарат във вид на таблетка или суспензия в доза,пресметната според килограмите на животното.След профилактичното обезпаразитяване във фекалиите не трябва да се появяват никакви червеи.Ако се появят,значи,че животното е болно от глистно заболяване,не е клинично здраво и не подлежи на ваксинация,докато напълно не се избави от паразитите.В този случай лечебната схема е във повторното даване на препарат след 10 дни.При необходимост се провежда трикратен прием.
Изображение Изображение

За да се ваксинира действително здраво животно,не трябва да водите на ваксинация котето веднага след придобиването,а също след пристигането на ново местожителство,след преохлаждане или прегряване или всяко друго събитие,съпроводено със стрес при животното и отслабващо имунната му система.Неспазването на тези условия може да обезсили ефективността на ваксината- не са разработени никакви антитела или в съвсем малко количество.

Схемата на ваксинацията през първата година за повечето ваксини е еднаква.Първата ваксинация на 2-3 месечна възраст против панлевкопения,калцивироза,ринотрахеит(в някой ваксини е добавен компонент против хламидиоза),втората след 21-28 дни със същите компоненти,както и първия път,третата веднъж в годината със същите компоненти плюс бяс.Възможна е повторна ваксинация в периода от 3 месечна възраст до година,в зависимост от производителя на ваксината или условията на отглеждане(развъдници,планиран превоз в друг град,страна).

Ваксинацията се изпълнява от вет.специалист след профилактичен преглед на животното,измерване на температурата и събиране на сведения за животното:възраст,кога и как е било придобито животното,апетита,активността,фекалии и уриниране,провеждани ли са някакви лечебни мероприятия,лечение с хиперимунни серуми,глобулини или имуностимулатори,обезпаразитявано ли е животното.

След непоседствената инжекция животното се намира под лекарски контрол за 15- 20 мин.,за да се изключат възможни алергични реакции към компонентите на серума.Сведенията за обезпаразитяването и ваксините се нанасят във вет.паспорт на животното.След първата ваксина е възможно намаляване на активността,сънливост в първите дни,след последващите ваксинации не трябва да има никакви отклонения в поведението.

Противопаразитна обработка

Както вече беше казано,една седмица преди ваксината трябва да се проведе профилактично обезпаразитяване на животното.Тази процедура трябва да се повтаря ежемесечно до достигане на 6 месечна възраст.Честите профилактични обработки до 6 месечна възраст са свързани с повишената възприемчивост на малките котенца към инвазивни заболявания.

Още една от разпространените противопаразитни обработки е предпазването от появата на ектопаразитите(бълхи,въшки,космояди,акари).За тази цел съществува широк асортимент различни препарати във вид на капки,спрейове и пудра.Нежелателно е използването им до 3 месечна възраст на котето.Повечето капки на холката защитават от паразити в продължение на 1-1,5 месеца.Ако котенцето е на възраст до 3 месеца и при профилактичния преглед са открити бълхи или други ектопаразити,се препоръчва да се използват специални противопаразитни шампоани или препарати с кратко действие.
Изображение

Освен сърбеж,бълхите причиняват раздразнение и местни възпалителни реакции на кожата,също така са междинни гостоприемници за някои видове червеи.За това тяхното премахване и профилактичното обезпаразитяване трябва да се провеждат едновременно.Едно от най-честите паразитни заболявания при котенцата е отодекозата- ушната краста.С това заболяване се заразяват в ранна възраст от майката или от други животни.Ако при профилактичния преглед в ушите се забелязват черни или кафеникави корички,лекаря след проведен микроскопски анализ ще опроворгае или потвърди наличието на отодекоза и ще назначи лечение,което се състои от ежедневно почистване на ушите,външния слухов канал и периодично внасяне в ушите на препарат против акарите.

Хигиенна обработка

Запомнете,че при отглеждане на котка в нормални условия е необходимо да се постарете да я къпете и миете по-рядко.Това са много чистоплътни животни и в повечето случаи отлично се справят със своята хигиена сами.Освен това честото миене може да провокира различни раздразнения на нежната кожа,тъй като това е свързано с особеното устройство на кожното покритие на котките и малкото количество мастни жлези.За това при закупуването на котката,добре я огледайте,и ако не е силно замърсена и не са открити паразити по нея,не я къпете.
Изображение

Допуска се периодично почистване на козината със специални хигиенни салфетки за животни. В някой случаи се практикува подрязване на ноктите.Обикновено това се започва на 3-4 мсечна възраст.Добър вариант е поставянето на драскалка и приучаване на малкото към нея.Това ще позволи на стопанина да не подрязва ноктите на възрастната котка и следователно да не я подлага на излишен стрес.

Понякога поради генетична предразположеност или нарушение на метаболитната обмяна,при котките е необходимо почистване на парааналните жлези.Нарушението на тяхната секреция в ранна възраст е рядко.Почистването на парааналните жлези се провежда при необходимост от вет.специалист.

Кастрация

Ако не планирата да се занимавате със развъдна дейност,се препоръчва кастрация на котката на възраст до 7 месеца.Най-добрия поериод за операция е приключването на активното физическо развитие и началото на половото съзряване.

Противопоказания към кастрация могат да бъдат общи ограничения при използването на наркозата- порок на сърцето,заболяване на бъбреците,повишена алергична чувствителност към мед.препарати.

Освен това възрастното животно веднъж в годината трябва да се води на ветеринар за профилактичен преглед и ежегодна ваксинация.Не забравяйте и редовното обезпаразитяване.След навършване на 3 годишна възраст на мъжките и женските котки е желателно да се прави анализ на урина за контролиране и превенция на уролитиазата.Анализа се прави веднъж в годината.

http://animal.ru/cat/articles/%D0%9E%D0 ... %BD%D0%B8/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки