Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Медицински проблеми свързани с ходенето до тоалетна

Медицински проблеми свързани с ходенето до тоалетна

Мнениеот meri » Вто Юни 05, 2012 5:56 pm

Болести на пикочния мехур и пикочните пътища- котка с такова заболяване уринира трудно.Котката не може да си помисли : " Аз съм болна". Вместо това си мисли: "Когато ходя до тоалетната ме боли." За това търсейки спасение от болката,котката престава да използва тоалетната.Подобни заболявания могат дори да станат причина за това,че котката да започне да разпръсква урината.

Прием на лекарствени средства- ако котката приема лекарства(стероиди или диуретици), може да пие повече вода и съответно да уринира повече и по-често,фекалиите също могат да станат по-течни.Всяка от тези причини може да накара котката да "отиде до тоалетна" по-рано, преди да успее да стигне то тоалетната.

Инфекциозно заболяване- котешката левкимия, котешкия имунодефицит или инфекциозния перитонит- са толкова сериозни и опасни заболявания за живота на котките, че в тази ситуация безпокойството по повод тоалетната едва ли трябва да се смятат за проблем номер едно.

Неинфекциозно заболяване- нелекувания диабет може да стане причина за увеличаване на количеството урина.Базедовата болест е заболяване предимно на старите котки,причинено от повишената активност на щитовидната жлеза,също причинява увеличение на количеството урина.

Проблеми, свързани със стареенето- с възрастта някой котки престават да разбират къде именно е необходимо да ходят до тоалетна.При други котки се развива артрит,става им трудно да влизат и излизат от тоалетната(ако има високи стени) или да достигат до тоалетната,ако е на втория етаж във вашия дом,или по-високо.

Запек или запушване на червата- фекалиите,които трудно преминават или изобщо не могат да преминат по червата,причиняват дискомфорт в организма,той се старае да се избави от тях с напъване.Резултата може отчасти да напомня диария- да излиза течна субстанция,получена след честите опити да "изтласка" фекалиите. Както и в случаите на инфекция на пикочните пътища,тоалетната започва да се асоцира с болка от котката и тя започва да я избягва.

Диария- течните изпражнения също са проблем,за това котката трудно се удържа,докато успее да стигне до тоалетната.Диарията е симптом,а причините могат да бъдат различни,особено в случаите на дълговременна упорита диария.

Паразити- някой паразити се размножават по следния начин: техните яйца или ларви се изхвърлят с фекалиите от организма на животното,а след това попадат в организма на друго животно,което се заразява след това.Понякога с фекалиите се изхвърлят също и възрастни глисти.Ако котката има глисти,ще й бъде по-трудно да се стиска,докато достигне до тоалетната.

Правилно поставената диагноза и съответното лечение могат да решат проблема за "облекчаване на неподходящо моясто",но не винаги.Например,ако котката е започнала да асоцира тоалетната с дискомфорт или е разбрала,колко е лесно да се изходи на килима,трябва да я приучите към тоалетната отново- но само след решаване на медицинския проблем.В началото ветеринаря трябва да установи,че котката е здрава.За това не трябва да пренебрегвате тази крачка.Но помнете,че много често това е само първата крачка.

Когато говорим,че трябва да бъде здрава,това означава: вие трябва да се сигурни,че е здрава.Ветеринаря трябва да проведе наблюдение след лечението.Много често хората водят само веднъж на преглед и се отказват от всякакви анализи.На ветеринаря остава само да се досеща за причините на проблема и да назначи курс антибиотици.Дори,ако предположенията са верни и причината за проблема действително е инфекция на пикочните пътища,за пълното излекуване е възможно повече от един курс или няколко вида антибиотици.Но още по-важно е това,че можете да пропуснете друг, много по-сериозен проблем,прикрит зад маската на инфекцията на пикочните пътища,например, камъни в пикочния мехур или тумор.И докато този скрит проблем не бъде решен,инфекцията на пикочните пътища и нейните симптоми ще се повтарят отново и отново.Ако си мислите,че всичко е наред с котката,защото е приемала антибиотици,можете да сгрешите.И тогава това означава следното: котката продължава да страда,лечението на пренебрегнатото заболяване ще ви струва много по-скъпо,отколкото началния етап,и никакви поведенчески стратегии няма да дадат резултат.

http://www.kotodom.ru/toilet1.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки