Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Признаци на заболяване при котките

Признаци на заболяване при котките

Мнениеот meri » Пет Юни 08, 2012 1:07 pm

Котките не могат сами да се оплакват за здравето си, за това ние трябва да се погрижим за тях.Стопанина трябва внимателно да следи животното и при първи признаци на неразположение,промяна във външния вид или поведението,трябва да провери дали котката не е болна.Всяко отклонение от нормалното поведение е причина за безпокойство.

Ако нормално котката се държи независимо,а изведнъж започне да ви търси и не се отделя от вас,или обратното,цял ден не напуска мястото си,постарайте се да изясните какво се е случило.Не си мислете,че мъркането е признак на здраве.Мъркането може да означава болка или физическо неразположение.Неочакваната агресия на винаги спокойната котка може да бъде предизвикана от болка,температура,сътресение на мозъка,инфекции,травма на главата,гърчове,диабетна криза,което изисква медицинска помощ.

Няколко думи за това как изглежда здравото животно.
Здравата котка има апетит,гладка и блестяща козина,студен и мокър нос,лигавиците са розови и умерено влажни.Признаците на здраво животно са бодрост и подвижност.Важни критерий за оценка на състоянието на здравето служат температурата,пулса и дихателната честота.

При заболяване поведението на котката се променя.Тя е отпусната,лежи повече от обичайното,изглежда тъжна,старае се да се скрие на тихо тъмно място,не откликва на повикване,или е прекалено възбудена,постоянно се мести в жилището,мяука жално или проявява агресия.Движенията могат да станат неловки,нарушава се координацията.Признаци за начално заболяване са бърза умора,нарушение на апетита,възможно е котката нищо да не яде,безсъние или обратното- повишена сънливост.

Нормалната температура е от 38 до 39 С (при малките котенца до 39,6 С,при сфинкса до 41,5 С).Повишаването на температурата повече от 40 С може да свидетелства за начало на заболяване.Но не трябва да забравяте,че температурата на тялото се повишава при вълнение или страх,след физическо натоварване,в горещо време,при отравяне,след електрошок,хиперфункция на щитовидната жлеза.
По-добре измервайте температурата в състояние на покой.

Пулса отразява сърдечния ритъм,също силата на сърдечните удари.В спокойно състояние честотата на пулса при здрава котка се колебае от 110 до 150 удара в минута.При големите котки и животните,водещи по-спокоен начин на живот,сърцебиенето е забавено.Пулса се учестява при повишена температура,при възпалителни процеси,физически натоварвания,превъзбуждане,страх и горещо време.При котенцата и котките от малките породи честотата на пулса може да достигне 200 удара в минута.

Измерете и запишете честотата на пулса,когато котката е в състояние на покой- това ще ви помогне в бъдеще да определите,дали има промяна в неговата честота в тази или друга ситуация.Достатъчно е да изчислите броя на ударите за 15 сек,а след това да умножите стойностите с 4.

Дихателната честота при котките се определя по движението на гръдния кош,коремната стена или крилата на носа.Нормалната честота е от 20 до 30 дихателни движения в минута.Котенцата и младите животни,при които обмяната на веществата е по-активна,отколкото при възрастните,дишат по-учестено отколкото възрастните котки.Освен това бременните или кърмещите котки дишат с по-голяма честотота,отколкото е нормално.На дихателната честота влияят също размера и генетичните фактори: малките котки диша по-учестено,отколкото големите,което се обяснява с по-високото ниво на обмяна на веществата и съответно- повишена топлинна загуба.Промените в дихателната честота могат да причинени от страх,болка,шок,заболявания на респираторната система.Трябва да отбелязвате също,че дишането се учестява в горещо време,при физическо натоварване,при възбуда.Дишането на здравото животно след натоварване се възстановява за няколко минути.Затрудненото дишане може да причинено от топлинен удар или в редки случаи недостиг на калций в кръвта в периода на лактация при женските.Животното може да се задъхва при сърдечна недостатъчност,при възпаление на пикочната система,при поглъщане на чуждо тяло.

Косменото покритие става разрошено,потъмнява,може да се наблюдава повишено линеене,промяна в цвета или еластичността на кожата.
При болната котка се наблюдават секрети от носа,очите,устата и други органи.Безцветните секрети могат да бъдат свидетелство за анемия,жълтеникавите- а увреждане на черния дроб,кървавите секрети показват сериозна инфекция или отравяне,синкавите - за сърдечна недостатъчност или нарушение на дейността на кръвоносната система.

Носното огледало(носа) е сухо,постоянно топло(признак за повишена температура),кожата е напукана, лигавично-гнойни секрети от носа,образуване на сухи корички- са верни признаци на заболяване.

При болната котка могат да се наблюдават различни секрети от очите(прозрачни,гнойни,слузести и др.),присвиване и сълзотечение от очите могат да отразяват болка,при редица заболявания се наблюдава пожълтяване на лигавицата,възпаление на клепачите.При конюктивит,отравяне и някой други случаи,очите понякога се оказват полузатворени от третия клепач.

Колкото за устната кухина,при заболяване може да се наблюдава повишено слюнотечение,неприятна миризма от устата,венците и езика са покрити с налеп или язви.Лигавиците на устата,клепачите- са бледи,синкави или жълтеникави.

Храносмилането също може да се наруши.Дейността на стомашно-чревния тракт е променена: отбелязва се повръщане,запек,диария,болезнена дефекация,натрупване на газове в червата.Във фекалните маси се появяват чужди тела(козина,глисти и др.).Капките кръв във фекалиите също показват за сериозна вътрешна патология- принципно,за кървене в дебелото черво.За стомашен кръвоизлив,или кървене в предния отдел на червата,свидетелстват тъмните изпражнения,с почти черен цвят.Светлите фекалии служат за признак на заболяване на черния дроб.Петнистите фекалии са показател за бактериална инфекция.

От страна на пикочополовата система могат да се отбележат следните отклонения: повишено уриниране,незадържане на урина,липса на уриниране,болезненост при изпразване на пикочния мехур,промяна в цвета и количеството на урината,неприятна миризма,слузесто-гноен секрет от половите органи,изгърбване,вцепенена походка,болки в лумбалната област.За това,че котката има проблеми с бъбреците,може да свидетелства сладникавата миризма от устата.Болезнено,затруднено уриниране и преминаване на храната,могат да бъдат тумори,хипертрофия на простатата,хемороиди,цистит,уролитиаза.

Дишането е учестено или обратното,рядко и внимателно(при болезненост),появяват се хрипове,кашлица,задух. Задуха може да бъде причинен от повишена физическа активност,астма,възпаление или емфизем на белите дробове,което понякога е следствие от отравяне.Затрудненото дишане се наблюдава при плеврит,сърдечна недостатъчност,анемия,сърдечни глисти.При старите котки признак за сърдечна недостатъчност може да бъде кашлицата.

Лимфна система- увеличените размери на лимфните възли свидетелстват за наличие на възпалителен процес.Често в този процес са въвлечени подчелюстните лимфни възли,за това трябва да се научите да ги откривате и опипвате.

Повишената жажда може да бъде свързана с простуда,диабет,воднянка,бъбречна недостатъчност,заболяване на черния дроб,а ако към това се прибави физическата слабост и миризмата от устата,по-скоро е уремия.

Повръщането се развива в отговор на попадане в стомаха на отровни треви или при отравяне,при глистна инвазия,пътуване.Повръщането и нарастващата физическа слабост в съчетание със запека свидетелстват за непроходимост на червата и присъствието на чуждо тяло в червата.

Пожълтяването на лигавиците може да бъде признак за хепатит,отравяне,лептоспироза.

Повишеното слюноотделяне възниква при повреда на езика и устната кухина,при попадане на чуждо тяло в хранопровода,при топлинен и слънчев удар,при отравяне и някой заболявания на черния дроб.Също така може да бъде симптом на бяс.

Описаните признаци на заболявания не се проявяват едновременно:обикновено най-ярко е изразен един признак,а останалите го съпътстват.За подобряване на самочувствието и оздравяване на котката,може да се съди след изчезване на всички болезнени прояви,характерни за това или друго заболяване.

Много може да се разказва и за позата при котките.Здравото животно почива или спи в непринудена поза,с изправен торс и вдигнати крайници.Болната котка заема принудителна поза,която помага за намаляване на болковите или други неприятни усещания.При заболяване на сърцето,котката стои,с широко разтворени предни крака- това облекчава дишането,при уролитиаза е възможно накуцване със задните крака наляво или надясно,съответно болни бъбреци и т.н.

Описаните признаци се проявяват в различна степен,съчетанието между тях широко варира.Ако нещо във физическото състояние или поведението на котката ви притеснява,позвънете на вашия ветеринар.Възможно е телефонната консултация да бъде достатъчна за оказване на помощ.

http://www.kotodom.ru/disease/simptomi.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки