[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Носа при котките и заболяванията
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Носа при котките и заболяванията

Носа при котките и заболяванията

Мнениеот meri » Съб Юни 09, 2012 10:31 pm

Изображение

В профил котките от различните породи,значително се различават.Удължения и прав нос при някой котки може да бъде на цели 5 см по-дълъг от носа на персийките,напомнящ на малък бутон.Но както и да изглежда носа,през целия живот служи вярно на котките и е важен сетивен орган и начало на дихателната система.Вдишания въздух преди попадане в белите дробове се почиства и загрява в носа.Освен жизнено важния кислород,котката може да вдиша болестотворни бактерии и вируси,също различни чужди тела.

За щастие котешкия нос е великолепен биологичен филтър,който не пропуска в организма повечето микроби.Микроорганизмите и прахта се отлагат в лигавицата,а след това се отделят през носа.За това понякога в носа на котката се забелязват тъмни тънки корички,от които животното се избавя при миене.Тези секрети не затрудняват дишането,не са признак за заболяване.

Котката може да вдиша чужди тела: трева,конци,малка рибена кост и дори насекомо.Тогава започва да киха и да трие нос с лапи.В повечето случаи чуждото тяло излиза само.В противен случай не трябва да се опитвате да го извадите:можете сериозно да нараните лигавицата на носа,а трябва спешно да заведете котката на лекар.

Ако носа на котката тече,тя киха и диша със затруднение,по-скоро е болна.Именно през носа в организма на животното проникват опасните причинители и нелечимите заболявания- инфекциозен перитонит и левкемия.Можете да предпазите котката като я ваксинирате.

Няколко инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища са обединени под названието " котешка хрема".Техните причинители са - херпес вирус,реовирус,калцивирус,хламидии.
Симптомите на котешка хрема са - кихане,кашлица,възпаление на очите,повишена температура,обща слабост и апатия.Секрета от очите и носа в началото е воднист,а след това лепкав или гноен.Често животното диша трудно през носа.Поради това се влошава апетита,защото котката не чувства миризмата на храната.Калцивирусът,освен описаните симптоми,може да причини язви на лигавиците на устата.

Различните животни понасят котешката хрема различно: някой са леко неразположени,а при други заболяването протича много тежко.Разбира се,не трябва да чакате влошаване,и да се надявате на домашни средства.При първите признаци на заболяване,особено при повишена температура,трябва да се обърнете към лекар.Котешката хрема е лечима с помощта на антибиотици и противовъзпалителни препарати,но най-добре е да ваксинирате котката.Нелекуваните респираторни инфекции могат да доведат до възпаление на белите дробове.

На фона на котешката хрема може да се развие вторична бактериална инфекция- възпаление на максиларните синуси.Котката киха,пръска с бял,жълтеникав,често примесен с кръв секрет.Апетита остава нормален,защото дишането не е затруднено,секрета е от максиларните синуси.Лекува се с антибиотици,в тежки случаи се промива носната кухина.

При котки,често страдащи от простудни заболявания,в носните проходи могат да се образуват полипи- доброкачествени израстъци с размер на череша.Признаци за полипи: затруднено дишане,секрет от носа,периодични пристъпи на кихане.Някой котки тръскат глава,може да се промени тембъра на гласа и да се затрудни преглъщането.Полипите се премахват хирургично.

Някой котки могат да страдат от алергична хрема.Животното киха и за разлика от хремата,причинена от простуда,секрета от носа винаги е воднист.При котките,както и при хората,има алергични реакции към прашеца на някой растения или химични препарати.Мерки за предовратяване на алергията- идентифициране на алергена и предовратяване на попадането му в местообитанието на котката.Можете да облекчите алергичната хрема с помощта на противовъзпалителни средства.За щастие котките много рядко страдат от алергии.

Респираторните заболявания по симптоматика и методите на лечение са сходни с човешките.В никакъв случай не трябва да се опитвате да лекувате кашляща и кихаща котка с антибиотици,които са помогнали на вашето дете при простуда.Само ветеринар може да назначи лекарство в подходяща дозировка.

Най-добрия начин да предпазите котката от заболявания е своевременната ваксинация.

Носа е нежен и чувствителен орган. Отвътре е облицован с лигавична обвивка, осеяна с нерви и кръвоносни съдове, тънки костици и хрущял, които лесно се травмират. При котките може да потече кръв от носа дори от незначителен удар в твърда повърхност. Резките миризми водят до местно раздразнение- почервеняване, оток, сърбеж.

Изображение

Наранявания

Любопитните котки, изследвайки света, навсякъде пъхат своя нос. Жаждата за приключения води до наранявания- неочавано отворена врата, паднал от масата предмет и т.н. Ако носа на котката е подут, лигавиците са червени или посинели, в ноздрите има спечена кръв- се подозира нараняване на меките тъкани, фрактури, хематом или др. травми. Котката изпитва болка- трие носа с лапи, не разрешава да я докосвате, търси скришно място. Ако котката си е наранила носа до кръв, засъхналите корички запушват носните проходи- котката има сополи, киха, хърка.
Трябва да заведете котката на лекар и да направите рентген, за да се прецени сериозността на травмата.

Ако кръвта от носа не спира, трябва да окажете първа помощ на котката. Не трябва да поставяте главата назад или да взимате котката на ръце. Котката се поставя по гръб на дивана или на друго задигнато място, внимателно се попива носа с книжна салфетка, а на носа се поставя студено. Трябва да се действа внимателно, тъй като пукнатината в хрущяла, разкъсаната рана, подутина на носа и други последици от травмите са болезнени- невнимателното докосване може да провокира агресия.

Рани

Драскотини, ухапване, разкъсна рана на носа или всяка друга травма с нарушение на кожното покритие- са входна врата за милиарди болестотворни микроби. За да спрете кървенето, раната се намокря с марлен тампон, напоен в 3% кислородна вода. След няколко минути раната се обработва със заздравяващ мехлем(напр. левкомел). Обработката се повтаря до пълното заздравяване. Ако в продължение на три дни раната не заздравява или на мястото на раната се образува гнойник, трябва да се обърнете към ветеринар.

Инфекции

Обилни секрети от носа при котката често са симптом на инфекции. Течността може да бъде гъста, прозрачна или мътна, да тече само след физическа активност или през цялото време. Изтеченията при инфекции са двустранни, т.е. при котките тече от носа веднага от двете ноздри. В началото на заболяването течността е водниста и прозрачна, а с развитието на заболяването секрета от носа става гъст, мирише лошо, непрозрачен и оцветен жълтеникаво, розово, блатен оттенък и др. Нееднородния зеленикаво-сивкав секрет - това е гной от носа, образуван заради повишената активност на гнойните микроби. Към лекар трябва да се обърнете веднага, особено ако към симптомите се добавят кашлица и кихане, висока температура, възпаление на лигавиците, отказ от храна, апатия. Много вируси са смъртоносно опасни, забавянето е рисковано. Преди посещението при ветеринаря не трябва да прилагате никакви капки за нос, тъй като симптоматичното средство усложнява диагностиката. За да улесните дишането, секрета се почиства с влажен тампон.

Освен вирусите, секретите от носа могат да се усилят в резултат на бактериални или гъбични инфекции. Проблеми от този род говорят за намален имунитет, което е предпоставка за по-сериозни заболявания. Гъбичките на носа могат да се окажат безобидни- апетита е запазен, активността е в норма. Но това е "затишие пред буря", защото е необходима консултация с лекар. Бактериите- коки и др. също са сериозна опасност заради намаления имунитет. Ако котката облизва носа си, и внезапно се промени цвета на носа или козината на муцуната, на носа се появят неясни корички, точки, петна- задължително направете анализ за гъбички/ бактерии(посявка).

Когато на носа на котката раната не заздравява дълго време, също се подозира инфектиране с бактерии или гъбички. В този случай ветеринаря ще изпише махлем, съдържащ антибиотик. Понякога се налага отваряне на раната, за да се премахне натрупаната течност. Гной от носа при котка, страдаща от бактериална или гъбичка инфекция на назофаринкса, свидетелства за влошено състояние- лекаря ще изпише антибиотик интрамускулно, възстановителни и възможно имуностимулиращи препарати.

Алергични реакции

Прозрачните секрети от носа могат да бъдат симптоми на алергия към нещо- нова играчка, миризма от прах за пране или парфюм, цветен прашец, шампоан и др. Към признаците за алергия се отнасят-кихане, възпаление на лигавиците, сърбеж, сълзотечение, кашлица, оток, опадане на козината. Ако котката облизва носа, е възможно да е помирисала нещо дразнещо- оцет, битова химия и др. Алергията е хронично заболяване, изискващо системен контрол пожизнено. При подозрение за алергия, трябва да се обърнете към спациалист, тъй като обикновения терапевт не винаги може достоверно да определи алергена, а без изключване на контакт с дразнителя лечението на алергията е неефективно.

Полипи

Полипите в носа на котката - това са новообразования на лигавицата. Предразполагащ фактор са хроничните инфекции и продължителните възпаления в назофаринкса. Полипа не винаги се вижда с невъоръжено око, така че той може да расте навътре, без да попада в ноздрите. Към симптомите се отнасят постоянно кихане, течащ нос, котката трие муцуна с лапа, тръска глава, диша с уста.

Изображение

Лечението е хирургично. В редица случаи една манипулация не е достатъчна- след премахване полипа отново пораства, а настъпилото подобрение има временен характер. След операцията се назначават капки за нос, антибиотик. Важно е да се премахнат възпалителните реакции и да се справите с хроничната инфекция, а за това е необходимо внимателно да преглеждате котката.

http://vashipitomcy.ru/
http://mau.ru/pub/health/?p=nose
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Носа при котките и заболяванията

Мнениеот meri » Пон Юли 28, 2014 3:12 pm

Статията е обновена. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Котки

cron