[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Стрес при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стрес при котките

Стрес при котките

Мнениеот meri » Чет Юни 14, 2012 2:16 pm

Изображение
Можете да се учудите,но котките изпитват силен стрес при всяка промяна в обстановката.
Те повече от всяко друго домашно животно привикват към обстановката и начина на живот и преживяват промените.Стреса при котките може да се причини от промяна в околната обстановка,физическото състояние на котката,някой емоции,като страх.

Стрес,причинен от особеностите на околната среда

Основни стресори : пристигане в нов дом, много животни в дома, постоянно пребиваване в затворено помещение,недостиг на чист въздух и слънце, промяна във дневния режим и начин на живот.

Стрес,причинен от физическото състояние

Стресори,които могат да влияят непосредствено на физическото здраве на котката: затлъстяване,заболяване,физически травми,хирургични процедури,бълхи,глисти или други паразити.

Емоционален стрес

Котките могат да изпитват емоционален стрес от: скука и самота,смърт на член от семейството:човек или животно,страх,ревност,други промени в броя на хората в семейството:хора или животни.

Общи признаци на стрес

Котките могат да изразяват своето безпокойство по няколко начина.Например,прекомерно постоянно близане на себе си,или пълната липса на грижи за козината,отказ от храна,агресия,дъвчене на нехранителни предмети,отказ да ходи в тоалетната или до тоалетната.

Способа за решаване на проблема много зависи от причините за тревога.

Постарайте се да определите причината и по възможност да я отстраните.Разбира се,че някой ситуации е невъзможно да се променят и котката трябва да свикне(поява на нов член в семейството или неговото заминаване).

Заведете котката на изследване при ветеринар,възможно е да има признаци на заболяване.Обсъдете лечението на стреса,причинен от затлъстяване или наличие на паразити.

Ако вашата котка изпитва чувство на ревност към другите домашни животни,временно ги разделете,хранете и общувайте с тях в различно време.Запознаването с новите животни трябва да бъде постепенно и може да отнеме седмица или дори месеци.

Ако вашата котка изразява стрес,ходи до тоалетна на неподходящи места,поставете още една тоалетна и експериментирайте с пълнителите на тоалетната.И помнете общото правило: количеството тоалетни трябва да е равно на количеството котки в дома плюс една допълнителна.

Ако имате само една котка и не сте в състояние да вземете още една,убедете се,че вашата котка има достатъчно играчки за развлечение.Освен това не забравяйте да й отделяте достатъчно време и да играете с нея.

Не е важно колко котки имате,но ако те постоянно живеят в жилището и нямат достъп до улицата,уверете се,че в дома има места,където могат да виждат всичко,каквото се случва навън и дори да спи на слънце.Идеалния избор е игрови комплекс до стъклото,подхожда и широк перваз.

Как да помогнем на котката да се справи със стреса

Най-важното е да откриете причината за стреса и да я изключите.След прекратяване на силния стрес-фактор състоянието на котката бързо се подобрява.Трябва да помните за пълноценното хранене,само в този случай,когато котката получава с храната всички необходими хранителни вещества,тя има здрава имнунна система,способна да се справи с разрушителните последици от стреса.Немаловажна роля в стресовите ситуации има достатъчната физическа активност на животното.Особено,когато при котката се появи летаргия и апатия.Не жалете време и общувайте,играйте с котката с това ще й помогнете бързо да излезе от състоянието на стрес.

Можете предварително да се посъветвате с лекар,който да избере подходящи лекарствени препарати,които намаляват чувствителостта на животното към стресови ситуации.Но такива лекарства осигуряват само кратковременно подобрение,трябва да откриете и премахнете източника на стрес.Силно действащите препарати при продължителна употреба не въздействат по най-добрия начин на организма.Това са билковите препарати (Кот баюн,Стоп стрес),които въпреки че не оказват силен лечебен ефект,са способни да оказват леко успокоително въздействие(при условие на своевременното даване на тези препарати,3-5 дни до предполагаемото въздействие на стрес-фактора).

Тези препарати могат да се използват,за да подготвите котката за пътуване,или отсъствието на стопанина за няколко дни,когато животното остава само или при роднини.

Животните не изпадат сами в стрес,а ние сами го причиняваме.Как да определим,че изпитват стрес? Всяко домашно животно си има свои признаци.При котките стреса е съпроводен с навика да ближат и дъвчат различни вещи.Те са нервни и се стремят да отидат в тази част на жилището,където им е забранено.При стрес са страхливи или агресивни.Общия признак на стрес при мъжките и женските котки е ужасната миризма от устата,повръщане и често почесване без никакви признаци за някакво заболяване.

Причината за стреса може да бъде смяна на местожителството,раздяла със стопанина,липса на място за почивка,недостатъчно внимание от стопанина,липса на общуване със себеподобни,непознати миризми,нов шум,промяна в диетата.

Главния метод в борбата със стреса е постоянното поведение на стопанина и всички обитатели в дома.

Как да определите дали котката се намира в стрес?

Външно спокойната котка също може да изпитва стрес.Нервната система на котките е устроена,така че спокойствието да бъде нарушено от силен стрес.Котките избират като метод на борба със стреса не агресията,вълнението,а апатията,летаргията и безразличие към ситуацията,по този начин се опитват да се отдалечат от ситуацията,предизвикала стреса.

Класическата реакция на стрес се среща рядко.Маркиране,драскане,агресия към хората и животните- са редки симптоми на стрес.

Именно "тихото"преживяване на стреса е най-опасно,защото стопаните не обръщат внимание на поведението на котката и не оказват навременна помощ.

Стреса при котките може да бъде кратък,и продължителен.Стреса въздейства на клетките на имунната система на котките и засяга такива системи като: стомашно-чревния тракт,кожното покритие,черния дроб и др. органи и системи.

Резултат от стреса могат да станат:дерматит,проблеми с козината-опадане на козината,разрошеност,проблеми с храносмилането.

Котки в стрес са подложени на инфекциозни заболявания поради отслабен имунитет.
Според изследванията на психолози главна причина за стреса при котките са промените в околната обстановка,отношенията със стопанина по-рядко са причина за стрес.

Дори незначителните промени:смяна в обстановката в жилището,появата на бебе или ново животно,заминаване на стопанина или неговото заболяване,смяна режима на хранене,посещение при ветринар,могат да предизвикат стрес.

Какви са признаците на стрес?

1.Често облизаване и прозяване

Много активното и често облизване,до разраняване на кожата,могат да свидетелстват за стрес,също така и честото прозяване.

2.Извратен апетит

Котката може да започне да яде нехранителни предмети,да ближе и смуче козина,да яде цветята.

3.Промяна в апетита

Котката може напълно да отказва храна или да стане много капризна.Във всеки случай трябва да се обърнете към ветеринар,защото може да доведе до стомашно-чревни проблеми.

4.Промяна в козината

Нормалната козина е гладка и чиста,но може да стане сплъстена и да започне да пада.Котката може да престане да се грижи за козината си.

5.Прекалена агресивност

Котката може внезапно да отговори с агресия на вашите докосвания,като по този начин изразява недоволството си.Тя може да хапе и драска вас или семейството.Ако преди това не е проявявала такива признаци,обърнете се към ветеринар.Това може да бъде не само причина за стрес,но и симптом за заболяване.

Какво да правите?

Най-важното е да изясните и отстраните причината за стреса.

http://www.koshka.by/articles/stress-u-koshki
http://koshkinmir.ru/vospitanie-koshek/ ... oshek.html
http://www.nervstres.ru/show/zhivotnye/
http://vsezdorovo.com/2011/04/stress-in-cats/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron