Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инфекции на горните дихателни пътища

Инфекции на горните дихателни пътища

Мнениеот meri » Пет Юни 15, 2012 1:01 pm

Изображение
Горните дихателни пътища при котките са гърлото,носните пътища и синусите- периодично страдат от инфекции,причинени от различни вируси и бактерии.Инфекциите на горните дихателни пътища често се срещат при котките през пролетните и летните месеци.Тези заболявания се причиняват при пряк контакт с болна котка или чрез косвен контакт- с вещи,замърсени инфектирани животни.

Стопаните на котки често питат може ли котката да се зарази с простуда или грип от човека.Отговора на този въпрос е НЕ, ако става въпрос за вирусна инфекция.Простудата се причинява от вирус,повечето вируси засягат само конкретни видове живи същества,а значи,хората страдат от човешки вируси,а котките се заразяват с котешки вирус.За съжаление не съществуват конкретни лекарства за лечение на респираторни вируси при хората,няма и за котки,за това лечението включва облекчаване на симптомите и опити да не се допуска вторична бактериална инфекция.Така както при нашата човешка простуда,простудата при котките е заразна,ако една котка се е разболяла,може да зарази всички останали котки живеещи в дома.

Простудата на котките,причинена от вируси,е съпроводена с кихане и прозрачен секрет от очите и носа.По-сериозните инфекции на горните дихателни пътища(често в комбинация с вируси и бактериални инфекции),причиняват треска,увеличение на лимфните възли,жълто-зеленикав секрет от очите и носа,загуба на апетита.Ако присъстват тези симптоми,ще се наложи употребата на антибиотици,за да се борите с бактериалните компоненти на инфекцията.

Стопаните на котки,които никога не са били на улицата,много се учудват,че котките са способни да се заразяват с инфекция на горните дихателни пътища без контакт с други животни.Повечето вируси,които причиняват тези инфекции се предават по въздушно-капков път,а някой от тях се предават чрез водата.Така както е невъзможно да се филтрира целия външен въздух и водата при тяхното попадане в дома,котките,постоянно живеещи в помещия,също са намират в рискова група.

Вируса е най-честата причина за инфекции на горните дихателни пътища при котките.Калцивируса и херпес вируса се причиняват при 80-90% от всички инфекции,те са силно разпространени в приютите,развъдниците и домовете с голямо количество котки.
Тези вируси могат да се предават от котка на котка чрез кихане,кашлица,по време на близане,храна и пиене от общ съд.След заразяването котките могат да станат носители на вируса,и въпреки,че може да не се появят клинични признаци,те ще предават вируса на други животни.При котките често се развиват вторични бактериални инфекции на фона на заразяването със вирусни инфекции.

Има такива инфекции на горните дихателните пътища,които основно се причиняват от бактерии.Хламидиозата и бордетелата,също често се срещат в приютите и местата с голямо количество съвместно живеещи котки.Бордетелата се среща по-рядко при котките,отколкото при кучетата,свързано е със стреса и скупчването.

Съществуват ваксини,които осигуряват защита на котките от някой общи инфекции.Ваксините осигуряват защита веднага от три или четири инфекции,тъй като съдържат антигени към котешкия ринотрахеит,калцивирус,панлевкопения,някой включват антигени и към хламидии.
Дори котките,които са ваксинирани са възприемчиви към тези инфекции,тъй като ваксините не предовратяват инфекцията,а само намаляват изразеността на клиничните признаци.

Факта,че един от най-разпространените котешки вируси,причиняващ инфекция на горните дихателни пътища е херпес вируса,което прави борбата с простудата много сложна.Херпес вируса периодично се активизира,и това означава,че рецидивите на простуда ще се повтарят.

Симптомите на инфекция на горните дихателни пътища се различават в зависимост от причините и локализацията на инфекцията,към някой от най-разпространените клинични признаци се отнасят: кихане; кашлица; назална конгестия; прозрачен или жълто-зеленикав секрет от носа; повръщане; слюнотечение; треска(повишена температура); загуба или намаляване на апетита; учестено дишане; язви в устата и устната кухина; присвити очи; котката поястоянно трие очите с лапа; дишане през устата; депресия и летаргия.

Възрастта,причинния статус и физическото състояние на животното влияят силно на неговата възприемчивост към инфекциите на горните дихателни пътища.Неваксинираните котки,живеещи в дом с много любимци или в приют,са най-възприемчиви към заболяванията.Стреса също има съществена роля във възникването на огнища на инфекция, а котките,намиращи се в приют,развъдник или хотел за животни,често изпитват силен стрес.Котките,оздравели от инфекцията на горните дихателни пътища стават носители,и при тях могат да се случат рецидиви в период на стрес.

Определени породи котки,такива като персийски и други брахицефални породи са по-предразположени към развтието на инфекции поради устройството на черепа.

Какво да правите,ако подозирате,че вашата котка страда от инфекции на горните дихателни пътища.Първо трябва да оцените способността на котката да яде,пие и да диша нормално.Ако забележите,че котката яде и пие нормално,постоянната обработка на носа и очите може да бъде достатъчна.Ако вашата котка се намира в депресия,летаргия,не яде или изпитва затруднение с дишането,обърнете се към ветеринар. Котки,които не могат да дишат нормално,не могат да се хранят добре.Можете да опитате да премахнете назалния секрет от носа на котката с помощта на инхалатор или топла баня. Не давайте на котката всякакви човешки препарати за простуда без ветеринарна препоръка.Повечето от тези продукти съдържат аспирин или парацетамол,които могат да бъдат смъртоносно опасни за котката.

Ако смятате,че котката страда от инфекция на горните дихателни пътища,заведете я на ветеринар.Изследването ще помогне да се определи дали котката се нуждае от лекарства,има ли температура,дали е обезовднена.Не се занимавайте със самолечение,защото котката може да бъде заразна и се нуждае от изолация,антибиотици и допълнителни ветеринарни грижи.

Ветеринаря ще назначи лечение,което ще включва лекарства,изолация,почивка,допълнително хранене и прием на течности.Някой нелекувани инфекции на горните дихателни пътища могат да преминат в пневмония или да предизвикат сериозни усложнения,като слепота или хроничен проблем с дишането.

Ако котката е болна от инфекция на горните дихателни пътища,вашия ветеринар може да предпише антибиотици,антихистаминови препарати,назален спрей,интерферон,или дори аминокиселини L-лизин.Обезводнената котка трябва да получи допълнително течности чрез пиене на вода или подкожно.Тези котки,които не ядат,трябва да се хранят насила.Ако инфекцията е причинила конюктивит,са необходими средства за очите.

Котки с инфекция на горните дихателни пътища често кихат,и стопаните искат да го предовратят.За съжаление това не е толкова просто.Тъй като котките не могат да почистят носа си,в носа им се образува много слуз,която причинява кихането.Понякога ветеринарите използват антихистаминни препарати,за да помогнат за облекчаването на тези симптоми,но тези средства не винаги помагат.Добре е да се използват детските солеви назални српрейове,те са по-безопасни и по-добре помагат за справяне с назалната когнестия.

Най-главното е да помните,че ако вашата котка страда от инфекция на горните дихателни пътища,трябва да сте търпеливи.Не мислете,че котката бързо ще оздравее.Простудата продължава от няколко дни до няколко седмици.И дори да се чувства добре,може още известно време да страда от последиците на простудата.Създайте комфортни условия и веднага се обръщайте към ветеринар при влошаване на състоянието.

За да не допуснете заразяване на котката с инфекция на горните дихателни пътища,дръжте животното у вас,сведете до минимум риска от общуване с инифицирани животни.Изолирайте инфектираната котка,за да защитите другите животни,живеещи на същото място.Ако взимате много котката в ръце,спазвайте лична хигиена и мийте ръце след контакт с животното.Сведете до минимум стреса.Правете всички ваксини на котката.Редовните прегледи и профилактиката ще помогнат за ранното откриване на заболяването и ще направят лечението по-лесно и безопасно.Най-добрата защита на котката от инфекция на горните дихателни пътища е здравата имунна система.

http://www.koshka.by/articles/infekcii- ... y-u-koshek
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки