Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Алергия при котките

Алергия при котките

Мнениеот meri » Пет Юни 15, 2012 5:40 pm

Изображение
Ако котката има алергия,нейната имунна система е прекалено чувствителна към определени вещества,които се срещат в ежедневния живот и се идентифицират като смъртоносно опасни
Въпреки,че тези вещества(алергени) се срещат навсякъде и са безвредни за повечето животни,при котките,страдащи от алергия,реакцията към тях е силно изразена.Тъй като организма на животното се опитва да се избави от алергените,при котките се наблюдават различни симптоми.

Симптоми на алергия: кихане; кашлица; хрипове; сърбеж по кожата(котката постоянно се чеше и хапе); сълзящи очи; сърбеж по гърба и основата на опашката(най-често при алергии от бълхи); сърбеж зад ушите и ушни инфекции; повръщане; диария; хъркане,причинено от възпаление на гърлото; подуване на лапите.

Може ли котката да има алергия към хранителни продукти?

Котките могат да имат алергия към храна.Котките с алергия към хранителни продукти,които употребяват периодично в храната, постоянно се чешат по главата и шията, страдат от диария и повръщане.Хранителната алергия може да се прояви при котки от всякаква възраст.

Забележка: Ако знаете,че котката има алергия към пилешко,не трябва да давате продукти,съдържащи пилешки протеини или мазнини.

Кои котки са подложени на риск от развитие на алергии?

Всички котки от всякакви породи и възраст могат да бъдат подложени на риск от развитие на алергии.Котките,живеещи на открито,са по-склонни към развитие на алергии към бълхи и прашец.При котки с наднормено тегло и котки с пушещи стопани често се развива астма.

Какви вещества причиняват алергии при котките?

Следните вещества могат да причинят алергични реакции: Дървета; треви; гъби; плесени; прах; прашец; хранителни продукти; бълхи и препарати против бълхи; лекарства; парфюмерия; почистващи средства; цигарен дим; тъкани; пластмасови и гумени материали.

Забележка: при алергии към бълхи едно ухапване от бълхата причинява интензивен сърбеж,продължаващ 2-3 седмици.

Какво да правим,ако смятаме,че котката има алергия?

Заведете котката на ветеринар,който ще проведе преглед и ще може да определи източника за алергичната реакция.Вероятно ще трябва да се направят специални кожни кръвни анализи,да се въведе специална диета с изключване на различни продукти,за да се разбере какво причинява алергията.

Как се диагностицира алергията при котките?

Важно е да посетите лекар за провеждане на кожни проби,ако вашата котка има сърбеж и раздразнение на кожата.Кожните проби и кръвния анализ не се смятат за надеждни,защото проверката се провежда на ограничен брой алергенни вещества.

Единствения способ да се диагностицира хранителната алергия е да храните котката с предписаната диета,изключително с хидролизиран протеин в продължение на 12 седмици- това означава,че не трябва да давате никакви ароматизирани продукти или лакомства.Тази диета не съдържа потенциално причиняващи алергия съставки.Вашата котка ще остане на диета,докато симптомите не изчезнат,и тогава ще започнете да въвеждате старите продукти,за да видите кои от тях могат да бъдат причина за алергичната реакция.

Обърнете внимание,че много котки с диагноза хранителна алергия изискват специално приготвена домашна храна,а не промишлена храна,но това трябва да бъде извършено след консултация с ветеринар,защото ще трябват специални протеини и внимателно балансирана храна.

Как се лекува алергията при котките?

Добър метод за лечение е премахване на алергените от околната среда.

1.Профилактика- добро лечение при алергия от бълхи.Започнете програма на профилактика преди сезонната поява на бълхите на всички животни в дома.Едно домашно животно,което е било на улицата може да зарази не само себе си,но и останалите животни в дома.Нека вет.лекар препоръча най-доброто средство за вашата котка.

2.Използвайте пълнител за тоалетната без прах и миризма.Котката може да има алергия към ароматизаторите,съдържащи се в него.

3.Ако алергията е причинена от прах,трябва да почиствате постелката на животното,килимите,щорите и всички други материали,които събират прах.

4.Къпането на котката 1-2 пъти в седмицата ще помогне да облекчите сърбежа и да премахнете алергените в околната среда и прашеца от кожата.Поговорете с ветеринаря,за да ви препоръча подходящ шампоан,защото честото къпане може силно да изсуши кожата.

5.Ако подозирате,че котката има хранителна алергия,трябва да премине на предписаната диета с хидролизиран протеин.Когато алергена бъде диагностициран,вашият ветеринар ще ви препоръча конкретни продукти или домашна храна.

Има ли лекарствени препарати за лечение на алергията?

Тъй като има определени вещества,причиняващи алергични симптоми,които не могат да бъдат премахнати от околната среда,вашият ветеринар може да ви препоръча следните препарати:

1.В случай на алергия към прашеца,лекаря може да ви препоръча кортизон или стероиди,за да помогне да се контролира алергията.

2.Могат да бъдат използвани антихистаминни препарати,но те работят по-добре за предовратяване на атаката,преди котката да бъде изложена на алергените.

3.Добавките във вид на мастни киселини могат да помогнат да се облекчи сърбежа на кожата.Има много шампоани,които могат да помогнат за предовратяване на инфекцията на кожата,които възникват при котки,страдащи от алергия.

4.Прилагайте профилактични средства от бълхите,които могат ежемесечно да се нанасят на кожата на котката.

Забележка: Не давайте на котката лекарства,ако не са предписани от лекар.

Свързани ли са алергията и астмата?

Чувствителността към замърсителите в околната среда,прашеца и стреса могат да причинят пристъпи на астма при котките.За кратковременно облекчаване лекаря може да предпише препарати,които да отворят дихателните пътища.За продължително лечение могат да бъдат използвани кортикостероиди.Помнете,че котката не трябва да се подлага на въздействието на цигарения дим,но ако котката има астма,цигарения дим е забранен.

Забележка: Ако вашата котка има затлъстяване,това може да провокира астма.Преди да поставите котката на диета,се консултирайте с ветеринар за безопасността от намаляване на теглото.

http://www.koshka.by/articles/allergiya-u-koshki
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки