[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Уролитиаза при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Уролитиаза при котките

Уролитиаза при котките

Мнениеот meri » Пон Юни 25, 2012 6:46 pm

Уролитиазата е една от най-разпространените патологии наблюдавани при котките,съпроводени с образуването на пясък и камъни в пикочния мехур(не в бъбреците).Поради анатомичната особеност мъжките страдат по-често от това заболяване,отколкото женските.Заболяването за първи път се появява на възраст 2-6 години.

Уролитиазата при котките,кучетата и другите животни може да не се прояви продължително време.Симптомите зависят от размера,формата и местоположението на камъните.
Ако камъните не засядат е уретралния канал,не пречат на уринирането,нямат остри краища,не причиняват болка и не повреждат повърхността на лигавицата,заболяването може да протече дълго и незабележимо за стопанина. Камъните в организма могат да "нарастват" дълго време- 1-2 години.

По-опасно заболяването се проявява при мъжките.Това е свързано с устройството на уретрата им.Този орган има S- образна извивка и е достатъчно тесен,което затруднява проходимостта на пясъка и камъните.В резултат може да се получи пълно запушване на уретрата,и ако на животното не се окаже ветеринарна помощ,задържането на урина може да провокира нарушение функцията на бъбреците,оток на мозъка,спиране на сърцето,в резултат на което животното може да умре.

Причини

При котките се образуват камъни предимно от два типа.Това са струвити и оксалати.Уролитиазата при котките се развива по-различно,отколкото при кучетата и хората.Основната причина за утаяване на струвитите е небалансираното хранене,а именно- излишък в храната на магнезий и фосфор и промяна на киселинността на урината.Такива условия често възникват при храненето с риба.Сериозен фактор на риск е затлъстяването,а не кастрацията,както е прието да се смята.Въпреки разпространеното мнение,храненето със сухи храни не води до уролитиаза,ако животното има постоянен достъп до вода,а при използването на професионални и храни премиум клас,заболяването дори се профилактира.

Оксалатите се срещат по-рядко и се утаяват основно при котки (мъжки и женски),по-възрастни от 8 години поради подкиселяване на урината от някой компоненти в храната и др.причини.

Установено е,че възможни предразполагащи фактори за поява на неразтворими съединения в урината са: генетична предразположеност,диета,начин на живот(неподвижност,затлъстяване);
инфекциозни агенти,системни заболявания.

Изображение

Уролитите могат да се образуват при следните условия:


1.Химични компоненти са налице в урината при концентрации,по-големи от възможността за тяхното разтваряне,което способства утаяването на кристалите,които се събират в микрокамъните.

2.Специфична рН на урината, по-алкална.

3.Образуването на кристали трябва да протича бързо,така че да не могат да се измият от отделящата се урина от пикочния тракт.

4.Наличие на ядро за образуването на кристали,които могат да бъдат останки от клетки,чужди тела,бактерии и евентуално вируси.

5.Бактериалната флора може да предразположи към някой форми на уролитиаза,тъй като в процеса на жизнената дейност на организма,активно се синтезират неразтворими минерални съединения.

Развитие на заболяването и клинични признаци

Утаяването на струвитите или оксалатите образува кристали във вид на пясък и камъни.Кристалите,преминавайки с урината по уретрата,го одраскват,причиняват болка,възпаление и кървене.Външно това се проявява с учестено болезнено уриниране,понякога с примес от кръв.В бъдеще малките камъни или няколко песъчинки се задържат в уретрата и се трансформират в запушалка,която предовратява изтичане на урина от пикочния мехур.Опасност може да бъде неадекватното изпразване на пикочния мехур,когато се образува повече урина,отколкото изтича навън.Котката уринира на капки,а пикочния мехур постепенно се препълва.Препълването на пикочния мехур се открива с опипване на корема: нормалния пикочен мехур е единственото кълбовидно образование в стомаха с големината на голям орех.Препълването на пикочния мехур свидетелства за задържане на урина- опасно за живота състояние,което изисква спешна вет.помощ.

Тъй като бъбреците непрекъснато произвеждат урина,независимо колко пие животното,или не,урината през цялото време постъпва в пикочния мехур и го разтяга.Ако уретрата е запушена с тапа,мехура се преразтяга,причинява постоянни и безрезултатни опити за уриниране.Общото състояние на животното се влошава забележимо:поради преразтягането се пръскат кръвоносните съдове на пикочния мехур,кръвта се излива в лумена на пикочния мехур,а урината попада в кръвта,отравяйки организма.Котката отказва храна и вода,не се движи много,постоянно опитва да уринира.След време се проявява повръщане,тремор и конвулсии,като признак на тежко отравяне от компонентите на урината.

Заболяването може да не се проявява външно, ако камъните не запушват уретралния канал, нямат остри краища, които биха причинили механични повреди на лигавицата. Понякога при провеждане на визуални методи на диагностика се откриват големи камъни, повече от 2 см в диаметър. Времето за образуване на такъв камък е не по-малко от половин година. През този период на заболяване може да няма никакви признаци и оплаквания. Подозрения за уролитиаза се проявяват само затруднено уриниране, при което животното често заема определена поза, а урината се отделя на много малка струйка, често с кръв, от време на време прекъсва или съвсем спира. Урината често съдържа ситен пясък.

Препълването на пикочния мехур свидетелства за задържане на урина- опасно за живота състояние, което изисква спешна медицинска помощ. Диагностиката се провежда въз основа на клиничната картина, анализ от събраната анамнеза и изследване на солния седимент на урината. Допълнителни сведения за мястото на локализацията, формата, размера и количеството конкременти могат да бъдат получени с помощта на рентгеново и ултразвуково изследване. За определяне на състава на пикочния камък съществуват няколко метода, но най-лесния и достъпен е химическия анализ на камъните.

Изображение Изображение Изображение

Вет.лекари различават следните степени на уролитиаза

1 степен- това е период на заболяване,по време на което се появяват кристали в пикочните пътища.Стопаните не забелязват никакви промени в поведението на животното.

2 степен- появяват се някой слабо забележими симптоми на заболяването.Животното по-често посещава тоалетната,продължителността на уриниране се увеличава и е съпроводено с неприятни усещания,в урината се появява едва забележимо количество кръв.Стопаните забелязват,че животното по-често ближе гениталиите си.

3 степен- заболяването се проявява с ярко изразени симптоми.Животното е подтиснато и често изпитва афинитет към уриниране,присяда постоянно.В урината очевидно се забелязва кръв,процеса на уриниране е много болезнен и е съпроводен с вой или мяукане.Животното внимателно ляга и не проявява активност.При опипване се чувства удебеляване на пикочния мехур.

4 степен- последна и застрашаваща живота.В този период уролитиазата при котките и кучетата се проявява с пълно спиране на уринирането,наблюдава се повръщане, обезводняване,гърчове.

Ако забележите някой от описаните симптоми,в никакъв случай не самолекувайте,не масажирайте корема,защото ще причините по-голяма болка.Спешно се обърнете към ветеринар.

В такава ситуация е необходимо да се направят анализи на кръв и урина.Във връзка с това препоръчваме да се обърнете към клиника с лаборатория.

Необходимо е да направите рентгеново изследване и контрастна рентгенограма.Това ще позволи да се установи наличието на камъни,техния размер,формата и местоположението.Необходимо е да се проведе УЗИ - този метод не дава сведения за камък и пясък,но позволява да се оценят промените в органите,причинени от заболяването.

ИзображениеИзображение
Изображение Изображение

Прогноза

При своевременно лечение прогнозата е добра.При по-ранни срокове лечението е по-добро.При спазване на всички препоръки,рецидиви не се наблюдават.

Изображение

Рискова група

Практически всички възрастови групи котки са подложени на уролитиаза.Предразполагащ фактор към развитието на заболяването е наднорменото тегло,вероятно това е свързано с това,че при прекомерното постъпване на всякаква храна нараства натоварването на отделителната система,поради невъзможността за утилизация на големи количества продукти, от разграждането на хранителните вещества се формират уролити.

Многократните изследвания показват, че на уролитиаза са подложени животните,употребяващи както суха храна,така и натурална храна.Повечето животни с клинични прояви на уролитиаза са получавали смесена храна.Именно тези,които получават висококачествена суха храна и допълнително получават като лакомство риба или месо.В резултат се получава излишък на протеини и като следствие се образуват пикочни камъни.

Лечение и профилактика

В зависимост от степента на заболяването,размера на камъните,възрастта и състоянието на животното се избира метода на лечение.Целта на всеки метод е премахването на камъните от организма.

Консервативно лечение - прилага само при 1 степен на заболяването.Заедно с лекарствата се назначава строга диета,изключват се всички продукти,провокиращи появата на камъни и пясък.За всеки пациент лечението е индивидуално.

Катетеризация- това е метод за извеждане на пясъка и малките камъни.Използва се катетър,който се въвежда директно в уретрата.

Уретростомия- прилага се при наличието на по-големи камъни и по-плътно запушване на уретрата.Това е операция,която позволява да се направи постоянен отвор в уретрата,чрез който се премахват уролитите.Отвора не трябва да зараства,докато състоянието на животното не се стабилизира.

Цистотомия- хирургично отваряне на кухината на пикочния мехур, за да се премахнат камъните.Прилага се,когато камъните достигнат размери,не позволяващи изваждането с помощта на по-радикални методи.

Заедно с премахване на камъните,вет.лекар трябва да установи причината за тяхната поява.Необходимо е да се диагностицира заболяването,което би могло да провокира уролитиазата,това могат да бъдат проблеми с черния дроб и дори онкологични проблеми.

По време на лечението е необходимо да се коригира и поддържа нормалната работа на всички системи в организма,а именно: интензивно да се борите с интоксикацията,компенсиране загубата на кръв и течности,да се контролират функциите на бъбреците и сърцето,да не се допуска преохлаждане на животното.Това се решава с инфузионна терапия в съчетание с допълнителни изследвания на урина,кръв и сърдечна функция.

За предовратяване на образуването и прекратяване на съществуващите камъни в пикочния мехур трябва да се назначи специална диетична храна.Избора на диетата се осъществява в зависимост от типа камъни,причинили заболяването.

Основни моменти на профилактика

- Когато избирате вида хранене,старайте се да не допускате смесване на храна(или само суха,или само натурална).

- При хранене с натурални продукти избягвайте едновременното хранене с риба,месо,извара.

- При избор на суха храна,отдавайте предпочитание на висококачествените храни,избягвайте масово рекламираните храни икономичен клас.

- Осигурете достъп до питейна вода.Недостатъчната употреба на течности може да доведе до повишена концентрация на минерални соли в урината,и съответно,към тяхната кристализация.

- Следете за чистотата в тоалетната,много котки не използват мръсна тоалетна.Застоя на урина е един от основните фактори за възникване на уролитиаза.Осигурете качествен пълнител.

- Дори,ако животното е кастрирано и не играе активно,стопанина трябва да се бори с хиподинамиката- това могат да бъдат разходки на улицата,оборудване на специална котешка площадка за игра.

- При най-малко подозрение за уролитиаза веднага се обърнете към лекар за поставяне на диагноза.

- При потвърдена диагноза уролитиаза,спазвайте строго всички лекарски препоръки,а при назначаване на лечебна диета не я променяйте в никакъв случай.

- Дори при външно благосъстояние,провеждайте изследвания на урина на всеки шест месеца.

Основна профилактика на уролитиазата при мъжките-това е балансираната храна и предовратяване на затлъстяването.

Диагнозата уролитиаза в днешно време не е смъртна присъда за котката,както преди.Съвременната медицина предлага ефективни методи на лечение и профилактика и само от стопанина зависи колко пълноценен и продължителен живот ще има котката.

Диета при оксалатни камъни

Назначената диета при оксалатни камъни трябва да ограничава постъпването в организма на оксалова киселина, голямо количество от която се съдържа се черния дроб, бъбреците, чай и други продукти. Ограничава се употребата на храна, богата на калций(мляко, сирене, извара и др.). Необходимо е присъствието в диетата на продукти с преобладаване на алкални валенции, например, цвекло, карфиол, бобови и др. Препоръчана храна, богата на магнезий(ориз, грах, варено месо и риба, зърнени храни и зеленчуци). Консервирана лечебно-профилактична храна за котки Hill's Prescription Diet Feline X/D. Суха и консервирана лечебна храна Eukanuba Oxalate Urinary Formula.

Диета при фосфатни камъни(струвити)

На болните животни се назначава режим, насърчаващ окисляването на урината, превеждайки го от кисела до алкална реакция. При възможност трябва да изключите продуктите с голямо съдържание на калциеви съединения (мляко, сирене, извара, яйца(жълтък), кисело мляко и др.).
Препоръчителни: варено говеждо, телешко, яйце(белтък), ориз, моркови, овесено брашно(в малки количества), черен дроб, зеле, риба(змиорка, щука). Консервирана и суха лечебна храна за котки Hill's Prescription Diet Feline S/D, за профилактика на образуването на струвити Hill's Prescription Diet С/D. Суха и консервирана лечебна храна Eukanuba Struvite Urinary Formula.

При диетата трябва да имате предвид някои неща. Подкиселяващото действие на храната върху урината може да бъде както прекомерно, така и недостатъчно. За това по време на лечение се изисква нееднократно изследване на урина. Всички лечебни храни имат противопоказания, за това преди да ги давате, се обърнете към ветеринар. Производителите на храни за котки не препоръчват да смесвате готовата суха или консервирана храна с натурална храна. Не трябва да смесвате в купата за хранене готова храна с други продукти. Котката трябва да има постоянен достъп до чиста питейна вода.

Основата на профилактиката при котараците- това е балансираната диета и предовратяване на затлъстяване. Избягва се продължителното използване на еднообразни продукти, богати на соли(риба, мляко, различни морски дарове, минерални добавки и др.), а също твърда питейна вода. Диетата се обогатява на витамини, а при хранене със суха храна се използва храна за кастрирани животни или профилактика на уролитиаза.
Добро профилактично действие имат професионалните храни и храните премиум клас, такива като Hills, Eukanuba, Royal Canin. Незадоволителни резултати се наблюдават при употребата на Whiskas, Dr. Clauders, Darling.

http://www.zootovary.com/mochekamennaya ... -a-18.html
http://mau.ru/pub/health/?p=mkb
http://vsezdorovo.com/2010/11/urolithiasis-cats/
http://www.tavaloga.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron