[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Преяждането е основната причина за затлъстяване при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Преяждането е основната причина за затлъстяване при котките

Преяждането е основната причина за затлъстяване при котките

Мнениеот meri » Съб Авг 11, 2012 8:32 pm

В природата котките никога не страдат от затлъстяване.В градски условия това заболяване се среща много често -50% от котките имат излишно тегло.
Животното се смята за пълно,ако неговото тегло превишава с 20% нормалното.Стопаните предполагат,че ако дават лакомства,по този начин демонстрират любовта си.Но пълнотата влияе на здравето и провокира някой заболявания.

Затлъстяването е причинено от неправилно хранене.Колкото са по-изнежени,колкото по-неподвижен начин на живот водят,толкова по-голяма е вероятността от пълнеене.

Факторите,които способстват излишното тегло са:
наследственост; хормонални нарушения;кастрация;недостатъчно физическо натоварване; преяждане и неправилно хранене;стрес.

Ако вашата котка изведнъж стане тромава и забележимо започва да пълнее,причината е преяждане.Храненето на котките е сериозна работа и за да не допуснете затлъстяване,трябва внимателно да обмислите диетата.

Нормално тегло за възрастна котка средно е от 3,5 до 5,5 кг в зависимост от типа конституция и размера на животното.Съществуват породни разлики,при които теглото може да бъде повече от 5,5кг и не се смята за излишно.

Огледайте котката и можете да забележите признаците:

Гърба е по-широк
Не можете да напипате ребрата
Границата при бедрата е незабележима
Корема увисва надолу

Изображение

Нормално тегло; Излишно тегло;Затлъстяване

Изображение

Много често основание за преяждане при котките са условията на отглеждане,конкуренцията с други животни,живеещи в дома,неправилното хранене.Някой животни могат сами да определят колко храна им е необходима,но има и такива,които поглъщат голямо количество храна,като си вредят на здравето.Често прекомерното хранене и липсата на физически натоварвания са причина за наднорменото тегло.Не си мислете,че ако котката преяжда и изглежда нормално,винаги ще бъде така.При неправилно или прекомерно хранене животното много бързо наддава на тегло.

Изображение

Сред заболяванията,които са следствие от затлъстяване,са:

- Нарушение обмяната на веществата,което може да доведе до мастна дегенерация на черния дроб;

- Ендокринии заболявания: захарен диабет,хиперадренокортицизъм опасен с пожизненото приемане на препарати или летален изход при тежки случаи;

- Заболявания на отделителната система,на провокиращи проблеми в устната кухина;

- Костно-ставни заболявания,водещи до бързо износване на хрущялната тъкан,като следствие силна болезненост или загуба на движенията;

- Сърдечно-съдови (хипертония);

- Тумори;

- Кожни заболявания (намалява възможността на животното да се грижи за себе си);

- Нарушение на дишането;

- Намаляване на имунитета;

- Намаляване на срока на живот и др.

За да определите страда ли вашата котка от излишно тегло,трябва добре да я огледате и опипате.Ако на ребрата се усеща повече от 0,2 см мазнини,между задните лапи отстрани на корема виси забележимо мастно отлагане,а при поглед отгоре,ще забележите липсата на предишните пропорции между размера на главата,ребрата,корема,таза,значи котката се е възстановила.

Предразположеност към пълнота

Всички животни имат различна конструкция и особеност във физиологията.Съществуват породи,предразположени към пълнеене,това са британските късокосмести,сиамски и някой представители на европейските късокосмести котки.Сфинкса и рекс са склонни към мастни отлагания между задните лапи,които понякога увисват до пода.

Някой компании,произвеждащи храни за животни,произвеждат храна специално за определени породи.Например, под марката Роял Канин съществуват линии за такива породи като персийска,британска,сиамска,сфинкс,мейн кун.В опаковката е приложена мерителна чаша,за да се дозира порцията в зависимост от теглото на животното.

Смята се,че кастрираните котки са по-склонни към пълнеене,отколкото "пълноценните" котки,защото при тях липсва силен двигателен инстинкт- търсене на партньор.Кастрираните животни се движат по-малко,защото изчезва интереса от полов характер и се замества с друг- спане и хранене.Последиците от такъв живот - малко движение.

За такива животни много фирми разработват специализирани храни според техните потребности,но и тези продукти трябва да се дават според дозировката.Ако стопанина забележи,че животното наддава,е необходимо да дава с 10-20 гр.по- малко,отколкото е показано на опаковката или да храните с храни "light" от избраната линия храни(има само в професионалните храни,в икономичния клас- няма).

Необходимо ли е котката да бъде на диета?

Ако теглото на вашия любимец преминава нормалното,трябва да вземете мерки за намаляване на теглото.Диетата за отслабване може да избере само ветеринарен лекар,според резултатите от анализите.Освен това отслабването на животното се провежда само под строг контрол на специалист.

За да остане животното в нормално тегло,трябва да спазвате някой правила.

Не трябва да смесвате сухата и влажната храна.
Трябва да храните котката само със суха храна като спазвате точно всички указания по дозировката,написани на опаковката,като използвате мерителната чаша.
Или напълно приведете животното на влажна храна,към която се отнасят консервите и домашната храна,но в никакъв случай не и остатъците от вашата маса.Консервите и натуралната храна могат да се съчетаят в една диета.

Защо не трябва да комбинирате такива типове хранене?
При редовното хранене на котката само със суха храна ,размера на нейният стомах става по-малък,отколкото при влажната.И по определен начин протича не само минеразлизация и солевация(слюноотделяне) на организма,но и потреблението на вода.Тъй като натуралната(влажна) храна е по-тежка физически,отколкото сухата храна,при нейната консумация стомаха силно се разтяга и усвояването и потреблението на влага е различно.

Когато стопанина съчетава и двата вида хранене,в организма на животното настъпва нарушение на обмяната на веществата.От натуралната храна стомаха се разтяга,и за да изпита чувство на насищане при храненето със суха храна животното започва да преяжда,особено ако храната е свободно достъпна.

Много животни,хранещи се по този начин постоянно просят храна.От тази диета протича пренасищане на организма с протеини,което на свой ред води към дисфункция на черния дроб и бъбреците,нарушение в дефекацията и други заболявания.
Важно е да разберете,че в определени количества протеините са строителен материал за организма,но прекомерното му количество е отрова,която трови организма.

Изображение

Забранени продукти

Съществуват редица продукти,които не се препоръчват за хранене на котките,като способствуващи за увеличение на теглото.Не трябва да давате свинско във всякакъв вид.Забранени са и хот-дог,колбаси,пържено пиле,кюфтета,равиоли,пипер,домати.

Внимавайте и с киселомлечните продукти,не давайте на котката мляко,сметана,кисело мляко,извара с повече от 1% мазнини.Млечните продукти са чужд протеин за котката и след 1,5 месеца при повечето животни лактозата не се усвоява изобщо и може да се прояви с диспнея(диария),а може и да провокира образуването на камъни в бъбреците.Котката и млякото- това е стереотип от приказките и мултфилмите,и няма никакво отношение към физиологията на домашната котка.

Изображение

Не трябва да давате на котката кисело мляко със сухата храна,защото това води до протеиново прехранване,не усвояване на лактозата,което отново води до диария,и като следствие към дисфункция на черния дроб и бъбреците,особено при младите животни,а понякога към срив на цялата храносмилателна система.

Всяка риба също е забранен продукт -това е биохимична формула за образуване на камъни в бъбреците.Котката не лови риба в природата и не я консумира.В диетата на котките този продукт се е появил от времето,когато хората е нямало какво да ядат.Именно от тогава се е получило широкото разпространение на известното на всички заболяване -уролитиаза.

Някой няма да се съгласят и ще кажат,че има храна с риба.Цялата храна с риба -това са продукти с 10% съдържание на риба тон,биохимичния състав на тази риба е аналог на говеждото месо.

Преход към друга храна

Много стопани си задават въпроса,как ще бъде,ако котката е привикнала към определени продукти и отказва да яде други.Прехода от една храна към друга трябва да се извършва постепенно,за 5-7 дни,не по-малко.Това дава възможност на животното и неговият организъм да привикнат към новата храна.Адаптацията на червата към новата храна е 14 дни.

Преминаването към друга храна се извършва само по медицински показания,а не по желание на стопанина.Когато животното само отказва привичната храна,това може да бъде признак за някакво заболяване.А безпричинното преминаване от една храна към друга,изпуска възможността да разпознаете заболяването във ранен стадий и да лекувате животното.В резултат от безредното хранене,много животни стават хроници към едно или друго заболяване.

Ако сте взели под внимание всички "за" и "против" и разбирате,че смяната на храната няма да навреди на животното,отново трябва да имате предвид някой моменти.
Първо,при преминаване към нова храна в ранен етап,трябва да се разгледа текстурата на предишната храна и да се избере подобна.
Ако искате да преведете животното на натурална храна със суха храна,в началото трябва да преминете за 14 дни на консерви от същата фирма,каквато е й сухата храна,и само след това към натурална храна.

Резките преходи са нежелателни,изключение са медицински показания,свързани с живота на животното-периода на рехабилитация след операция или заболяване с бъдеща корекция по състоянието на животното.
Изображение

Правилен начин на живот

Както беше казано вече,котката трябва да отслабва само под лекарски контрол с оглед на всички заболявания,това определя и начина на живот.При затлъстяване животните почти винаги придобиват различни заболявания или имат генетична предразположеност към тях.Много е важно при избора на диетата да се имат предвид физическите упражнения.

Генетичните заболявания започват да се проявяват при животните на 6 месеца до 1,2 години.И е желателно именно на 1,2 г. котката да премине пълно изследване,за да знаете от какво може да се разболее през целия си живот.Сега съществуват много породи,които се нуждаят от пожизнено поддържане на различни органи или системи.

Колко бързо да отслабне котката?

Животните бързо набират тегло,но също така бързо могат да го намалят,ако затлъстяването не е свързано с хормонални заболявания.Много рязко и силно отслабване не се препоръчва,този процес трябва да протича постепенно.Важно е стопанина да има време и търпение да доведе всичко до край.
Много стопани се притесняват,че диетата може да доведе до анорексия.Но такова заболяване възниква в повечето случаи само вследствие на патологични процеси в организма на животното.
Изображение

Просенето...

Ако котката мяука в кухнята,когато не е време за храна,в никакъв случай не трябва да й давате да яде,защото по този начин подкрепяте негативното поведение на котката.Животното издава звуци,които не е задължително да са за храна,възможно е да има желание за общуване,да я погалите или да й обърнете внимание.За това ако котката мяука,превключете вниманието й към играчките.

Най-разпространените грешки на стопаните:

- Поощряват просенето
- Не изчисляват количеството храна и често дават лакомства,които съдържат много калории.
- Неактивност на котката

Освен тези причини,съществуват и последствия от някой заболявания.Често се развиват някой патологии-запек,метеоризъм,сърдечна недостатъчност,безплодие,патологично раждане,хипертензия,захарен диабет,артрит,заболяване на черния дроб,затруднено дишане и др.

Важно е да не забравяте,че животните имат не само външен свят,но и вътрешен,който създават мастните капсули около вътрешните органи,а при излишък- натоварване на съдовете.Прихода на калории трябва да бъде в баланс с тяхната консумация,и най-важното с изразходването.Във всичко трябва да има златна среда.

Изображение

Изображение

http://animal.ru/cat/articles/%D0%9F%D0 ... %BA%D0%B8/
http://petfix.ru/?p=274
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron