[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Диария при котките
Страница 1 от 1

Диария при котките

МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2012 4:35 pm
от meri
Най-болното място на котките е стомаха.Често поради неправилно хранене възникват чревни разстройства-запек,диария,подуване.Всички тези симптоми говорят за възможни заболявания на стомашно-чревния тракт,често това заболяване има решаваща роля в бъдещия живот на котката.

Изображение

Понякога причината за разстройство на стомаха е алергия.При диария се появява кожен обрив,котката може да киха и да се чеше.Ако течните фекалии продължават повече от половин ден,обърнете се към лекар.

Най-разпространената причина за рзстройство на стомаха е неправилното хранене.За нормалното храносмилане и уверен растеж на котката,е необходимо да се погрижите за качествено хранене(купете храна висок клас).Последици от неправилното хранене: диария,запек,слабост,сънливост,раздразнителност.За неправилното хранене и проблемите със здравето са виновни стопаните.За да не страда котката от чревно разстройсто поради неправилно хранене,трябва да знаете някой правила за правилно хранене,които осигуряват добро храносмилане и крепко здраве на котката.

Храната за котката трябва да бъде разнообразна,но самата храна трябва да бъде или домашно приготвена,или промишлена.В готовата храна се съдържат всички необходими витамини,микроелементи и протеини.Ако готвите на котката,е необходимо да добавяте месо,зеленчуци и зърнени храни,сварени яйца,говеждо,пилешко и риба.

Какво не трябва да давате ежедневно?

Колбасите съдържат много соя,която не се усвоява от стомаха на котката,за това не давайте.Ежедневната употреба на мляко провокира тежка диария,която може да доведе до летален изход.

Диарията се характеризира с чести течни изпражнения.Това може да бъде причинено от нещо толкова просто като промяна в диетата,и по-сериозно-заболяване или инфекция.Диарията може да започне внезапно и бързо да завърши.Може да продължи седмица или месец,или от време на време.Един пристъп на диария не е причина за безпокойство,но ако диарията се запази повече от 1-2 дни,това може да доведе до обезводняване на организма.

Какво причинява диарията?

Острата диария преминава бързо и без никаква помощ.По-често стопаните не знаят,защо се е случило.Това може да се случи,ако котката е яла човешка храна или от кофата за боклук.Диарията може да бъде причинена от стресова ситуация,преминаване към нова храна,пътуване,изложба или друго необичайно за котката място.

Изображение

При котките рядко се случват токсични отравяния,защото те сами се предпазват.Но това може да се случи,ако котката е близала козината си или лапите,замърсени с химикали.Това се случва често по време на ремонт.

Хроничната диария не се развива толкова стремително,тя утихва и се появява отново.Това състояние е много коварно.Ако не можете да отстраните диарията със смяна на храната,обезпаразитяване, заведете животното на лекар.

1.Заболявания на стомашно-чревния тракт

- Алергични реакции;
- Бактериална или вирусна инфекция;
- Паразити;
- Възпалителни заболявания на червата;
- Нежелателни реакции към храната;
- Дифузни тумори;
- Хронични чревни инфекции;
- Лимфангиектазия(вродено разширение на лимфните съдове);
- Лекарствена диабактериоза/дисбаланс на микрофлората;
- Синдром на късото черво;
- Обструкция на червата;
- Инвагинация;
- Функционални нарушения на панкреаса;
- Екзокринна недостатъчност на панкреаса;
- Хроничен панкреатит;
- Космени топки;
- Колит;
- Непоносимост към млечни продукти или други хранителни продукти;
- Неоплазия на панкреаса.

2.Метаболитни и ендокринни заболявания

- Базедова болест;
- Чернодробна недостатъчност или тежка холестаза;
- Бъбречна недостатъчност- уремия.

Какви са основните симптоми на диария?

Честите течни фекалии са най-разпространения симптом на диарията.
Другите симптоми включват метеоризъм,наличие на кръв или слуз във фекалните маси и опити за дефекация.Летаргия,обезводняване,треска,повръщане,намаляване на апетита,загуба на тегло и по-чести позиви за дефекация могат да съпровождат диарията.

Ако диарията е съпроводена с кръв или черни фекалии,може да има вътрешно кръвотечение от стомаха или тънките черва,необходимо е да заведете котката веднага на ветеринар- това е въпрос на живот и смърт.

Как се лекува диарията?

При диария се препоръчва да не се дава храна в продължение на 12-24 часа,но е необходимо да осигурите достъп до прясна,чиста питейна вода,за да предовратите обезводняване.Консултирайте се с ветеринар за лечение.

Изображение

Когато лекаря постави точна диагноза,става ясно,че е необходимо последователно лечение.Ако диарията е обусловена от стомашно-чревни проблеми,предизвикани от заболявания в другите системи на организма,трябва първо да се излекуват те.Инфекциите и паразитите трябва веднага да се отстранят,туморите се премахват хирургично.При алергични реакции или хранителна непоносимост,трябва да се откажете от този продукт,който причинява такива състояния и да се назначи правилна диета и медикаментозно лечение.

Лекарствата се назначават от лекар.Диетата можете да определите и сами,но по-добре се консултирайте с лекар.Много компании на висококачествена храна предлагат диетична храна.Понякога е необходимо да изпробвате няколко диети,преди да се установите на конкретна.Много котки след това трябва да поддържат диетата цял живот.

Изображение

Сериозни поражения на тънките черва,някой нарушения на функцията на панкреса водат до това,че в организма намалява нивото на вит.В12.В резултат от недостига на това вещество,организма на животното не реагира на лечението.За това преди да се назначи лекарство,е необходимо да се коригира и следи нивото на кобаламина.

Ако паразити,инфекции или други причини не са потвърдени,се диагностицират възпалителни заболявания на червата.Това заболяване се развива при активиране на имунните клетки с неизвестен фактор.Обострянето на такива състояния се провокират с приема на определени лекарства и стрес.

Не подценявайте заболяването и не мислете,че диарията ще премине сама.Само точната диагностика и навременното лечение ще позволят да избавите животното от заболяванията,които са причина за тази проява.

В какви случаи е необходимо да заведете котката на лекар?

Изображение

При обилна диария се развива дехидратация на организма.Това е опасно състояние,което може да причини шок и колапс.В такава ситуация котката трябва да се заведе на лекар.Сериозен повод за спешно посещение при ветеринаря е присъствието на кръв или слуз във фекалиите,ако диарията е съпроводена с повръщане,повишена температура или депресия на ЦНС.

Така наречената "бавна" диария,при лечението на която могат да се приложат домашни средства,носи временен успех,не застрашава живота на котката.
Когато става въпрос за остра диария,лекарят ще търси инфекция или отравяне.Ако пациента е с хронична диария,диагностиката продължава на няколко етапа.В началото лекаря ще изясни няколко важни въпроса,за това трябва добре да си спомните,или по-добре да си записвате.

- Отдавна ли се е появила диарията?Има ли постоянен хатактер или прекъсва с нормални изпражнения?

- Какви събития са предшествали или съвпаднали с началото на заболяването(вет.процедура,нов дом,смяна на храната и др.)?

- Колко често се изхожда котката?

- Обем,форма и консистенция на фекалните маси.

- Има ли кръв,слуз във фекалиите?

- Случват ли се болезнени позиви,без изхождане или газове?

Изображение

Дори в случаите на хронична диария,лекарят ще изключи чревни паразити.При котките освен заразяване с хелминти може да се наблюдава ламблиаза,изоспороза и криптоспоридиоза.Дори при отрицателен резултат при анализа на тези видове паразити,лекарите често назначават разширен тест за тях.Но,установяването на паразити не винаги е причина за диарията.Именно за това,диагностиката на това състояние не завършва с анализ на изпражнения.

Трябва да се направи общ и биохимичен анализ на кръв и анализ на урина.На този етап лекаря ще търси отговор на въпроса: дали диарията е симптом на първично поражение на червата или неговата работа е нарушена поради повреда в другите системи.Има ли животното хронична бъбречна недостатъчност или проблем с щитовидната жлеза.В зависимост от тези резултати ще стане ясно как да се постъпи по-нататък- да се премахне интоксикацията или ниската концентрация на щитовидната жлеза.

Изображение

Ако пораженията на другите системи и органи се изключат,лекаря пристъпва към диагностика на стомашно-чревния тракт.Ветеринарите различават диария на дебелото и тънкото черво.При повечето котки при диагностициране на клиничните признаци за диария на дебелото черво се наблюдават по-сериозни заболявания на тънкото.

За да се определи,има ли котката промяна в панкреаса,стените на червата,черния дроб,е необходимо да се направи УЗИ.Важно е да помните,че достоверността на този диагностичен метод зависи не само от качеството на техниката,но и от квалификацията на лекаря.При необходимост се провежда ендоскопско изследване,а пълна картина се получава при биопсията- метод,който позволява да се различат хроничното възпаление и туморен процес.

Кои котки са по-склонни към диария?

Дългокосместите котки,при които често се образуват топки козина в стомаха,могат периодично да изпитват пристъпи на диария.Освен това котките,които провеждат много време на открит въздух,са подложени на повишен риск от заразяване с вътрешни паразити или поглъщане на развалена храна,което може да доведе до диария.

Как можете да предовратите диарията?

Старайте се да не давате на котката млечни продукти,ако не сте сигурни,че няма хранителна непоносимост към тези продукти.Почти всички котки обичат вкуса на млякото,но някой възрастни котки не разполагат с достатъчно лактаза,ензим,необходим за усвояване на млечните продукти.
Ако сте решили да промените храната на котката е необходимо да го направите постепенно,смесвайте старата с новата храна,за да осигурите лесен преход за стомашно-чревния тракт.

http://www.koshka.by/articles/ponos-diareya-u-koshki
http://pets.academ.org/pets/koshki/5119
http://animal.ru/cat/articles/%D0%94%D0 ... %B2%D0%BE/
превод:meri