[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да защитим котката от простуда
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да защитим котката от простуда

Как да защитим котката от простуда

Мнениеот meri » Чет Сеп 27, 2012 10:08 pm

Настъпва студеният сезон и нашите любимци могат да се простудят.Ако сте стопанин на котка,непременно трябва да се погрижите за защитата на своя любимец от простуда.

Обикновено под тази дума се подразбира някаква респираторна инфекция,която се е проявила под въздействието на неблагоприятни фактори от външната среда-течение,стрес.
От друга страна,това понятие е справедливо и по отношение на възпалително заболяване,възникнало след преохлаждане,например,цистит,започнал след като котката е лежала на студен под след операция.Или настъпването на остър стадий на артрит при възрастните котки,след намокряне.

Ако говорим конкретно за OCR(което често се разбира като"простуда"),то това е вирусно или бактериално заболяване на горните дихателни пътища,възникнали в резултат на неблагоприятни условия на отглеждане.Клинично това се проявява с ринит,кихане,сълзотечение- симптомите външно много приличат на човешките.Възможно е повишаване на телесната температура.Тези симптоми ние забелязваме при такива заболявания като ринотрахеит,калцивироза,отчасти при хламидиоза.Такива заболявания не могат да се нарекат простудни,въпреки че възникват често при влошени условия на отглеждане.

Простудните заболявания могат да се разделят на вирусни и бактериални.Още на системни(тежко протичащи)и местни(простуда,ринит,ларингит,конюктивит).

Заболяването продължава 5-7 дни.Това е времето,което е необходимо на организма за изработване на имунитет към патогена,причиняващ признаците на простуда.Ако котката има имуносупресия,това време може да се увеличи значително.

Много често стопаните задават въпроса,дали трябва да изолират болната котка от другите животни.От една страна болното пт простуда животно не е много опасно за съседите си,защото за да се разболеят е необходим не само патоген,но и предразполагащи фактори.От друга страна,ако тези условия са довели до заболяване,значи,могат да действат и на останалите любимци в дома.За това вероятно ще бъде правилно,да отделите болното животно.

Причини за заболеваемост

Изображение

Котките не се простудяват лесно.За възникване на заболяването е необходимо не само течение или влага,но и някой други фактори.Например,грешка в храненето,наличие на имунни фактори,стрес,глистна инвазия и др.Колкото до сезонността,често подобни животни постъпват през пролетта и есента.

Главните причини за простуда са течението,отворените прозорци,често сядане на перваза,повишена влажност и др.Допълнителни фактори- скупчено отглеждане,стрес и др.
Симптомите са като при хората: кихане,секрет от носа и очите.Липсата или намаляването на апетита-отчасти се дължи на факта,че котка с хрема не усеща миризмата на храната.Възможно е депресия,сънливост,треска.

Степента на риска от простудни заболявания зависи от породата.По-устойчиви към такива заболявания са безпородните котки.Във всеки случай голите породи имат по-голям шанс да се простудят,отколкото по-пихкавите им събратя.За това тези животни са по-взискателни към температурния режим и липсата на течение.

Лечение

Изображение

Обичайно "простудата" се причинява от вируси,за това няма преки методи на въздействие към нея.Когато се развие изработване на имунен отговор,тогава ще настъпи оздравяване.Можем да помогнем на котката симптоматично.Към такива средства се отнасят капките за нос,капките за очи.

В по-тежки случаи е оправдано приемането на антибиотици и имуностимулатори.При липсата на апетит се препоръчва насилствено хранене или се прилага инфузионна терапия.

Всички простудни заболявания протичат самостоятелно.Трябва да се обърнете към лекар при следните симптоми: липса на апетит,повишена температура повече от 39 С,наличие на язви на венците или небцето,ако заболяването не преминава 3-4 дни от неговото начало.

Простудата няма никакви последици,но в отделни случаи е възможно появата на кератит,развитие на атрофичен ринит,възпаление на долните дихателни пътища и др.усложнения.

Изображение

Както по време на заболяването,така и след това,е необходимо да доведете до нормални условия отглеждането и храненето на котката.Сухо помещение без течение,липса на прах,дим,шум,стрес-фактори,разходки,обработка за екто и ендо паразити,добро хранене- това са основните методи да подобрите имунитета на котката.В отделни случаи,при изразена имуносупресия се прилага витаминотерапия,имуностимулатори,серум.

Профилактика

Всички описани методи подобряват устойчивостта към простудни заболявания.Чрез ваксините се изработват антитела към заболяванията,от които е ваксинирана котката.Те нямат никакво отношение към простудата.Устойчивостта към простудата се определя от нивото на общата реактивност на организма и условията на живот(отглеждане и хранене).

http://animal.ru/cat/articles/%D0%9F%D0 ... %B4%D1%8B/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron