[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Повръщане при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Повръщане при котките

Повръщане при котките

Мнениеот meri » Пет Ное 02, 2012 6:24 pm

Повръщането при котките е познато явление за притежателите на тези животни.Котките често повръщат при преяждане или поглъщане на козина.Но се случва и така,че повръщането е симптом на сериозно заболяване.За това,ако повръщането се повтаря редовно,в зависимост от състоянието на животното,е възможно да ви трябва ветеринар.

Организма на котките е пресметнат за малки количества храна.За това,ако животното получава прекалено много храна,то я повръща.Но има и други причини за тази реакция на котешкия организъм,консумиране на много студена храна или големи парчета храна,които е трудно да раздробят.При котките е развит центъра за повръщане в главния мозък,за това стопаните на тези животни по-често се сблъскват с повръщането.

От физиологична гледна точка,повръщането е естествена защитна реакция на организма,позволяваща на стомаха да се избави от попадналите в него отровни вещества,токсини и чужди тела,например,козина.Благодарение на този процес стомашно-чревния тракт се освобождава при излишно препълване.

Но има и други причини за повръщане при котките.Това е повишеното вътречерепно налягане,също от хематом,абцеси и тумори;действието на импулсите от страна на вестибуларният апарат,при раздразнение на различни органи и участъци на организма.Повръщането може да бъде универсален симптом не само при преяждане,но и при сериозни заболявания.

Съвсем различно е,когато се наблюдава устойчиво,постоянно повръщане.В такива случаи трябва да се обърнете спешно към ветеринар,защото повръщането пречи не само на приемането на храна,но и течности,а обезводняването е по-голяма заплаха за живота,отколкото липсата на храна.

При котките има два вида състояния,които външно се интерпретират като повръщане:истинско повръщане и регуритация(оригване).

При истинското повръщане протича координирано свиване на мускулите на коремната стена,гръдния кош и диафрагмата,това е необходимо за изхвърляне на съдържимото от стомаха.Преди повръщане котката е неспокойна,има обилно слюнотечение и облизване на устата,а по време на повръщане котката може да издава силни звуци.
Особено опасна последица от повръщането е дехидратацията на организма.Това води до намаляване на обема кръв,което може да причини хиповолемичен шок.Не давайте храна и вода на котката,защото ще увеличите повръщането,но въпреки всичко котката трябва да има достъп до вода.

Оригване

Въпреки,че това явление прилича на истинско повръщане,има и разлики.Оригването е по-пасивно действие,насочено от изригването на наскоро приетата храна.Котките се оригват поради бързото поглъщане на храната.Но то може да бъде и симптом на заболяване на хранопровода или неговото запушване.При устойчиво оригване трябва веднага да се обърнете към ветеринар.

Значение на истинското повръщане

Повръщането е симптом на много тежки заболявания: котешка чума,вегетативна дистония,инфекциозна анемия и левкимия.При тези заболявания повръщането е съпроводено и от други симптоми,като загуба на апетит,понякога и диария.Котките много по-често изяждат нехранителни и вредни вещества,отколкото кучетата.Всички токсични и вредни вещества причиняват слюнотечение и болка в корема.В тези случаи е необходима спешна вет.помощ.Повръщане може да се наблюдава и при оригване на топки козина,което е нормално явление и не трябва да се безпокоите.За това редовно сресвайте котката и премахвайте падналите косми.Понякога може да се наблюдава непроходимост на червата,поради поглъщане на чужди предмети.Това може да причини повръщане.

Много честа причина за повръщане при малките котенца са паразитите- глистите.Ако подозирате поглъщане на чужд предмет,веднага се обърнете към ветеринар.

Повръщането "фонтан" е особен вид повръщане,което е съпроводено с много усилие,тъй като храната изригва на известно разстояние от животното.Обикновено това се наблюдава при котенца,които са били отнети от майката,и често е свързано с лоша функция на пилора.Болните животни растат лошо,въпреки че много ядат,необходима е спешна вет.помощ.

Изображение

Кога не трябва да се притеснявате

За много животни повръщането е не само защитна реакция на организма.Приучавайки подрастващите котенца към прехода на "месно"меню,женските повръщат преработена храна от стомаха си.Това е необходимо,защото при малките храносмилателната система не е тренирана и преработената от майката храна води до преход към новия продукт.

Домашните котки почти са позабравили този прием,въпреки че безпородните животни на свобода все още го използват за разлика от своите родственици.
При домашните котки има убеждение,че стопанина - това е източника на храната,за това този инстинкт ще изчезва и в бъдеще.

За безопасно може да се смята така нареченото гладно повръщане,което се среща по-често при котки,които се хранят строго два пъти на ден.Най-често тези животни повръщат сутрин.Случва се котките да повърнат и от бързото поглъщане на храната.Това се случва веднага след хранене,след което котката може да изяде повърнатото.За да не се случи това,трябва да намалите обема на храната и да я давате на малки порции непосредствено по време на хранене.

Още една причина за повръщане е естественото почистване на стомаха от топките козина.Ако давате овес на котката,животното повръща именно след изяждането на тази трева.Това е така,защото тревите дразнят стомашния тракт,което причинява оригване.Този инстинкт е останал в котките от времената,когато не са били домашни котки и са се хранели с птички и мишки.И за да се избавят от козината специално ядат трева.

Изображение

Колкото и да е странно,но и по време на бременност котките могат да повръщат.Това се случва на третата седмица,когато протичат хормоналните промени и разтягането на матката.Организма бързо се пренастройва и след няколко дни повръщането преминава.

Случва се котката да повръща и при пътуване с кола,самолет или лодка.Ако животното често пътува,след време свиква и престава да повръща.Но има и моменти,когато животното през целия си живот е подложено на повръщане.За такива животни има специални препарати,които позволяват да се преодолеят неприятностите.Лекарите препоръчват освен приема на препарати да не храните животното няколко часа преди пътуването.

Поводи за безпокойство

Често стопаните на котки подозират отравяне.В този случай трябва задължително да заведете животното във вет.клиника.Ако знаете точно каква е причината за отравянето,по-добре вземете продукта със себе си.
При отравяне понякога съветват да се дава мляко,да се промие стомаха и да се предизвика повръщане.Много е важно да се премахне все още неусвоената отрова,но в отделни случаи стопанина може само да навреди.Не трябва да се дават мляко,мазнини,растителни масла,ако котката се е отровила с органохлорни пестициди.Тези продукти увеличават усвояването на отровата,в резултат животното може да умре.

Ако на котката й е толкова зле,че не може да гълта самостоятелно,стомаха трябва да се промие със сонда.Но този сложен процес трябва да се извърши от специалист.Причината могат да бъдат токсините,които са се образували в организма на котката.При повечето котки повръщането е следствие на поражение на храносмилателната система.В 15% от случаите причината е панкреатит,в 50% -възпалителни заболявания на черния дроб или липидоза.Редовно повръщане се наблюдава при гастрит,ентерит,тумори на стомашно-чревния тракт,чревна непроходимост,глисти.А "мозъчно"повръщане причинява всяко състояние,водещо до повишено вътречерепно налягане(енцефалит,хематом,тумори)/.

Изображение

Опасения предизвиква повръщането с кръв.Ако забележите свежа кръв,това може да означава разкъсване на лигавицата на всеки участък от устата до горния отдел на тънките черва.Причината за това е язва,тумор или чуждо тяло.Ако животното повръща с "цвят на кафе",т.е. тъмна кръв,това може да означава,че неговите еритроцити са разрушени от храносмилателни сокове,следователно,при повреждане на стомаха или дванадесетопръстника.Много рядко такова повръщане е свързано с поглъщането на кръв от животното.

При кърваво повръщане не трябва да храните животното и веднага да го заведете на лекар.Също сериозна причина за безпокойство е фекалното повръщане,когато по цвят и мирис напомня на фекалии.Това може да означава,че животното има чревна непроходимост или травма на коремната кухина.В такава ситуация спешно трябва да заведете животното при ветеринар.

Непременно се обърнете към ветеринар...

За да определи причината за постоянното повръщане и да назначи клиничен и биохимичен кръвен анализ,тест за наличие на инфекция,рентгенографско и УЗИ изследвания на коремната кухина,ендоскопия и др. методи в зависимост от конкретния случай.Когато отивате в клиниката,вземете със себе си образец от повърнатото.

Изображение

За да може лекаря да събере най-достоверна анамнеза,обърнете внимание и си спомнете:колко време продължава повръщането,колко често протича,какъв цвят и консистенция има,има ли косми,трева,примеси,кръв или жлъчка,колко бързо яде животното,има ли апетит,има ли повръщане след прием на храна,има ли други промени в състоянието и поведението,има ли хронично повръщане,с каква периодичност протичат обострянията и оздравяването.Ако можете ясно да отговорите на тези въпроси,ветеринаря ще може бързо да постави правилна диагноза и да назначи лечение.

Ако вашата котка редовно повръща,не трябва да го оправдавате с преяждане,поглъщане на козина или трева.В всеки случай трябва да се обърнете към лекар.Ако се окажете прави за преяждането или други незабележими причини,лекаря ще ви посъветва как да коригирате приема на храна.Посещението при ветеринар няма да бъде излишно.

http://animal.ru/cat/articles/%D0%A0%D0 ... %81%D1%8F/
http://www.vetcare.ru/articles/97.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron