Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Мастит при котките

Мастит при котките

Мнениеот meri » Чет Авг 08, 2013 1:23 pm

Изображение

Често срещано заболяване, което се регистрира не само при кърмещите животни, но и при такива в период на лъжлива бременност. Понякога за възникването на мастит могат да повлияят външни механични повреди на млечните жлези.

Протича в остра или хронична форма. Заболяването може да възникне по време на лактация, вследствие на механично травмиране на млечните жлези и внесена инфекция чрез драскотини, при ранно отлъчване на малките, след еструс и лъжлива бременност, след родилна инфекция и интоксикация.
Друга причина за възникване на мастит е наследствена предразположеност, запушване на млечните жлези, намален имунитет и други заболявания на родилните пътища.

Различават се два вида мастит:остър септичен и застоен,
който се развива в последните дни на бременността, когато започва да се произежда мляко или силна лактация. Причина за възникването на застоен мастит е ранното отбиване на котенцата, при раждането на голямо потомство, когато остане само едно котенце, и отделянето на котенцата от майката поради нехуманни причини(убиване или изоставяне на котенцата). В този случай организма на животното продължава да произвежда мляко, протича неговият застой в млечните жлези и последващото им възпаление.

Септичен мастит - характеризира се с натрупване на гноен ескудат в млечните жлези, понякога и с примес на кръв. Такова мляко не подхожда за хранене на котенцата, това може да доведе до смъртта им, защото съдържа голямо количество бактерии и токсини.

Симптоми

Влошава се общото състояние на животното, намалява апетита, възниква летаргия и депресия. Котката не допуска котенцата до зърната, ближе ги обилно. Към типичните признаци за мастит се отнася появата на оток на едната или няколко млечни зърна, почервеняване и уплътнение на жлезите, съпроводено с телесна температура.

В началният етап на заболяването не се наблюдават видими признаци. За това първо е необходим визуален контрол от стопанина по време на бременност, кърмене, след еструс или лъжлива бременност. Диагностиката се провежда само от лекар, според анамнезата, визуалния преглед, палпация и кръвен анализ (при нужда).

Какво да правим, ако котката има мастит?

При първите признаци на проява на мастит(оток), котенцата се отбиват и се привеждат на изкуствено хранене. Самата котка трябва да бъде заведена на вет.лекар, който да проведе преглед и да назначи лечение. Не трябва да се опитвате самостоятелно да провеждате лечение, забавянето води до влошаване на процеса и лечебните процедури в последствие ще бъдат дълги и тежки.

Изображение

Признаците на мастит можете да откриете и сами, или котката да ви покаже. Ако котката прекалено усърдно ближе млечните жлези, те са подути, почервенели и горещи- това говори за първи признаци на мастит. Котката не дава да я докосвате по зърната, те са много болезнени, не допуска котенцата поради същата причина.

Ако след раждането сте оставили само едно котенце, трябва ежедневно да оглеждата зърната на котката. В природата е заложено голямо количество мляко, за това е важно да намалите изкуственото му произвеждане. За целта ограничете питейната вода на котката до минимум. Следете котенцето да суче равномерно, от всяко зърно по малко. Най-млечните зърна са разположени в долната част, между задните лапи на котката, именно от там се стремят да сучат котенцата. В останалите може да протече застой.

При остър септичен мастит се развива абсцес. Може да се премахне само хирургично. При поражение и натрупване на много гной, понякога трябва да се отстранят и двете редици млечни жлези.

В ранните стадии маститът може да се лекува без прием на медикаменти, напръскайте зърната с настойка от градински чай, дъбова кора. Ограничението за пиене помага да се намали производството на мляко, можете внимателно да го изцеждате по 2 пъти на ден.

Медикаментозните препарати се назначават само от специалист след преглед, като се има предвид времето на възникване на мастита и степента на неговото разпространение по млечните жлези.

От стопанина на котката се изискват грижи и внимание. За предовратяване на мастит трябва да създадете подходящи условия на отглеждане и хранене, да пазите котката от влага и студ. Напукванията и раните на зърната трябва да лекувате навреме. Ограничаване на пиенето е от 12 до 24 часа, не повече.
Необходимо е периодично подрязване на ноктите. При поява на пукнатини или одрасквания на кожата на млечните жлези трябва да обработвате раните навреме, а в тежки случаи да преведете котенцата на изкуствено хранене. За профилактика на лужливата бременност е показана кастрация.
В никакъв случай не лекувайте мастита самостоятелно. Без професионален преглед и своевременно оказване на помощ заболяването води до тежки последици.

Как да прекратите лактацията(образуването на мляко) и да предпазите котката от мастит?

1-2 дни преди раздаването на котенцата започнете да подготвяте майката за това събитие:

1.Намалете количеството вода за пиене.
2.Намалете в храната количеството протеини: към месните блюда и котешките консерви добавяйте повече зърно(идеална е елдата). Изключете млечните храни.
3.Отделяйте повече внимание на котката, провеждайте повече време с нея.
4.Ако намаляването на лактацията върви по план, зърната не са твърди, и не са горещи, след 12-24 часа започнете да давате по малко вода и храна с ниско съдържание на протеинови продукти.

Ако котката е депресирана, неспокойна, зърната за налети и твърди, горещи- веднага се обърнете към лекар. Това може да бъде начало на мастит.

Изображение

Изображение

Компрес
Изображение

Нормални млечни жлези и мастит
Изображение

http://dobrovet.ru/
http://worldofpets.ru/
http://savepets.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron