[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Нежелателна бременност при котките
Страница 1 от 1

Нежелателна бременност при котките

МнениеПубликувано на: Пет Авг 09, 2013 8:39 pm
от meri
Статията е информативна.Преди да прилагате каквото и да било средство, преди това се консултирайте с ветеринар. Имайте предвид, че контрацепцията е опасна и причинява заболявания.

Стопаните, които искат да предпазят своята котка от нежелателна бременност, трябва да избират методи, с помощта на които ще действат.

Котките стават полово зрели на възраст 7-9 месеца, тогава могат да забременеят, но това може да навреди на организма на животното, така както и честите раждания. Котките могат да раждат няколко пъти в годината, и това оказва негативно влияние на тяхното здраве. Сега в медицината съществуват няколко начина, някои от които не са хуманни, но това е избор на всеки.

Първият метод е кастрацията. Този метод дава постоянен ефект и проблемът се решава завинаги, намалява рискът от онкологични и други видове заболявания на млечните жлези и половите органи, изчезва агресията.
Минусите на този метод са: сложността на операцията и следоперационните грижи. Тези операции са и плюс и минус, защото много стопани желаят да получат потомство поне веднъж. Но трябва да имате предвид, че в този случай нараства рискът от възникване на затлъстяване и уролитиаза.

Вторият метод е инжекция за предовратяване на еструса. Прави се инжекция от хормоналния препарат Ковинан. Една инжекция предовратява появата на еструс за половин година. Първият път инжекцията трябва да се направи от ветеринар, след това можете да ги правите сами. Инжекцията се поставя само преди началото на предполагаемият еструс, ако еструса вече е започнал или ако котката е бременна, КАТЕГОРИЧНО Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПОСТАВЯ ИНЖЕКЦИЯ.

Препаратът не трябва да се разглежда като средство за аборт на котката, не трябва да се използва при котки по-възрастни от 5-7 години, ако преди това никога не е бил използван. Освен Ковинан за предовратяване на еструса може да се използва препаратът Депогестон.

Депогестон не е подходящ за котки във фаза на prooestrus, oestrus, metoestrus, в период на бременност, в случай на тумори на млечната жлеза, несъзрели и растящи животни, котки, болни от диабет, при възпалителни състояние на родовите пътища. Предимството на метода е простотата на прилагане и обратимостта.

Съществуват и хормонални контрацептиви, подтискащи възбудата, предовратяващи овулацията. Някои ветеринари смятат, че използването на някои орални контрацептиви могат да окажат негативно въздействие на здравето. Повишава се риска от възникване на пиометра, странични ефекти:увеличение на апетита, промяна на характера, равитие на млечни жлези и др. А ако котката боледува от заболявания на пикочната система, има тумори, диабет или други заболявания, тяхното приемане може да бъде противопоказно.

Прекъсване на бременността

Това е голям стрес за организма на котката. Препаратите, прилагани за прекъсване на бременността могат да дават различни странични ефекти, и вие трябва да бъдете на 100% сигурни, че котката е имала полов акт с мъжки, и може да забременее, или вече е протекло зачеване. Бременността може да бъде потвърдена от ветеринар след около 20-22 дни след зачеването. Наличието на плодове може да бъде диагностицирано с УЗИ на коремна кухина или палпация.

Ако давате лекарство без да е необходимо- това може да доведе до сериозни заболявания.

Съществуват три вида препарати за прекъсване на нежелана бременност: естрогени, простагландини, глюкокортикоиди.

Естрогени- тези препарати въздействат на оплодената яйцеклетка и не позволяват да се прикрепи към матката. Ако давате този препарат веднага след полов акт, когато бременността не е потвърдена, в 98% от случаите няма да настъпи бременност. Но вашата котка е подложена на различни странични ефекти след прилагането на естрогени.

Към тях се отнасят:

1.Подтискане функциите на костния мозък. Това състояние води до тежка анемия, когато рязко пада нивото на белите кръвни телца и тромбоцитите. Това може да се случи до две седмици след въвеждане на препарата и състоянието е необратимо, което в краен случай е летално.

2. Пиометра- инфекция на матката. Тази инфекция не се лекува с антибиотици и често е необходимо премахване на яйчниците.

3.Безплодие.

Най-често използвани естрогени: Естрадиол ципионат; Диетилстилбестрол.

Простагландини- това са препарати, които намаляват нивото на прогестерон при котките, което води до прекъсване на бремеността. Тези препарати се прилагат, когато бременността на котката е потвърдена от ветеринар. Простагландините са по-безопасни от естрогените.

Най-сериозни странични ефекти след прилагане са: пиометра и различни маточни инфекции. Както при случаите с естрогените може да се наложи премахването на яйчниците, ако антибиотиците не помагат.

Най-разпространените простагландини: Флупростенол; Клопростенол; Алфа- простол.

Глюкокортикоиди- препарати, които се приемат за прекъсване на бременността в по-късен стадий. Как действат тези препарати не е изучено. В по-късните етапи на бременността котенцата вече са сформирани и изгонването им от матката може да бъде много травматично физически и емоционално, както за самата котка, така и за стопанина. Временните странични ефекти след тази процедура: повишена жажда, повишено уриниране, което преминава след приключване на лечението. Най-често използваният препарат е Дексаметазон.

За да не прибягвате до такива жестоки и нехуманни средства, по-добре кастрирайте котката. Не я пускайте на улицата.

http://usna.prom.ua/
http://catstreet.ru/
превод:meri