[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да помогнем на котката при раждане?- 2 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да помогнем на котката при раждане?- 2 част

Как да помогнем на котката при раждане?- 2 част

Мнениеот meri » Пет Ное 08, 2013 7:49 pm

Къде да роди котката, в къщи или в клиника?

Ако бременността протича без сериозни усложнения, раждането на котката в дома е най-добрият вариант. Котката трябва да ражда в спокойна обстановка, там където се чувства в безопасност.
В дома вероятността да прихване инфекция е по-малка.

При патологична бременност също може да роди в дома, само трябва да се уговорите с ветеринаря, който да бъде добре осведомен за всички проблеми.

Раждането в клиника е за предпочитане, ако съществува реален сериозен проблем, изискващ медицинска помощ през целия процес. В такива случаи лекарите препоръчват цезарово сечение с последваща кастрация.

Стимулиране на раждането


Има случаи, когато срока за раждане е минал, а котката не ражда. Стопаните започват да се замислят как да предизвикат раждане. Понякога това действително е необходимо, котенцата растат, изтощават майката и се увеличават на размер, което може да усложни родилния процес. САМОСТОЯТЕЛНО, БЕЗ ЛЕКАРСКА ПРЕПОРЪКА НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМАТЕ НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ!
Стимулирането с "народни средства" може да продължи времето за раждане. Въвеждането на окситоцин или негов аналог, при физически неготова котка за раждане, може да доведе до разкъсване на шийката на матката. Само лекар във всеки конкретен случай взема решение как да предизвика раждане и дали е необходимо. Ако действително е време, лекаря ще направи инжекция на котката с хормонален препарат, който ще провокира нормално начало на родилната дейност.

Първо раждане

Най- сложно физически и психологически се смята първото раждане: котката не знае какво трябва да прави, нервничи, понякога силно се плаши до паника, не си намира място, жално мяука и гледа стопанина си в очите, очаквайки помощ. От своя страна стопанина не знае колко продължават контракциите, как да се държи с котката, какво да прави с малките, всяка котка има своите физиологични и психични особености. Понякога от започване на раждането, стопанина трябва да бъде до котката, а в други случаи котката съска и дори се нахвърля върху стопанина си, ако се опитва да й помогне. В такива случаи е почти невъзможно да помогнете на котката, остава да наблюдавате и да се надявате, че котката ще се справи самостоятелно. Ако нещо не е в ред, задължително се обърнете към ветеринар.

Продължителност на раждане и тревожни симптоми

Един от главните въпроси, който притеснява стопаните е:"колко продължава раждането?" За съжаление няма отговор на този въпрос, всичко е индивидуално. Някои котки раждат за два часа шест малки, други две котета за ден. Понякога следващите контракции започват няколко минути след раждане на малките, а в други случаи между раждането на малките минават няколко часа. В редки случаи раждането напълно спира, майката се грижи за родените котенца, и след това ражда останалите- това е нормално, ако котката се чувства добре. За да не се измъчвате със съмнения е важно да знаете как протича раждането и кога трябва да позвъните на ветеринаря.

Време е да звъните, когато:

- Контракциите продължават, но не се ражда котенце повече от час;
- Вижда се, че котенцето е заседнало;
- Телесната температура на котката е повишена повече от 39,5 С или е спаднала по-ниско от 37 С;
- Изтеченията от вулвата са обилни, кървави, гнойни, миришат лошо;
- Котката е отслабнала, не прави опити да извади плода, лежи ниско, диша слабо;
- Сърдечният ритъм е нарушен.

ЗВЪНЕТЕ НА ВЕТЕРИНАРЯ ВЕДНАГА, АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА КОТКАТА ПРИ РАЖДАНЕТО В КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ.

Начало на раждането: котката диша тежко, копае постелката, неспокойна е, пада на страни, приема характерна за дефекация поза, повдига опашка и постоянно се ближе.
При дългокосместите котки можете да обвиете опашката с бинт, за да не се заплетат котенцата в нея.

В първия етап на раждане не трябва да се намесвате, ако котката е страхлива или агресивна. Ако котката няма нищо против от вашето присъствие, говорете ласкаво с нея и я галете по посока на косъма. Скоро ще започнете да забелязвате как се свиват мускулите по време на контракциите и движението на котенцата по родовия канал- по тялото на котката преминават вълни, от холката до опашката, корема се напряга. По това как започва раждането може да се предположи колко ще продължи, колкото е по-интензивен процеса на подготовка, толкова по-бързо е раждането. Но често се случва котката дълго да се подготвя, трудно да ражда първото коте, а след това всичко става по-лесно.

Акуширане


Контракциите постепенно стават по-продължителни, а периодите между тях намаляват. Не трябва да се плашите, ако в началния етап на раждането контракциите престанат, котката си почива малко и процесът се възобновява. В промеждутъка може да предложите малко вода на котката, не трябва да я храните.

http://vashipitomcy.ru/_pu/1/64812826.jpg

Накрая котката заема удобна поза и от вулвата се показва мехура. Малко преди това от вулвата изтича кафява, заленикава, жълта или розова течност, която смазва родилните канали- това е нормално. Малкото ту се появява, ту изчезва- котката е в очакване на силни контракции.
Ако това е първо раждане, котката може да започне да се безпокои, постоянно се обръща към опашката, опитва се да види какво й причинява болка.

Изчаквайки желаната интензивност на контракциите, котката прави усилие и изтласква мехура до половината. Котенцето е обкръжено от тънък филм, вътре в който е течността, но можете да видите част от телцето. Малкото може да излиза с главата напред или с дупето- и двата са нормални.

Време е да си спомните цялата информация за това как да приемете раждането:

- Ако мехура е цял или малкото излиза с главата, трябва да изчакате следващата контракция- котката сама ще изтласка котенцето.

- Ако мехура е разкъсан, можете да помогнете- изчакайте контракцията, вземете котенцето с парче марля и леко го изтеглете по дъга надолу към корема. Всички манипулации се извършват с ръкавици. Ако не можете да действате с ръкавици, обработете ръцете си със спирт.

- Ако мехура е разкъсан, а котенцето излиза с дупето, трябва да извадите малкото колкото може по-бързо, защото може да се задуши. Дърпайте нежно, само по време на контракция, по дъга към корема. В никакъв случай не трябва да теглите котенцето, хващайки го за част от тялото или за главата.

Важно е да знаете как да помогнете на котката по време на раждане, ако котенцето е прекалено голямо. Описаната манипулация е проста, но изисква внимание и уверенност в действията, за това по-добре да извикате ветеринар. Голямото коте не излиза изобщо, "скрива се" вътре при спиране на контракциите:

- Изчакваме поредната контракция, когато мехура се покаже на вулвата;

- С показалеца проникваме във вулвата в долната част, само на няколко милиметра, леко притискаме перинеума към ануса по посока на ануса, разширяваме прохода. Сухите родови канали могат да се овлажнят със стерилно вазелиново масло;

- Когато излезе главата и се появят раменете или само едното рамо, със вободната ръка внимателно хващаме котенцето (не за главата) и леко го завъртаме настрани и надолу по дъга с лека, нежна сила, постепеннно го издърпваме навън.

Когато раждането е усложнено с неправилно положение на плода, трябва внимателно да огледаме видимата част на котенцето, за да разберем в какво положение се намира. Принципно се вижда гърба на малкото, или шията. Котенце в полусгънато положение се опира в прохода, котката не е в състояние да го роди, докато то е в родилния канал. В този случай трябва с полусгънат пръст нежно да натиснем котето, започвайки движение от достъпното място от страната на шията и с лек натиск като погалване по посока на дупето, да се опитаме да го обърнем вътре в родилния канал така, че главата да се окаже от страната на изхода. Или обратното, ако не се вижда шията, а кръста, тогава от опашката към шията, нека излиза дупето. Трябва да действате много внимателно. Ако движенията с пръстите са верни, котенцето лесно заема необходимото положение, не са необходими усилия. Ако не се получава- спешно извикайте лекар.

Други възможни усложнения при раждане: слаби контракции или тяхната липса. Стопанина може да помогне на котката само тогава, когато шийката на матката напълно е разкрита (едно или няколко котета са се родили вече или добре се вижда почти цялата глава на малкото).

Как да предизвикате контракции:

- Лек масаж на корема с кръгови движения, започвайки от гърдите по посока към вулвата, много нежно, без натиск;

- Внимателен масаж около зърната;

- Ако едно котенце вече се е родило, трябва да го поставите на гърдите да яде;

- Лек масаж в преддверието на влагалището, въведете показалеца си максимум до втората фаланга и внимателно погалете противоположната от ануса стена на влагалището; 0,3 мл окситоцин интрамускулно, на всеки 30 мин., максимум три инжекции.

Ако нищо не помага, извикайте ветеринар. В никакъв случай не стимулирайте контракции, ако шийката не е разкрита.

Помощ на котенцето

Когато котенцето се роди, майката сама извършва цялата работа: ближе, стимулира дишането, почиства малкото, прегризва пъпната връв, плацентата.

Задължително бройте плацентата, една или две котката може да изяде, останалите трябва да изхвърлите. Важно е цялата плацента да излезе. Ако дори и една е останала вътре, трябва да се обърнете към ветеринар.

Ако котката не се грижи за малките

- Уверете се, че котенцето диша. Ако малкото е погълнало слуз, със спринцовка премахнете течността от носа и устата. Ако това не помогне, завийте малкото с кърпа и добре, но внимателно разтрийте гърба, от дупето към шията.

- Ако котенцето е много слабо и ви се стори безжизнено, след прамхване на слузта от дихателните пътища поднесете към носа памук напоен с амоняк. Ако не помогне- обвийте малкото с кърпа и няколко пъти внимателно го тръснете (главата трябва да бъде фиксирана). Изкуствено дишане се прави уста в нос, много внимателно дозирайте кислорода, защото белите дробове са съвсем малки.

Пъпната връв се прерязва по следния начин:

- Натиснете пъпната връв с пръсти на разстояние няколко сантиметра от корема;

- Натискайте я около 15 секунди, за да прекъснете капилярите;

- Прережете пъпната връв на мястото на компресията и се уверете, че не кърви. Ако се появи кървене, превържете пъпната връв с конец, напоен със спирт на разстояние 1,5 см от корема, а върха обгорете с калиев перманганат. Прерязването се извършва с ножица, предварително обработена със спирт.

Изображение

Пищящото котенце трябва да предадете на майката, за да го оближе и нахрани. След известно време контракциите се възобновяват. Независимо от това колко дълго продължава раждането, котенцата не трябва да се местят в "детската кутия", ако майката се чувства нормално и се държи спокойно. От страни може да ви се стори, че котката се държи грубо с малките, но това е нормално- котката знае, че интензивните движения подтикват котенцата към активни действия, и това е точно това, което им е необходимо.

Следродилен период

След раждането котката се нуждае от почивка. Храната, водата и тоалетната трябва да бъдат близо до мястото на раждане, за да не се отделя майката от котенцата. Постелете чиста постелка, тъканта трябва да бъде гладка. Тогава при пълзене котенцата няма да могат да се придържат с нокти за постелката. След раждането не допускайте чужди хора при котката, за да не нервничи и да не започне да пренася бебетата на безопасно, според нея, място.

След раждането котката се нуждае от лесно усвояема храна. Храната трябва да давате 4-5 пъти на малки порции. Някои животни упорстват и дълго не излизат от убежището си. Трябва да накарате котката да го напусне, за да почистите. Освен обичайната порция храна, котката трябва да получава достатъчно количество мляко или млечни смеси, витамини.

Не трябва да ограничавате питейната вода на котката. Когато майката престане да кърми, можете да давате ежедневната храна и да ограничите течностите. През първите дни, след като отделите котенцата от майката, не се препоръчва да й давате течности.
И още един важен момент. При бременната или кърмеща котка често се наблюдават гърчове. Това е последица от рязкото намаляване на калция в оргнизма. В този случай може да помогне само ветеринар. Помощта трябва да бъде навременна, не по-късно от шест часа след появата на първите признаци за гърчове, иначе животното ще умре.
В очакване на доктора, можете да направите подкожна инжекция 3-5 кубика р-р глюкоза или да дадете да пие сладка вода.

За да се чувства спокойна и уверена котката, мястото за раждане трябва да се приготви предварително. За тази цел можете да използвате чиста картонена кутия с подходящ размер. Размерите на кутията трябва да позволяват на котката да се придвижва свободно в нея и да се събере с цялото потомство (примерно, 60х60х60 см). В едната стена на разстояние 10-12 см от пода изрежете отвор, за да може котката свободно да влиза и излиза. Отгоре можете да поставите подвижен капак или да покриете с пелена, за да можете да се грижите удобно за котенцата. Поставете кутията в тихо, топло и сухо място. Студ, течение и влага са основната причина за смъртта на котенцата.
Котешката кутия трябва да се поддържа в иделна чистота. Дъното на кутията се застила с чиста пелена.

По време на раждането и през първата седмица от живота на котенцата темепратурата в кутията трябва да бъде
около 29 С, след това постепенно леко се намалява.
Ако в стаята, където ражда котката, температурата не се поддържа от система за отпление, се провежда допълнително затопляне.
В кутията непременно трябва да има място, където не влиза топлина, за да може котката, ако й стане горещо, да се премести.

Моля, ако не можете да издържите не гледайте видеото, което съдържа раждане при котките.

http://www.youtube.com/watch?v=92nr7bUGvrc

http://www.youtube.com/watch?v=BtX9RsbWAag#t=252

http://britishcat.net/
http://vashipitomcy.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron