[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Смърт на ембриона и ранна смъртност при котенцата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Смърт на ембриона и ранна смъртност при котенцата

Смърт на ембриона и ранна смъртност при котенцата

Мнениеот meri » Вто Ное 19, 2013 10:11 pm

Колко огорчения носят на развъдчика проблемите с вродената патология при котенцата.

Развитие на плода

Всички бозайници към които се отнасят човека и котките, в утробата на майката протичат еднакви стадий на развитие. От оплодената яйцеклетка се развива ембрион, след това плод. За ограничен период протича образуването на скелет, органи, тъкани. Т.е. протича формирането на организма като цяло. При хората са необходими 9 месеца, а при котките малко повече от два. Можете да си представите интензивността на клетъчното деление в този период, значението на промените в образуването на различни органи значението на всяко нарушение при тези процеси.

Можем условно да разделим този период на няколко етапа.
Първият етап започва от момента на оплождане на яйцеклетката и образуването на зиготи- първата клетка на ембриона, която носи в себе си майчина и бащина генетична информация. В бъдеще зиготата започва да се дели, образува нови клетки. На този етап се образуват два типа нови клетки- по-големи, разполагащи се в централната част- бластоцисти, и по-малки- образуващи външния слой, който освен това осигурява имплантацията на зародиша в матката и хранене на ембриона.

При котките на 11-13-ят ден от бременността протича имплантация на ембриона към стените на матката. От този момент започва собствено развитие на плода, който се развива от бластоцистите, в същото време във втория, външния, група от клетки формират плацентата. Плацентата е важен орган, с помощта на който се осъществява дишането, храненето, изхвърляне на метаболитните продукти от плода. През следващият половин месец плацентата ще замени белите дробове, сърцето, бъбреците, храносмилателните органи и кожата. Нарушението на всяка от тези функции води до тежки последици. Плацентата не се образува едновременно. Тя расте и се развива заедно с ембриона. При нормално развитие формирането на плацентата започва от 11-13-ят ден на бременността и завършва към 34-37-ят ден. През този период завършва и формирането на ембриона, т.е. котенцето вече започва да прилича на себе си, но само малко. От този момент ембриона престава да бъде ембрион и се превръща в плод.

До раждането плода ще расте, ще се увеличава на обем, но няма да претърпи значителни промени.

Фактори на околната среда

Трябва да кажем за така наречените тератогенни фактори (факторите на околната среда, които при въздействие върху котката по време на бременността могат да доведат до нарушено развитие на тъканите и органите). За съжаление списъкът на тези фактори е много голям.

Условно можем да ги разделим на следните групи:

1.Физически фактори, към които се отнасят: йонизиращо облъчване, температура, променливо магнитно поле, високочестотни токове, ултразвук.

2.Химически фактори: химически вещества, както тези, които се срещат в природата, така и тези, които са създадени от човека. Към тях се отнасят повечето лекарствени препарати. Например, към тази група принадлежат: никотин, мед, живак, лекарствени препарати от групата на повечето антибиотици, някои съединения витамини, почти всички хормонални препарати. Списъкът може да се продължи много дълго. При производството на консерви за животните и някои видове популярни колбасни изделия като консервант се използва натриев нитрат, който в организма под въздействието на стомашния сок се превръща в нитрозосъединения, вещества, принадлежащи към групата на най-силните мутагени.

3.Вируси: сега еднозначно е доказано голямото значение, което оказват различните вируси на развиващия се плод. Диапазонът на действие е много широк: от смъртта на плода до развитието на вродени уродства. За котките най-опасни са панлевкопенията и херпесът.

4.Бактерии и други микроорганизми.

5. Ваксини, серуми и имуноглобулини: достатъчно дълго време "работна" е била теорията на много американски развъдчици за това, че за получаване на здраво потомство има смисъл да се провежда ваксинация колкото може по-близо до срока на чифтосването (понякога едновременно). Сега има много материали, потвърждаващи, че използването на ваксините и серумите в месеца преди бременността, и както по време на бременността оказва двойно отрицателно действие на нейното протичане, както чрез директния мутагенен ефект на ваксината, и поради реакция на организма към въвеждането на чужди протеини.

6.Като съпътстващ, но много значим фактор е необходимо да посочим стресът, който оказва многостранен ефект върху всеки организъм. От косвен ефект под формата на намален имунитет и увеличена чувствителност към всякакви други влияния, до пряко въздействие върху плода посредством хранителни разстройства, дишане, повишен тонус на матката.

Критични периоди на развитие

Колкото и да е тъжно да го кажем, котката-майка не е изолирана от действието на околната среда. Тя живее в реален дом, за нея е достъпна битовата химия, храни се с различна храна, играе, скача, помирисва, грее се на слънце, лежи на телевизора и т.н. Едва ли дори при най-внимателно отношение ще можете да я изолирате от всичко, което може да окаже негативно въздействие на плода. Винаги трябва да бъдете готови за възникването на патологии. Винаги остават отворени два въпроса: Какво да правим и кой е виновен? Във всеки конкретен случай отговорите са различни. Въпреки всичко е възможно да се разбере защо е възникнал даденият проблем.

Да разгледаме подробно бременността при котките и да се постараем да си представим на какъв етап кои проблеми са определящи.
Най-пагубни са периодите не бременност, когато протича запомняне на органите и тъканите на бъдещите котенца.
Първият "опасен период" настъпва едва ли не в първите часове след зачеването. Образуваната в резултат на оплождането зигота започва активно да се дели. Всяко въздействие, което може да наруши този процес или дори да промени скоростта на неговото протичане, може да причини смъртта на клетките, нарушение на способността към имплантация или възникване на сериозни уродства.

Какво може да повлияе на ембриона на този етап?

Най-значими се оказват действията на физическите фактори (излъчване, температура), химически фактори (токсични вещества), биологически фактори, предимно- вътреклетъчни паразити (вируси, токсоплазми).
Трябва да отбележим, че смъртта на ембриона на този етап по никакъв начин не оказва влияние на здравословното състояние на майката.

Вторият "опасен период" идва по време на имплантацията. Това протича на 11-13-ят ден от зачеването. Нарушението на процеса на имплантацията може да доведе до смъртта на ембриона, ранна смъртност и аборт. На този етап е възможна всяка от описаните причини, не е възможно да се отдели водещата. Нарушения могат да протичат не само от негативни фактори, действащи в дадения момент. Причината за нарушение на имплантацията може да бъде увреждане на ембриона в по-ранен етап. От друга страна на този етап определена роля започват да имат наследствените фактори, и генните аномалии. На тях се дължат до 16% от всички случаи на смърт на ембриона в този етап. Косвени показатели са незначителните кървави секрети от влагалището на 12-16-ят ден. Според различни автори в първите три седмици от бременността умират от 10 до 18% от ембрионите. Нивото на смъртност, освен описаните фактори може да бъде свързан с възрастта на родителите, количеството на ембрионите, здравословното състояние на майката.

Повечето случаи на смърт на ембрионите протича именно в първите два критични периода.

Третият период протича на 32-40-ят ден от бременността, когато завършва формирането на плацентата, плода преминава основните стадий на запомняне на органите. Променя се и наборът от патогенни фактори, които са особено опасни за ембриона. Той е застрашен от: имунологическа несъвместимост между майката и плода, хормонални нарушения в организма в майката, недостиг на вит. А и Е, недостиг на калций и протеини. Значителна опасност са херпесът и панлевкопенията при майката. По-незначителни са физическите и химическите фактори.

И ако проблемите с имунната система и хормоналното ниво на майката по-често водят до аборти и спиране на развитието на плода, то вирусите, прониквайки в развиващия се плод, освен смърт могат да доведат до появата на вродено уродство, раждане на мъртви или нежизнеспособни котенца.

Колкото по-рано патогенният фактор в третия период въздейства на плода, толкова по-значителни ще бъдат промените в органите и толкова по-малки са шансовете, че котенцето ще остане жизнеспособно. Например, при въздействието на подобен фактор на 32-34 -ят ден може да доведе до нарушения в развитието на мозъка и гръбначния мозък.

Особено трябва да отбележим, че въздействието върху плода в критичните периоди по-често води до гибел и аборт, отколкото във всяко друго време.

Вредните въздействия, оказвани на майката и плода в периода след 40 дни, могат да предизвикат нарушение на скоростта на развитието на плода, нарушение на развитието на скелета (срастване на гръбнака, изкривяване на различни отдели на гръбнака), нарушение на развитито на инервацията на различни органи. Те водят също до раждането на котенца с намалена сърдечна дейност, дихателна функция, сукателен рефлекс.

В заключение искам да подчертая, че поради различни причини в различните срокове от бременността умират до 16-18% от плодовете.
От загиналите- само 14-17% са носители на наследствени заболявания.
Огромна част от "нещастните случаи" зависят от въздействието на околната среда, неблагоприятни условия на отглеждане и заболяване на майката.

Речник: Имплантацията е процес, при който зародиша се внедрява в стената на матката.

Алла Макеева, биолог, к.м.н.
http://devonrex.forumgrad.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки