[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - ЗА и ПРОТИВ ваксинацията на котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

ЗА и ПРОТИВ ваксинацията на котките

ЗА и ПРОТИВ ваксинацията на котките

Мнениеот meri » Сря Ное 27, 2013 5:14 pm

Дискусията за това дали котките трябва да се ваксинират се води отдавна. Сред стопаните има както поддръжници, така и противници на процедурата. Аз като лекар-инфекционист мога да констатирам, че такива спорове по отношение на кучетата са отишли в историята. Достатъчно е да сравните ситуацията в началото на 80-те години на миналия век и началото на този: в онзи далечен период кучетата буквално са били "покосявани" от парвовирусен ентерит, имало е чести случаи на вирусен хепатит и чума. Масовото провеждане на ваксинации в последните 20 години е свело инцидентността с тези опасни инфекции до минимум. За пълното изкореняване е рано да се говори, но резултатите от прилагането на ваксините са очевидни.

Съвсем различно е с котките. Техните стопани проявяват консерватизъм по отношение на ваксините, за което в бъдеще много от тях съжаляват. Ето какво отговарят много от тях на въпроса за това, защо болната от инфекциозно заболяване котка не е била ваксинирана навреме (цифрите са символични, защото са от личен опит):

- Не знаех, че това е необходимо - 55%

- Знам, че има ваксини против инфекциозните заболявания, но нямах време да направя- 10%

- Страхувам се от усложнения след ваксината - 15%

- Моята котка не излиза на улицата, няма нужда от ваксина - 15%

- Защото съм против ваксините- 5%.

Простият анализ на отговорите на стопаните, чиито котки са се разболели от някое инфекциозно заболяване показват, че повече от половината от тях нямат никаква предства за възможността и необходимостта за провеждане на ваксинация. Втората група не го е направила по обективни причини- липса на време. Няма да вземем под внимание нито едното, нито другото, защото те по принцип нямат нищо против ваксините.
А останалите можем да причислим към скритите или явни противници на последните. Прави ли са или не? Това сигурно ще бъде оговорът на въпроса за целезъобразността и необходимостта от специфична защита на котката от инфекциозни заболявания.

Съществуват ли заразни заболявания при котките?

Да, котките, както и ние с вас, са възприемчиви към много бактериални и вирусни инфекции, а също към протозойни и глистни инвазии. Общото им количество превишава 300.

Наистина ли е необходимо да се защити котката от всички тези болести?

Ако такава възможност съществува, то със сигурност трябва да се направи. Първо, ще трябва да ваксинираме котката едва ли не ежедневно в продължение на много години от живота й. Второ, не всички описани инфекции и инвазии причиняват тежка клинична форма на заболяване.
За това ветеринарните изследователски центрове по цял свят концентрират усилията си към разработване на методи за защита на животните от най- опасните за тях инфекции (лишей, панлевкопения, вирусен ринотрахеит, калцивироза, инфекциозен перитонит и т.н.). За съжаление все още не съществуват ваксини против редица заразни заболявания на домашните месоядни.
Вероятно в бъдеще ще се появят възможности да защитим нашите котки не само от тях, но и от зооантрпозните заболявания, т.е. от такива инфекциозни заболявания, които се предават от животните на човека. Необходимост от това има- достатъчно е да се запознаем със статистическите данни по заболеваемост при хората от токсоплазмоза и хламидиоза, в разпространението на които котката има голяма роля.

Може ли да се зарази котка, която не излиза на улицата?

За да отговоря обективно на този въпрос, ще си позволя да ви попитам за това къде живеете?
В градско жилище или на космическа станция? Ако живеете на космическа станция, можете да не се безпокоите за инфекциозни заболявания, защото когато всеки път се завръщате от открития космос в дома, вие се подлагате на дезинфекция и оставяте покрития с метеорен прах костюм в камерата, където котката няма достъп.
Ако вашето местожителство не е в звездите, трябва да се замислите за това, че по вашите обувки и дрехи, по ръцете са намерили временно пристанище милиони бактерии, вируси, гъбички и други микроорганизми, за много от които котката е лаком и желан гостоприемник, способен да ги нахрани и стопли. За скептиците ще кажа, че едва ли не веднъж в седмицата се занимавам с лечение на котки, заразени с лишей, а след това заразили и своя стопанин. Почти толкова често оказвам помощ на кашлящи и кихащи котки, неваксинирани навреме от вирусни респираторни заболявания. Знаете ли кое е любопитно?
По-голямата част от тях ....никога не са били на улицата или за много кратко време са живяли на вилата. Няма да споря, колкото по-малък контакт има животното с потенциалните източници на инфекция, намиращи се извън жилището, толкова по-малка е възможността от тяхното заразяване. Не винаги е наобходим такъв контакт. А следователно и рискът от заразяване на живеещите в жилището котки съществува постоянно и трябва да се притеснявате за него.

Трябва ли да се притесняваме от усложнения от ваксината?

Да, такива опасения трябва да има. По-често причината за неприятните последици е невниманието на стопанина и вет. лекар, провеждащ ваксинацията. Преди въвеждането на препарата и двамата трябва да са сигурни, че ваксинираното животно е здраво (изключение са само случаите на лишей, при който ваксината се използва както с традиционна профилактична, така и с лечебна цел). При въвеждането на ваксината, особено тези, които съдържат живи невирулентни щамове микроорганизми, болната котка може да получи усложнения, свързани с обостряне на вече съществуващото заболяване. Към групата на особен риск се отнасят животните в инкубационен период на инфекция, защото липсата на характерни симптоми на заболяване при тях въвеждат в заблуда провеждащият ваксинацията. Има усложнения към васкината и при котки, които не са били обезпаразитени преди това или ваксината е проведена неправилно.

В случаите на ваксинация на здрава котка, осбено ако това е първата им ваксина в живота, се допуска постваксинална реакция, която се смята за нормален отговор на организма към въвеждането на не опасните, но все пак живи микроорганизми. Тази реакция е кратка (1-3 дни) и включва известно повишаване на телесната температура, намаляване на апетита и активността, понякога намаляване плътността на фекалните маси и по-често дефекиране.

Интраназалните ваксини против респираторни заболявания при някои котки причиняват кратковременно кихане, което преминава спонтанно за 3-7 дни. Въвеждането на редица ваксини против калцивирусна и хламидийна инфекция също понякога води до подуване на ставите, което преминава бързо без лечение.

Дълго време много стопани на котки заради такива съображения са избягвали да ваксинират своите любимци от бяс. Действително, прилаганите преди 15-20 години ваксини са били получавани от главния мозък на животните и са съдържали баластни протеини, които при въвеждането са можели да станат причина за шок, пареза или паралич. Сега тези препарати са заменени с безопасни противобесни ваксини, лишени от такъв съществен недостатък, но надеждно защитаващи и животните, и техните стопани.

Съществуват още постваксинални усложнения, които не са свързани с качеството на използваните ваксини.
Сред тях са:


- Образуване на безболезнен оток на мястото на инжектиране, който изчезва сам за няколко дни. По-често такава реакция дават инактивираните ваксини, в състава на които за повишаване на имуногенността е включен адювант;

- Образуването на абсцеси на мястото на инжектиране заради използването на нестерилни спринцовки;

- Леко кървене на мястото на инжектиране, свързано с попадането на инжекционната игла в кръвоносен съд. Това усложенение не е опасно. За да се избегне, трябва добре да се фиксира животното.

Сега имате възможност на направите осъзнат избор- да защитите или да не защитите вашата котка от инфекциозни заболявания. За много от тези, чийто животно вече са преболедували някоя от тези болести, такава дилема не съществува. А опасенията на противниците на ваксините са безпочвени.

Д-р Добродеев

http://www.kitten-kiev.com.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки