[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кривогледство при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кривогледство при котките

Кривогледство при котките

Мнениеот meri » Чет Яну 02, 2014 4:20 pm

Кривогледството при котките не се среща много често, но във всеки случай причините за неговата поява са индивидуални. За това, ако очите на вашия любимец имат ненормално положение, трябва да се обърнете към ветеринарен офталмолог.

Изображение

Понятието "кривогледство" или "страбизъм" означава нарушение на нормалното положение на очната ябълка в орбитата, в резултат на което визуалните оси на лявото и дясното око не съвпадат.
Животно с кривогледство вижда образите раздвоени.

Как е устроено всичко

Очната ябълка лежи в орбитата на черепа и заема определено положение в нея, благодарение на тонуса на гладката и набраздена мускулатура, наличието на мастна тъкан, нормалната структура на орбитата.
Ако някое от тези условия се нарушава, очната ябълка променя положението си, и може да се развие кривогледство.

Изображение

За функцията на движение на очната ябълка отговарят мускулите на очите. Има няколко : директна- вентрална, гръбначна, медиална и латерална (странична), коса- горна и долна.
Мускулите, потапящи очите в орбитата,- ретрактор на очната ябълка. Всеки от тези мускули се инервира от определени черепно мозъчни нерви. Координираната работа на тези мускули на лявата и дясна очна ябълка е необходима за нормалната функция на зрителния апарат.

Също за положението на очната ябълка отговаря вестибуларния апарат. Главата, това е подвижна платформа, и положението на очната ябълка зависи от нейното положение в пространството. Информацията за положението на главата, мозъка получава от вестибуларния апарат. Повредата на вестибуларния апарат или нарушение на предаването на информация от него към главния мозък създава условия за развитието на кривогледство.

Изображение

Причини за кривогледство

Кривогледството може да се развие в резултат на реална промяна в положението на очната ябълка в орбитите (например, след фрактура на орбитата) или в резултат на нарушение работата на някой мускул на очната ябълка. Кривогледството може да бъде едно-или двустранно, всичко зависи от причините за неговото развитие, които са много,
и могат да се разделят на три групи:

1.Вродено кривогледство (при сиамските котки), нарушение развитието на очната ябълка, орбитите (рядко се среща при котките, по-често при кучетата).
Изображение

2.Кривогледство, което се е случило в резултат на някакво остро състояние или заболяване на очната ябълка или орбитите (падане от височина, ретробулбарен абсцес, ретробулбарен тумор, фиброза на някой мускул на очната ябълка).

3.Кривогледство, което се е развило в резултат на нарушение на работата на нервната система, вестибуларния апарат.

Признаци на кривогледство

Определянето на кривогледството може да бъде лесно и трудно, в зависимост от вида на животното и причините за кривогледството. Най-простото- внимателно да погледнете животното при добро осветление.

Изображение

Разликата в положението на зениците, разликата във видимата част на склерата(външната обвивка на окото) ще ви подскаже, че очите са ориентирани по различен начин.

Има ситуации, когато кривогледството не се проявява с нарушение на обръщането на очната ябълка наляво, надясно, нагоре, надолу, а ексциклоторсия- промяна на положението на хоризонталната ос на роговицата във връзка с работата на вестибуларния апарат при преминаване на тялото от вертикално в хоризонтално положение (на рисунката).

Изображение

В този случай ще бъде трудно да се определи кривогледството, особено, когато имаме нормална, кръгла зеница.

Съществуват няколко теста, позволяващи да се оцени функцията в отделните системи, отговарящи за положението на очната ябълка. Те не са лесни за изпълнение и изискват ясно разбиране на тяхната работа.

Например, клиничен случай: котка с леко отпуснат горен клепач, очната ябълка гледа към ухото, зеницата на засегнатото око е разширена и не реагира на светлина.
Животното не вижда с това око. Такава ситуация е възможна при нарушение на работата на околомоторния нерв. Работата е в това, че мускулите на зеницата, които я разширяват, получават инервация за сметка на околомоторния нерв, който също инервира горният, долният медиален пряк мускул и долния кос мускул. Познавайки тези особености, може да се изясни причината за кривогледството при дадено животно- нарушение на работата на околомоторния нерв. Следващата крачка е да се изясни защо именно околомоторния нерв е извън строя.

Предразположеност към заболяването

Изображение

На практика ние имаме само една група породи, предразположена към кривогледство, това са сиамските или ориенталските котки.
Представителите на сиамските и ориенталските породи често проявяват конвергентен страбизъм (esotropia) и нистагъм.
В сравнение с обикновените котки, сиамските демонстрират по-лошо бинокулярно зрение. Причината се крие в нарушената структура на зрителните пътища.

За да се разбере естеството на тези заболявания, е необходимо да си представите анатомията на зрителния път. Това е разстоянието, което изминава електрическия импулс от ретината на зрителния център. Именно съвкупността на тези импулси позволява на котката да възприема адекватно зрителната информация.

От всяка очна ябълка тръгва зрителен нерв. Това е набор от множество нервни клетки в ретината- ганглиоцити. По своя път зрителния нерв среща хиазма- мястото, където се срещат зрителния нерв на лявата и дясната очна ябълка. На това място част от нервните влакна от едната очна ябълка преминават в състава на влакната на другата. Възниква зрителна хиазма и обмен на влакна. Именно на това място при сиамските котки съотношението на обмена на влакната е нарушено. Част от влакната, които трябва да останат в състава на собствения зрителен нерв, при такива животни преминава на другата страна. В резултат мозъкът на котката получава неправилна информация, която постъпва от темпоралния лоб на ретината. Мозъкът на котката се опитва да компенсира този недостатък и се развива esotropia. При такова положение на очната ябълка назалното зрително поле на ретината получава повече информация за това, какво се случва пред очите на котката.

Трябва ли да се лекува?

Изображение

Кривогледството трябва да се лекува, ако причината се крие в някакъв остър процес. Например, когато възпалението на вътрешното ухо е провокирано от синдром на Хорнер. Очната ябълка потъва дълбоко в орбита и променя нормалното си положение. Това не е истинско кривогледство, но този пример се среща често. Премахването на основното заболяване на вътрешното ухо премахва и синдромът на Хорнер, и следователно, и нарушението на положението на очната ябълка.

Основната задача при кривогледство е поставянето на диагноза. Например, операционното коригиране на кривогледството при сиамските котки не решава проблема, а го влошава, кривогледството при такова животно- това е опит на животното да се приспоби към собствената си физиологична особеност. Продължителността на лечението зависи от причините на кривогледство.

Както изяснихме, причините за кривогледството са много, от тях зависи прогнозата, времето на лечение, вероятността от рецидив и т.н. Най-главното във всяко лечение- е да се постави диагноза. Ако кривогледството е причинено от ретробуларен абсцес, лечението трябва да бъде ефективно, а вероятността от рецидив- ниска. Ако причината за кривогледство е новообразование на орбитите, прогнозата е лоша, вероятността от рецидив по-голяма. Разкъсването на някой мускул, ако се е случило наскоро, може да се коригира операционно.

Нистагъм, атаксия, наклон на главата
Изображение

Темата за кривогледството е изключително сложна за разбиране, тъй като за правилното положение на очната ябълка отговарят много структури. Котка с внезапно появило се кривогледство изисква внимателна оценка от страна на вет. лекар. Изследването включва ЯМР на мозък, орбитите, средното и вътрешното ухо, отоскопия.

http://animal.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки