[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Цистит при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Цистит при котките

Цистит при котките

Мнениеот meri » Пет Яну 10, 2014 3:37 pm

Едно от най-коварните, трудно поддаващи се на лечение и склонно към рецидив заболяване.
Как да предпазим котката и какво да правим, за да има ефект от терапията?


Пикочният мехур е кух орган, способен да се увеличава и намалява на размер. Отвътре той е облицован със субмукоза, покрита с тънък слой мукозна тъкан, и изпъстрен с кръвоносни съдове.

Всеки цистит при котките- това е възпаление на лигавицата, която и без това е подложена на постоянно натоварване. След ходене до тоалетна, пикочния мехур се "свива", отвътре се образуват множество гънки. Когато урината се натрупа, мехура се увеличава на размер- лигавицата се опъва, опъват се и кръвоносните съдове.

Симптоми на цистит

Изображение

В началото на заболяването признаците на цистит не се забелязват веднага: котката ходи по-често в тоалетната, не дава да я докосвате по корема, понякога пие повече вода. Такова поведение може да говори за начало на всякакво друго заболяване, за приближаване на еструс или преживян стрес. За това в повечето случаи стопаните се обръщат към лекар по-късно, когато симптомите на цистита станат явни:

- Честото ходене до тоалетната вече се забелязва;

- Седейки на тоалетната котката издава жални звуци;

- Заради болката, свързана с посещението до тоалетната, дори възпитаната котка оставя локви до там. Понякога страдащата котка демонстративно уринира на стола или дрехите на стопанина, не се крие, а изчаква момента, когато я виждат членовете от семейството;

- Урината става по-тъмна, понякога в нея се виждат кръвни съсиреци или сиви петна (гной). Течността е мътна, нееднородна, миризмата е тежка;

- Котката излиза от тоалетната влачейки задните крайници, движи се със свити лапи. По време на почивка внимателно се преобръща от една страна на друга, изпитва дискомфорт в областта на корема;

- Корема е стегнат, болезнен;

- В тежки случаи котката не може да уринира, въпреки че ходи често в тоалетната.

Форми на цистит

Има два вида- остър и хроничен цистит.
В последния случай котката може да изглежда напълно здрава, само рядко страда от кратковременна болка по време на уриниране.
Хроничният цистит е не по-малко опасен, отколкото острата форма на заболяване, тъй като обострянето може да настъпи във всеки един момент. Освен това, бавно протичащото заболяване влошава работата на целия организъм, изтощава имунитета и съкращава продължителността на живот.

Ако лигавицата е повредена толкова, че се получава разкъсване на съдовете и в урината се открива кръв, се поставя диагнозата "хеморагичен цистит". Той също може да бъде хроничен или остър.
Острият хеморагичен цистит е опасен със своите последици: анемия, запушване на каналите от кръвни съсиреци, интоксикация. В много случаи причината за хеморагичен цистит се оказват камъни в пикочния мехур или бъбреците. Ветеринарната помощ трябва да бъде оказана в най-кратки срокове.

По-често лекарите са объркани от идиопатичния (с неизвестен произход) цистит. Негова особеност е липсата на видими причини за развитие на патологичен процес. Симптомите могат да бъдат изразени или скрити, котката може да изглежда здрава или едва да стои на краката си. Но освен непосредствената проява на цистита, лекаря не може да открие някакви промени в работата на организма, които биха могли да доведат до развитието на цистит.

Причини за заболяване

Да се преустанови възпалителния процес може с помощта на симптоматични препарати като стоп цистит за котки: котката не изпитва повече болка, уринира нормално, изглежда здрава- стопанина се успокоява. Но след известно време болестта се връща и протича по-сложно.
За това е изключително важно веднага да се открие причината за цистита.

Множество фактори провокират възпаление на лигавицата на пикочния мехур:
- Неправилно хранене;
- Инфекции;
- Хронични заболявания;
- Некачествена вода или недостатъчна употреба на вода;
- Изтощение и прехранване;
- Уролитиаза;
- Травми, стрес и др.

Лечение

Първо трябва да се проведе УЗИ изследване, анализ на кръв и урина. Само според резултатите от анализите ще бъде ясна причината за заболяването. Ако лекаря назначи лечение веднага, още преди получаване на резултатите- търсете друг специалист.

Разбира се, симптомите трябва да бъдат премахнати, за да се облекчи състоянието на котката. За да се направи това, се използва също стоп цистит за котки, спазмолитични и кръвоспиращи препарати. Но това не е лечение, а премахване на симптомите!

Резултатите от изследванията са готови. Ако е открита патогенна микрофлора (по-често това са стафилококи), е необходимо лечение на цистита с антибиотик. Тъй като антибиотика влияе негативно на целия организъм, се назначават препарати, премахващи тяхното действие- хелатори, пробиотици и др. Първоначално трябва да се направи тест за чувствителност към антибиотика и след това да се започне лечението. Ако по резултатите от теста за чувствителността е определена като "висока", но подобрение не се наблюдава, е целесъобразно прилагането на имуностимулиращи средства.

Всичко едновременно е просто и сложно, ако причината за цистит се окаже хронично заболяване. Това могат да бъдат различни нарушения в обмяната на веществата, проблеми с храносмилателния тракт, нефрит и др.
Как да се излекува цистита ако се връща отново, и отново?
Само като се отстрани причината и се контролира основното заболяване.

Идиопатичният цистит още по-сложно се поддава на лечение, защото освен премахване на симптомите, няма какво да се лекува по същество. В този случай е важно да се убедите, че диагнозата е поставена правилно. Понякога лекаря не притежава достатъчно квалификация или лаборанта допуска грешка по време на изследването, за това е желателно да се проведе изследване в две различни клиники. Ако все пак диагнозата е идиопатичен цистит, важно е да се разработи схема, купираща пристъпите, и още една за профилактика на обострянията. Трябва да обърнете внимание на условията на отглеждане: причина за цистита могат да бъдат хроничен стрес или банално преохлаждане.

Лечението се назначава от вет. лекар в зависимост от сложността на заболяването. При бактериален цистит в остра форма се назначават антибиотици с продължителен курс. В тежки случаи не е изключено промиване на пикочния мехур с разтвор калиев перманганат, фурацилин и др. Про болезнено уриниране се назначават обезболяващи препарати, а при възникване на инфркциозни усложнения- сулфаниламидни препарати, прилагани за лечение на инфекции на пикочните пътища.

Ако цистита е следствие от друго заболяване на пикочно -половата система, първо трябва да се проведе лечение на това заболяване.

След провеждане на лечението е необходим повторен анализ на урина, за да се убедите в отсъствието на инфекции.

Цистит и условия на отглеждане

Цистита не може да се излекува за кратко време, за това се посъветвайте с лекаря за храненето и условията на отглеждане.

Първо- трябва да осигурите постоянна топлина. Не трябва да използвате грейки, това може да провокира или усили кръвотечението, а също да ускори процеса на размножаване на патогенните бактерии. Всичко каквото е необходимо- това е липсата на течение и уютно място за почивка. Котката не трябва да спи на перваза, на пода, на др.студени повърхности. Поставете лежанки на любимите места.

Антибиотиците при цистит, дори ако е настъпило значително подобрение, налагат известни задължения на стопанина. В продължение на 3 месеца котката не трябва да се води на изложби и в никакъв случай не трябва да се допуска чифтосване.

Второ- важно е да определите вида хранене и да изберете грамотно диетата. Преди да го направите, използвайте готовите храни за профилактика и лечение на различни урологични нарушения. В началото трябва да се консултирате с лекуващия лекар: неграмотният избор на храна може да влоши ситуацията.

Профилактика на цистита- това е създаване на комфортни условия за живот, своевременна ваксинация, грамотно хранене и ежегодни лабораторни изследвания на урина за контролиране на състоянието.

Особености на цистита

На заболяването цистит са подложени и котките и котараците. Но клиничните прояви при котараците се срещат по-рядко. Това е свързано с анатомичните особености. При котките уретрата е права, къса и широка, за това кристалните соли безпроблемно се отделят с урината. При котараците уретрата е по-дълга, изкривена и стеснена, за това в нея често възникват слизести и солеви тръби, напълно блокиращи отделянето на урина(обструкция).

Понякога при цистит животните не използват тоалетната си, защото я асоцират с болка при уриниране. В някои случаи страха от тоалетната остава и след пълното оздравяване. По този начин циститът може да стане причина за поведенчески промени.

С какво е опасен цистита

Удебелени стени на пикочен мехур при хроничен цистит
Изображение

Цистита може да бъде остър и хроничен. Без предприети мерки острият цистит преминава в хроничен, който трудно се лекува. Хроничният цистит по-често се среща при възрастни животни, неговите основни симптоми- наличие на кръв в пикочния мехур. При хроничния цистит протичат промени в стените на пикочния мехур, развива се хипертрофия на мускулния слой (пикочния мехур не се изпразва напълно). Натрупва се инфекция, която се проявява като поредния пристъп на цистит.

В напреднали случаи цистита се усложнява с развитието на гнойни процеси. Възпалението от пикочния мехур се премества в бъбреците, причинявайки заболяването пиелит, провокира образуването на солни камъни, развитието на пареза или паралич на пикочния мехур. В тежки случаи възпалителния процес преминава в коремната кухина, причинявайки перитонит.

При обструкция (запушване) на уретрата се повишава вътрешното налягане в пикочния мехур, уретера, бъбречното легенче, което води до бъбречно блокиране- пълно спиране на урината. Състоянието на животното бързо се влошава поради развитието на интоксикация (летаргия, повръщане, специфична миризма на издишвания въздух). Частично функцията на бъбреците по отделяне на токсичните продукти може да се поеме от кожата, белите дробове, храносмилателните органи- по този начин организма се опитва да намали концентрацията на токсините и да спаси живота. Без спешна вет. помощ обструкцията на уретрата при котараците може да завърши със смъртен изход след 24-48 часа.

ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН ОТ СЛУЧАИТЕ, НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ СЪС САМОЛЕЧЕНИЕ, ТОВА МОЖЕ ДА НАВРЕДИ НА ЖИВОТНОТО!

https://www.youtube.com/watch?v=skn7M6OkfZI

http://vashipitomcy.ru/
http://www.caticat.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки