[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кръвотечение от носа при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кръвотечение от носа при котките

Кръвотечение от носа при котките

Мнениеот meri » Вто Май 27, 2014 4:08 pm

При котката изведнъж започва да тече кръв от носа, появяват се капки при кихане или постоянно изтечение от едната или двете ноздри.
В повечето случаи кръвотечението спира само по себе си.

Какво да правите, ако то не спира?

Първо, запазете спокойствие, защото при възбуда при котката се повишава кръвното налягане, а това помага за усилване на кръвотечението. Постарайте се да успокоите животното, не се паникьосвайте и вие самите, защото нервната възбуда на стопанина се предава на животното.
Второ, за стеснение на кръвоносните съдове поставете на гърба на носа на котката студен компрес(пакет с лед) и го дръжте така че да не пречите на дишането.

След спиране на кръвотечението много внимателно почистете колкото е възможно носа на котката.

Ако кръвотечението не спира, или забележите други симптоми, като проблем с дишането, спешно се обърнете към ветеринар.

Причини за носно кръвотечение

Носната кухина при котките е постлана с лигавица, съдържаща кръвоносни съдове и нерви. Най-често носното кръвотечение е резултат от травмирането на малките съдове в резултат на механично повреждане или възпаление на лигавицата на носа. Но може да има и по-сериозни причини.

Травма- повреда в резултат на убождане, битка с други животни или нещастен случай(удар, падане, удар от автомобил и др.).

Чуждо тяло- понякога в носната кухина може да попадне някакъв малък предмет или боклук.

Тумор, растящ в носа на котката- носните тумори са най-разпространени при възрастните котки. Обърнете внимание на формата на муцуната, защото туморът води до асиметрия или деформация, оток, промяна в целостта или цвета на кожата на носа, различна големина на очните ябълки, сълзотечение и др.

Стоматологичен проблем- много често причина за инфекции на носа е зъбната инфекция. Например, абсцес на корена на зъба често засяга кухината на носния синус. Инфекцията ще пречи на нормалната жизнена дейност на лигавицата на носа, което води до нейното изсъхване и кръвотечение.

Хипертония(високо кръвно налягане)- повишеното кръвно налягане води до разкъсване на малките капиляри на лигавицата на носа, което води до кръвотечение.

Нарушение на съсирваемостта на кръвта- за образуването на тромби и спирането на кръвотечението отговарят тромбоцитите. При недостатъчно количество тромбоцити кръвта става течна, което провокира кръвотечение.

В днешно време са открити множество заболявания, водещи до лошо съсирване на кръвта. При такива заболявания се наблюдават други признаци (поява на червени петна по венците и ушите, бледи венци, летаргия, отпадане и др.). Намаленото съсирване на кръвта при котките може да протича за сметка на намаленото количество тромбоцити в кръвта(при вирусна левкемия, вирусен имунодефицит, странично действие на препаратите за химиотерапия и нестероидните противовъзпалителни препарати, някои тумори, при автоимунна тромбоцитопения), или при патологии в системата за съсирване на кръвта (хемофилия,бъбречна недостатъчност и др.).

Отравянето с някои вещества, например Варфарин, хемолитични отрови, също могат да предизвикат носно кръвотечение, възможно и тежко.

Носна инфекция- секрет от носа, в това число и кървав, е в резултат от бактериални, вирусни респираторни заболявания, ринит.

Белодробен кръвоизлив- тумор на белите дробове, оток на белите дробове, травма на белодробната тъкан водят до дихателна недостатъчност и нарушение на кръвообращението, което се отразява на състоянието на всички органи и системи. Също така страдат функциите на черния дроб и белите дробове, нарушава се процеса на съсирване на кръвта.

Отравяне с отрова за плъхове- съставките на отровата влияят на съсирването на кръвта, което може да бъде причина за кръвотечение. Отравянето при котките е възможно както при непосредствен контакт с отровата, така и при изяждането на отровен гризач.

Паразити- причина за нарушение на системата на кръвообращение и състава на кръвта, могат да станат и гъбични заболявания, такива като хистоплазмоза и бластомикоза, също и рикетсиозни инфекции, пренасяни от акари.

Носно кръвотечение могат да предизвикат и паразитите, хранещи се с кръвта на котката- бълхи, кърлежи. Много силно заразяване с тези паразити може да доведе до намаляване на количеството на тромбоцитите, отговорни за съсирването на кръвта.

Кихане- възпаление(в резултат на респираторна инфекция или хрема) или просто раздразнение на лигавицата на носа могат да предизвикат силно кихане, което на свой ред провокира носно кръвотечение. Кихането може да забави естественото съсирване на кръвта.

Ако кръвотечението е еднократно, причинено от незначителна травма и бързо спре, няма причина за безпокойство.
Ако кръвотечението е често, редовно повтарящо се, съпроводено с голяма загуба на кръв, присъстват и други симптоми- посещението на ветеринарна клиника е задължително.

Диагностика и лечение

Какво трябва да разкажете на вет. лекар:

- Приема ли вашата котка някакви лекарствени препарати. Ако да, какви?

- Има ли в дома отрова за плъхове, имала ли е възможност котката да изяде отровен гризач?

- Общувала ли е с други животни? Разхождала ли се е без ваше наблюдение?

- Имала ли е някакви травми котката, падане, удар, контакт с остри предмети или растения?

- Киха ли котката. Трие нос с лапи?

- Имала ли е повръщане или изпражнения с кръв? Ако да, преди носното кръвотечение или след това?

- Кръвотечението е било от едната ноздра или от двете?

- Има ли кръв в устната кухина? Всичко ли е наред със зъбите? Имат ли лигавиците бледен или мраморен цвят?

- Има ли кръвоизлив по кожата, оток по тялото?

- Има ли проблем с дишането?

- Забелязва ли се асиметрия или деформация на муцуната, оток на гърба на носа? Еднакви ли са очните ябълки? Сълзят ли очите?

Отворите на тези въпроси ще помогнат на ветеринарят да изясни картината на заболяването.

За поставяне на диагноза могат да са необходими:

Общ кръвен анализ и урина- за оценка на кръвозагубата и общото здравословно състояние, функционирането на бъбреците, инфекция или възпаление.

Биохимично изследване на кръв- за оценка на работата на вътрешните органи. Определя се скоростта на съсирване.

Серологични тестове- за откриване на гъбични заболявания, рикетсиозни инфекции и пр.

Измерване на кръвното налягане- за изключване на артериална хипертензия.

Рентген на гръден кош- за изключване на белодробно кръвотечение в резултат на оток или тумор.

Рентген на носа- за оценка на корените на зъбите и носните синуси, за откриване на възможно разрушение на костите в резултат на тумор и др.

Повърхностна риноскопия- за изследване на носната кухина и премахване на чуждо тяло при необходимост.

Изследване на зъбите- за изключване на абсцес на корена на зъба или други възпаления, засягащи носните синуси.

Дълбоко ендоскопско изследване на носните проходи- ако не е можело да се постави диагноза с помощта на описаните методи.

Биопсия на тъканите- само при наличието на показания. Прогнозата на онкологичното заболяване зависи от типа тумор.

Хирургичен метод- за премахване на труднодостъпни чужди обекти или взимане на тъканна проба. Само в изключителни случаи, тъй като процедурата е травматична, съпроводена със силно кръвотечение.

Някои от описаните методи изискват анестезия.

Лечението се назначава от лекар в зависимост от диагностицираното заболяване.

Тъй като носното кръвотечение може да сигнализира за сериозни проблеми, трябва да се обърнете за медицинска помощ навреме!

Възможно е това да запази здравето на животното, или дори да спаси живота му!


http://www.caticat.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron