[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Аналните жлези при котките и заболявания
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Аналните жлези при котките и заболявания

Аналните жлези при котките и заболявания

Мнениеот meri » Сря Юни 25, 2014 3:53 pm

Изображение

Помнете- аналните жлези не се почистват за профилактика, а само при нужда. Почистването се извършва от ветеринар. Ако нямате опит, не се опитвайте да почиствате жлезите самостоятелно! Процедурата е болезнена за котката и животното може да прояви агресия и да нарани стопанина!

Изображение

Възпаление на аналните жлези е заболяване характерно не само за котараците, но и за котките. Стопаните знаят, че отмиването на "мазната опашка" при некастрирания мъжки е трудно дело.
Аналните торбички, наречени още и параанални жлези- това са две малки жлези, намиращи се до входа на ануса на животното. Веществото, отделяно от аналните жлези е гъсто и с неприятна миризма.

Повечето животни могат да освобождават /почистват тези жлези самостоятелно при маркиране с миризма или при самоотбрана. Тези жлези се почистват при нормална дефекация. Но повечето домашни котки са загубили способност да освобождават самостоятелно тези торбички. За това техните стопани трябва периодично да им помагат.

Причини и признаци на заболяване

Когато животното не може да почисти самостоятелно тези жлези, секретът застоява в торбичките, пречи на нормалната дефекация. Това води до развитието на възпаление, причинява не само дискомфорт на животното, но и болково усещане, защото торбичките стават по-големи.
Това явление може да доведе до по-сериозни проблеми със здравето. Животното се затруднява по време на движение, апетита намалява, в някои случаи се наблюдава повишена температура. Ако възпалението не се лекува навреме, може да възникне абсцес, изискващ хирургична намеса.
Не премахнатия хирургично абсцес след време може да се спука, а това води до заразяване на кръвта.

Симптоми на възпаление:

- Котката през цялото време облизва областта около ануса;

- Котката през цялото време притиска плътно опашката около ануса;

- Можете да усетите неприятна миризма от котката;

- Животното с цел освобождаване на торбичките може да започне да се трие в мебелите, килима, пода и др;

- Около ануса се появява оток, понякога съпроводен с почервеняване.

За да се постави диагноза на животното, се натискат торбичките надолу, които при възпаление се палпират с пръсти. Ако при манипулацията се появи неприятно миришещо вещество с тъмно-кафяв цвят, значи, котката се нуждае от почистване на жлезите.

Когато забележите симптомите на възпаление, можете да й помогнете и сами, ако имате опит, но само в случай, че секрета не се е втвърдил. По-добре заведете котката на ветеринар.

Как да почистим жлезите?

Преди тази процедура винаги трябва да си поставите очила или стари дрехи, които след това може да изхвърлите. Пригответе марли и ръкавици, вазелин.

По-добре ако някой ви помага, за да фиксира добре котката, а ако го правите сами, плътно увийте котката с кърпа, оставете свободна само опашката. След това с лявата ръка обърнете опашката към гърба или настрани, за да не ви пречи. Вземете марлята в дясната ръка и с палеца и показалеца на дясната ръка натиснете по-ниско от ануса, захващайки и двете жлези наведнъж. Със своите действия трябва да постигнете отделянето на миризлива течност, следите ще видите на марлята. Ако секрета е много, то пръските на миризливата течност летят към вас. За това са ви необходими очила и престилка.

Ако секрета е много вискозен, то описания метод няма да помогне да постигнете пълно изпразване на торбичките. Тогава можете да приложите "вътрешен" метод. Поставяте ръкавица на дясната ръка, намазвате показалеца с вазелин и го въвеждате в ануса на животното. Мажем жлезата с показалеца вътре и с палеца отвън. Изцеждате секрета до пълното освобождаване на торбичките.

Причините за застойния секрет могат да бъдат какви ли не, започвайки от генетична предразположеност и завършвайки с нарушено хранене(излишък на протеини в диетата), освен това възпаление може да бъде провокирано от отслабен имунитет, вирусно заболяване и дори хроничен запек...

Почистването на аналните жлези не е от най-приятните процедури, но това е най-добрия метод за премахване на неприятностите.

1.Поставете животното във ваната- това е удобно за вас, и ваната лесно може да се измие. Но котката може да откаже да влезе там. Тогава поставете вестници на пода.

2.Поставете си ръкавици. Пригответе книжни салфетки или влажна кърпа, за да почиствате с нея.

3.Заемете правилно положение. Застанете на колене отстрани на животното, с едната ръка повдигнете опашката, а с другата вземете книжна салфетка, в която ще събирате секрета. Не заставайте отзад, иначе рискувате секрета да ви опръска.

4.Поставете пръстите. Аналните жлези са разположени встрани на ануса. Ако около ануса мислено нарисуваме часовников циферблат, при кучетата аналните жлези са разположени на 5 и 7 часа, а при котките на 4 и 8 часа.

Пълните анални жлези се напипват като два плътни възела, които могат да бъдат с различна големина, но не по-големи от грахово зърно. Внимателно натиснете тези възли с палеца и показалеца с ръката, в която държите кърпата. Следете ануса да бъде прикрит с кърпата. Ще почувствате кога жлезата се изпразва. Отделяната течност може да бъде вискозна, а може и течна, от жълт до светло-кафяв цвят.

Неприятното усещане и болката ще преминат два дни след отстраняване на запушването на аналните жлези.
От първия път процедурата може и да не помогне напълно да се почистят торбичките, за това може да се наложи втора, а понякога и трета манипулация.

След премахване на основния проблем трябва да правите топли бани с калиев перманганат. За по-бързото оздравяване се използват левомицетинови ректални свещички. Когато възпалението на жлезите е довело до абсцес, след оказване на помощ, могат да бъдат назначени антибиотици.

Ако макар и веднъж да е възникнал този проблем, следете за бъдещото състояние на котката, възможно е след известно време заболяването да се върне отново. Ако запушването на торбичките не е довело до подобряване на състоянието, е възможно котката да има и други заболявания, хелминтоза или алергия.

В някои случаи заболяването се причинява от по-сериозни процеси, от запушване на торбичките. Понякога става въпрос за тумор. Ветеринарите отбелязват, че най-често с такъв проблем се сблъскват котараците, които са били кастрирани възрастни. Става въпрос за процес, развиващ се в едната торбичка, и в този случай е показано неговото премахване.

В зависимост от особеностите на организма или влиянието на някои други фактори (понякога това е свързано с възрастта на животното) възпалението засяга животното много често. Дори ако секретът не успява да се втвърди, и вие изпразвате жлезите самостоятелно, трябва да заведете котката на ветеринар.
Първо, помнете, че тази процедура е болезнена за котката, второ, честите възпаления влошават качеството на живот. Ветеринарят ще ви посъветва какво да правите в такава ситуация. В някои случаи също така е показано премахване на аналните жлези, ако се случват чести рецидиви.

След операцията котката се нуждае от специални грижи, за които ще ви посъветва специалистът.

Кога да посетите ветеринар?

Понякога със запушването на жлезите не можете да справите сами. Има случаи, в които не можете без помощта на специалист. Ако животното изпитва болка, когато го докосвате до ануса, ако там се вижда оток, струпеи или възли, има голяма вероятност от абсцес, полипи или парапроктит (инфекциозно възпаление на аналните жлези). Ако жлезите е трудно или невъзможно да се почистят, ако секрета съдържа кръв, гной или друго черно вещество, трябва спешно да заведете животното на лекар. Може да се наложи премахване на жлезите оперативно, когато те се запушват прекалено често.

Ако при първия опит от ануса нищо не се отделя, преместете пръста и отново опитайте. Ако отново нищо не излиза, спрете и се обърнете към ветеринар. Не трябва да натискате прекалено силно, иначе ще причините болка или дори може да повредите аналните жлези.

За съжаление не при всички кучета и котки жлезите се изпразват при дефекиране. За това се обърнете към ветеринар за тази процедура. Не трябва да я провеждате самостоятелно, защото в тази област има много съдове, нервни окончания. Можете повече да навредите, отколкото да помогнете. Количеството секрет, скоростта на неговото натрупване, честотата на изпразване на жлезите, е индивидуална особеност на организма.

Натрупаният секрет и някои заболявания, такива като: проблем с ректума, алергии, нарушена обмяна на веществата- това води до възпалителен процес на аналните жлези. Негов признак е сърбеж, безпокойство, болка в областта на опашката и дори опадане на козината в задната част на тялото, лапите.

Ако стопаните се обръщат навреме за помощ в началните стадии, лечението може да се ограничи до санация на жлезите, промиване със специален катетър с антисептичен разтвор, препарати с местно действие. Лечението продължава около 5-7 дни.

Но за съжаление, началният етап на заболяването остава незабележим за стопаните, и животното постъпва за лечение със фистули в аналната област. Стените на жлезите и кожното покритие се пробиват заради образуваното гнойно възпаление- това е отворена кръвотечаща рана, която изисква спешна хирургична намеса.

Възпалението на аналните жлези може да бъде съпроводено със загуба на апетит и обостряне на хронични заболявания, бъбречна и чернодробна недостатъчност, което изисква кръвен анализ, поставяне на система.

При възпаление на аналните жлези животното трябва да носи защитна яка, защото разлизването на раната е забранено. В тези случаи лечението отнема 14-21 дни.

Този проблем при домашните любимци се среща често, и тяхното здраве много зависи от стопанина. Именно за това, ако имате котка, вие трябва да знаете от какво може да боледува.
Някои ветеринари съветват аналните жлези да се почистват редовно (веднъж на няколко месеца), но не всички животни се нуждаят от това, за това заради профилактиката не трябва да причинявате болка на животното.

По-щадящ метод на профилактика е промиване на ануса със сапунен разтвор. Той оказва стимулиращо въздействие, помага на аналните жлези да се почистват самостоятелно.

Аналните жлези не се почистват, ако няма медицински показания за това.

Запушване- заболяването започва с нарушен процес на отделяне на секрет, и в резултат на това препълване на жлезите. Външно котката изглежда напълно здрава и само рядко проявява внимание към областта на опашката. След време секрета става още по-гъст и в него се образуват люспи. След това котката става неспокойна при докосване в областта на бедрата и опашката. Заради запушването и препълването на жлезите, секрета попада в кръвта. В резултат на това по цялото тяло се появява нетърпим сърбеж. Котката започва да се ближе постоянно, особено при опашката.

Възпаление- при запушване в аналните торбички се появяват бактерии и микроорганизми. Започва процес на възпаление на околните тъкани и жлезите. Ако в този период не се почистят жлезите, възниква абсцес. След това гнойта излиза навън през кожата в района на ануса и се образува фистула. Това е най-опасния период. Повишава се телесната температура до 40 С. Котката е летаргична и отказва храна. Ако не вземете спешни мерки за лечение на котката, тя може да умре.

За профилактика на възпалението системно се провежда почистване на аналните жлези. Сроковете са индивидуални в зависимост от породата и особеностите на котката. Възрастта, когато трябва да започне почистването, също е индивидуална. За назначаване на сроковете трябва да се консултирате с ветеринар. В случай на възпаление на жлезата В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ! За назначение на правилно лечение се обърнете към ветеринар.

http://pets.webmd.com/cats/anal-sac-problems-cats

http://cats.about.com/cs/healthissues/a/analglands.htm

http://www.wikihow.com/Express-a-Cat's-Anal-Glands

https://www.youtube.com/watch?v=rJ9HI4U2guk

https://www.youtube.com/watch?v=MwmY8dmAfIg

http://pesikot.org/forum/
http://prokotov.com/
http://mjusli.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки