[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да премахнем бълхите при котенцата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да премахнем бълхите при котенцата

Как да премахнем бълхите при котенцата

Мнениеот meri » Пет Юли 04, 2014 12:07 pm

Трябва да действате много внимателно, организмът на малкото котенце до половин-един месец може остро да реагира на всяко нежелателно средство, с което трябва да се сблъсква.
Ако сте решили да премахнете бълхите при котенце, още неотделено от майката, трябва да помните, че малкото контактува плътно с нея, котката постоянно го ближе и се грижи за него. Ако някакви инсектициди останат по козината на малкото, те попадат в организма на майката, а след това с млякото в храносмилателния тракт на самото котенце. За това при премахване на бълхите при кърмеща котка този момент трябва непременно да се вземе под внимание.

Изображение

Правило!
Преди борба с бълхите при котенцата винаги се отбелязват степента на тяхната заразеност с паразити и потенциалната вреда, която те причиняват на малките. При нормален растеж и развитие на котенцето малко количество паразити не са опасни, а прилагането на препарати може да създаде риск за здравето на малкото котенце. Има смисъл да почакате достигане на определена възраст от котенцето, в която можете безопасно да прилагате съвременните ефективни инсектициди.

Методи за премахване на бълхите

Основните методи за премахване на бълхите са малко:

- сресване и механично унищожаване на бълхите
- къпане на котенцето със специални шампоани
- прилагане на капки за котенца над определената възраст

Най-добрият метод да предпазите котенцето от заразяване с бълхи е премахването на паразитите в дома и мястото, където през по-голяма част от времето се намира котката-майка, а също постоянното и своевременно премахване на насекомите от котката.

Много ефективно е да почистите котката от бълхите преди самата бременност, а след това да поддържате чистота в нейното местообитание. По време на бременността не трябва да прилагате унищожаваши паразитите препарати, спазването на чистота ще осигури ако не пълна защита, то минимален риск от заразяване с бълхи на майката, а заедно с нея- и на котенцата.

Не трябва да се отчайвате, ако след раждането на котенцата откриете няколко бълхи. Единичните насекоми не причиняват особена вреда, а след месец и половина можете да обработите с надеждни средства.

Премахване на бълхите при котенца до два месеца

При премахване на паразитите от котенцата, които майката кърми, не трябва да използвате никакви средства, съдържащи инсектициди.

Единичните препарати, допустими за използване при котенца по-млади от два месеца, подразбират използването им при котенца, вече отделени от майката.

Докато котенцата живеят с майката, препаратите, с които ще бъдат обработени, попадат в техния организъм.

Най-надежден и безопасен, но и най-трудоемък начин за премахване на бълхите от котенцета е вчесването на малките с мек, но плътен гребен с улавяне и раздробяване на паразитите. Този метод е ефективен: бълхите отлично се вчесват с гребена, но за това е необходимо време и умения. Спецификата на устройството на тялото на тези насекоми е такава, че почти е невъзможно да ги смажете с пръсти. Те се унищожават само с нокти или твърди предмети.

При новородените котенца бълхите се премахват само с помощта на гребен.

Котенцето може да се вчесва от такава възраст, от която майката разрешава да го правите. Важно е да помните, че на съвесем малко котенце няма много бълхи, котката постоянно го ближе и хапе паразитите.

За котенца, вече отделени от майката, на възраст по-големи от един месец могат да се използват инсектицидни препарати. Един от най-безопасните, но достатъчно ефективен е шампоанът Mr. Kiss швейцарско производство. Той може да се използва за котенца по-голямо от 4 месеца по обичайната процедура:

- 1 мл шампоан се разрежда с 300-400 мл вода
- смесва се до поява на пяна
- котенцето се поставя във водата и се намокря така, че да не мокрите очите, носа и устата
- шампоана се задържа на козината в продължение на 3-4 мин, а след това се отмива с голямо количество топла вода
Изображение

След къпането котенцето трябва да се изсуши със сешоар, 8-10 часа не трябва да се намира на течение или в студено помещение.

НЕ ТРЯБВА да къпете котенцето с използване на Mr. Kiss по-често от веднъж на 10 дни.

На половин месец може вече да втривате в козината на холката капките за котенца Stronghold.

ВАЖНО!
На толкова малка възраст не трябва веднага да прилагате дори препоръчваната за котенца доза от шампоана или капките. Първите пъти обработката на малкото трябва да се провежда само пробно- дали неговият организъм няма да отреагира на инсектицидния препарат. И само след това средството може да се прилага в това количество, в което препоръчва производителя.

Всички средства против бълхи за котенца могат да се прилагат не по-рано, от две седмици след ваксината.

Обработка на котенца от два месеца до три

След двумесечна възраст спектъра средства, с които можете да се борите с бълхите, значително се разширява.

- Шампоан Фитоелит- един от най-ефектвините шампоани за котки. За котенца трябва да се прилага в малки количества.

Изображение

- Пудра Beaphar. Средство, което може да се прилага веднага, когато котенцето престане да общува с майката. Праха се посипва на козината и се втрива с пръсти в кожата.
Изображение

- Спрей Beaphar. Не е необходимо да пръскате по котенцета- пръснете препарата на вашата ръка и след това го втрийте на котенцето.

Изображение

- Капки Hartz. Разрешава се да ги прилагате при котенца от три месеца.

Изображение

Изборът не е ограничен само с тези средства. Можете да купите аналог на други производители, внимателно изучете инструкциите, противопоказания и странични ефекти. А преди пълното приложение, задължително проведете тестова обработка при малките котенца за възможни алергични реакции.

Котенца по-големи от три месеца

След три месеца котенцета вече не са малки, а подрастващи. Те вече са почти напълно независими, разхождат се сами, и сами прихващат бълхи на всеки ъгъл.

На тази възраст можете да прилагате всеки препарат против бълхи, използван за възрастните котки:

- Капки Адвантикс- много ефективни и дълго действащи;
- Капки и спрейове Beaphar- притежават най-меко действие;
- Нашийници, например Hartz.

Изображение

Особено е сложно да защитите котенцата от бълхи, когато се планира изложба. Например, не се препоръчва поставянето на нашийник при сфинкс, а за ангорските котки е нежелателно да се втриват капки. При котките с бяла козина след обработка с аерозол може да се установи грозен оттенък на бялото, който изчезва след слеващото линеене.

Всички тези особености за всяка порода трябва да се знаят и да се имат предвид при избор на препарат за котенцата: при младото животно влиянието на средствата против бълхи ще бъде изразено по-ярко, отколкото при възрастното.

Но както е известно профилактиката е най-доброто средство.
Много по-разумно е да:

- премахнете бълхите при котката преди бременността и да се грижите за нея преди и след раждането
- да следите котенцата да не общуват със сродници, които имат бълхи
- да поддържате чистота там, където живее животното през по-голяма част от времето
- да взимате мерки за отблъскване на бълхите

Единственото средство против бълхи са шампоаните, които могат да се прилагат само след като малките отворят очи.

Много производители произвеждат специални шампоани против бълхи за котенца, но специалистите потвърждават, че трябва да се използват само проверените и безопасни средства Фронтлайн и Стронгхолд.

http://klop911.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron