[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Рахит при котките и котенцата: симптоми и лечение
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Рахит при котките и котенцата: симптоми и лечение

Рахит при котките и котенцата: симптоми и лечение

Мнениеот meri » Пон Юли 28, 2014 1:19 pm

Рахитът при котките е ярък показател за нарушение на обменните процеси в организма. Много стопани се отнасят несериозно към това заболяване, предполагайки, че могат да се справят без лекарска помощ. Преди да лекувате рахита при котката, следвайки народни съвети, предлагаме да се запознаете със заболяването.

Рахитично котенце

Рахит- това е размекване на костите заради недостатъчно количество строителен материал за развитие на скелета. Заедно с това в организма се нарушава протеиновия обмен, балансът на някои микроелементи и процесът на окисляване на липидите. Рахит при котките- това е заболяване, засягащо целия организъм като цяло. Последствия от рахит- не само неправилно поставяне на лапите и изкривяване на гръбнака, но и необратими промени в устройството и функциите на вътрешните органи.

Колкото по-рано стопанина открие симптомите на рахит при котенцето, толкова по-големи шансове има за пълно оздравяване без сериозни симптоми. Заболяването се проявява в ранна възраст, в периода от раждането до шест месеца. Рахитичното котенце се развива по-бавно от останалите, изглежда слабо, контактува с нежелание с хората, и със събратята си. Явни признаци на рахит при котенцата- провиснал гръбнак, криви лапи и удебеляване на ставите. Гръбнака, ребрата и тазобедрените кости стърчат, корема е раздут, което изглежда зловещо на фона на общата слабост. Понякога се развива хронична диария, смяната на зъбите протича бавно, появяват се гърчове, куцане и нестабилна походка.

В тежки случаи сплесканите ребра и провисналия гръбнак натискат вътрешните органи. Тогава към симптомите на рахит се включват кашлица, задух, промяна в сърдечния ритъм и неравномерно дишане.

Причини за рахит

Рахитичните котенца по-често се раждат при котки, раждащи без планова подготовка към бременността : майката не е в кондиция, страда от затлъстяване или изтощение, не е здрава, храни се неправилно.

В повечето случаи придобития рахит при котенцата е в резултат от неправилно хранене. За развитието на заболяването помага и изкуственото хранене от самостоятелно приготвени заместители на млякото и хранене на младите котки предимно с месо, риба и зърнени култури. За да предовратите възникването на рахит, за изкуствено хранене е необходимо да използвате специални смеси(заместител на котешко мляко), а за дохранване- професионални готови храни.

Рахита под микроскоп

Сред стопаните съществува мнение, че рахита при котките възниква заради дефицит на вит.Д. Приниципа е ясен: недостига на този витамин води до лоша усвояемост на калция, което на свой ред води до развитието на рахит. Стопанина започва да храни котенцето с ударни дози рибено масло, малко се грижи за последиците от такова лечение за черния дроб. В много случаи симптомите на рахит при котенцата са по-незабележими. Стопанина решава, че заболяването е победено. Но в действителност е успял само да притъпи неговото протичане: сега рахита действа скрито, подкопава здравето на котенцето за цял живот.

Вит.Д е необходим за усвояване на калция. Важно е да помните, че ако в диетата това е много малко калций, без значение колко много сме хранили котенцето с витамини, калция в кръвта няма от къде да се вземе. В резултат на това започва да действа механизма за извличане на калций от костите за обогатяване на кръвта- ето тук стопаните забелязват признаците на рахит. Струва ни се, че решението е на повърхността: включваме калциеви добавки. Но има още фосфор, преизлишъка на който блокира усвояването на калция.

Настойчиво препоръчваме рахита да се лекува само от специалист.
Да определи на око недостига на вит.Д и калция или преизлишъка на фосфор не може дори и най-опитния стопанин. Понякога рахита възниква като последица от скрита инфекция или вродена патология, а в този случай без ветеринар не може.

Лечение на рахита

Така че рахита при котенцето може да се излекува, само ако се знае точната причина за заболяването, и само общ преглед не е достатъчен. Лекаря трябва да определи с какво си има работа- с истински рахит или лъжлив рахит. В последния случай причината за заболяването е само в неправилното хранене, а значи, че лечението се състои в балансиране на диетата. Ако става въпрос за истински рахит, който се среща много по-рядко, лечението е по-сложно и зависи от анамнезата. За уточняване на диагнозата е необходимо да се направи кръвно изследване и да се направи рентген.

Според резултатите от изследванията лекаря ще реши как да лекува рахита. На първо време трябва да се определи диетата. Ветеринарите предлагат бавен преход към специализирана храна. В менюто се включват вит. Д и А или курс облъчване с кварцова лампа (само под лекарски контрол!). Да вдигнете на крака котенцето помагат масаж, разходките в топлото време, умерени физически натоварвания. Ако на малкото все още не са направени ваксини, котенцето трябва да се разхожда на балкона, поне по четвърт час два пъти на ден.

Изображение

Това трябва да знаете:
Новороденото котенце тежи примерно 100 гр. Първите три седмици от живота то основно спи и се събужда само за да яде. Към 3-седмична възраст, малкото започва постепенно да се приучава към готова храна: може да дадете да близне от пръста ви или леко да намажете муцунката. Не трябва да тикате носа на котенцето в храната, малкото може да се изплаши и дълго да асоцира купата с опасност. До 6 месеца котенцата се хранят не по-малко от 8 пъти на ден.

Това е важно:
И котенцето, и възрастната котка се нуждаят от балансирано хранене, което предполага съдържанието на правилна пропорция в храната на протеини, мазнини, витамини, минерални вещества и микроелементи. Много е трудно да проготвите такава храна самостоятелно, почти невъзможно, за това специалистите препоръчват да храните с готови сухи храни или консерви супер-премиум клас. Небалансираното хранене често води до развитието на много сериозни заболявание, в това число и рахит.

Имайте предвид:
По-често от рахит страдат котенцата от по-едрите породи, на възраст от 2 до 6 месеца- в периода на най-интензивен растеж. Причината за това заболяване е недостиг на вит.Д в организма, разстройство на фосфорно-калциевата обмяна. Котенцата започват да ядат глина, земя, собствените си изпражнения, да гризат предмети; книги, мебели, да ближат стената или пода. Ставите се подуват, изкривяват се и се деформират костите, появява се куцота, задържа се смяната на зъбите.

Не забравяйте:
Котката може да се храни с една и съща храна през целия й живот, но при условие, че отговаря на всички условия. Много стопани, за да разнообразят диетата на котката, купуват храна от различни фирми-производители, с различно качество, или различен вкус. Това не трябва да правите в никакъв случай. Смяната на диетата води до нарушаване на микрофлората на червата.

Забележка:
Заради особеностите на устройството на храносмилателната система и съдържанието на глюкоза в кръвта, понякога котката яде малко, но често. За това в купата винаги трябва да има суха храна. А консервите не трябва да престояват в купата, те могат да се развалят, давайте само толкова, колкото котката ще изяде за един път. Не забравяйте, че на всеки грам употребена храна котката трябва да получава тройно количество вода.

Съвет на експерта:

При повечето късокосмести котки космите на корема достигат 4,5 см, а при дългокосместите- 13 см и повече. Падналите косми се премахват с редовно вчесване, ако не го правите, котката чрез близане ги премахва сама. Когато котката се ближе, погълнатите косми попадат в стомаха на животното, където се натрупват, образуват се топки косми. При дългокосместите котки, които не се вчесват, такива топки се образуват по-често, и това може да доведе до запушване на червата. За това като профилактика, особено през пролетно- есеннния сезон, в храната на котката е желателно да добавяте специална паста против образуване на топки косми в стомаха.

Профилактика за предпазване от рахит

Това заболяване по-лесно се профилактира, отколкото да се лекува. За това е важно да знаете и спазвате следните правила:

- Бременната котка трябва да се храни с висококалорийна и балансирана храна, допълнителни витамини и микроелементи трябва да се дават само в първите два триместъра на бременността;

- По време на лактация трябва отново да възобновите добавките в средни дози;

- Ако котенцето се намира на естествено хранене, до три месеца не се нуждае от допълнителни витамини и микроелементи. Ако котенцето се храни със специални заместители на майчино мляко, трябва да давате допълнително калций и фосфор в дози съгласно теглото на котенцето;

- Ако след три месеца котенцето получава храна премиум или супер- премиум клас, не трябва да давате допълнително микроелементи;

- Добри са също продължителните слънчеви бани, особено през първата половина на деня. Тъй като вит.Д допринася за по-доброто усвояване на калция и фосфора;

- Може да правите гимнастика с котенцето, внимателно да масажирате мускулите на лапите и гърдите, да играете игри за развитие на мускулната и костната системи;

- Важно е навреме да лекувате храносмилателното разстройство при малките, да провеждате обезпаразитяване и ваксинация;

- При нарушение на апетита, течни изпражнения или повръщане веднага се обръщайте към ветеринар, защото навреме започнатото лечение винаги е успешно.

Изображение

Изображение

http://vashipitomcy.ru/
http://www.cat-businka.ru/
http://n-l-d.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron