Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Парализа при котките

Парализа при котките

Мнениеот meri » Пет Авг 29, 2014 2:33 pm

Ограничение на подвижността при котките заради парализа е сериозно изпитание и за стопанина и за котката. Възникват много въпроси: защо се е случило така, има ли смисъл да се борите, как да облекчите страданията на котката? Ако това е парализа на задните крайници, много ветеринари предпочитат евтаназия. Но не при всички случаи парализата е нелечимо състояние.

Изображение

Възможни причини за парализа

Съществуват множество заболявания, способни да доведат до частична или пълна парализа. Освен това се смята, че почти всяко заболяване при определени обстоятелства може да причини парализа. Например, баналните ушни акари, ако котката не се лекува; възпаление на средното ухо- възпаление на вътрешното ухо- възпаление на мозъчните обвивки- парализа.
Описани са само основните причини и признаци за парализа в различни случаи.

Травми на гръбначния стълб (фрактура, изкълчване или нараняване с увреждане на гръбначния мозък)-
парализата е двустранна, внезапна, по-често пълна. В този случай на парализа симтомите се проявяват в кратки срокове. При сериозни травми - нистагъм, шок, загуба на съзнание. При пробив гръбначния мозък губи чувствителност по-ниско от мястото на травмата, двигателните фукции се губят напълно и за съжаление се възстановяват само в редки случаи.

Възпаление на гръбначния мозък (инфекции, глистни инвазии, отравяне, травми)-
освен това, че при котките се парализират задните лапи или се развива пълна парализа, се наблюдават нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, незадържане на урина, повишаване на температурата, възможна треска. При подходящи грижи двигателните функции се възстановяват напълно(разбира се прогнозата зависи от тежестта на заболяването).

Фиброзно- хрущялна емболия- това е некроза на тъканите, причинена от запушване на съдовете на гръбначния мозък. Заболяването започва внезапно: вик от болка, след това апатия и нежелание за движение, котката буквално пада настрани и не реагира на дразнителите. По-често се наблюдава едностранна парализация на котката с частична загуба на чувствителност- прогнозата е предпазлива. Ако котката изобщо не чувства болка, например, при убождане с игла, прогнозата е неблагоприятна.

Артериална тромбоемболия- нарушение на кръвоснабдяването и последваща некроза на тъканите в резултат на запушване на съда от емболия (тромб, паразит, парче тумор и др).
Симптоми: вик от силна болка, учестено дишане, намаляване честотата на пулса и температурата, възможен шок. Симптомите на пареза или паралич се проявяват постепенно, по възход: лапите посиняват, постепенно губят чувствителност, парализираните крайници са много студени.

Инсулт- симптоматично може да се прояви само с краткосрочна болест или редица признаци: синкоп, шок, нистагъм, дезориентация и др. Възможна е частична парализа на фаринкса при котките, което води до изчерпване на пристъпите на задух, затруднено преглъщане, слюнотечение. В тежки случаи се наблюдава загуба на чувствителността и парализа на задните крайници, а понякога и абсолютна загуба на двигателните функции. Прогнозата е благоприятна, ако подобрението настъпи през първите три дни след началото на лечението.

Кардиомипатия- това е удебеляване на стените на сърцето, което води до намаляване обема на камерите. Състоянието се влошава постепенно: задух, намаляване на апетита и активността, апатия, кашлица, пристъпи на повръщане. Изглежда, че лапите на котката се изваждат, но в действителност парализата като такава се развива рядко. А общата слабост, сънливост, скованост на движенията прогресират. Ако на фона на кардиомиопатията се парализират задните крака, най-вероятно има запушване на съдовете с тромб. Заболяването може да се контролира, само ако е открито в ранен стадий.

Парализа, причинена от акари- това е отравяне с токсините на иксидовите акари, заболяването се развива 3-6 дни след ухапването. В началния стадий животното е възбудено, изглежда изплашено и неспокойно. След това настъпва апатия, намаляване на двигателните фукции, парези. Котката трепери, появява се пенлива слюнка, зениците са разширени, температурата пада. В последния стадий - пълна неподвижност, парализа на ларинкса, дихателна недостатъчност, смърт. Лечението е ефективно само в началния стадий.

Освен заболяванията, непосредствено водещи към парализа, трябва да се има предвид болковия синдром, характерен за множество заболявания. Котка, изпитваща непоносима болка, отказва да ходи или не може да се движи нормално, а стопанина смята, че това е парализа. Например, ако се парализират задните крака, но чувствителността е напълно запазена, се подозират силни болки в перитонеума или гърба. Остра невро- соматична реакция в резултат на преживения шок- развива се парализа на фаринкса, а стопанина смята, че котката се е задавила с нещо, или има алергия и подуване, след непозволено лакомство.

При вида на безпомощното животно повечето стопани буквално изпадат в паника :" Котката е парализирана, какво да правим? Нима трябва да я приспим?" Разбира се, това е личен избор. Но не трябва да избързвате с решението: ако котката не изпитва силни болки, има смисъл да чуете мнението на няколко ветеринари. Известни са много случаи, когато котки, които не са имали никакъв шанс, се възстановяват след няколко години терапия.

Изображение

В случаите, когато не може да се справите с проблема в кратки срокове, много лекари не предпочитат да обнадеждават стопанина, смятайки, че дългото лечение не е необходимо на никой. Важно е да кажете на ветеринаря, че дори ако при котката са парализирани задните лапи в продължение на няколко години, вие сте готови да осигурите необходимите грижи. От друга страна, това е много трудно - пари, време, морални сили. За това трябва да мислите трезво, да оцените възможностите адекватно.

Ако избора е направен в полза на лечението, ветеринаря ще избере схема, изхождайки от ситуацията. Както беше казано, причините за парализата са много, а лечението се назначава само индивидуално.

Допълнителни мерки

Какво да направите, за да се възстанови по-бързо парализираната котка? Първо трябва да намерите грамотен ветеринар и да спазвате неговите препоръки. Стопанина може да ускори процеса на възстановяване по следните методи:

- Редовен масаж, ежедневно по 3- 5 сеанса с продължителност 10 минути. Масажа трябва да бъде лек, но достатъчно интензивен, иначе мускулите бързо атрофират, което усложнява процеса на възстановяване.

- Сгъване- разгъване на крайниците, имитация на двигателна активност в стояща и лежаща поза.

- Упражнение "ходене", при което котката върви чрез подкрепа. Под корема се поставя кърпа, за да се повдигне котката и за да накарате котката да върви напред, с ръце премествате парализираните крайници.

- Плуване с поддържане, ако котката понася нормално водните процедури. Недопустим е силен стрес- обикновеното недоволство не се има предвид, защото ефективността от плуването при възстановяване след парализа е висока.

- Когато парализата на задните лапи отстъпва и чувствителността се завръща макар и частично, лапите се почесват и пощипват, насърчава се котката да почеше раздразнения участък на тялото. Може да опитате да гъделичкате ухото- котката рефлекторно се опитва да почеше ухото със задната лапа;

- Котката се поставя на топка с подходящ размер, за да докосват лапите пода. Топката се търкаля напред-назад, насърчава се котката активно да се подпира с лапи на пода.

Ако всички усилия са напразни, но стопанина не желае евтаназия на котката, се използва инвалидна количка. Тя позволява на котката да се придвижва самостоятелно в жилището без да влачи лапите. Котките бързо разбират как да използват количката и привикват към нейното използване.

Изображение

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки