[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Остеохондроми при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Остеохондроми при котките

Остеохондроми при котките

Мнениеот meri » Съб Яну 03, 2015 9:18 pm

Костно-хрущялни екзостози (шипове)- това е бързо растящ тумороподобен израстък на повърхността на костите.
Солитарната форма по-често се наблюдава при старите котки, отрицателни за FeLV, множествената форма по-често се регистрира при младите котки, положителни за FeLV.

Солитарни остеохондроми

Солитарни остеохондроми- това са шипове, състоящи се от пореста кост, които растат от хрущялната тъкан в надкостницата. Обикновено се откриват покрай зоната на растеж. Единичните остеохондроми при другите видове животни спират своето развитие при завършване на периода на растеж на животното, но при котките те продължават да растат. Обичайната възраст на болните котки е около 6 години.

Клиничните признаци зависят от локализацията на поражение и размера на остеохондромите и включват куцота, нежелание за движение, ригидност на ставите в резултат на травмиране и затруднение при хранене. Остеохондромите могат да достигнат големи размери. Рентгенографски остеоходромите се откриват като образования на широка основа с неравни загладени контури, ясно отделени от околната тъкан. Болните котки трябва да се изследват внимателно, за да се изключи поражение на другите кости, а също да се изследват за FeLV.

Диференциалната диагноза е хипервитаминоза А и синовиална остеохондрома. Може да се изключи хипервитаминоза А като се анализира храната на животното. Синовиалните остеохондроми също засягат областта около ставите, но тези поражения не протичат непосредствено от костната тъкан. Окончателната диагноза се поставя въз основа на резултатите от хистологичното изследване.

Лечение- избор на лечение е хирургичното отстраняване на образованието. Локалните рецидиви се появяват достатъчно често, особено ако засегнатата област не позволява напълно да се премахне образованието. Възобновяването на растежа на остеохондромата се наблюдава след няколко месеца. Ако не е възможна локалната резекция, като лечение може да се разгледа ампутацията на крайника или лъчева терапия.

Солитарни остеоходроми при котка

Изображение

Остеохондроматоза при котките

В случай на остеохондроматоза се откриват остеохондроматозни поражения на много кости. Наблюдават се множествени хрущялни екзостози (шипове). Рентгенографски те изглеждат по същия начин както и солитарните остеохондроми, но заболяването се различава по лечението и прогнозата. Болните котки обикновено са по-млади, отколкото животните със солитарната форма, тяхната средна възраст е 2-3 години. Точната етиология на заболяването не е известна, но е възможна връзка с инфектирането с FeLV. Вирусът е бил открит в тъканите на остеохондромата, много болни котки са били положителни в тестовете на FeLV. Хистологичните поражения са сходни със солитарните остеохондроми, но имат и прилика със саркомите.

Клиничните признаци зависят от локализацията на поражение и съответстват на признаците при животните със солитарна форма на заболяването. По-често се засягат плоските и неравни кости. Описани са поражения на лопатката, гръбначния стълб, ребрата, костите на таза, дългите кости на крайниците. Трябва да се направи рентгенография на целия скелет, за да се открият всички поражения. Остеохондромите при този вид заболяване растат бързо. За сега лечение не съществува. В някои случаи лъчевата терапия или хирургичното изрязване на някои остеохондроми може да се разглежда като временна палиативна терапия.

Остеохондроматоза с поражение на двете лакътни стави при котка
Изображение Изображение

Изображение Изображение

Остеохондроматоза на лакътната става
Изображение

http://www.xray.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки