Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да се грижите за котка болна от диабет

Как да се грижите за котка болна от диабет

Мнениеот meri » Пет Яну 09, 2015 3:56 pm

Много стопани на котки, при които е бил открит диабет, желаят да знаят как точно да правят ежедневните инжекции. Повечето котки с диабет водят пълноценен, активен начин на живот, но с незначителни неудобства, във вид на няколко инжекции инсулин на ден. За да започне важния процес на подобряване на живота на котката, започнете от първата стъпка.

Ежедневни грижи

1.Променете диетата на вашата котка с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на калории.
Повечето хора знаят, че хората- диабетици се отнасят внимателно към яденето, същото се отнася и за котките. Идеалната диета е богата на протеини, и с ниско съдържание на въглехидрати. Ще ви трябва специална котешка храна, приспособена за нуждите на вашата котка.

- За щастие съществуват такива храни с високо съдържание на протеини, такива като Purina, Hills и Royal Canin, Purina DM, във вид на мокри и сухи храни. Докато котката получава необходимото количество вода, всичко ще бъде добре.

- При хранене с храна, богата на протеини, се произвежда по-малко непозната глюкоза и по-лесно се стабилизира състоянието. Действително малък процент котки се самоизлекуват за няколко месеца, употребявайки храна богата на протеини, и могат да оздравеят напълно.

2.Придържайте се към основното време за хранене.
До скоро е имало строги правила за това кога да храните котка болна от диабет, за да съвпадне приема на храна с пика на активност на инсулина. Учените признават, че този пик на активност стимулира апетита при котката, и ако има храна, котката ще яде самостоятелно. Принципа се състои в съответствието на основния прием на храна преди пика на активност на инсулина, който се появява около 3 часа след инжекцията.

- Важно е вашата котка да яде преди поставянето на инсулина, тъй като ако котката е болна и отказва храна, и получава пълна доза инсулин е възможно да се получи предозиране от понижената захар в кръвта. Ако вашата котка предпочита да се храни по време на основното подаване на храна, времето на основния прием на храна трябва да съвпадне с пика на активност на инсулина- това примерно е 3-6 часа след инжекцията;

- Ако вие не храните котката по всяко време, това означава, че трябва да разделите приема на храна при болната котка на четири пъти. Давайте две леки закуски преди приема на инсулин, а останалите основни приеми на храна, приблизително 3-6 часа след инжекцията.

Обичайния режим може да изглежда примерно така:

- 7.00 закуска + инжекция инсулин

- 10.00 основен прием на храна

- 19.00 закуска + инжекция инсулин

- 22.00 основен прием на храна

3.Дръжте котката под постоянното наблюдение на ветеринар.
Когато при вашата котка е диагностициран диабет, трябва да има редовни, чести посещения при ветеринаря или телефонни разговори. Ветеринаря ще ви научи как да поставяте инжекцията с инсулин или как да контролирате нивото на глюкоза в кръвта, освен това някои тествания се провеждат само от ветеринар. Ветеринаря трябва да контролира функцията на бъбреците и черния дроб.

- Когато привикнете към състоянието на котката, ще започнете да разпознавате нейното нормално и анормално поведение. Промените в употребата на вода, апетита, количеството урина са важни признаци, които вече не са стабилни. Ако забележите, че котката пие повече от обичайното, това е признак за това, че е скочило нивото на глюкозата в кръвта. Ако това се случи, посетете ветеринаря, за да провери нивото на глюкозата.

4.Потърсете хора, приюти или клиники, където има котки болни от диабет.
Те винаги имат време, когато вие сте отделени от вашата котка за известно време по работа. Запознайте се предварително с човека на който може да се доверите и който може да прави инжекции, за да може действително да помогне на котката, знаейки реда на приемане на инсулина и да знае какво да прави в извънредни ситуации.

- Наемете някой, който знае как да се грижи за котката, ако отсъствате за дълго време. Повечето ветеринари могат да ви препоръчат някой.

5.Присъединете се към групи за поддържане или към форуми за котки болни от диабет.
Това ще ви помогне да намерите много информация, свързана с котешкия диабет и грижи за болната котка.

- Постоянното ветеринарно изследване може да струва скъпо. Някои групи предлагат финансова подкрепа за стопаните на котки, страдащи от диабет.

Дозиране на инсулина за котки болни от диабет тип 1

1.Получете рецепта от вашият ветеринар.
По закон, трябва да използвате ветеринарен лицензиран инсулин, и само в изключителни случаи ( ако имунитета на котката е устойчив към ветеринарния лицензиран продукт) е допустимо да се използва инсулин, предназначен за хората, например, гларжин. Това е така заради голямото търсене на инсулин за хората, ветеринарните продукти са втори по ред.

- Канинсулин (MSD) се изписва често, и съдържа свински инсулин. Канинсулин със средна продължителност на действие е инсулин с дълго действие, и се определя индивидуално за всяко ниво на глюкоза в кръвта. Средната продължителност на действие се колебае от 6 до 18 часа, в зависимост от обмяната на веществата, диетата и нивото на стрес при пациента.

2.Съхранявайте правилно инсулина.
Флакона Канинсулин трябва да се съхранява в прохладно място около 4-10 С в хладилник. Молекулите на инсулина са много крехки, и лесно се повреждат при разклащане, за това се уверете, че флакона е поставен неподвижно във вашия хладилник. Когато се каните да смесите съдържанието, внимателно го преобръщайте, вместо да го разклащате.

- След като флакона е бил отворен, трябва да го изхвърлите след 30 дни. Тъй като молекулите на инсулина са нетрайни, и след един месец те губят ефективността си, което прави дозата погрешна.
Изображение

3.Използвайте правилна спринцовка.
Дозата инсулин се измерва в единици, а средната начална доза е 1 или 2 единици за котки, два пъти на ден. Разработени са специални инсулинови спринцовки съгласно указанията на производителя на инсулин.

- Например, Канинсулин трябва да се въвежда само със спринцовка за Канинсулин. Тъй като инсулина се въвежда в различни концентрации, и спринцовката е калибрирана съответно. По този начин, ако използвате неправилна спринцовка за котка, съществува риск от недо-предозиране.

- Подходяща игла за инсулинова спринцовка, с дебелина около 28-ми калибър. С помощта на малката игла котката едвам усеща убождането.

- Трябва да използвате нова, стерилна игла и спринцовка за еднократна употреба при всяка инжекция. Използваните спринцовки трябва да се пазят в затворен контейнер, съгласно безопасността на здравето и законодателството и трябва да бъдат изпратени за безопасна утилизация, например, във ветеринарната клиника.
Изображение

4.Наберете инсулина за подготовка за поставяне на инжекцията.
Може да ви се стори трудно поставянето на инжекцията, но с малка тренировка с вашия ветеринар, повечето хора много бързо свикват на техниката и след известно време лесно се справят.

Така се набира инсулин в спринцовката:
- внимателно разклатете флакона, за да разпределите равномерно инсулина във вид на суспензия;
- преобърнете флакона така, че гумената тапа да бъде отдолу;
- поставете иглата под ъгъл 90 ° в гумената тапа на флакона, по средата на тапата;
- въведете иглата през тапата в инсулина;
- издърпайте буталото на спринцовката, така че инсулинът да се засмуче в резервоара на спринцовката;
- когато сте въвели необходимото количество единици в спринцовката, извадете иглата от гумата.
Изображение

5.Поставете инжекцията на котката.
Уверете се, че котката се е хранила преди инжекцията инсулин- това също помага на котката да асоцира лечението с нещо приятно. Повечето котки не потрепват или дори не реагират заради малкия размер на иглата.

Ето как трябва да поставите инжекцията с инсулин:

- дръжте спринцовката в дясната ръка;
- повдигнете част от свободната кожа в тила с всички пръсти на другата ръка, за да повдигнете кожата така, че да се образува "палатка";
- поставете иглата под ъгъл 90 ° в "палатката" от кожа;
- хванете тялото на спринцовката между двата пръста, с палеца натиснете буталото, натискайки така, че инсулина да бъде подаден в подкожната тъкан през иглата;
- извадете спринцовката с иглата от тила на котката и изхвърлете спринцовката.

Контролиране на здравето на вашата котка

1.Контролирайте нивото на захар при котката.
Златно правило в контрола на диабета е измерването на нивото на глюкозата в кръвта. Цифровите глюкомери за хората могат да се използват за измерването нивото на захар в кръвта и при котките. Нормалното ниво на глюкоза при котките е в диапазона от 80 до 130 мг/ 100 мл, и след приемане на храна нивото на захар при здрави котки може да се повиши от 250 до 300 мг/ 100 мл. Тъй като котките се поддържат с инжекции инсулин, нивото на глюкозата трябва да бъде нормално.

- Редовното контролиране на нивото на глюкозата в кръвта ще ви помогне да предовратите или смекчите последиците на хипоглекимията (или много ниското ниво на захар в кръвта (от 40 до 70 мг/ мл)), което може да се случи, ако случайно предозирате инсулина. В това състояние животното може да страда от слабост, загуба на ориентация, нарушена координация, а в краен случай, да изпадне в кома;

- Много стопани предпочитат да имат кривите на измерване на нивото на глюкоза в кръвта, извършени във вет. клиника. Ветеринаря превежда резултатите и съобщава за всякакви промени в дозите инсулин;

- Всеки път, когато забележите, че вашата котка има високо ниво на глюкоза в кръвта, въпреки инжекциите инсулин, спешно се обърнете към ветеринар.
Изображение

2.Проверявайте урината на вашата котка.
Вашият ветеринар може да ви предложи тестване на урината няколко пъти в седмицата. Има две уплътнения, които променят цвета си в зависимост от количеството глюкоза и кетони в урината. Основно се използва за проверка, ако котката има кетон-отрицателни, по-правилно е, отколкото да се проверява нивото на глюкоза в урината.

- Кетоните- токсини, които се произвеждат, когато нивото на захар в кръвта е силно високо продължително време. Ако присъстват кетони в урината, това е предупреждение, че здравето на котката е нестабилно, и трябва да се обърнете за спешна консултация с ветеринар.
Изображение

3.Следете нивото на фруктозамин.
Фруктозамина е молекула, тясно свързана с глюкозата, но не толкова чувствителна към времето. Докато нивото на глюкозата в кръвта може да се променя всяка минута, в зависимост от стреса, или животното току-що се е нахранило, реакцията на фруктозамина е по-бавна;

- Фруктозамина в кръвта отразява средното съдържание на захар в кръвта за последните 2-3 седмици и е полезен инструмент в анализа за постоянно болните от захарен диабет.

4.Създайте план за наблюдение или график с вашия ветеринар.
За котките болни от диабет, плана за наблюдение осигурява здраве за дълго време. Вие се погрижете за краткото време, а вашият ветеринар гарантира дългосрочна перспектива.
Ето с какво трябва да започнете:

- Ежедневно: да записвате клиничните симптоми, количеството храна, вода и доза инсулин;

- Ежедневно: да записвате телесното тегло;

- На всеки 2 седмици: анализ на захарта в урината и кетоните;

- Ежемесечно: проверка на глюкозата в кръвта;

- На всеки три месеца или в зависимост от препоръките на ветеринаря: пълен медицински преглед;

- Два пъти в годината: пълен лабораторен анализ;

Въпреки, че усвояването на новите навици може да ви се стори сложно, и този процес на наблюдение да изглежда трудоемък, бъдете сигурни, че повечето котки реагират добре на тази схема на лечение и водят щастлив и нормален живот.

Определяне на диабета при котката

1.Запознайте се със симптомите, според които можете да определите заболяването.
При котките съществуват четири основни признаци на диабет:


- Лакомия, или повишен и ненаситен апетит;

- Полиурия, или често и голямо количество уриниране;

- Увеличена употреба на вода;

- Изтощение или загуба на тегло;

- Заболявания като панкреатит, хипертиреоидизъм, затлъстяване и препарати с кортикостероиди могат да предразполагат котката към диабет.

2.Определяне на значението диабет тип 1.
Този тип, наречен също инсулинозависим захарен диабет, възниква, когато бета- клетките на панкреаса не са в състояние да произвеждат инсулин, или когато има пълно унищожаване на бета-клетките (бета-клетките произвеждат инсулин). Възниква необходимост от инжекция с инсулин за котката, за да може да използва глюкозата;

- За съжаление котките лошо реагират на оралните хипоглекимични препарати (препаратите, които намаляват нивото на глюкозата в кръвта), за това инжекциите с инсулин са небходими за осъществяване на контрола над тяхното състояние.


3.Определяне на значението на диабет тип 2.

Тип 2 или неинсулинозависим захарен диабет. Този тип е обусловен от дефицит на функционалните бета-клетки в панкреаса, които произвеждат недостатъчно количество инсулин, или когато клетките в организма имат намалена чувствителност към въздействието на инсулина.

- Котките с това заболяване още в ранния стадий на лечение имат възможност да се излекуват напълно, но техните стопани трябва да обърнат специално внимание на тяхната диета, начин на живот и лекарствата.

Съвети:

- При котки с излишно тегло, е възможно по-трудното стабилизиране на нивото на глюкоза в кръвта, отколкото при котки с оптимално тегло. Това е така, защото мазнините се натрупват в клетките и блокират рецепторите, които поглъщат инсулина. За това е важно, котката да намали теглото си, да я поставите на диета.

- Одобрен списък с консервирана храна от вет. клиника Annabessacook: Friskies с пуешко и пилешки дреболии; Fancy Feast с пуешко и пилешки дреболии; Friskies консерви с говеждо и черен дроб; Friskies консерви с пушеко и пилешки дреболии; Friskies за котенца с пуешко; Fancy Feast с риба и скариди; Friskies специална диета с пушеко и пилешки дреболии; Fancy Feast с пилешко; Purina Pro Plan с пуешко с ориз; Purina Pro Plan абсолютна грижа за котенца с пиле и ориз; Purina Pro Plan за възрастни котки с риба и раци; Purina Pro Plan сардина и риба тон в желе.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как да се грижите за котка болна от диабет

Мнениеот zoomaniak » Съб Яну 10, 2015 3:18 pm

Също и - EUKANUBA VETERINARY DIETS RESTRICTED CALORIE

http://eukanuba.bg/products/evd/restricted-calorie.html
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Котки