[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да помогнем на котката при епилепсия
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да помогнем на котката при епилепсия

Как да помогнем на котката при епилепсия

Мнениеот meri » Съб Яну 10, 2015 6:56 pm

Епилепсията е рядко заболяване при котките, и все още не са намерени основните причини за появата на припадъците. За щастие има методи за контролиране на припадъците с помощта на лекарства. Също така можете да отглеждате вашата котка в безопасност и благоприятна атмосфера, като я защитите от травми и промените начина й на живот по определен начин.

Защита на котката от травма по време на пристъпа.

Изображение

1.Преместете всички обекти в които вашата котка може да се удари по време на пристъпа.

За да намалите шанса котката да си нанесе травма сама на себе си, огледайте вещите наоколо. Опитайте да преместите предметите по-далече от котката вместо да я взимате на ръце и да я местите, където няма опасни вещи. Докосванията дразнят котката, и в нейното неврологично-чувствително състояние може да се усили пристъпа, или да се увеличи неговата продължителност.

- Ако припадъка на котката е започнал до острия крак на масата, сложете една възглавница между животното и обекта като защита, вместо да повдигате котката.

Изображение

2.Не докосвайте котката по време на пристъпа.

По време на припадъка животното не осъзнава какво се случва наоколо. То лежи на една страна, трака с челюсти, трепери с крайниците, гребе и може да загуби контрол над пикочния мехур и червата. В това състояние котката няма осъзнат контрол над своите действия, и тя може да ухапе или одраска всеки, който я докосне. Единственото изключение, когато можете да вземете котката на ръце е ако има риск от падане.

- Не поставяйте пръстите до устата на котката, защото може да ги захапе и да не ги пусне докато не дойде в съзнание.

Изображение

3.Премахнете всякакви външни дразнители.
Помолете всички останали хора да излязат от стаята. Напълно нормално е да заплачете при вида на това което се случва с котката, но това няма да й помогне. За намаляване на дразнителите около вашата котка:

- Изключете телевизора или радиото;

- Изключете електрическите лампи;

- Пуснете щорите;

- Избягвайте да говорите и успокоявате котката. За съжаление, това е още една форма на дразнител, и вие вероятно ще причините повече вреда, отколкото полза, ако тя не се намира в опасност от падане.

Изображение

4.Пренесете котката на безопасно място, ако има риск от падане.
Въпреки че трябва да избягвате преместване или докосване на котката по време на припадъка, изключение е случаят, когато има риск от нанасяне на травма от самата котка.

- Например, ако е започнал пристъп, когато котката е стояла на перваза на висок прозорец, използвайте одеяло, или голяма плътна кърпа и вземете котката. Да се надяваме, че тези действия ще ви помогнат да се защитите от случайни ухапвания и драскотини.

- Занесете котката, обвита в кърпата на безопасно място и внимателно я сложете на пода. Уверете се, че нейната глава не е покрита с кърпата, и тя може да диша и след това да излезе от нея.

Изображение

5.След пристъпа се обадете на вашия ветеринар.
Средно припадъка продължава от 2 до 3 минути, и през това време трябва да обезопасите котката. Когато котката се съвземе, дръжте я в помещението, за да не блуждае наоколо и позвънете на ветеринаря за консултация. Ако това е първи припадък за котката, трябва да се направи кръвен анализ, за да се открият основните причини за проявата на пристъпа.

- На вашия ветеринар ще помогне пълното описание на пристъпа. С тази цел се постарайте да отбележите началото и края на припадъка.

- Ако имате телефон под ръка, направете видео на пристъпа, за да може ветеринаря да го види.

Контролиране на пристъпите с помощта на лекарства

Изображение

1.Използвайте фенобарбитал за профилактика на пристъпите.
Повечето противогърчови препарати са предназначени за кучета, или са неефективни, или са токсични за котките. Но както показва практиката, фенобарбитала е ефективен и безопасен. Лекарствата работят така, че котката да не получава припадък.

- Фенобарбитала е достъпен във вид на таблетки или сироп, и се назначава по два, а в някои случаи и по три пъти на ден.

- Началната доза фенобарбитал е 1 или 2 мг на кг телесно тегло, два пъти на ден. По този начин котка със средно телосложение от 5 кг се нуждае от 1,7 мл или 15 мг/мл сироп два пъти на ден.

- Някои котки необичайно бързо усвояват фенобарбитала, в този случай препоръчителната дозировка е три пъти на ден.

Изображение

2.Дайте на котката диазепам за предовратяване на епилептичния статус.
Епистатуса, или групата пристъпи, възникват поради тази причина, че първия пристъп проправя път към мозъка, по който лесно преминава следващия. Диазепама намалява мозъчната активност, за това електрическите импулси, свързани с пристъпите, предизвикват по-тежка ответна реакция на мозъка.

- След пристъпа, най-простия метод за приемане на диазепама са ректалните свещички, или суспензии, които бързо се абсорбират в ректалната лигавица. Дозата за една котка - една 5 мг спринцовка.

Изображение

3.Съществуват странични ефекти и рискове, свързани с приемането на тези лекарства.
Веднага се проявяват следните странични ефекти:седативно действие, увеличен апетит и жажда. Седативното действие трябва да премине след няколко дни, когато организма на котката се приспособи към новото лекарство.

- Ако седативният ефект не изчезне след два дни, спешно се обадете на ветеринаря.

Изображение

4.НЕ ДАВАЙТЕ ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ НА КОТКА СЪС ЗАБОЛЯВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ.
Фенобарбитала се деактивира от черния дроб, и не трябва да се дава в никакъв случай на котка със заболяване на черния дроб. Поради това, че в организма на котката е намалена способността на метаболизма на фенобарбитала, препарата може да се натрупва и да стане токсичен. Ако вашата котка е получила натравяне от това вещество, тя изглежда твърде спокойна, ходи трудно, или се държи като под въздействието на наркотици.

- Диазепамът се смята за спорен препарат, защото в редки случаи той може да предизвика фатална чернодробна недостатъчност. Това е своеобразна реакция, и учените все още не знаят защо се случва.

Промяна в начина на живот

Изображение

1.За предпочитане е да държите котката в помещение.
Болната котка, която се катери по дърветата или оглежда своята територия, е потенциално уязвима за пристъпите в неподходящо време. Ако тя загуби съзнание и падне от високото дърво, може сериозно да се нарани. В същото време, ако котката се окаже недееспособна по време на териториален спор, тя ще се окаже беззащитна. Има се предвид, да не пускате котката на разходка, а да я държите вътре.

Изображение

2. Поставете котката на безглутенова диета, ако смятате, че това може да помогне.
Не съществуват научни доказателства за това, че диетата играе някаква роля във възникването на епилепсията. Съществува слух, че припадъците са спрели благодарение на безглутеновата диета. Според една теория, антителата на глутенът действат непосредствено на мозъка и еднозначно са токсични за него. Медицината обяснява такова явление в човешкото тяло когато рецепторите на пшеничният глутен дразнят опиоидните рецептори в мозъка, което на свой ред причинява припадъци.

- Тъй като котките са месоядни животни, може да се твърди, че те не могат да се приспособят към пшеницата в храната, и по този начин са по-предразположени към образуването на глутенови антитела.
Ако котката е здрава, и вие я поставите на пълна, балансирана, безглутенова диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини, това няма да й навреди.
Изображение

3.Получавайте новите назначения на ветеринарят на всеки три месеца.
Ако котката получава пристъпи, трябва да я водите по-често на преглед. Особено важно е да се прави кръвен анализ, за да се провери, че черния дроб се справя добре с препаратите.

Предупреждения:

- В повечето случаи пристъпите продължават, въпреки лечението с препарати. Единственият способ - да увеличите дозата фенобарбитал, но в някои случаи котките са невъзприемчиви към лечението, и повишените дози увеличават риска от интоксикация.

- Ако е такъв случаят с вашата котка, трябва да постигнете компромис, когато се намали честотата на пристъпите, а самите те ще протичат по-бързо, въпреки че няма да изчезнат напълно.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как да помогнем на котката при епилепсия

Мнениеот Д-р.Сурчева » Вто Яну 13, 2015 2:21 pm

Фенобарбиталът и диазепамът се отпускат по строго специфичен начин.
Аватар
Д-р.Сурчева
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Яну 13, 2015 1:42 pm


Назад към Котки