[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да изберем успокоително за котката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да изберем успокоително за котката

Как да изберем успокоително за котката

Мнениеот meri » Съб Мар 14, 2015 11:03 pm

Статията е информативна. Моля, не прилагайте никакви препарати без консултация с ветеринар!

Котките са много раними създания. И в повечето случаи на стрес проявяват агресия, независимо от причините на нервната възбуда. Ефективното успокоително за котки позволява да решите редица проблеми, свързани с пътуването, привикването с новата обстановка, новият член на семейството и т.н. Но не е толкова лесно да изберете правилното средство от широкия асортимент.

Преди да решите да прилагате седативен препарат, внимателно преценете ситуацията. Отстраняването на причината за страха или агресията е лесно, но заради невнимателност или недостиг на опит ние вървим по по-сложния път. Например, използваме успокоителни за котки по време на пътуване, вместо покупка на затворена клетка, даваме таблетки вместо да предоставим на новата котка отделна тоалетна и собствена къщичка. А ако няма друг път за решаване на проблема?

Котките не обичат промените, не обичат нахлуването на тяхната територия, протестират срещу смяната на обстановката и привичната компания- поводите за агресия, стрес, паника и други прояви на нервно напрежение са много.
В редица случаи леката седация ще помогне на котките при пътуване, при нов жител, ремонт, смяна на мебелите и т.н. Ако знаете, че вашата котка реагира остро на всякакви промени, започнете да й давате по-рано Кот Баюн, Spirit Essences или Serene Um. Двете първи марки успокоителни капки за котки съдържат в състава си масла, екстракти и екстракти от плодове, билки и други растения, и не съдържат химия. Ефективни, но притежават ниска активност като моментно средство, т.е прилагат се малко по-рано, най-малко една седмица.

Успокоителните таблетки за котки Serene Um са натурална и относително безопасна хранителна добавка, укрешпваща нервната система: калций, цинк, селен, таурин, витамини и инозотил. Но най-важното, в състава влиза L-Триптофан- аминокиселина, която се превръща в серотонин, дефицитът на който провокира чувство на
депресия и подтиснатост. Също както и капките, Serene Um се назначават за продължителен курс.

Не по-малко ефективни са успокоителните средства за котки под формата на спрейове: Pet Ease или Felifriend. Препарата се напръсква на местата за почивка на котката, обработват се щорите, мебелите, ъглите, стаите. Успокоителният ефект не се забелязва веднага, но не вреди на здравето на котката. При даването на таблетки на своенравна котка, рискувате да станете обект на агресия. Спрея не действа на всички котки, но процентът на успешните резултати е висок.

Всякакви успокоителни за котки при агресия, викове, прекалено активно поведение, свързано с половата неудовлетвореност, също се прилагат по-рано. Когато периодът на еструс вече е настъпил, хормоналната лудост може да се преодолее с големи дози препарат, което е опасно за физическото и емоционалното здраве на котката.

Котките рядко обичат да пътуват в кола, те нервничат, изпадат в паника или проявяват агресия. Всички успокоителни за котки, описани по-горе могат да се използват при пътуване. Препарата се приема седмица или няколко дни преди пътуването, в зависимост от препоръките на производителя. Освен описаните средства, успокоителен ефект притежават гелът Nutri-Vet и феромоните Feliway. Но какво да правите, ако пътуването не е планирано предварително?

Изображение

НЕ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УСПОКОИТЕЛНО в деня или по време на изложба- това ще доведе до намаляване на оценката или дисквалификация. Нежелателно е да прилагате седативни препарати в деня преди и в деня на посещението при ветеринаря: лекаря трябва да оцени не само физическото, но и емоционалното състояние на пациента, реакцията към болка и други дразнители.

Добре помагат от повръщане и стрес, свързани с пътуването, успокоителните капки за котки Фитекс. Това е растителен препарат, подобряващ функциите на ЦНС, нормализират кръвното налягане, премахват чувството на страх и отнемат спазмите на съдовете, свързани с адреналина. По-ярко действие притежават капките Стоп-стрес, в състава на които освен билкови екстракти, влиза и фенибут-транквилизатор, прилаган за подтискане на паническите атаки, постоянно чувство на тревога и безсъние, нервно напрежение и т.н. Капките Фитекс и Стоп-стрес се дават в навечерието преди пътуването(преди сън)и в деня на пътуването, тъй като ефективността на препарата ще бъде по-висока.

Още едно добро успокоително средство за котки, страдащи от нервна възбуда заради необходимостта да напуснат привичната обстановка- са хомеопатичните капки Фоспасим. Препаратът намалява страхливостта, агресивността, повишава адаптационните способности и нормализира емоционалното състояние на котката. Фоспасим е ефективен и като превантивна мярка против стрес, свързан с различни фобии. Например, страх от шума, издаван от битовите прибори, фойерверки, гръмотевици и др.

Много силно успокоително за котки е Ветранквил. Това е разтвор за венозни и мускулни инжекции, притежаващ ярко изразено седативно действие. След въвеждането на препарата много котки заспиват, и дори не помнят, че са напускали жилището. Вентранквил не трябва да се използва, ако котката страда от заболяване на сърцето или е загубила много кръв в резултат на травма.

НЕ ВРЕДЕТЕ!

Първо, искам да предпазя тези от вас, които смятат успокоителните препарати за котки за своеобразен метод за възпитание, коригиране на поведението и изобщо панацея за всички проблеми. Тези от вас, които вярват в рекламите без да се консултират с ветеринар.

Да предположим, че котката е агресивна към новото животно- съска, не го допуска до купата, гони го от ъгъл в ъгъл. Или реагира лошо на чужди хора в дома- плаши се, драска чуждите, маркира обувките. Ефективните успокоителни средства премахват последиците от недоволството, но НЕ ПРОМЕНЯТ истинското отношение на котката към случващото се. НЕ ДАВАЙТЕ НА КОТКАТА КАПКИ И ТАБЛЕТКИ ЦЯЛ ЖИВОТ! Задължително трябва да научите котката да реагира на дразнителите спокойно: седативните препарати помагат да се ускори процеса на адаптация, но не могат да бъдат единствения метод за борба със стреса. Същото се отнася за видовата и половата агресии, честите пътувания с кола, визита при ветеринар- за котките успокоителните капки или таблетки могат да станат "помощник", но да приучавате котката към движението на колата, да решите въпроса с половите инстинкти и страха пред ветеринаря- все пак ще се наложи.

Когато става въпрос за безопасността от едно или друго средство, трябва да запомните само едно: АБСОЛЮТНО БЕЗВРЕДНИ ПРЕПАРАТИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ.
Някои таблетки причиняват привикване, което след време налага увеличаване на дозата или преминаване към друг препарат.
Други забавят реакциите, водят до апатия. Трети, при продължителна употреба са способни да навредят на здравето. Например, любимото на много стопани успокоително средство Кот Баюн в редица случаи провокира развитието на гастрит и др. проблеми със стомашно-чревния тракт.

Котките често реагират на безобидните компоненти не така както се очаква: две котки получават капки и всичко е нормално, а при друга се получава повръщане или пяна от устата. Изводът е очевиден: успокоителните таблетки за котки могат да се прилагат само след консултация с ветеринар. Дори витамините и минералните добавки се използват по лекарска препоръка, а всяко успокоително е сериозен препарат, въпреки "безобидния, натурален и специално разработен за котки" състав.

Изображение Изображение

Изображение Изображение

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

Изображение Изображение
http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron