[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Синдром на плоските гърди при котенцата (FCKS)
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Синдром на плоските гърди при котенцата (FCKS)

Синдром на плоските гърди при котенцата (FCKS)

Мнениеот meri » Съб Юни 20, 2015 4:28 pm

Ако притежавате такова котенце, веднага се обърнете към ветеринар!

Синдромът на плоските гърди (FCKS) е нарушение, характеризиращо се с дорсовентрално сплескване на гръдния кош. Заболяването е добре известно на селекционерите, въпреки че не е описано достатъчно добре във вет.литература.

Критичният период за котенца със FCKS е 3 седмици и 4 месеца. На 3 седмици умират котенцата с много силно изразен синдром заради затрудненото дишане и недостатъчното постъпване на кислород.
На 4 месеца умират котенцата от стягане на белите дробове.
Ако котенцето преживее критичната възраст то израства нормално здраво коте.

Синдромът на плоските гърди се среща при много породи котки, но по-често се наблюдава при бирмански, бенгалски и ориенталски.

При котенцата подложени на заболяването се наблюдава деформация на гръдния кош, започваща от предните крайници краниално (по посока към главата), с характерни остроъгълни фуги в костно-хондрално свързване. Това води до възникването на значително дорсовентрално сплескване на гръдния кош. Възможна е също краниална кифоза на гръдните прешлени (вентрално изкривяване на гръбначния стълб надолу) и дорсално (гръбно) отклонение на гръдната кост.

Клинични признаци:

- Загуба или лошо наддаване на тегло
- Котенцето лошо суче мляко
- Учестено и тежко дишане
- Отворена уста
- Намалено ниво на активност, летаргия
- Изоставане в растежа
- Загуба на съзнание
- Скосени предни лапи

Повечето котенца остават подвижни и активни, ако отклоненията не са големи. При оцелелите котенца според израстването, деформацията става по-незабележима. При възрастните котки деформацията често не се вижда, дори ако при котенцата е била очевидна.

Степента на заболяването варира от много слаба, когато деформацията се коригира за много кратък период (от няколко часа до ден), до тежка, при която оцеляването на котенцето е слабо вероятно. Изследванията говорят за наследствена природа на заболяването, но и други фактори като влияние на околната среда също имат голямо значение.

Скоростта, с която протичат промените във формата на гърдите, преходни, при някои котенца, характера е променлив, а също и пластичността на скелета при новородените котенца позволява да се смята, че нарушението протича в резултат на начална деформация на скелета или патологии на съединителната тъкан. Възможно е този процес да включва някои миопатии с участието на междуребрените и диафрагмални мускули.

Изображение

Какви са причините- на този въпрос няма точен отговор, но има няколко предположения:

Първо- околната среда, в която е живяла майката. Неблагоприятната екология може да изиграе роля при формирането на ембриона. Причина могат да бъдат такива фактори като прекалено твърда повърхност в гнездото, при прекалено висока температура. В такива условия котенцата се разделят в различни страни и лежат по гръб, в същото време при нормална температура те лежат всички заедно, често сменят положението си.
Постоянното присъствие на майката в гнездото, в резултат- котенцето може да лежи дълго време в едно положение.

Второ- вируси или бактерии, майката е могла да се зарази с нещо по време на бременността, нейният имунитет се е справил, но на потомството това не се е отразило.

Трето- непълноценно хранене. Възможно е по време на бременността котката да не е получавала необходимото количество калций, в резултат на което при котенцето се е формирала крехка костна тъкан.

Четвърто- генетика. Синдромът може да бъде наследствена черта, която котенцето наследява от единия или двамата родители. Родителите могат да нямат плоски гърди, но да са носители на гена, който причинява този дефект.

Когато се открие заболяването, трябва да се назначи правилно лечение. Прогнозата за такива котенца е неопределена, но с помощта на физиотерапия е възможно много. Тя е необходима на котенцето два пъти на ден. На физиотерапията лапите на котенцето се свиват и масажират в нормално положение. Това отпуска и удължава мускулите и сухожилията в лапите, което им позволява постепенно да се развият в правилна позиция. Ако котенцето разперва лапите и предпочита да лежи по корем или по гръб, преобръщайте го на една страна и го дръжте така няколко минути, такива упражнения също помагат. Котенцето може да се нуждае от допълнително хранене, което се назначава от ветеринар.

Освен физиотерапията, съществува и хирургичен метод- корекция, която е много успешна в този случай. Този метод често се използва за изправяне на ребрата и гръдната кост, с помощта на специална конструкция всичко се коригира в правилно положение. Тази операция се назначава при котенца на възраст не по-рано от 8 седмици.

В най-ранните етапи това може да се коригира и вашето котенце ще бъде здраво и пълноценно.

Смята се, че може да се постави бандаж от хартиена чаша, за да се придаде на гръдния кош кръгла форма и да не се оказва натиск върху стомаха.

Изображение

Разрязваме чашата по шева и отрязваме дъното на чашата. Измерваме корсета на котенцето и отрязваме необходимата дължина на корсета (измерваме от предните лапи (под лапите) до корема).

Изображение

Изображение

Вземаме горната част на чашата, тази част, която се стеснява към дъното, тя ще бъде от страната на предните лапи, тази с ръба към задните крака.

Изображение

Правим следното по рисунката

Изображение

Трябва да поставим правилно корсета, под лапите и до корема, трябва да бъде отрязана чашата

Изображение

Изображение

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=MMy_zVxDURk

https://www.youtube.com/watch?v=9fCbYaomIqg

http://nimble-nymph.nl/nl/node/265

http://www.questor-cp.co.uk/think/fcks.htm

http://koshsps.ru/
http://catstreet.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки