[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Синдром на Кушинг(Хиперадренокортицизъм) при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Синдром на Кушинг(Хиперадренокортицизъм) при котките

Синдром на Кушинг(Хиперадренокортицизъм) при котките

Мнениеот meri » Пет Юли 10, 2015 1:08 pm

Хиперадренокортицизъм (Синдром на Кушинг)- рядко заболяване при котките, развиващо се при прекомерното производство на хормон, наречен кортизол, от надбъбречните жлези (разположени около бъбреците в коремната кухина).

Изображение

Излишната концентрация на кортизол може да доведе до различни отклонения, включително агресивност, слабост и промяна в кожата. Въпреки че, хиперадренокортицизмът се среща по-рядко при котките и се поддава по-лошо на лечение, отколкото при кучетата, все пак е възможно успешно лечение.

Причини

По-често причината за заболяването се състои в ненормалната работа на хипофизата, която се намира в основата на мозъка. Хипофизата, заедно с много други хормони, контролира производството на кортизол от надбъбречните жлези. В някои случаи заболяването е свързано с патологията на самите надбъбречни жлези. Друга причина за хиперадренокортицизъм може да стане приемът на големи дози кортизолоподобни хормони продължително време, което понякога е необходимо за лечението на някои заболявания.

Ятрогенен хиперадренокортицизъм

Терминът "Ятрогенен хиперадренокортицизъм" се използва за описание на заболявания, причинени от лекарства с високо съдържание на кортизолоподобни хормони. Такива препарати могат да бъдат кортикостероидите, прогестагените, които понякога се използват за контролиране на репродуктивният цикъл при котките, и също потенциално способни да оказват кортизолоподобно действие. При продължително използване такива лекарства оказват същото въздействие върху организма на котките, както и естествените нарушения в работата на надбъбречните жлези.

Естествен хиперадренокортицизъм

Кортизол- това е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, две малки жлези, разположени непосредствено около бъбреците. Излишното производство на кортизол може да бъде причинено от тумор на надбъбречните жлези, или, по-често, тумори, засягащи хипофизата.
Хипофизата произвежда множество различни хормони, включително адренокортикотропните (адренокортикотропен хормон, ACTH), които стимулират надбъбречните жлези към производството на кортизол. Ако туморите на хипофизата водят до прекомерно производство на АСТН, това на свой ред води до увеличение на надбъбречните жлези и производството на излишно количество кортизол.

Ако хиперадренокортицизмът е причинен от тумор на надбъбречните жлези, заболяването се нарича надбъбречно- зависим, а ако туморът е на хипофизата- хипофизно-зависим.
Надбъбречно- зависимите заболявания са не по-малко от 15% от случаите на естествен хипоадренокортицизъм, сред тях около половината случаи са причинени от злокачествени тумори. В повечето случаи заболяванията, причинени от тумори на хипофизата, причината са много малките доброкачествени тумори.

Симптоми

Естественият хипоадренокортицизъм рядко се наблюдава при котките, ятрогенната форма на заболяването също се среща относително рядко, тъй като котките са напълно толерантни към високите дози кортикостероиди.

Естественият хиперадренокортицизъм по-често се развива при котките от средна и старческа възраст, котките са по-подложени на заболяването, отколкото котараците. Кортизолът може да причини множество промени, за това клиничните признаци на заболяването варират в широки предели. Първоначално симптомите могат да бъдат слаби, но след време се усилват.
По-често се наблюдават следните симптоми:

- Прекомерна употреба на течности (полидипсия) и уриниране (полиурия);

- Повишен апетит;

- Увеличен корем;

- Апатия;

- Загуба на мускулна маса и слабост;

- Лошо състояние на козината;

- Опадане на козината;

- Огъване на върха на ушите;

- Тънка и чуплива кожа.

При някои котки кожата може да стане толкова тънка и чуплива, че на нея лесно се появяват синини и пукнатини. Също така раните могат да заздравяват бавно.

При много котки с хиперадренокортицизъм също се наблюдава захарен диабет, тъй като излишния кортизол пречи на действието на инсулина. Това може да предизвика повишена жажда и учестено уриниране. Хиперадренокортицизмът може да затрудни контролирането на диабета при котките. Хиперадренокортицизъм трябва да се подозира при всяка котка, страдаща от диабет, при която са възникнали трудности с неговия контрол.

Диагностика

Диагностиката на заболяването е трудна и изисква провеждането на множествени кръвни анализи, урина и получаване на диагностични снимки (рентгенови или ултразвукови).

Обикновените кръвни анализи могат да помогнат да се изключат най-разпространението причини на клиничните признаци, след което е необходимо провеждането на по-специализирани тестове за откриване на хиперадренокортицизъм.
Сред тях са:

- Измерване на нивото на кортизол в урината. Тестът може да се използва като скринингов тест, за изключване на хиперадренокортицизъм, тъй като високото ниво на кортизол не може да служи за потвърждаване на диагнозата.

- АСТН- стимулация. В този тест в кръвните образци се измерва нивото на кортизола преди и след инжекцията синтетични АСТН (адренокортикотропни хормони). Ако се открие повишена концентрация на кортизол, диагнозата се смята за потвърдена.

- Скрининг- тест с дексаметазон. В този тест нивото на кортизол в кръвта се измерва преди и след инжекцията с дексаметазон. Ако производството на кортизол не намалява- това може да се смята за потвърждение на хиперадренокортицизъм.

- Измерване на концентрацията на АСТН в кръвта. Провежда се, за да се определи типа заболяване- надбъбречно-зависимо или хипофизно-зависимо.

- Рентгенография или УЗИ. Особено полезни могат да бъдат ултразвуковите изследвания, тъй като позволяват да се определи размерът на надбъбречните жлези, да се прецени дали е увеличени или са засегнати едната или двете надбъбречни жлези, да се уточни вида на зависимостта на заболяването.

За съжаление не съществува обикновен тест, позволяващ точно да се диагностицира хиперадренокортицизъм при котките, за това е необходимо да се проведат редица тестове и анализи, понякога повтарящи се.

Лечение

Ятрогенният хиперадренокортицизъм се лекува с постепенното намаляване на дозите приемани кортикостероиди или прогестагени. Може да се наложи намирането на алтернативни лекарства за контрол, например, на алергиите.

В случаите на естествен хиперадренокортицизъм е възможен избор от няколко варианта на лечение, но по-често се отдава предпочитание на лекарствената терапия.

- Медикаментозна терапия с Трилостан. За подтискане на производството на кортизол от надбъбречните жлези се използват множество препарати, но само много малко от тях действат добре на котките. Трилостан, широко се прилага за лечение на кучетата, също е ефективен и за лечение на котките, за това се прилага по-често. Таблетките се дават 1-2 пъти на ден, дозата се определя в зависимост от реакцията на котката към нея. Клиничните признаците, дори при успешно лечение, се намаляват много бавно.

- Хирургична адреналектомия. Отстраняване на надбъбречните жлези по хирургичен път може да бъде добър метод, ако е засегната само едната надбъбречна жлеза.

- Хипофизектомия. Отстраняването на хипофизата, въпреки че е възможно технически, е много трудна операция, свързана с висок риск. Не се препоръчва.

- Радиотерапия. При тумори на хипофизата радиационната терапия понякога позволява да се борим с хиперадренокортицизмът, въпреки достъпността това лечение в днешно време е ограничено.

Прогноза на лечението

Хиперадренокортицизмът е тежко заболяване с неясни перспективи. Самото заболяване се лекува рядко, но при правилна медицинска поддръжка, много котки демонстрират отлично качество на живот. Ако причината за заболяването е злокачествен тумор на надбъбречните жлези, прогнозата неизбежно се влошава.

Ятрогенен синдром на Кушинг след продължително лечение с глюкокортикоиди
Изображение

http://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки