[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Калцивирусна инфекция(FCV) при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Калцивирусна инфекция(FCV) при котките

Калцивирусна инфекция(FCV) при котките

Мнениеот meri » Чет Авг 20, 2015 12:18 pm

Калцивирусна инфекция- много заразно вирусно заболяване. Калцивируса е една от главните причини, водещи до заболявания на горните дихателни пътища или простуда при котките.

Калцивируса е разпространен повсеместно, заразяват се котките по цял свят. Заедно с котешкия херпес-вирус, калцивирусът предизвиква по-голяма част от заболяванията на горните дихателни пътища при котките. Характеризира се с треска, поражение на горните дихателни пътища, образуването на язви на езика, мекото и твърдото небце, устните и средната цепка на ноздрите, пневмония.

Как се разпространява котешкия калцивирус

Котешкият калцивирус причинява не само остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища, но също води до някои други заболявания.

Вирусът лесно се предава между котките по различни начини:

- при пряк контакт- чрез слюнката, очните течности и секретите от носа;
- въздушно-капков път;
- чрез общи съдове, тоалетна;
- чрез замърсена среда на обитание(постелки, средства за грижите, гребени и др.).

FCV може да запази жизнеспособност до месец, въпреки, че умира след 7-14 дни.

За котешкия калцивирус е характерна висока променливост при размножаване, за това едновременно съществуват множество щамове на вируса, някои от които са по-патогенни, отколкото други, и причиняват заболявания с различна степен на тежест.

Болните котки и котките-вирусоносители отделят причинителя във външната среда чрез секретите от носната и устната кухина, със слъзният секрет, фекалиите и урината в продължение на няколко месеца.

Попадайки в организма на котката калцивируса започва да се размножава активно на лигавиците в устата, образувайки в началото гладки полусферични, ясно ограничени мехурчета, които имат диаметър 0,5-1 мм. При преглед на устната кухина тези мехурчета се откриват на горната и страничната част на езика, в областта на твърдото небце. Тези мехурчета в бъдеще се появяват извън устната кухина на външните части на ноздрите. След известно време мехурчетата започват да се пукат и на тяхно място се появяват ерозии, които в бъдеще имат склонност към задълбочаване и разязвяване. През следващите две седмици лигавицата на мястото на образуваните ерозии е подложена на регенерация. Най-активно вируса се размножава в подчелюстните лимфни възли, епителните клетки от криптите на сливиците, причинявайки със своето патогенно действие дистрофия и некроза. В криптите на сливиците вирусът се намира в продължение на няколко дни, дори след клиничното оздравяване на котката, обуславяйки продължително вирусоносителство. Някои щамове на вируса притежават способност да проникват в белите дробове, където в алвеолите на белия дроб се размножават активно, причинявайки некроза и пневмония.

Симптоми

Остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища- това е най-разпространената проява на признаците за заразяване на котката с калцивирус. Типичните признаци включват кихане, секрет от носа и очите, конюктивити, язви на езика, летаргия, загуба на апетит и треска. Симптомите могат да се наблюдават от няколко дни до няколко седмици и съществено се различават по тежест. При младите котки вирусът може също да причини пневмония.

Гингивит и стоматит- хроничният гингивит е достатъчно разпространен сред котките, въпреки че причините за неговата поява не са напълно ясни. Калцивироза се открива практически при всички котки с това заболяване, за това се смята, че калцивирусната инфекция е една от причините за гингивит. Предполага се, че към развитието на гингивит при отделните котки предразполагат някои фактори, съпровождащи постоянните калцивирусни инфекции.

Синдром на куцотата (Limping syndrome)- в някои случаи, особено при котенцата, калцивирусната инфекция може да е съпроводена с възпаление на ставите(артрит). Това е преходен проблем, обикновено се наблюдава от един до няколко дни, но е съпроводен с много болезнено усещане. Често, но не винаги, едновременно с това присъстват и признаци на заболяване на горните дихателни пътища.

Вирулентна системна калцивирусна инфекция (Virulent systemic FCV infection, vsFCV)- в редки случаи са регистрирани огнища на инфекции с много по-патогенни щамове на калцивирус-vsFCV. Опасността от такива мутации на вируса е в това, че на инфекцията са подложени различни органи и клетки, подплащащи кръвоносните съдове. В резултат се развиват тежки заболявания, включително пневмония, хепатит, панкреатит, оток и язви на кожата, кръвотечение от носа и червата. За щастие, тази форма на калцивируса се среща много рядко, тъй като от нея умират половината от болните котки.

Клинични признаци

Инкубационният (скрит) период в зависимост от вирулентността на вируса и резистентността на организма на котката продължава от 2 до 10 дни, в отделни случаи до 3 седмици. Заболяването започва с треска(висока температура) при която температурата от 40-40,5 С се поддържа в продължение на 3-4 дни. Появява се кихане, кашлица, от носа и очите серозни секрети, летаргия и отказ от храна. При преглед на устната кухина на лигавиците на езика, мекото и твърдото небце, устните и средната цепка на ноздрите в зависимост от това кога стопанина на животното се е обърнал за помощ- ясно изразени мехурчета в диаметър от 0,5-1 мм или се откриват и язви.

Понякога вет. лекар при прегледа има работа само с един симптом- язви в устната кухина, които за специалиста са характерен признак на калцивирусна инфекция. Понякога язвите на езика и твърдото небце могат да се появят едновременно със секретите от носа и очите. С появата на язви в устната кухина при котката се появява обилно слюнотечение. Ако стопанина се е обърнал в по-късен срок за ветеринарна помощ, то понякога при животното се диагностицира трахеит, бронхит и дори пневмония. Заболяването продължава 1-4 седмици. Смъртността при това заболяване достига до 30%.

При котенцата калцивирозата причинява развитие на първична вирусна пневмония, съпроводена с депресия, задух, при аскултация (преслушване)на белите дробове се откриват хрипове и звукова крепитация. Такава форма на заболяването при котенцата завършва със смърт, която е предшествана от депресия, повръщане и диария.

При болните котенца на възраст 1,5-6 месеца симптомите на заболяването често носят неспецифичен характер: летаргия, депресия, повръщане, диария, учестено дишане, при клиничното изследване се открива пневмония, ларингит, трахеит. При кръвното изследване -анемия и подобен на вирусен ентерит. За разлика от вирусния ентерит при калцивирусната инфекция винаги се диагностицира язвен глосит при котенцата.

При котенца на възраст 12-14 седмици заболяването може да се прояви с поражение на главния мозък, което е съпроводено с нервни симптоми (гърчове). Смъртта на котенцето настъпва след няколко дни. Тази картина на заболяването се наблюдава при котенца на възраст 1-4 месеца, когато при тях завършва коластралния имунитет предаден от майката.

Отделните щамове на вируса причиняват при котките пирексия(ненормално повишаване на телесната температура) и куцота на фона на орални и респираторни симптоми.

Диагностика

В повечето случаи не са необходими никакви специфични действия за откриване на калцивирусна инфекция. Наличието на типични признаци на заболяванията на горните дихателни пътища е достатъчно да се предположи FCV и/ или котешка херпес-вирусна инфекция. За уточняване диагнозата може да се вземе намазка от очна или носна течност за лабораторни изследвания, в които се отглеждат култури на вируса, или вирусът се определя по метода на полимеразна верижна реакция - метод, позволяващ да се открият генетичните особености на вируса.

Общ кръвен анализ/ Биохимия на кръвен серум/ Анализ на урина

Тези анализи не са информативни за окончателното потвърждаване на диагнозата, те отразяват само последствията от заболяването и са необходими за коригирането на лечението в тежки случаи.

Други лабораторни тестове

Серологично изследване на сдвоен серум- определяне на увеличените титри на неутрализиращите антитела срещу вируса. Това е най-главния тест за окончателната диагноза при калцивироза. При наличието на язви в устната кухина веднага се подозира заразяване с калцивирус и серологичното изследване се провежда в неразбираеми случаи при хронично протичане на заболяването, като например, възникване на плазмацитарен гингивит, основна причина за който се подозира хронична калцивироза.

При подозрение за пневмония е необходимо рентгеново изследване на белите дробове.

Лечение

Калцивирозата при котките често се усложнява от вторични бактериални инфекции, за това обикновено се провежда поддържащо лечение с помощта на антибиотици. Важно е да се осигурят добри грижи на котката, в тежки случаи може да се наложи хоспитализация за интравенозна течностна терапия и хранене. Паровите инхалации или разпръскване могат да помогнат в случай на тежка назална конгестия. Заради това, че котката не усеща миризмата на храната, е полезно да се затопли храната от консервата.

В развъдниците и приютите, котки показващи клинични признаци на калцивирусна инфекция, трябва да бъдат по възможност изолирани, трябва да бъде осигурена строга хигиена и проведена дезинфекция. Трябва да се използват отделни купи за храна, постелки, тоалетни и друг инвентар. Ръцете трябва да се мият добре, да се използват отделни (еднократни)престилки, ръкавици и други инструменти.

Лечението се състои от използването на средства за симптоматична терапия, а също така то трябва да бъде насочено към профилактиката и лечението на вторичните възпалителни процеси обусловени от вторичната инфекция на горните дихателни пътища, белите дробове, в устната кухина, стомаха и червата.

Моля, не прилагайте лечение без лекарска консултация!

С цел профилактика на вторичната инфекция се прилагат широкоспектърни антибиотици и съвременните цефалоспорини. Специфични препарати- витафел, фоспринил, анандин.
На болното животно се провежда сенсибилизираща терапия, включваща прилагането на Рингеров р-р, 5%-ова глюкоза, гамавит, витамини от групата В, вит.С, катазол.
Прилагат се имуностимулатори- имунофан, полиферин-А, тимолин, тимаген, риботан, от отхрачващите средства- пертусин, бромхексин.
За обработка на устната кухина се прилагат антисептични разтвори- винилин, разтвор фурацилин.

Котки, които имат устойчиви язвени поражения, трябва да приемат имуномодулатори- циклоферон, камедон, фоспринил, максадин.
Ако при болните животни се отбелязват алергични реакции, се прилагат антихистаминни препарати. При поражение на ставите се прилага азиниоприн и кортикостероиди, за отнемане на мускулната и ставната болка- обезболяващи.
При поражение на очите се назначават очни капки Декта-2, Барс и др.

Профилактика

Състои се от спазване на мерките за борба с инфекциозните заболявания- пълноценно хранене, спазване на ветеринарно-санитарни правила на отглеждане, своевременно провеждане на обезпаразитяване, дезинфекция, борба с ектопаразитите, изключване на контакт с бездомни котки.

Максимално да се намалят стресовите фактори, да се избягва скупченост на животните.

Ако при котката се наблюдава хронично поражение на дихателните пътища, тя не се допуска до размножаване.

2-4 седмици преди раждането котките се изолират от основната група.

Женските се ваксинират преди чифтосването.

Изолацията на новородените котенца от по-възрастните котки докато тези котенца не бъдат ваксинирани и ваксината окаже своето действие.

Всички котки трябва да се ваксинират едновременно с ваксина срещу ринотрахеит, обичайната ваксинация трябва да се провежда на възраст 8-10 седмици и да се повтори след 3-4 седмици.

В развъдниците калцивирозата е сериозен проблем и ваксинацията на котенцата трябва да започне в ранна възраст, или да се ваксинират допълнително на 4-5 седмици, или с прилагането на интраназална ваксинация на 10-14 дни, а след това да се проведе ваксинация на 6,10 и 14 седмици.

Препоръчва се ежегодна ваксинация. В цял свят ваксинацията срещу ринотрахеит, панлевкопения и калцивироза се смята за основна и постоянно необходима. Ваксината не отстранява инфекцията, но я прави по-мека, с по-малко усложнения за организма.

При въвеждане на ново животно, и това животно, и вашите животни трябва да бъдат ваксинирани най-малко 14 дни преди контакта. Продължителността на ефекта от ваксинацията е една година, за това, ако вие не сте повторили ваксината повече от една година, повторете я.

Ваксинация

Стопаните трябва да знаят, че се ваксинират само здрави котки. 3-7 дни преди ваксинацията трябва да се проведе обезпаразитяване. Ваксинацията на котенцата за първи път се провежда на възраст 8-12 седмици, повторна след 21-28 дни.
На възрастните котки за създаване на устойчив имунитет ваксина се поставя ежегодно.
Имунитетът при ваксинираните животни след ваксинацията настъпва 14 дни след провеждане на реваксинацията и се запазва една година.

Ваксинацията не гарантира спасяване на котката от калцивирусна инфекция, но значително намалява тежестта на възможното заболяване. Освен това, съществуват множество разновидности на вируса, трудно е да се разработи ваксина, която ще може да защити котката от всички тях. Въпреки това, някои нови ваксини съдържат повече от един щам на FCV, осигуряващи по-широк спектър на защита.

Изображение

ИзображениеИзображение
Изображение

http://koshsps.ru/
http://vetvo.ru/
http://www.812vet.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки