Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Вирусна панлевкопения(FPV)при котките

Вирусна панлевкопения(FPV)при котките

Мнениеот meri » Пет Авг 21, 2015 10:23 pm

Това е заразно вирусно заболяване сред малките и средни представители на семейство котки, което може сериозно да навреди на популацията. Този вирус засяга клетките способни към бързо деление, и това най-вече се отнася към кръвните клетки и клетките на костния мозък, стомашно-чревния тракт и стволовите клетки на развиващия се плод.
Първоначалната атака на вируса върху кръвните клетки може да доведе до състояние на анемия и постепенно намаляване на имунитета, което на свой ред открива възможността на другите вирусни и бактериални инфекции да засягат организма, все повече и повече заразявайки го и усложнявайки състоянието на животното. В тежки случаи се развива суперинфекция.

Ако вашето животно отказва храна и вода, ако има повишена температура, спешно се обърнете към ветеринар. В ранните стадии заболяването се лекува успешно.

При неваксинираните популации котки FPV е една от най-често срещаните инфекции и една от най-клинично опасните за живота на животното. Вирусът е много устойчив към въздействието на околната среда и може да оцелее много години в замърсена среда.
Ваксинацията е най-доброто достъпно средство за профилактика на заболяването. Котенцата на възраст от 2 до 6 месеца се намират на пика на уязвимостта, симптомите на заболяването при тях се проявяват най-ярко и класически. На много сериозен риск от заразяване са подложени бременните котки и животните с намален имунитет.

При възрастните котки FPV преминава в лека, дори безсимптомна форма и може да остане незабелязана. Котките, които оцеляват след заразяването или активно преболедуване придобиват продължителен имунитет към тази вирусна инфекция и са устойчиви към повторни заразявания до 3-5 години.

Ще обърнем внимание на някои заблуди на стопаните. Котешкият парвовирус е свързан с парвовируса при кучетата само по рода Parvoviridae, но котешкия парвовирус не е способен да заразява кучетата, така както кучешкия парвовирус не може да заразява котките. Котешкият парвовирус няма никакво отношение към кучешкия.

Симптоми и видове прояви:

- Диария и кървава диария;
- Повръщане;
- Обезводняване;
- Загуба на тегло, изтощение;
- Висока температура;
- Анемия;
- Промяна в качеството на козината(груба, мазна, опадане на козината);
- Депресивно състояние(апатия, продължително сънно състояние, "стъклен" фиксиран поглед);
- Пълна загуба на интерес към храната;
- Някои котки могат да се крият за дълго време;
- Животното често седи с увиснала глава над купата с храна или вода, но не пие и не яде;
- Поза- краката са поставени под тялото за дълго време;
- Необичайно дълго време котката стои на студения под;
- Неврологични симптоми при котки, при които FPV причинява вирусна атака на мозъка(най-често липсата на координация).

Инкубационният период продължава 9-12 дни. FPV може да се развие в три форми. Тъй като при малките котета до една година заболяването по-често носи свръхостър или мълниеносен характер. В този случай животното започва да слабее, трепери, престава да яде и пие. Козината става мръсна и се слепва. При поражение на нервната система се наблюдават симптоми, сходни с проявата на бяс: животното се крие, страхува се от светлина и звуци, може да лежи около купата с вода, но не пие.

След време при болното животно възниква пенесто повръщане, особено зловонна диария, понякога с кръв.

Острата форма на FPV е характерна за възрастните животни, които притежават крепко здраве. В началото животното престава да се интересува от обкръжението, лежи и отказва храна, а неговото дишане стават тежко. Възниква пенесто повръщане със зеленикав или жълтеникав цвят, светла водниста диария. Наблюдава се повишение на температурата до 41 С, след време температурата се понижава до нормална и дори по-ниска. След около 1-2 дни воднистото повръщане се сменя със слизесто повръщане с пръски кръв.

Може да се развие сърдечна недостатъчност, което се проявява със суха лаеща кашлица, цианоза на лигавиците и кучешко дишане. Ако болестта засегне дихателната система, възникват секрети от носа и очите, чуват се хрипове, развива се кашлица, очите почервеняват, а носа става горещ. На кожата могат да възникнат червеникави възпалени участъци, които след време се запълват с гной и се покриват с корички. При липса на терапия котката умира за няколко дни- максимум една седмица.

При чревната форма инкубационният период продължава 2-8 дни. Отбелязва се загуба на апетит, апатия, повишена температура, често пенесто- жълтеникаво повръщане с примес на жлъчка. От болка котката се притиска към земята, седи над купата, но не пие вода. Ако пие вода, веднага я повръща. Позата и поведението на болната котка показват за болезненост в корема. Тя лежи по корем с отметната глава и протегнати крайници. При палпация на корема може да се установи увеличение на лимфните възли. Червата са разтегнати от газове и течност, издават звуци на плясък. Палпацията на корема винаги е болезнена, може да причини диария. В повръщаното може да има примеси на кръв. След това признаците могат да станат по-изразени и да са съпроводени с диария, фекалиите са течни, безцветни, зловонни, често с примес на кръв. Диарията, повръщането и секрета от носа не се наблюдават редовно. Това зависи от едновременното заразяване с други вируси.

Животното умира във всеки стадий от заболяването след повишаване на температурата, но обикновено на 2-5-ят ден след появата на характерните клинични признаци. Заболяването протича по-бавно при по-възрастните животни, в някои случаи температурата се повишава и ентерита, който води до дехидратация и смъртта на животното.

Ако котката е била ваксинирана, то FPV може да протече в подостра форма. В този случай животното бързо оздравява, при условие на правилно лечение. Заболяването се характеризира с мудно протичане и прогресира в продължение на две седмици. Симптоматиката е същата, като описаната, но всички симптоми не са изразени остро.

Причини за възникване и методи на заразяване

FPV е иницираща причина за панлевкопенията. Котките се заразяват с тази инфекция, когато контактуват със заразена кръв, фекалии, урина или бълхи, които преди това са паразитирали на заразеното животно, и са се хранили с неговата кръв. Вирусът може да се предава и чрез човека. Ако хората не си мият ръцете след общуване с животните или при някои манипулации с тях(подстригване, къпане), не обработват материалите, инструментите, оборудването, играчките, или използват купи за хранене без тяхното обеззаразяване, то те могат да станат приносители на заболяването от болните животни към здравите.

Спазването на лична хигиена, елементарно измиване със сапун след всяко общуване с животните или манипулации с тях, позволява да се сведе до минимум риска от заразяване и вероятността от преминаване на инфекцията от болните котки към здравите.

FPV може да остане на всякакви повърхности дълго време, за това е много важно да се прекъсне пътя на предаване на FPV чрез използването на постоянна обработка и качествена дезинфекция. Дори в най-чистите условия и най-добрата дезинфекция следите на вируса все пак могат да остават в околната среда, ако заразеното животно присъства там постоянно. FPV е устойчив към много дезинфекциращи средства и може да остане в околната среда до 24 месеца без да загуби своята вирулентност.

Котенцата могат да се заразят от майката в периода на вътреутробно развитие или чрез кърмата, ако котката е заразена с FPV преди чифтосването или в периода на бременността. При условия на подобно заразяване с вируса, прогнозата за младите е неблагоприятна. До 85% от котенцата могат да умрат в първите седмици от живота си или дори в периода на вътреутробно развитие.

В летните месеци рискът от заразяване нараства. Това е свързано с това, че котките, които през зимата са се намирали в помещенията и не са имали достъп до улицата, започват да излизат на разходка и контактуват с бездомните или просто котките вирусоносители. А ако вземем под внимание фактът, че домашните любимци притежават по-слаб имунитет, от тези, които са на улицата постоянно, то заболяването при тях се проявява в цялото си многообразие на симптоматика и протича остро. Приютите, както и развъдниците, са изкуствен резервоар на вируса и увеличават риска от заразяване на котките, ако стопанинът им ги оставя там по време на отпуск. В тези условия стопанина трябва да изисква документи, потвърждаващи редовното дезинфекциране на помещенията и това, че всички пребиваващи там животни са ваксинирани в срок. На практика това е доста съмнително.

Диагноза

Ветеринарят, който ще изследва животното, трябва да получи изчерпателна информация от стопанина за историята на заболяването, за храненето, поведението и контакта с другите животни в последно време. Много е важно лекаря да знае колко често животното излиза на улицата:постоянно, от време на време или много рядко. Това ще му позволи да насочи диагностиката в правилна посока.

FPV по многообразието на своята симптоматика може да бъде сходна с много други заболявания, в това число отравяне, котешка левкемия, котешки имунодефицит, панкреатит, за това е много важно да се проведе диференциална диагностика от симптоматично сходните заболявания. Колкото по-подробна информация има ветеринарят, толкова по-лесно и бързо ще може да постави правилна диагноза и да започне успешна терапия.

Без лабораторна диагностика не може да се постави диагноза. Необходимо е провеждането на разгърнат кръвен анализ, биохимия на кръв и анализ на урина. Това дава известна представа на картината, позволяваща да се съди за характера на възпалителния процес и степента на неговото въздействие на организма. Въпреки, че често анализите могат да бъдат не много информативни и да показват незначителни промени в показателите при съществуваща сериозна заплаха за живота на животното.

FPV атакува и убива клетките, които бързо се делят, за това кръвния анализ показва само незначително намаляване на белите и червените кръвни клетки, не повече. Обратното, пробата от фекалиите може да съдържа микроскопични остатъци от парвовируса и с помощта на полимеразна верижна реакция диагностиката на тези образци може безпогрешно да установи заболяването.

Лечение

Болните животни се нуждаят от бързо назначаване на лечение. Обезводняването на организма е един от основните и най-сериозни симптоми при FPV и се нуждае от бързо отстраняване, тъй като представлява сериозна опасност за живота на котката. Основната цел на подобна терапия е в запълване на нивото на течностите и електролитния баланс. Вирусът оказва подтискащо въздействие на имунитета, за това е показано приложението на широкоспектърни антибиотици за намаляване на условно-патогенната микрофлора, която активно ще се размножава.

Добре назначеното комплексно и обмислено решение- това е гаранция за положителен резултат, и в крайна сметка, излекуване от FPV.
Първото условие- това е пълноценна почивка на животното, спокойствие, топлина и тишина. Котката, особено в отслабено състояние, възприема болезнено суетата и шума, за това тези фактори по възможност трябва да бъдат сведени до минимум. Осигурете тих ъгъл на болното животно далече от другите животни и малките деца. Тоалетната и купите за храна и вода трябва да се намират до котката, за да не губи излишна енергия за ненужно преместване по жилището.

Изолацията от другите котки в периода на заболяване е задължителна. Стопанина трябва постоянно да общува с котката, да я поощрява и да я поддържа психологически, това значително ще ускори процеса на оздравяване. FPV значително намалява имунитета и като никоя друга инфекция оказва психологически негативно натоварване на животното, за това предоставете положителни емоции на котката в периода на заболяването. След общуване с болното животно трябва добре да измиете ръцете си и да ползвате дезинфектанти, за да не допуснете разпространение на заболяването и заразяване на нови котки.

Ако стопанина на животното в първите 2-3 дни от момента на появата на първите признаци се обърне за помощ към ветеринар, то гаранцията за пълното възстановяване и намаляване на страничните ефекти от заболяването са напълно гарантирани. При излекуване се развива устойчив пожизнен имунитет към вируса на FPV. Периода на възстановяване при правилно назначено лечение отнема приблизително 2-3 седмици. Животното напълно се връща към пълноценен живот. Имунитетът на животното се развива пожизнено, но още няколко месеца котката е активен приносител на опасния вирус и може да зарази други котки. Това трябва да се има предвид и да се спазва карантина. След 4 месеца преболедувалото животно е напълно безопасно за останалите котки. Вируса престава да се отделя и опасността е сведена до минимум.

Тъй като вируса се отличава с особена устойчивост, специалистите до сега не са успели да изберат най-ефективния препарат за неговото лечение. Терапията се избира индивидуално и е достатъчно сложна. За лечението се използват солеви разтвори, насочени да премахнат обезводняването и интоксикацията, а също да възстановят клетъчния баланс. Използва се глюкоза, витаминни препарати, антибиотични и противовирусни лекарства. Фоспренил често успява да се справи със заболяването.

Ветеринарите често прибягват до прилагането на обезболяващи съединения, деконгенсанти, сърдечни, антихистаминни и имуномодулуращи лекарства. В определени случаи е целесъобразно провеждането на стомашна промивка и клизми. Продължителността на лечението може да отнеме 1-2 седмици, като през цялото време животното трябва да се наблюдава от ветеринарят.

За успешното лечение стопаните трябва бързо да почистват повръщаното и изпражненията, да почистват очите, носа и муцуната от гнойта и секретите. Трябва да затъмните стаята, където се намира болната котка, да проветрявате редовно. Изключително важно е да пазите животното от течение, да го изнасяте от помещението по време на проветряването.

В никакъв случай не трябва да храните болната котка насила. След като апетита се върне се допуска да давате леко топла пюрирана храна.

Опасност за хората

Предава ли се FPV от котката към човека? Това заболяване е опасно само за котките, опасност за човека няма. То е напълно безопасно за хората, не се предава.

Диетотерапия

В първите два дни трябва да се изключат сложните и твърди храни. Трябва да се осигури на котката топла преварена вода, в която може да се добави отвара и настойка от лекарствени растения, притежаващи отхрачващи и противовъзпалителни свойства. Понякога във водата се добавя аскорбинова киселина. Едновременно в храната се използват говежди, пилешки или рибен бульон. Течността не трябва да се дава на животното насила.

На 3-4-ят ден от лечението на котката се предлага малко количество оризова или овесена каша, приготвена във вода или месен бульон. Ако след първата порция храна не се появят повръщане и диария, количеството на кашата и времето на хранене се увеличават. В кашата на 100-200 гр се добавя чаена или супена лъжица варена говежда, пилешка и рибена кайма.
На 4-5-ят ден от лечението към диетата се добавят по 1-2 сурови или варени яйца.
Започвайки от 5-7-ят ден на лечението котката преминава на обичайната си диета.

Добро лечебно действие на възпалените черва притежава поставянето на клизма, при чревна форма. В ректума 3-4 пъти на ден за освобождаване на червата от токсичното съдържание се въвеждат 0,1% разтвор на натриев карбонат и след това се прилагат екстракти от билки (лайка, дъбова кора, жълт кантарион и др.). Клизмата трябва да бъде сифонна, не дълбока. Разтворът трябва да бъде хладък, което води до свиване на чревната мускулатура и стеснение на съдовете. Обемът на очистителната клизма трябва да бъде 20-200 мл. След очистителното може да се постави хранителна клизма от говежди или пилешки бульон, 5% глюкоза, Рингеров разтвор. Хранителните клизми се поставят 3-4 пъти на ден в обем 20-200 мл до изчезване на обезводняването и появата на апетит.

Като специфични средства за лечение се прилагат различни специфични имуноглобулини, понякога серуми, по-точно витафен. По-изразен терапевтичен ефект притежава имуноглобулин срещу панлевкопения, който се прилага според инструкциите. В последно време широко приложение са получили различните имуностимулатори: риботан, тимолин, алвеозан, апистимулин, които могат да се прилагат според инструкциите.

В комплексното лечение за подтискане на секундарна микрофлора задължително се включват разнообразни антибиотици, сулфаниламиди, нитрофурани.
Сулфаниламидни препарати- бисептол, гросептол, септрим, сулфадиметоксин, етазол, фталазол, сулгин, ентеросептол и др., основно се прилагат вътрешно 1-3 пъти на ден.Дозата и курса на лечение се назначават според инструкциите за приложение. Заради възпалението на стомаха и повръщането антибиотиците по-добре да се въвеждат парентерално.
От тях най-удобни и по-нетоксични са пеницилин, оксацилин, ампицилин, ампиокс, и цефалоспорини- кефзол, карицеф, лагоцеф, цефамезин, клафоран, фортут и др. Въвеждат се подкожно или интамускулно 1-2 пъти на ден в продължение на 5-7 дни.

Не се препоръчва да се назначават антибиотиците- аминогликозиди, макролиди, стрептомицин, тетрациклин, левомицитин, хинолон. Те са токсични, алергични и имат противопоказания за котките. Нитрофурани се назначават основно за приготвяне на дезинфекциращите разтвори, с помощта на които се обработват лигавиците на носа, устата, очите и ректума, уретрата.
Преди употребата на имуноглобулини, серуми, антибиотици, сулфаниламиди, е желателно да се въведе мускулно 1%-ов разтвор димедрол в доза 0,1-1мл, супрастин 0,2-0,5 мл, пиполфен или друг антихистаминов препарат според инструкцииите.

За намаляване на спазъма на мускулатурата и за премахване на повръщането, трябва да се постави мускулна инжекция с 2%-ов разтвор но-шпа в доза 1 мл, ако няма, може да се използва папаверин или церукал.

В задължителен ред се въвеждат парентерално тетравит, витамини от група В, аскорбинова киселина и поливитаминни препарати с микроелементи за котки.

Назначават се сърдечни средства- кордиамин в доза 0,5 мл, сулфокамфокаин, кофеинбезоат натрий, камфорово масло, кокарбоксилаз.

При силно изразено обезводняване, подкожно в областта на холката или венозно се въвеждат разтвори, 5% -ов разтвор глюкоза, Рингеров р-р 2-6 пъти дневно в количество 10-100 мл до оздравяване.

Голямото количество инжекции при оказване на лечебна помощ оказват отрицателно влияние на общото състояние на животното. Във връзка с това е препоръчително основните симтоматични средства да се въвеждат комплексно в общия рехидратиационен разтвор, интравенозен капков метод, основаващ се на тяхната съвместимост.

Антимикробната терапия води до дисбактериоза в организма на котката- подтискане и унищожаване на полезната микрофлора в червата и развитието на условно-патогенна и патогенна микрофлора, което значително усложнява протичането на заболяването.
Във връзка с това, трябва да се прилагат препарати възстановяващи полезната микрофлора на червата, пробиотици. Бактисубтил- съдържанието на капсулата се смесва с 10 мл топла вода и се въвежда вътрешно. Прилага се 2-3 пъти на ден веднага след курса на антимикробната терапия. Могат да се използват и бифудумбатерин, линекс, хилак.

За възстановяване на ензимната функция на стомаха и червата се прилагат следните препарати: фестал, панзиформ, дигестал, панкреатин. Тези препарати се приемат по време на хранене. В отделни случаи се препоръчва преливането на кръв от здрави животни.

Мерки за борба и профилактика с FPV

Изисква се точно спазване на ветеринарните препоръки, които се отнасят до дозирането на назначените препарати, провеждане на битова дезинфекция и карантинна обработка. Ако в жилището освен болното животно присъстват и други котки, трябва внимателно да следите за появата на характерни признаци за FPV. Въпреки, че това заболяване вече присъства на дадената територия, е възможно все още да не е късно да се ваксинират здравите животни, ако това не е било направено своевременно. Най-обичайното средство за дезинфекция е белината, която може да се използва като ефективно дезинфекциращо средство срещу тази инфекция, но най-ефективния метод да се избавите от смъртоносно опасния причинител - това е смяната на всички предмети и вещи на животното, които са имали непосредствен продължителен контакт с него.

Всички вещи трябва да се сменят с нови. Това се отнася за постелките, играчките, купите за храна и вода, тоалетната и др. Но дори преодолявайки описаните манипулации за унищожаването на вируса и дезинфекция на FPV, стопанинът на котката трябва да осъзнава, че не трябва да гарантира на 100% избавление от този причинител. Това е невъзможно. Може да става въпрос само за една или друга степен на безопасност за известен период от време, не повече. Всички следи от вируса е невъзможно да се премахнат. По времето, когато преболедувалата от панлевкопения и, съответно, придобила имунитет към него котка вече няма да бъде възприемчива към FPV, другите възприемчиви животни, без активен имунитет към заболяването, може да са заразени и дори може да умрат от болестта с висока степен на вероятност.

Ваксинацията е най-важният инструмент в профилактиката на това заболяване. Преди да си вземете ново животно, трябва да се консултирате с ветеринар по повод на неговата правилна имунизация.
FPV трябва задължително да влиза в състава на комплексната стандартна ваксина. Помнете, че не ваксинираните бременни котки са най-уязвими към FPV и смъртоносно опасните усложнения на това заболяване са опасни именно за тази група животни, тъй като имунната система и така се намира на много ниско ниво в резултат на износването на плодовете. Много е вероятно развиващите се ембриони да се родят с тежки дисфункции на развитие.

Възрастните котки трябва да се ваксинират веднъж годишно, след обезпаразитяване. Не се допуска ваксинирането на отслабени от травми или стрес котки, а също кърмещи и бременни котки, и котенца, при които се сменят зъбите. Котенцата се ваксинират в ранна възраст- на 9 седмици, а след три седмици се провежда реваксинация.

Ветеринарите потвърждават, че дори и след успешно оздравяване от това заболяване, лечението на което се е провеждало по всички правила, е способно да подкопае здравето на котката и да провокира редица хронични нарушения. За това се препоръчва да се провежда ваксинация без изключение.

Всеки отговорен стопанин на котка трябва да направи всичко възможно за недопускане на заболяване на своя любимец от това смъртоносно опасно заболяване. Редовната ваксинация и дезинфекция до голяма степен решават този проблем.

http://vetpraktika.ru/
http://www.omedvet.ru/
http://www.rasteniya-lecarstvennie.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки