[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Внезапна слепота при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Внезапна слепота при котките

Внезапна слепота при котките

Мнениеот meri » Пон Авг 24, 2015 11:42 am

Внезапна слепота- много тревожно и неприятно заболяване при котките. Пострадалите котки, без да имат достатъчно време за адаптация, изпитват силна дезориентация и могат да се държат по странен и необичаен начин. Котката може безсистемно да се премества, да се удря в различни предмети, постоянно да се намира в стресово състояние. Ситуацията се усложнява с това, че настъпващата слепота не винаги е очевидна за стопанина, и може да бъде открита от ветеринарят при изясняване на причините за странното поведение на котката.

Един от забележимите признаци на слепота е това, че зениците са постоянно силно разширени.

Причини за слепота

Слепотата може да бъде причинена от множество причини. Някои причини водят до постепенно бавно влошаване на зрението, и в тези случаи котката често е способна добре да се адаптира към нарушеното зрение, показвайки малко, или дори изобщо не показвайки признаци за това, че изпитва някакви трудности. Ако слепотата се развие бързо, котката не успява да се приспособи и изпитва значителни трудности в ориентацията. Сред причините за внезапната слепота могат да се причислят следните:

Оптичен неврит

Изображение

При такова заболяване оптичните нерви(нервите, предаващи визуалната информация в мозъка) се възпаляват, и в резултат не функционират повече, което води до слепота. При котките това заболяване се среща много рядко.

Хипертензия (високо кръвно налягане)

Хипертензия- разпространено заболяване, една от основните причини, причиняващи рязко развитие на слепота при котките. При високо кръвно могат да се повредят малките кръвоносни съдове в задната част на главата, в резултат на което възниква кръвотечение или "изтичане" на течност от съдовете. Това на свой ред може да доведе до отлепване на ретината. Отлепената ретина не може повече да изпълнява своите функции, в резултат на което котката ослепява. При някои котки, високото кръвно налягане може да предизвика известно кръвотечение по посока на предната част на очите, което може лесно да се забележи.

Изображение

Заболяване на мозъка

Тъй като визуалните сигнали се предават чрез оптичните нерви в мозъка, който ги обработва, то нарушенията в работата на мозъка(причинени от инфекции, възпалителни процеси или тумори) потенциално са способни да доведат до слепота.

Дегенерация на ретината

Както и хората, котките могат да страдат от дегенерация на слоя светочувствителни клетки в задната част на главата (ретина), който отговаря за зрението. При такова заболяване процесът обикновено протича бавно, което позволява на котката да се приспособи към влошаващото се зрение. В редки случаи, дегенерацията на ретината при котките също може да доведе до рязко настъпване на слепота.

Диагностика на внезапната слепота


Ветеринарят първо трябва да се увери, че причината за клиничните признаци, демонстрирани от котката, са слепота. За това е достатъчно провеждането на няколко обикновени теста.

След потвърждаване на слепотата, за откриване на възможните причини е необходимо бъдещо изследване:

- Преглед на очите- много причини за слепота, могат да се открият с обикновен преглед на очите с помощта на офталмоскоп.

- Измерване на кръвното налягане- провежда се, тъй като една от причините за слепотата при котките е хипертензията.

Изображение

– Анализи на кръв и урина- обикновено се провеждат за откриване на основните заболявания. Например, хронична бъбречна недостатъчност, често причинява повишаване на кръвното налягане при котките. Сканиране на мозъка- в някои случаи, особено при подозрение за заболяване на мозъка, лекарите назначават компютърна томография.

Лечение и прогноза

Лечението на внезапната слепота е тясно свързано с лечението на основното заболяване. То включва използването на лекарства(таблетки за намаляване на кръвното или премахване на възпалението). В някои случаи заболяванията, причинили слепота могат да се лекуват, след което зрението се връща. Но това не се случва винаги, дори след премахване на основното заболяване, слепотата може да стане постоянна и никакви промени или подобрения в зрението не настъпват.

Грижа за сляпата котка

Дори ако слепотата е станала постоянна, котката обикновено много добре се адаптира към загубата на зрението. Тя прекрасно компенсира зрението със слуха, обонянието и осезанието. Но внезапната слепота е голям стрес за котката. Тя може да се блъска в предметите в жилището, или да се крие на такива места, където се чувства в безопасност.

За да се чувства нормално сляпата котка, трябва да направите някои промени, които да улеснят живота й. Мебелите, водата, храната, постелката, тоалетната, трябва да се намират на едно и също, лесно достъпно място. Трябва да избягвате шумните действия, децата трябва да се научат да се движат внимателно, за да плашат котката, която не може да ги види.

Слепите котки трябва да живеят в дома, да излизат само на закрити участъци, където не могат да се заблудят и да бъдат подложени на атака от другите животни. След известно време, живеейки в непроменена обстановка, повечето котки се адаптират добре и живеят напълно щастливо.

http://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки