[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Бяс при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бяс при котките

Бяс при котките

Мнениеот meri » Чет Сеп 03, 2015 4:30 pm

Бяс- смъртоносно опасно заболяване на топлокръвните, както и при човека.
Съпроводено е с тежки неврологични нарушения и необратими поражения на нервната система. Причинител Rabies virus, способен да се запази в труповете на животните няколко седмици. При нагряване до 100 С вирусът умира, при замразяване запазва активността си в продължение на две години. Вирусът е неустойчив към 5%-ов разтвор на основи, фенол и формалин.

Изображение

Основни приносители на това заболяване са лисици, вълци, еноти, таралежи, гризачи, прилепи. В градски услови- бездомни кучета и котки.

Вирусът се съдържа в слюнката на болното животно. Котката може да се зарази с бяс, ако изяде болен гризач или да получи нараняване от носителя на заболяването. Друг път на предаване на вируса е чрез слюнката на животното, попаднала на лигавиците или кожата. На кожата има микропукнатини, през които вирусът прониква в организма. Стопанинът на животното може да пренесе заразата с обувките.

Инкубационният период на бяс при котките може да варира в зависимост от количеството вирус, попаднал в организма, а също от големината и мястото на травмата: колкото е по-близо до главата, толкова по-малко време е необходимо на вируса да преодолее разстоянието от мястото на внедряване до главния мозък.

Първите симптоми се появяват 2-3 седмици след заразяването, но са известни случаи, когато първите признаци на бяс при котките са се появявали след няколко месеца и дори години след контакт с вирусоносителят. Вирусът започва да се отделя със слюнката още преди появата на клиничните признаци, което повишава риска от заразяване със смъртоносното заболяване на стопанина или други животни.

Попадайки в организма, вируса се движи по нервните влакна към главния мозък, а от там в слюнчените жлези, където започва да се размножава. Този процес е много сложен, и до сега не е изяснено, какво точно се случва с невроните под действието на вируса. Известно е само едно- заразеното животно умира.

Изображение

Периоди на развитие на заболяването

Бесът при котките се проявява в три етапа, независимо от формите:

1.Ранен период- появяват се незначителни промени в поведението.

2.Период на активна възбуда- зениците на котката са разширени, не реагират на светлината. Котката внезапно напада, драска, хапе или проявява неестествено дружелюбие.

3.Период на мускулен паралич, който първоначално засяга гърлото и устата. След това се появява обилно слюнотечение заради невъзможността котката да преглъща. Този период прогресира с огромна скорост, става причина за кома, а след това и за смъртта на котката за няколко часа.

След проявата на първите симптоми и до момента на леталния изход минават средно 10-15 дни.

Симптоми

Бесът при котките протича в буйна (агресивна), паралитична и атипична форми.

Буйната форма на заболяването включва три стадия:продромален, маниакален, депресивен.
През първия стадий се появяват незначителни промени в поведението: котката се ласкае на стопанина, изисква внимание, трие глава и лице в ръцете, облизва откритите участъци кожа.
Някои котки стават прекалено възбудени, а други, много спят или се крият на тъмни места. Апетитът е намален или отсъства, котката може да гризе пода, килима, да опитва на вкус различни нехранителни предмети. Появява се повръщане, диария и повишено слюнотечение. Мястото на ухапване безпокои котката със сърбеж, понякога се възпалява.

Характерна агресивна поза на котката при бяс
Изображение

Продромален стадий- продължава 2-4 дни.

Във вторият стадий (маниакален) всички признаци на бяс се усилват. Слюноотделянето става толкова обилно, че козината около устата и на шията постоянно е мокра, става мръсна, сплъстена. Долната челюст увисва, развива се хидрофобия и страх от светлина. Котката престава да яде и пие, може да поглъща нехранителни предмети. Поведението става неадекватно: котката се нахвърля на всеки, включително стопанина, старае се да се хване за лицето с нокти и зъби. Невъзможно е да се успокои такова животно- при котка болна от бяс отсъства логиката на поведение, не трябва да я плашите или ласкаете. Развиват се паралич на ларинкса, крайниците, може да се появи кривогледство, помътняване на роговицата. Често котките бягат, могат да нападнат всеки срещнат човек или животно по пътя си.
Маниакалният стадий продължава 2-5 дни.

Изображение

В третия стадий котката през цялото време лежи (паралич на мускулите на тялото и крайниците), могат да се появявт гърчове. Животното умира от общо изтощение или спиране на дишането за 1-3 дни. Много често котките страдат именно от буйната форма.

Паралитична форма на бяс- проявява се с рязко влошаване на състоянието и смърт в продължение на 3-5 дни. Котката се крие на тъмни места, отказва храна и вода, бързо се развива паралич на долната челюст, след това на задните крайници, тялото и предните лапи. Котката не е агресивна, не реагира изобщо на стопанина.

Изображение

Атипичната форма се среща много рядко. Характеризира се с депресия, обща летаргия, сънливост. Котката не се храни добре, може да се появи повръщане, диария или запек, понякога треперене в различни части на тялото. Заболяването може да продължи няколко месеца. Неврологичните симптоми отсъстват, но симптомите за нарушение на работата на червата се проявяват в цялото си многообразие. Това е повръщане, кървава диария, и в крайния стадий, силно изтощение. Не е възможно да се познае заболяването в този стадий. Има голям риск от заразяването на други животни и човека.

Бесът при котенцата не се различава с нищо от заболяването при възрастните животни с едно изключение: вирусът действа бързо, заболяването продължава само няколко дни.

Диагностика

Не е възможно да се направят анализи на котката преди нейната смърт. Болното животно се изолира за 10-30 дни. Ако котката умре, се провежда изследване на мозъчната тъкан за наличие на патоген.

Съвременните методи на изследване на слюнката и гръбначно-мозъчна течност позволяват да се открие вирусът още докато котката е жива, но отрицателния резултат не гарантира отсъствие на заболяването. За това, такива тестова за диагностика на бяс не се провеждат.

Лечение

Лечение не съществува. Ако при животното са се появили симптоми на бяс, то умира. Забранено е да се лекуват животни болни от бяс, тъй като е висока вероятността от заразяване на лекарския персонал.

Какво да правите, ако подозирате бяс при котката:

- изолирайте животното;
- позвънете на ветеринар;
- ако на кожата е попаднала слюнка или котката е ухапала стопанина си, мястото трябва да се промие с голямо количество сапунена вода.

Ако е установено, че котката е болна от бяс, стопанина трябва спешно да се обърне към най-близката болница за провеждане на лечение. Игнорирането на тази препоръка може да доведе до смъртта на човека.

Предпазни мерки

Ако котката редовно се разхожда на улицата, а на нейното тяло се появят ухапвания и драскотини, без да чакате да се появят първите признаци на опасното заболяване, се обърнете към ветеринар. Ако ухапаната котка е ваксинирана срещу бяс, вероятно ще я ваксинират повторно и ще я оставят под наблюдение за 1,5 месеца.

Известен риск от заразяване съществува при децата, които обичат да играят с уличните котенца и често ги носят у дома. Много лесно можете да се заразите от улично котенце. То може да е било нападнато от болно куче или да е ухапано от плъх. Бесът при котенцата се проявява по същия начин както при възрастните котки, но протича по-бързо. Ако котенцето не умре в продължение на няколко дни, значи в неговия организъм няма бяс.

Профилактика

Единственият надежден метод за профилактика на това заболяване е редовната ваксинация на котката срещу бяс.

Първата ваксина при котенцата се прави на възраст три месеца или веднага след смяна на зъбите. Възрастните животни се ваксинират ежегодно. Може да се ваксинират само клинично здрави котки, предварително обезпарзитени. 14 дни преди ваксинацията котката трябва да бъде обезпаразитена вътрешно. Не трябва да се ваксинират бременни, болни и отслабени животни.

Съвременните ваксини не причиняват странични ефекти и добре се понасят от котките, дори от малките котенца, освен в случаите, когато е виновен не препаратът за ваксината, а особеностите на организма. Всички ваксини срещу бяс са "мъртви", съдържащия се в препарата вирус не е способен да се размножава, за това котката не може да се разболее от ваксината.
Желателно е да изключите контакт на домашната котка с болни животни, не трябва да я пускате на разходка.

Не игнорирайте профилактичните мероприятия, мотивирайки отказа от ваксинация с ниската вероятност от заразяване.

Изображение

Ваксината срещу бяс е задължителна във всички цивилизовани страни. Не ваксинирана котка не може да се превозва в обществения транспорт, извън страната, не се допуска на изложби.

http://pochemu-koshka.info/
http://nashvet.ru
http://fanscat.ru/
http://vetserv.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron