Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Асцит (водянка) при котките

Асцит (водянка) при котките

Мнениеот meri » Сря Сеп 09, 2015 11:58 am

Асцит при котките не е самостоятелно заболяване. Това състояние сигнализира за наличието на сериозни здравословни проблеми. Котката се нуждае от спешна ветеринарна помощ. При подозрение за асцит самодиагностиката и лечението могат да доведат до смъртта на животното. Не се паникьосвайте, заболяването може да се лекува, ако не сте загубили скъпоценно време.

Признаци на асцит


Типичен признак за асцит - това е много подутия корем. Перитонеумът се увеличава под налягането на натрупаната вътре течност: ако вземете животното в ръце и го подържите няколко минути във вертикално положение, течността се разлива в долната част на корема-корема прилича на круша. След като пуснете котката, след известно време може да забележите, че корема отново е станал равномерно раздут от двете страни. По този лесен начин ацситът в коремната кухина при котките се различава от натрупването на фекални маси или газове, преяждане, подуване заради глисти и др. Появява се задух, дишането е затруднено, дори по време на сън, променя се цвета на лигавиците на венците(пожълтяват). Редица симптоми, например, издуване на коремната стена, могат да бъдат сходни с възпаление на перитонеума- перитонит, за това е важна правилната диагностика.

Асцит при отслабени котки, възрастни и страдащи от диабет се развива стремително, обемът на течността достига до два литра само за един ден. За това трябва да се обърнете спешно към ветеринар.

В ранните стадий, докато течността в корема е малко, котката не изглежда болна. Но колкото повече течност се натрупва в корема, толкова по-ясно се виждат симптомите на асцит: лош апетит, метеоризъм, повръщане, запек или диария, подтиснатост. Понякога се наблюдава повишаване на температурата и безпокойство, причинено от болките в перитонеума. Котката не се грижи за козината си, лежи настрани, диша тежко, движи се внимателно.

Изображение

Причини

В повечето случаи асцит се развива като усложнение на хронично (неконтролирано медикаментозно) заболяване на вътрешните органи. В рисковата група са животните страдащи от панкреатит, цироза на черния дроб, бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност, диабет. Течността може да се натрупа в перитонеума в резултат на сериозна травма.

Други причини за асцит са:
- затлъстяване;
- излишък на натрий в организма(постоянно хранене със солена храна, пушени меса, бъбреци, колбаси, морски дарове);
- нарушение на протеиновия и/ или водно-солевия баланс;
- перитонит(бактериален, гъбичен и др.);
- хепатит;
- тумори;
- хронична и сърдечна недостатъчност, панкреатит, цироза на черния дроб, нефротичен синдром, ентеропатия със загуба на протеини, запушване на каудалната вена, и други, които не зависят от патологичните процеси в коремната кухина;
- различни инфекциозни заболявания, захарен диабет.

Съгласно съществуващата класификация асцита при котките се подразделя в зависимост от:
1.Обема на течностите в перитониалната кухина на:
- асцит с малко количество течност;
- асцит с умерено количество течност;
- асцит с голямо количество течност.

2.Микробиологична чистота на:
- стерилната асцитна течност;
- колонизирани микроби от асцитна течност;
- спонтанен бактериален перитонит.

3.Адекватност към провежданото лечение на:
- асцит с отговор на оказваното лечение;
- асцит, не поддаващ се на медикаментозен контрол.

Това заболяване се проявява при всички котки от всички породи и възраст.

Патогенеза

Патогенезата на асцит при инфекциозните заболявания се представя като резултат от възпалителна екскудация. Понякога може да протече заразяване на асцитна течност както заради внасяне на микроорганизми от хронична инфекция, така и заради бактериемии, явяващи се следствие от нарушението на чернодробната ретикулоендотелна система при цироза на черния дроб. Най-често индуцираните и идентифицируеми микроорганизми са чревна пръчица, клебсиела, стрептококи.

Асцит на коремната кухина при котки със злокачествени тумори са следствие от хематогенно или контактно метастазиране на перитонеума, разрастване на тумора, което води до притискане или прорастване на тумора в еферентните лимфни съдове, поражение на големите кръвоносни съдове и метастазиране на черния дроб.

Механизмът на развитие на асцит при застойна сърдечна недостатъчност се състои в това, че протича повишаване на капилярното налягане във вените на черния дроб и перитонеума, което води след себе си трансудация на течността от кръвоносните съдове и натрупването й в коремната кухина.

Патогенезата на асцит при увреждане на черния дроб изглежда по следния начин. Водещо звено в развитието на асцита в коремната кухина в този случай е недостатъчност на протеино-синтезиращата функция на черния дроб, водеща до формирането на хипоалбуминемия. Това нарушение намалява плазменото онкотично налягане в кръвната плазма и високо налягане в системата на порталната вена.

В допълнение има място нарушението на перфузията на венозната система на чернодробната декомпенсация, което води след себе си усилване на натоварването на лимфната система, която временно компенсира отлива на венозната недостатъчност и венозно разтоварване на мрежата чрез отклоняване от черния дроб на "чернодробната" лимфа. Това протича докато лимфната система още е способна да компенсира дисфункцията на венозната система на черния дроб. Постоянно нарастващото натоварване на черния дроб води до постепенно намаляване на компенсаторната функция на посочения защитен път на черния дроб. В резултат на това лимфните съдове с различен диаметър се разширяват, в тях протича застой на лимфата с развитието на лимфатична хипертензия.
В резултат на това течността се стреми да напусне не само венозните съдове на порталната система, но и лимфните съдове. Възниква трансудация на интерстициалната течност в коремната кухина, което води до образуването на асцит.

Също така за образуването на асцит помага усилената резорбация на натрий в бъбречните тубули, което води до задържане на вода в организма.

Лечение

Асцитът при котките може да се излекува веднъж и завинаги, ако се открие основното заболяване. За това заедно със симптоматичната терапия се провежда задълбочена диагностика с цел откриване на причините. Ако се игнорира този момент, е голяма вероятността от това, че течността ще се натрупва в перитонеума постоянно, въпреки своевременното приложение на медикаменти.

Лекаря определя наличието на течност в перитонеума визуално и с помощта на палпация и перкусия. Важно е да предоставите подробна информация за всички заболявания, от които някога е страдала котката. Освен биохимичните анализи на кръв и урина, трябва да се проведе УЗИ изследване и рентгенография, желателно е лапароскопия или КТ.

Анализирането на течността е необходимо, за да се изясни нейния състав- това ще помогне на лекаря да назначи ефективно лечение. За намаляване на обема натрупана течност в корема се прилагат диуретици и средства, поддържащи сърдечната функция, тъй като асцитът често води до сърдечна недостатъчност. Задължително се намалява употребата на течности, диетата се обогатява с протеини и напълно се изключват солените продукти. Ако натрупаната течност не намалее на обем, тя се изтегля със спринцовка през коремната стена. Втората част на лечението е насочена в борбата с основното заболяване.

Изображение

Изображение

http://vashipitomcy.ru/
http://dobrovet.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки