[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Еозинофилна гранулома при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Еозинофилна гранулома при котките

Еозинофилна гранулома при котките

Мнениеот meri » Пон Окт 05, 2015 3:33 pm

Еозинофилна гранулома при котките- това е събирателен термин от заболявания, които обединяват в себе си комплект синдроми, причиняващи специфични възпаления на кожата и лигавицата при животните. Тези три основни синдрома се различават по структура и форма:

1. Еозинофилна плака- ограничена, с издигната над повърхността кръгла или овална форма на повреда, с признаци на различна степен на образуване на язви. Те са разположени на корема или вътрешната повърхност на бедрата на животните. Тези поражения се състоят от бели кръвни клетки- еозинофили.

http://www.ai-oi.ru/assets/images/dermatolog/16.jpg

2.Еозинофилна гранулома- хлабава маса, състояща се от възлови лезии, съдържащи голямо количество хаотично разположени еозинофили. Този тип гранулома при котките се намира от вътрешната страна на бедрата, на муцуната, устните, кожно-лигавичните ресни или в устната кухина.

http://www.ai-oi.ru/assets/images/dermatolog/22.jpg

3. Еозинофилна безболезнена язва- ограничени, мудни, плоски, язвени поражения. Най-често се срещат на горната устна при котките.

Всички тези синдроми могат условно да се обединят в комплекс еозинофилни грануломатозни поражения на кожата и лигавиците, най-често наричани просто гранулома при котките. Клинично тези поражения са сходни и имат обща схема на развитие и протичане. Те се обединяват от една и съща реакция към лечението със стероиди.

Причини за появата на еозинофилна гранулома

Изображение

Определението "еозинофилна гранулома" означава:
Еозинофилна- подразбира се участие в процеса на еозинофилите- белите кръвни телца, които присъстват при всички алергични реакции.
Гранулома- това е образование, визуално представляващо възпалителен възел от твърда консистенция.
По този начин този комплекс морфологични признаци характеризират грануломата като заболяване.

Природата на произхода на грануломите при котките не е известна, но съществуват изследвания, при които може да се предположи генетична природа на това явления. Въпреки, че не е доказана генетична зависимост, се предполага, че тя възниква в резултат на наследствена дисфункция на еозинофили. Това е ключова причина за механизма на заболяването.

При кучетата и другите видове животни еозинофилната гранулома не е прието да се обединява в общ комплекс, при котките, обратното, този вид грануломи се систематизират като една от съставните части на тази група заболявания. Породната предразположеност няма особена роля, въпреки че породните линии при котките могат да бъдат подложени на тази патология.

Еозинофилните кожни поражения, плаки- това са язвени, ограничени, повдигнати, кръгли или овални по форма увреди. По-често те са разположени на корема или бедрата на животното. Подобни поражения се срещат при котки по-възрастни от 5-6 години, и съдържат в своята структура голямо количество еозинофили, подложени на разрастване. Ако еозинофилните плаки са иницирани генетически, то те могат да възникнат дори при млади котки до две годишна възраст, но това се среща много рядко.

Изображение

Алергичен милиарен дерматит- по своя характер също е разновидност на еозинофилна гранулома и се проявява след достигане на две годишна възраст на животното. Това се случва отчасти, заради това, че организмът дълго време се сблъсква с алергена, и известно време се опитва да му се съпротивлява активно, но рано или късно алергизацията достига своя пик и в края на краищата, се проявява класически.

Според статистиката, котките са по-склонни към развитието на всеки от видовете еозинофилни синдроми, отколкото котараците. Това вероятно се случва, защото женските по-често са подложени на хормонална дисфункция, която е способна да обостря процеса на еозинофилната пролиферация.

Симптоми и типове еозинофилни грануломи

Много често животното може да бъде засегнато едновременно от два типа грануломи. Пораженията на всичките три синдрома при една котка също могат да се развият спонтанно, неочаквано и не са изключение.

Признаци на еозинофилна плака:

- ограничени, издигнати над повърхността, често разязвени образования с кръгла или овална форма;

- влажни или блестящи плаки (възможно е увеличение на регионалните лимфни възли);

- засягат областта на корема, ануса, млечните жлези, вътрешната повърхност на бедрата, областта под предните крака;

- често са съпроводени с опадане на козината, почервеняване на кожата, ерозии.

Признаци на еозинофилна гранулома:

- образувания на линейна ориентация, по-често, разположени на задната повърхност на бедрата;

- поражения със светъл или жълт цвят по консистенция плътни и груби, често се сливат заедно в една по-голяма област;

- разположени на устните или под брадата;

- понякога могат да са разположени във вид на тумори на възглавничките на лапите, причиняват болка и куцота.

Признаци на еозинофилна безболезнена язва:

- поражението по-често има вид на язви с леко повдигнати краища, разположени в устната кухина, на горната устна или венците;

- склонна към кръвотечение;

- може да се трансформира в по-злокачествена ракова форма (карциноми).

Причини за възникване на гранулома

Основни причини за възникване на гранулома са:

1.Неспецифични алергични реакции.

2.Алергични реакции на свръхчувствителност.

3.Хранителна алергия.

4.Дерматит, причинен от инвазия на бълхи.

5.Инвазия от акари (отодекоза, демодекоза, саркоптоза).

6.Генетична предразположеност.

Диагностика

Ветеринарният лекар е длъжен да проведе пълно изследване на животното за изясняване на истинската причина за възникването на еозинофилна гранулома. Стопанина на котката от своя страна трябва да даде на лекаря изчерпателна информация за първите симптоми, възникнали при животното от самото начало на заболяването. Важно е да не се изпуснат възможните причини, които биха могли да бъдат предпоставка за нейното възникване. Принципно, това са алергични реакции или инвазия на акари и бълхи. Ако има някакви данни за възможно генетично изследване на гранулома, това също може да бъде полезно, както в плана на диагностиката, така и при терапията на заболяването в бъдеще. В комплекса от диагностични процедури влиза разгърнат анализ и биохимия на кръв, цитологични изследвания - намазки, общ анализ на урина, като част от диагностичния процес.

Изображение

В случаите на затруднено поставяне на диагноза, може да се прибегне към дерматологични тестове, основния от които е биопсия на кожата. Това е необходимо за изследването на нейните патоморфологични промени в засегнатите участъци. Кожните проби се изследват под микроскоп, патологичният материал се посява на хранителна среда за идентификация на бактерилната и гъбичната флора. Намазката от засегнатите места също може да бъде информативна. Главната цел на подобни тестове е изключването от диагностичния списък на туморни образования на кожата, които външно могат да приличат на линейна гранулома.

Лечение

Повечето котки, засегнати с една или друга форма на еозинофилна форма на гранулома, могат успешно да се лекуват в домашни условия. Но, ако пораженията са прекалено обширни и причиняват силен дискомфрот на животното и болка, в редки случаи, е възможна хоспитализация и лечение в стационара.

Ако причинен фактор, определящ патологията е алергична реакция, то е необходимо да се приложат всички усилия по нейното отстраняване. Трябва да се въведе диета на хранене с продукти, изключващи алергични реакции. Към тях се отнасят компонентите, които преди това не са се срещали в диетата на котката. Нивото на протеина трябва да се повиши чрез увеличаване на процента на агнешко, еленско месо, заешко или пуешко, или лечебни консерви, съдържащи същото. Продължителността на подобна изключваща диета трябва да бъде около 8-10 седмици. След изтичането на това време предишната диета на хранене трябва да се върне и да се наблюдава за динамиката на поява на нови огнища и обостряне на старите, ако това има място.

При алергии към факторите на външната среда, може да се приложи техниката на подкожното тестуване за идентификация на алергена. Обикновено, малко количество разреден алерген се въвежда подкожно и след известно време според местната реакция се определя дали има алергия към дадения компонент. Много често този метод е трудоемък и не е информативен заради голямото количество вещества, способни да предизвикат алергична реакция.

Изображение

По-често при гранулома се назначават противовъзпалителни хормонални препарати, които бавно, но продължително купират отока и възпалението. Подкожните инжекции, съдържащи незначително количество алерген заедно с местните анестетици при използване на блокадите, понякога са способни да окажат по-устойчив и продължителен ефект, отколкото дългосрочното приложение на стероиди, което оказва негативно влияние на имунитета, неоправдано намалявайки го. Целта на този метод е намаляване на чувствителността към алергена, провокиращ грануломатозното разрастване.

Преди лечението на еозинофилна гранулома трябва да се открие източника на алергията и да се изключи бъдещия контакт с алергена. При значително нарастване на инфекцията може да бъде полезно приложението на антибиотици за 2-3 седмици. За постигане на ремисия е необходим приемът на метилпреднизолон ацетат в дозировка 20 мг/кг телесно тегло или 4 мг/кг подкожно на всеки 2-3 седмици, или преднизолон 2 мг/кг вътрешно на всеки 12 часа. Приемът продължава докато всички плаки не зараснат. Това приблизително са 2-8 седмици. Значителни подобрения се постигат през първите 2-4 седмици. Когато плаките зараснат приемът на преднизолон трябва да се намали постепенно, с намаляване на дозировката на препарата. Или може да се наложи и по-нататъшно прилагане на препарати (хормони), но може да се въведе минимално действаща дозировка (т.е. минимална еднократна доза), това се прилага, защото не може да се определи алергена и/или да се изключи контакта с алергена. Метилпреднизолон в такива случаи се използва веднъж на 2-3 месеца по необходимост.

Други ефективни средства за лечение, освен хормони, няма. При устойчивост на плаката към преднизолон или метилпреднизолон ацетат може да се използва следното:

Триамцинолон (входяща доза)- 0,8 мг/кг вътрешно на всеки 24 часа

Дексаметазон (входяща доза)- 0,4 мг/кг вътрешно на всеки 24 часа

Когато пораженията зараснат приемът на тези препарати трябва постепенно да се намали до достигане на минимална ефективна доза, която се използва на всеки 2-3 дни.

Ако заболяването изобщо не отговаря на лечението с посочените хормони(глюкокортикоиди), трябва да се направи повторна проверка на диагнозата, и ако тя се потвърди, се използват следните препарати:

Триметоприм 125 мг на всеки 12 часа
Доксициклин 5-10 мг/кг на всеки 12 часа
Циклоспорин 25 мг/ на ден вътрешно- 14 седмици, след това 1 мг/кг интрамускулно на всеки 4 седмици.

Изображение

Прогноза

Прогнозата е в зависимост от възможността за изключване на контакта с алергена, а ако вида алергия е установен и контактът е изключен, прогнозата след лечението е добра. Котки с повтарящи се поражения без първопричина във вид на алергии могат да се нуждаят от продължително поддържащо лечение за запазване на благосъстоянието на кожата. Тези котки имат по-лоша прогноза, защото повредите могат да станат устойчиви и да не се поддават на лечение, или да възникнат неблагоприятни странични реакции от продължителния прием на лекарствените препарати.

Профилактика

Главен метод за профилактика е недопускане на развитието на алергични реакции, тъй като тази патология е крайна форма на проява на свръхчувствителност.
Първо, това се отнася до хранителната алергия и алергията към слюнката на насекомите.
Както първата, така и втората може лесно да се профилактира, като се използва качествено хипоалергенно хранене, редовен контрол на качеството на косменото покритие и приложението на акарицидни средства. Във всеки случай, профилактиката е по-приемлив способ, отколкото лечението с хормони в бъдеще. Стероидите въпреки че потискат развитието на гранулома, намаляват имунната реактивност на животното към вирусите и бактериалните инфекции, а това може да доведе до развитието на съпътстващи заболявания. Лечението на всяко животно трябва да се провежда съгласно индивидуалния курс, с оглед на породата и възрастовите особености, с приложението на препарати, поддържащи физиологичната норма и имунитета.

Изображение

Изображение

Изображение

http://vetpraktika.ru/
http://balakovo-vet.ru/
https://vk.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron