[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Плоскоклетъчен карцином при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Плоскоклетъчен карцином при котките

Плоскоклетъчен карцином при котките

Мнениеот meri » Пон Дек 07, 2015 12:42 pm

Плоскоклетъчен карцином- това е раково заболяване на кожата при котките.

Повечето тумори се срещат на 11 или 12 години, много рядко на 4 или 5.

Един от факторите, започващи процеса на заболяването на този вид рак, е въздействието на слънчевата светлина. Плоскоклетъчният карцином по-често се наблюдава при белите котки, особено при живеещите в страни с горещ и слънчев климат.

Туморът обикновено се развива на носа или ушите на котката, и първоначално изглежда като малка незарастваща драскотите или рана. Разпространението (метастазите) на този тумор се наблюдават рядко, но могат да бъдат засегнати близките лимфни възли.

Основни признаци:

- много голямо отделяне на слюнка с кръв или без;

- загуба на апетита, която води до силно намаляване на теглото;

- затруднено приемане на храна;

- лош дъх от устата;

- повишаване на тъканта на челюстта;

- кръвотечение от носа;

- падане на зъбите;

- от очите се появяват кървави секрети.

Диагностично изследване

Методите на диагностика при това заболяване зависят от местоположението на тумора. Проба може да бъде взета от лесно достъпния тумор, а при тумор, който е разположен далече, взимането на биопсия е затруднено. Ако има подозрения за злокачествен тумор, задължително трябва да се направи рентген на гръден кош, който помага за откриването на метастази.

Изображение

Лечение

За да бъде успешно лечението, трябва да се установи хистологичния тип, стадия, размера и усложнението, възможни патологии, които влияят на бъдещата прогноза.

Лечението в ранните стадий може да бъде успешно, и включва хирургичното премахване на тумора и лъчетерапия. За някои тумори засягащи само повърхностните слоеве на кожата, добър ефект дава местната лъчетерапия (брахитерапия, провеждана чрез сонда прилепена към кожата).

Реакцията на котката към лечението с медикаменти (химиотерапия)не е много добро. В някои случаи алтернативното традиционно хирургично премахване може да стане чрез "криохирургия", при която засегнатия участък е подложен на замразяване с помощта на течен азот, провеждано чрез специална сонда. В съвременния етап на развитие, лечението на плоскоклетъчния карцином с помощта на традиционната хирургия, заедно с лъчетерапията е най-популярно и отработено решение.

Повечето тумори се лекуват хирургично, с ексцизия в пределите на здравата тъкан. Но за да има възможност да се направи това, туморът трябва да се намира на горната или долната област на челюстта. Ако туморът се е образувал в областта на сливиците или езика, прогнозата е неблагоприятна.

Поддържащо хранене

След операцията не всички животни имат апетит, или не могат да се хранят самостоятелно. За да се предоврати гладуване на животното, трябва да се стимулира да яде самостоятелно по всякакъв начин. Дава се овлажнена храна, ако му е трудно да яде, се храни през тръба или катетър. Идеалният състав на сместа трябва да се състои от високи мазнини, калории, протеини, да има балансирано количество микроелементи и въглехидрати.

Плоскоклетъчен карцином на устната кухина

Изображение

Отнася се към разновидностите рак, при който тумора се образува от клетките на повърхността на устата и гърлото на котката, а често и на езика. Понякога тумора се разпространява на близките кости и лимфни възли.
Туморът обикновено води до възникването на нарастващи трудности при преглъщане на храната, при котката може да се наблюдава периодично или постоянно слюнотечение. Често заболяването е съпроводено с лоша миризма от устата.

Този вид тумор трудно се поддава на лечение, но в много случаи се постига подобряване с хирургичното премахване на тумора и провеждането в съответните случаи на лъчетерапия. Но в повечето случаи на котката може да се провежда само палиативно (насочено за облекчаване на страданията) лечение.

Изображение

http://koshsps.ru/
http://murlyka.net.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки

cron