[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо котката си гони и хапе опашката
Страница 1 от 1

Защо котката си гони и хапе опашката

МнениеПубликувано на: Вто Фев 02, 2016 1:12 pm
от meri
Понякога при котките могат да се появяват необясними за нас навици. И колкото и безобидни да изглеждат, трябва задължително да изясните причината, която го предизвиква. Всяка промяна в обичайното поведение на котката може да говори за развитие на заболяване, или за това, че котката е нервна. Типичен пример за промяна в поведението- това е когато котката започне да хапе или да си гризе опашката. Ветеринарите потвърждават, че това не е безобидно състояние.

Когато котката си хапе опашката, вероятно нещо я безпокои. Поведението на животното говори за някакво заболяване и дискомфорт. Възрастните котки по този начин показват, че ги безпокоят болезнени усещания. Особено ако започнат да гризат опашката редовно, с усърдие, и много често я гризат до образуването на рани. Причините за такова поведение са много и за да се определи конкретната, трябва да наблюдавате животното и за други признаци.

Причини, поради които котките си гризат/ хапят опашките

- Акари, бълхи, паразити. Често котката гризе опашката до кръв, опитва се да премахне паразитите и едновременно си нанася рани. Тънката кожа в областта на опашката, корема и холката често са засегнати от малките насекоми.

- Травма, нараняване, фрактури, контузии. Опашката е уязвимо място, което лесно може да се повреди в битка, при неудачно падане, невнимателно отношение с животното. Изпитвайки болка в тази област, котката ще се опитва да се защити от неприятното усещане.

- Реакция към храна. Един от първите признаци на неправилното хранене, това е сърбежът в областта на опашката. Той може да възникне и от неправилно избрана или некачествена храна, и от смесване на храната, и дори от неподходяща за животното човешка храна.

- Стрес, невроза.

- Възпаление на перианалните жлези.

- Причините могат да бъдат и поведенчески. Може да гони опашката си и котка, на която липсва човешко внимание и по този начин се опитва да предизвика някаква реакция в човека.

Реакция към ухапване на бълхи, акари и други паразити

Зоната около опашката е едно от най-обичаните места за бълхите, в 95% от случаите можете да не ги видите. Гризейки ги, котката може да си нанесе съществена вреда. По-късно при попадане в организма чрез отворената кървяща рана на патогенните микроби може да се развие сепсис.
За премахване на бълхите, трябва да обработите котката с фронтлайн, същото трябва да направите и с другите животни в дома (ако има). Може да използвате спрейове, капки, нашийник или орални медикаменти.

Ако котката е ухапана от кърлеж, това също предизвиква болезнено усещане. Животното постоянно преследва този враг, но всички усилия са напразни.

Освен посочените причини, котката може да гризе или хапе опашката в резултат на гъбично или паразитно заболяване. В такъв случай трябва да се обърнете за консултация към ветеринар. Желателно е да поставите медицинска яка на котката, за да не си травмира опашката при хапане. А кожата на опашката се препоръчва да се обработи с 1%-ов разтвор хлорхексидин.

Травма, нараняване, контузия, фрактура

Причината за гонене на опашката може да бъде и нейната травма. Съвсем младите котки, току що заставащи на лапи, биха могли да я получат при раждането. Ако става въпрос за възрастно животно, не е изключено да има притискане на нерв.

Реакция към храна

Много често се случва така: вие виждате нова марка храна, която е опакована красиво и не е скъпа. Доволни от находката, купувате и бързате да нахраните котката.

Обърнете внимание: ако след няколко хранения от храната животното започне да си гони опашката и да я хапе, е възможно да започва алергия към някои съставки в храната. Но да го докажете или отхвърлите, може само след посещение при ветеринар.

Стрес, невроза

Примерно, в 10% от случаите причината за гонене на опашката може да бъде силен стрес. Стресът при котките може да възникне заради промени в живота на вашия любимец (семейно жилище, преживян страх, поява на бебе в семейството или нов любимец, или вие отделяте малко време на котката). В такова състояние животното започва да хапе своите лапи, страни или опашка. Ако по кожата не се забелязват никакви патологии (например, обрив), може да дадете на котката успокоителни препарати, да поставите любимото легло и да я погалите.

Възпаление на перианалните жлези

Перианалните жлези са две малки жлези, разположени на входа на ануса. Те отделят гъсто вещество с неприятна миризма, което прави вътрешната страна на опашката мазна и лошо миришеща.

Много животни използват тези жлези при самоотбрана или маркиране на миризми. Обикновено те се почистват при дефекация. Повечето домашни котки са загубили природната способност към самостоятелното почистване на аналните торбички, за това стопанина трябва периодично да им помага за това (ако нямате опит, посещавайте ветеринар за почистване на жлезите).

Ако животното губи способност да управлява аналните жлези, те се увеличават на размер и пречат на естествената дефекация. Възпалението на перианалните жлези при котките може да причинява много неудобства на животното, то се мъчи. За да избегнете негативните последици и да облекчите страданията на животното трябва веднага да го заведете на ветеринар.

При възникването на това заболяване се наблюдават следните промени:

- облизване на аналната област;

- триене със задница в пода в опит да отстрани натрупания секрет;

- притискане на жлезите с опашка;

- неприятна миризма;

- параанално подуване;

- появата на червено-кафяв ексудат с лоша миризма при натиск.

Тези симптоми са пряк сигнал за възникване на заболявания и изискват спешна намеса.

Ако забележите появата на някои от описаните симптоми, трябва да започнете спешно лечение. Първо трябва да се опитате да изпразните жлезите по един от двата начина:

"Вътрешен " метод. Поставете си ръкавици и намажете с вазелин показалеца си. След това го поставете в ануса и притиснете жлезите с палеца и показалеца. Това ще позволи да премахнете секрета.

"Външен " метод. Притиснете към ануса двата пръста, натиснете жлезите. Секретът ще излезе навън при условие, че е достатъчно течен.

https://www.youtube.com/watch?v=KVPTsC7qjQM

След два дни сърбежът и болката трябва да преминат и животното ще престане да изпитва някакво неудобство. Ако еднократното почистване не помага, процедурата трябва да се повтори 2-3 пъти. Съчетавайте лечението с топли вани с добавяне на 0,1% разтвор калиев перманганат и с ректални свещички с хлорамфеникол. В случаите, когато лечението на възпалението на аналните жлези не помага, животното вероятно страда от алергична реакция, глисти или болки в гърба.

Методи на диагностика и лечение

За определянето защо котката гризе своята опашка помагат визуалния преглед и лабораторните изследвания. Травмата се диагностицира с помощта на рентген, паразитите се откриват със специални тестове и други анализи.
Назначава се лечение: обработка от акари и бълхи, дезинфекция на предметите, които използва животното, поставяне на фиксатор или използването на противовъзпалителни лекарства при травма, правилен избор на храна и подходящ режим на хранене.

Профилактични мерки

Ако сте обърнали внимание, че котката си хапе опашката, опитайте в началото сами да огледате животното за порязвания, наранявания, колтуни, увреждане на опашката. При откриване на паразити купете капки или противопаразитен нашийник, обработете помещението, където животното прекарва по-голяма част от времето си.

За избягване на такава реакция се старайте да не смесвате специалната храна с човешки продукти. Пазете котката от възможни травми и наранявания, защото опашката е продължение на гръбначния стълб, а това означава, че неговото повреждане може да доведе до сериозни нарушения в работата на опорно-двигателния апарат.

Съвет на вет. лекар:

Причините за тези симптоми са много. Важно е да знаете какви съставки влизат в храната, с която храните котката. Кога сте обезпаразитявали котката? Кога сте ваксинирали животното и с каква ваксина? Какви витаминни препарати използвате допълнително? Това е много важна информация за диагностиката.

Приемете за сведение, че храненето на котката с храни като Уискас, Фрискас, Феликс и Китикет не е препоръчително. Нито сухи, нито влажни. Това е много вредна храна способна рано или късно да провокира заболяване на стомашно-чревния тракт и често води до смъртта на животното. Същото се отнася и за човешката храна, това което ядем ние самите, не е подходящо за котките. Хранете животното само с качествена храна. Или натурални продукти: ориз, овесения ядки, елда+ говеждо, пуешко, заешко; моркови, цвекло, зеле, карфиол и др. Процентът на месото към основната диета трябва да бъде минимум 70%. Помнете, че смесването на натурална храна и промишлена суха храна не е препоръчително. Витамините трябва да се прилагат при всеки тип хранене (според указанията на ветеринарния лекар).

Животното може да има алергия в резултат на неправилното хранене и милиарен дерматит, стафилококова инфекция. Възможна е хиповитаминоза, която оказва съществено влияние на проявата на подобна симптоматика. Лечението трябва да бъде комплексно.

Препоръчително е:

- Да нормализирате диетата на котката.

- Вместо вода- отвара от лайка 1 чаена лъжичка на 1 л вода- 7- 10 дни.

- Назначават се и лекарствени препарати от ветеринар, според състоянието на животното. Витаминният препарат Салвикал или Витабон, пробиотикът Emprobio; Мезим форте; Nux Vomica; Супрастин; Офлоксацин.

- Да изкъпете животното с шампоан TropiClean Oxy-Med Oatmeal Shampoo, да обработите засегнатите участъци, в бъдеще веднъж на 1-2 месеца.

- Засегнатите места да обработите с Хлорхексидин и водороден пероксид 2-3 пъти на ден, до 14 дни.

- 10 минути след обработване с хлорхексидин да мажете засегнатите участъци с Клотримазол.

Прилагането на хормонални препарати за потискане на еструса не е препоръчително. Тези препарати причиняват възпаление на яйчниците и лигавицата на матката.

Обработвайте засегнатата опашка 3 пъти на ден до 14 дни. Поставете медицинска яка за 3 седмици. Консултирайте се с ветеринаря си постоянно по време на лечението.

http://vetpomosch.ru/
http://vetpraktika.ru/