[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Слънчев дерматит(слънчево изгаряне) при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Слънчев дерматит(слънчево изгаряне) при котките

Слънчев дерматит(слънчево изгаряне) при котките

Мнениеот meri » Пет Юли 01, 2016 5:51 pm

Така както и хората, котките също могат да получат слънчево изгаряне. Състояние на кожата, причинено от слънчево изгаряне- това е слънчев дерматит.
Слънчевият дерматит (известен още като актиничен дерматит) е разпространено заболяване в районите с топъл и слънчев климат. Слънчевият дерматит може да варира по тежест, но главен проблем на такова състояние на кожата е развитието на плоскоклетъчният рак или рака на кожата. Слънчевия дерматит може да започне, когато котката е само на три месеца, но може да се развие и при възрастните котки, които живеят в умерен климат.

Причини и симптоми на слънчев дерматит

Кожата е уязвима към слънчевите лъчи именно на тези участъци по тялото, които са били по-чувствителни към топлината. И именно котките с бял цвят или с бели петна по тялото, са по-уязвими от техните сродници с цветна окраска. Причината се състои в това, че на белия цвят няма меланин (цветен пигмент), способен да защити кожата от слънцето. На всеки участък по тялото може да има слънчево изгаряне в резултат на което се развива дерматит, но по-често страдат ушите, носа и клепачите.

Ако вашата котка е била на слънце за дълъг период от време, може да забележите почервеняване на кожата.

Изображение

Засегнатият участък може да има известна загуба на космено покритие и да изглежда люспеста. Удебеляването на кожата и сърбежа се случват с течение на времето, което води до образуването на увредена кожа(драскотини, разчесвания), и е възможно инфекции. След време започват да се образуват корички и този участък ще изглежда инфектиран, въпреки че болков синдром отсъства.

При постоянното въздействие на слънчевата светлина, кожата, засегната от слънчев дерматит, става още по-уязвима. Огнищата на поражение могат да започнат да се разслойват и лющят, появяват се струпеи.

През лятото симптомите на поражение върху кожата се развиват: почервеняването се усилва, кожата се възпалява, лющенето става по-силно, образуват се струпеи. Котката влошава още повече своето състояние, когато разчесва засегнатите участъци, за да премахне болката и сърбежа. В този стадий на слънчев дерматит могат да бъдат засегнати не само ушите, но края на клепачите, носа и устните.

С всяко лято дерматита става все по-тежък до постоянното образуване на язви и може да се развие рак на кожата и плоскоклетъчен карцином.

Методи на лечение

Ако заболяването не започне да се лекува, то на засегнатия участък на кожата може да се развие рак. Това обикновено се случва, когато котката е по-възрастна от 6 години, но в някои случаи от рак боледуват и по-млади животни. Този тип рак се нарича плоскоклетъчен карцином. Той предизвиква язви и кървене и може да разяде ушите на котката.

Ако при вашата котка се развиват описаните симптоми, колкото може по-бързо я заведете на ветеринар. Той ще прегледа котката, за да потвърди диагнозата и да изясни дали симптомите не са причинени от друго заболяване, възможно е да направи биопсия на засегнатата кожа чрез лабораторен анализ.

Слънчевия дерматит може да се лекува с комбинация на антибиотици и ограничено въздействие на слънцето. Лечението винаги ще зависи от тежестта на изгарянето на засегнатите участъци по тялото на котката и степента на развитие на слънчевия дерматит.

Методи на лечение:

- Ограничено въздействие на слънцето

- Антибиотици (в случай на инфекции)

- Когато изгарянията са много сериозни, може да бъде използван стероиден крем

- Ако се е развил плоскоклетъчен рак, се прилага оперативно лечение с химиотерапия и лъчева терапия.

Изображение

Профилактика

Профилактиката на слънчевия дерматит се състои в следното:

- Ограничено въздействие на слънчевите лъчи върху котката (дръжте я в помещението от 10:00 до 16:00 ч.);

- Приложение на водоустойчив слънцезащитен крем (само по лекарска препоръка);

- Направете биопсия на котката, за да определите има или слънчево изгаряне или плоскоклетъчен рак.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://vetpomosch.ru/
http://veter96.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки